Události uplynulého měsíce: březen

redakce Peníze.CZ | 7. 4. 2006
Události uplynulého měsíce: březen
Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru březnových událostí.

Banky

Běžné účty a platební karty
2. 3. Výběr hotovosti kartou vydanou BAWAG Bank z jakéhokoliv bankomatu u nás je od března za jednotnou cenu 6,50 Kč. Nově BAWAG Bank vydává pouze hybridní embosované karty MasterCard (Standard, Gold a Business) a hybridní elektronické karty. Poslední novinkou je karta Maestro, která nově obsahuje automaticky i pojištění hotovosti při přepadení.

Kreditní karty
2. 3. HVB Bank nabízí 6 nových co-brandovaných kreditních karet: partnerské společnosti Baťa, Blažek, Reserved, Droxi drogerie, Klenoty Aurum a Fokus Optik. Ke kartě se váže bezúročné období 45 dní nebo předschválený úvěrový limit ve výši 10 000 až 30 000 Kč bez doložení příjmu, klient navíc získává bonusy za každý nákup nejen u partnerských společností, ale i u jakéhokoli obchodníka u nás, nebo v zahraničí.
7. 3. Češi si v loňském roce pořídili více než 400 tisíc nových kreditních karet. Dohromady jich tak v současné době mají v peněženkách už tři čtvrtě miliónu. Celý trh vzrostl o více než 100 %. Kreditní karty jsou tak nejrychleji rostoucím produktem českých bank.
7. 3. GE Money vydává embosovanou variantu své kreditní karty MoneyCard. Úvěrový rámec karty se pohybuje mezi 10 a 150 tisíci Kč, výše měsíční splátky je 5 % nebo 10 % z vyčerpané částky. Karta nabízí až 50 dní bezúročné období, pokud klient nesplatí celou částku v tomto termínu, je dlužná suma úročena 1,65 % měsíčně. Vedení karty je v prvním roce zdarma, klient neplatí ani žádné poplatky za vedení účtu a výpisy. V případě aktivního využívání karty neplatí klient poplatek za vedení karty ani v dalších letech.

Spotřebitelské úvěry
14. 3. V loňském roce vznesli věřitelé na bankovní a nebankovní registr včetně Solusu 2,9 miliónů dotazů. Oproti předloňskému roku to znamená nárůst o 1,3 miliónu. Tyto žádosti budou podle expertů nadále narůstat, a to díky zvyšujícím se žádostem o úvěr.
20. 3. Více jak třetina českých dlužníků je pod dohledem. Z loňského průzkumu Světové banky totiž vyplývá, že 37,9 % ze všech zadlužených lidí v Česku je evidováno v registrech dlužníků. Jak konstatoval ekonom společnosti PPF Pavel Kohout, pro ČR je to číslo odpovídající stupni vývoje ekonomiky.
22. 3. Počet nově nařízených soudních exekucí stoupl loni o 74 %, a to na 270 480. Příčinou jejich vysokého nárůstu je zvýšení exekucí u menších pohledávek, které mají lidé u městské policie, zdravotních pojišťoven, dopravních podniků, distributorů energií či telekomunikačních operátorů. Podle prezidenta Exekutorské komory Juraje Podkonického exekutoři naopak loni nezaznamenali výrazný nárůst exekucí kvůli tomu, že by domácnosti nesplácely spotřebitelské úvěry.
23. 3. Zadlužení domácností v České republice na začátku roku opět vzrostlo. V novém roce si domácnosti vypůjčily 4,6 miliardy Kč a bankám a finančním institucím dlužily celkem asi 422,4 miliard Kč. Vyplynulo to z údajů České národní banky. Ročně se počet úvěrů v Česku průměrně zvýší o 30 %. Také počet nově nařízených soudních exekucí vzrostl loni o 74 % na 270 480.

Investice

29. 3. Burzovní komora projednala a schválila na svém dnešním zasedání změny v burzovních pravidlech, které vycházejí z novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu, dále schválila podmínky přijetí a obchodování cenných papírů na neregulovaném volném trhu, schválila podmínky přijetí a obchodování investičních certifikátů na oficiálním volném trhu, schválila burzovní pravidla pro obchodování s futures a opětovně jmenovala člena burzovního výboru pro burzovní obchody.

Akcie a trhy
20. 3. Majoritní akcionáři českých společností za doposud oznámené vyvlastnění minoritních vlastníků zaplatí více než 9 miliard Kč. Údaje vyplývají z ekonomické databáze MAGNUS a propočtů České kapitálové informační agentury. Vlna masivního vyvlastňování minotoritních akcionářů, kterou umožnila novela Obchodního zákoníku, ztrácí na síle. Valnou hromadu s bodem jednání "rozhodnutí o přechodu všech ostatních akcií společnosti na hlavního akcionáře" od počátku července 2005 svolalo celkem 216 firem.
20. 3. Dosavadní hlavní index pražské burzy PX 50 se ode dneška spojuje s indexem PX-D na nový s názvem PX, jež přebírá i celou dvanáctiletou historii indexu PX 50.
28. 3. ČEZ vykoupí od zbylých držitelů SD akcie Elektrárenská společnost ČEZ vykoupí od zbylých držitelů Severočeských dolů akcie. Majoritní vlastník, tedy Severočeské doly, zaplatí za kmenovou akci v hodnotě tisíc Kč 1 789,2 Kč. V pátek dosáhla cena akcie dolů na pražské burze 1 859 Kč.

Fondy
22. 3. Prezídium Asociace penzijních fondů ČR dnes zvolilo na další dvouleté funkční období své vrcholné představitele. Prezidentem se opětovně stal Jiří Rusnok, zástupce ING Penzijního fondu, který ve společnosti ING zastává funkci ředitele penzijní připojištění. Jako viceprezidenti byli zvoleni Petr Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČSOB PF Stabilita, a Jan Diviš, předseda představenstva a generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny.
31. 3. Podíl českých penzijních fondů je minimální na burzovních obchodech. Ve světě přitom patří tyto fondy k významným investorům na kapitálovém trhu. Podle Petra Koblice, generálního ředitele pražské burzy, je jedním z důvodů i neuskutečněná penzijní reforma.

Bydlení

1. 3. Od prvního března mohou mladí žádat o úvěr na modernizaci bytu. Lidé mladší 36 let, kteří žijí v manželství nebo pečují o nezletilé dítě, mohou požádat o zvýhodněný úvěr až 150 000 Kč na modernizaci bytu či rodinného domu ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Peníze slouží na modernizaci bytu, bytového či rodinného domu, které mají žadatelé ve svém vlastnictví nebo spoluvlastnictví. Úvěr může být použit i na připojení domu či bytu k veřejným sítím.
7. 3. Ústavní soud rozhodl, že části občanského zákoníku pravující nájemné mohou zůstat v platnosti. Nevyhověl tak stížnosti Městského soudu v Praze, který část zákoníku navrhl zrušit, protože se domníval, že regulace nájmů je protiústavní. Ústavní soud rozhodoval o regulovaných nájmech už několikrát, dosud vždy rozhodl, že regulující vyhlášky či zákony jsou protiústavní. I dnes ale kritizoval nečinnost zákonodárce, který za 4 roky nevytvořil právní předpis zrovnoprávňující vztahy v domech s regulovaným nájemným.
13. 3. Česká republika letos hlásí největší počet dokončených bytů od roku 1992 a podle předpokladů odborníků bude tento trend nadále pokračovat ještě nejméně 2 roky. Největší boom se očekává v roce 2007. Vliv na urychlování výstavby má očekávané zvýšení daně z přidané hodnoty na bytovou výstavbu z 5 na 19 %, ke kterému by mělo dojít v roce 2008.
14. 3. Poslanci napodruhé schválili deregulaci nájemného. Pro návrh zákona hlasovalo 91 zákonodárců ze 175. Nájemné by mělo v následujících 4 letech vzrůst v průměru o 14,2 %. Po roce 2010 by se mělo dostat blízko k úrovni tržního nájemného. Nájemné ale mělo vzrůst různě podle jednotlivých regionů. Poslanci dali za pravdu senátorům, kteří ze zákona vyškrtli 2 paragrafy. Ty by totiž podle nich vrátily do regulovaného režimu i ty byty, na které se už žádná regulace nevztahuje.
15. 3. Stavební zákon, který včera schválili poslanci, počítá s tím, že místo původního stavebního povolení by mělo občanům pro malé stavby stačit jen ohlášení. Postavit si rodinný dům, garáž nebo přestavět byt bude zřejmě v budoucnu jednodušší.
29. 3. Omezení státní podpory oprav panelových domů již podle Svazu českých a moravských bytových družstev přineslo negativní ekonomické dopady. Pozastaveny, či úplně odloženy jsou desítky rekonstrukcí domů za stovky miliónů Kč po celé České republice. Vedle pokračujícího chátrání desítek bytových domů se zvyšuje nezaměstnanost a rostou nároky na státní rozpočet. Sdělil to mluvčí svazu František Tlapák.
30. 3. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) z převážné části vyčerpal výdajové položky rozpočtu na rok 2005 a splnil tak své hlavní úkoly dané rozpočtem na rok 2005. Celkové výdaje SFRB byly rozpočtovány ve výši 4 334 miliónů Kč. Zhruba čtvrtina prostředků Fondu byla v uplynulém roce určena na podporu výstavby nájemních bytů pro příjmově vymezené osoby. Další významnou položkou loňského rozpočtu byly úrokové dotace v rámci programu PANEL určeného na opravy panelových domů, na který bylo vyčleněno 221,72 miliónů Kč.

Hypoteční bankovnictví
6. 3. Raiffeisenbank připravila na sobotu 11. března Den úvěrů na bydlení. Vybrané pobočky banky budou v tento den otevřeny od 9:00 do 13:00. Všichni zájemci, kteří v sobotu na pobočce projednají svůj požadovaný úvěr, získají tento úvěr bez poplatku za poskytnutí. Tím mohou ušetřit až 30 tisíc Kč v případě hypotéky či desítky tisíc Kč u podnikatelských úvěrů v závislosti na typu úvěru.
20. 3. Deregulace nájmů zvýší zájem o hypotéky. Podle odhadu České spořitelny se trh v letošním roce meziročně díky plánovanému růstu regulovaných nájmů zvýší o 10 až 15 %, což představuje nárůst hypoték zhruba o 7,5 až 10,5 miliardy Kč. Loni lidé u bank uzavřeli více než 51 tisíc hypoték v objemu skoro 73 miliard Kč.
21. 3. Pomocí hypotéky od Raiffeisenbank lze nově financovat i nákup nemovitosti v zemích Evropského hospodářského prostoru. Podmínky pro získání hypotéky na nemovitost v zahraničí jsou shodné s úvěry na nemovitosti v ČR. Hypotéku lze tedy získat až na 100 % zastavené nemovitosti, s maximální délkou splatnosti 30 let, za běžných úrokových sazeb. Úvěr je však možné získat pouze na koupi dokončené nemovitosti a kupní smlouvu je zapotřebí sepsat advokátem či notářem v dané zemi.

Pojištění

6. 3. Od února nabízí Citibank na svých pobočkách nový produkt "Citibank plán pro život" připravený ve spolupráci s AEGON pojišťovnou. Ta bude pro změnu prostřednictvím své distribuční sítě nabízet kreditní karty vydávané Citibank.

Daně a život

16. 3. Všechny daně se mohou od včerejšího dne platit na poštách bez poplatku, a to díky nové daňové složence. Ta byla zavedena proto, aby se zamezilo placení daní v hotovosti na úřadech. Stát bude muset České poště zaplatit za každou platbu přes tuto složenku 20 Kč. I tak se mu to prý ale vyplatí.
31. 3. Za dodatečné daňové přiznání kvůli přechodu na paušál budete platit penále. U daňových přiznáních za rok 2004, které jsou podávány dodatečně z důvodu úpravy základu daně při změně způsobu uplatňování prokázaných výdajů na výdaje stanovené paušální částkou v roce 2005, dojde k pozdní úhradě daňové povinnosti a ke stanovení penále. Takto se dnes, tedy poslední den, kdy můžete podat daňové přiznání, vyjádřilo Ministerstvo financí ČR.
31. 3. Dnes máte poslední možnost podat daňové přiznání. Takzvané společné zdanění manželů zaznamenalo rekordní zájem, rodinám s dětmi a rozdílnými příjmy může přinést velké úspory. Podle ministerstva financí může využít společné zdanění manželů až půl miliónu párů.

Život
1. 3. Český Telecom a mobilní operátor Eurotel se spojí a vytvoří jeden podnik Telefónica O2 Czech Republic. Představenstvo to navrhne valné hromadě, která se sejde 27. dubna.
1. 3. České domácnosti čeká ve druhém čtvrtletí roku 2005 další, tentokrát však mírné zdražení plynu. Ceny se totiž od dubna zvednou průměrně o 1,4 %. Oznámil to Energetický regulační úřad.
2. 3. Vysokoškoláci ze sociálně slabších rodin nyní budou každý měsíc dostávat 1 600 Kč. Jde o takzvané sociální stipendium, které odhlasovala vláda. Ročně takto stát vyplatí 220 miliónů Kč. ODS ovšem obvinila vládu, že si tímto krokem kupuje další voliče.
3. 3. Pro české domácnosti jsou ceny elektřiny vzhledem k životní úrovni jedny z nejvyšších v Evropské unii. Platby za elektřinu nejvíc zatěžují Slováky, Portugalce a Lotyše. České domácnosti jsou podle výdajů na šestém místě. S odvoláním na studii poradenské společnosti PA Consulting o tom informuje Mladá fronta Dnes. Generální ředitel elektrárenské firmy ČEZ Martin Roman namítá, že tuzemská elektřina naopak patří k nejlevnějším v Evropě.
7. 3. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dospěl k závěru, že plynárenská společnost RWE Transgas zneužívala dominantního postavení na trhu. Předražovala dodávky plynu podnikům, na které se v loňském roce nevztahovala cenová regulace, a navíc bránila volné soutěži.
9. 3. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2005 se hrubá mzda přehoupla přes 20 tisíc Kč. Průměrný český pracovník tak za měsíc vydělával 20 841 Kč hrubého. Růst v posledních 3 měsících vytáhl nahoru i průměrnou mzdu za celý rok na 19 030 Kč. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.
9. 3. Rodičovský příspěvek nelze zabavit v exekuci. Je to dávka státní podpory rodičům, kteří pečují o dítě či více dětí do 4 let. Je to vlastně forma odměny za práci, a proto by se měla exekucí postihovat pouze částečně, jako plat. Tvrdí to veřejný ochránce práv, jehož názor ve středu tlumočila zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová.
10. 3. Součástí volebního programu, který ODS zveřejní v dubnu, bude i pasáž o státní podpoře dlouhodobě nezaměstnaným. Podle ní by lidé, kteří odmítnou pracovat nebo si zvyšovat kvalifikaci, neměli dostat od státu žádné peníze, ale jen poukázky na potraviny, bydlení či oblečení. Informují o tom páteční Hospodářské noviny.
14. 3. Polovina Čechů by při ztrátě pravidelného příjmu vyčerpala naspořené peníze za jeden až tři měsíce. Více než čtvrtina lidí žije od výplaty k výplatě a nemá vůbec žádné úspory a finanční rezervy. Pro více než polovinu dospělé populace je hlavní starostí, jak mít vyšší mzdu a kde ušetřit. Výsledky průzkumu finanční vzdělanosti zveřejnila na tiskové konferenci společnost Factum Invenio.
15. 3. Poslanci včera schválili nový zákon o nemocenské. Nemocní by tak měli od ledna příštího roku dostávat více peněz v prvních 3 dnech nemoci. Lidé, kteří si vydělávají více jak 18 tisíc Kč, si polepší při delším marodění.
15. 3. Novela zákona, která počítá se zvýšením porodného na 17 500 Kč z 8 600 Kč, prošla včera Poslaneckou sněmovnou. Od příštího roku by se měl také zvýšit rodičovský příspěvek. Místo nynějších 3 635 Kč měsíčně by rodiče měli dostávat od ledna příštího roku zhruba 7 600 Kč.
21. 3. Češi stráví v práci nejvíce času z celé Evropské unie (EU). V případě, že by se měřil čas strávený v práci, mohli by se Češi směle považovat za workoholiky. Průměrný obyvatel EU pracuje týdně asi 38 hodin, průměrný Čech jej v týdnu předčí o 5 hodin. Více hodin než Češi stráví v práci pouze Islanďané, kteří jsou v průměru v zaměstnání ještě o půl hodiny déle než Češi.
21. 3. Česká republika přispívá na ekologii málo. Nejvíce peněz na ochranu životního prostředí ze zemí Evropské unie tradičně dává Dánsko, Nizozemsko a Lucembursko. Nejméně naopak státy východní Evropy. Česká republika je s 23 eury, v přepočtu tedy s 670 Kč, na osobu za rok na chvostu žebříčku za Maďarskem nebo Polskem. Za ČR jsou pouze Kypr, Malta, Slovensko a pobaltské státy.
22. 3. Stát loni podpořil vytvoření 1 081 nových míst pro lidi žijící v regionech s nejvyšší nezaměstnaností. Dalších 257 lidí bylo díky této nové vládní podpoře vyškoleno. Vznik jednoho místa stát podporuje investicí ve výši 200 tisíc Kč, dalšími 30 tisíci Kč přispívá na zaškolení nebo rekvalifikaci pracovníka.
23. 3. Spotřeba elektrické energie v českých domácnostech se od roku 1989 zvýšila o více než polovinu. Růst spotřeby odborníci přisuzují hlavně větší vybavenosti domácností elektrickými spotřebiči, které jsou kvůli poklesu cen a růstu kupní síly dostupnější stále větší části obyvatel. Domácnosti v městských lokalitách jsou v porovnání s domácnostmi ve vesnických oblastech více vybaveny počítači nebo myčkami nádobí, naopak na venkově mají domácnosti častěji mrazničky, bojlery, či elektrická topná tělesa.
29. 3. Daňové náklady na práci v České republice patří v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) spíše k vyšším, ale ne u rodin s dětmi. Celkově však tyto náklady u nás v posledních 5 letech mírně vzrostly, zatímco průměr OECD mírně klesl. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes organizace zveřejnila v Paříži.
29. 3. Výbor zastupující členské země Světové banky schválil v noci na dnešek dlouho očekávané oddlužení 17 nejchudších zemí světa o celkem 37 miliard dolarů. Ředitelé banky také vyřešili zásadní otázku, čím tato instituce odpis dluhů pokryje, aby to neomezilo její budoucí aktivity v rozvojové pomoci.

Podniky

3. 3. Továrna LG.Philips Displays, která vyráběla klasické televizní obrazovky, je na prodej. Podle ministra průmyslu a obchodu Urbana by se díky prodeji této pobočky mohly zachovat pracovní místa. Několik společností už podle ministra projevilo o koupi zájem.
6. 3. Dvě třetiny ze 30 největších německých koncernů plánují letos vyšší investice. V České republice se tak objeví 20 až 30 nových německých investorů. Mezi první patří například Playmobil CZ, který za 220 miliónů Kč postaví v Chebu továrnu na hračky.
8. 3. Sněmovna postoupila do závěrečného čtení vládní návrh, který umožní, aby podnikatelům při zahájení i průběhu činnosti stačil na všechny nutné úkony jeden úřad a jeden formulář. Nyní musí podnikatel navštívit nejméně 3 úřady a vyplnit až 8 formulářů.
9. 3. Příliv přímých zahraničních investic do České republiky se v loňském roce proti předchozímu roku více než zdvojnásobil. Zatímco v roce 2004 přilákala ČR 127,8 miliardy Kč, v roce 2005 to bylo 263,2 miliardy Kč. Objem českých investic v zahraničí se loni naopak snížil téměř o 5,6 miliardy na 20,5 miliardy Kč.
16. 3. Od poloviny letošního roku bude jednodušší založit živnost. Včera se na tom shodli poslanci. Podnikatelům by tak při zahájení i průběhu činnosti stačil jeden úřad a jeden formulář na všechny nutné úkony.
17. 3. Až do konce června mohou podnikatelé získat v GE Money Bank úvěr Expres Business ve výši 340 tisíc Kč s úrokovou sazbou 8,59 % p.a. a měsíční splátkou pouze 6 990 Kč. Jde o bezúčelový úvěr pro podnikatele, u něhož banka nevyžaduje ručení nemovitostí. Zpracování žádosti o úvěr i poskytnutí úvěru je zdarma.
22. 3. ČEZ byl loni nejziskovějším podnikem v České republice. Energetické skupině ČEZ se zvýšil čistý zisk v roce 2005 o 56 % na 22,3 miliardy Kč. Jedná se o předběžné neauditované výsledky, které ČEZ zveřejnil včera. Samotné firmě ČEZ v loňském roce stoupl zisk o 70 % na rekordních 17,6 miliardy korun.
23. 3. Občanská demokratická strana navrhuje ve svém programu pro živnostníky roční daňové prázdniny. Drobní podnikatelé by si je mohli vybrat v kterémkoli roce volebního období. Od státu by však nedostali žádné dotace. Informují o tom Hospodářské noviny. Druhou daňovou výhodou, určenou živnostníkům, by bylo zrušení odpisů pro firmy s ročním obratem do 15 miliónů Kč. Program pod názvem "Živnostenská patnáctka" představí ODS dnes.
23. 3. Podnikatelé už nemusejí chodit na úřad kvůli podání přehledu o příjmech a výdajích. Od letošního roku ho mohou poslat České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) elektronicky. S vyplněním formuláře jim pomůže program, který si lze zdarma stáhnout z webu ČSSZ. Výhodou tohoto softwaru je i to, že po doplnění potřebných údajů za rok 2005 program spočítá vyměřovací základ. Sdělila to mluvčí ČSSZ Štěpánka Mikešová.
24. 3. Rekordní dividendy až za 110 miliard Kč si letos z Česka na své účty převedou zahraniční vlastníci zdejších firem. Bude to skoro desetinásobek oproti roku 2000. Vyplývá to z údajů, které Hospodářským novinám ve čtvrtek poskytla Česká národní banka. "Nemá smysl ronit slzy nad tím, že investoři tu zhodnocují svůj kapitál a stále větší část zisků převádějí do zahraničí. To je normální všude ve světě," řekl HN hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček.
27. 3. Daňové prázdniny, které by podle návrhu ODS měl mít živnostník jednou za 4 roky, by mohl mít pouze v prvním čtyřletém období. Konkrétní rok by si však nevybral sám, ale byl by mu pevně stanoven. Podle oponentů by daňové prázdniny mohly vést ke spekulačnímu jednání živnostníků, jehož důsledkem by bylo to, že by neplatili daně vůbec.
28. 3. Automobilka Hyundai a Česká republika se dohodly na znění konečné smlouvy o vybudování závodu v Nošovicích. Podle ministerstva průmyslu a obchodu jde o největší investici v novodobých dějinách země. V Moravskoslezském kraji by mělo vzniknout přes 15 tisíc pracovních míst.
30. 3. Společnost Ernst and Young (EY) provedla v rámci projektu Podnikatel roku průzkum s cílem zjistit názory českých podnikatelů na podnikatelské prostředí. "Většina podnikatelů se shodla na tom, že podnikání a inovace jsou klíčovými faktory stimulujícími rozvoj české ekonomiky," komentuje výsledky průzkumu veducí partner EY v ČR Dirk Kroonen. Na druhé straně dotázaní podnikatelé řadí mezi hlavní překážky podnikání v ČR složitý daňový systém, sociální a politické prostředí a podmínky pro zaměstnávání pracovníků

EU

6. 3. Čerpání peněz ze strukturálních fondů Evropské unie, které má Česká republika přiděleny na roky 2004 až 2006, je neuspokojivé. Vyplývá to z materiálu, jenž vládě ve středu předloží ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Nevyčerpané peníze bude muset ČR vrátit Bruselu.
9. 3. Maďarský ministr zahraničí Somogyi po setkání visegrádské čtyřky uvedl, že bude navýšen její společný rozpočet z původních 3,2 miliónů eur na 5 miliónů. Podle Svobody by peníze měly být využity nejen na projekty v EU, ale také by měly být zaměřené na zahraniční politiku.
14. 3. Francie přistoupí k "postupnému a kontrolovanému" uvolnění restrikcí přístupu lidí z nových zemí Evropské unie na svůj pracovní trh. Po včerejší schůzce kabinetu zabývající se touto otázkou to oznámil předseda vlády Dominique de Villepin. Uvedl, že odstranění restrikcí se bude týkat nejprve některých pracovních oborů, kde má Francie problémy se získáváním pracovních sil. Jednotlivé detaily postupného uvolňování trhu budou ještě doladěny během jednání se sociálními partnery. Uvedly to Hospodářské noviny.
17. 3. Členové Evropského parlamentu zveřejnili své pochyby nad dalším rozšiřování Evropské unie. Požadují po členských státech Unie a EK, aby jim do konce tohoto roku jasněji nastínily své politické, peněžité a zeměpisné hranice možnosti přijmout další státy do EU.
28. 3. Důvěra německých firem v ekonomiku předběhla očekávání a vzrostla nejvíc za posledních 15 let. Index důvěry v ekonomiku Ifo se vyšplhal ke 105,4 bodům za tento měsíc, a to ze 103,4 bodu za únor. Za vysoká čísla mohou především silný export a slabé euro.
29. 3. Studie rakouské společnosti Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) prokázala, že země střední a východní Evropy zvýšily za uplynulých 10 let výrazně produktivitu práce. Mezi úspěšnými zeměmi jsou i noví členové Evropské unie, včetně České republiky. Podle BA-CA je HDP nových členských států EU nyní o více než 50 % vyšší než před 10 lety.

Další aktuality

10. 3. Česká ekonomika loni vzrostla o 6 %, a vykázala tak nejlepší výkon ve své historii. Hlavním důvodem byly mimořádně dobré výsledky zahraničního obchodu. Také meziroční růst hrubého domácího produktu dosáhl v posledním čtvrtletí rekordních 6,9 %. Podle ekonomů se tak ČR dostala mezi evropské ekonomické tygry. Vláda tvrdí, že to je díky správné hospodářské politice, s čímž nesouhlasí opozice.
10. 3. Sněmovna schválila miliardové dluhopisy. Dluhopisy za 65,2 miliardy Kč mají sloužit na krytí schodku letošního rozpočtu. Schodek je pro letošní rok naplánován na 74,4 miliardy Kč. Zbývající část ve výši 9,2 miliardy Kč má být podle vlády uhrazena přijatými dlouhodobými úvěry.
13. 3. Nejvyspělejší světové ekonomiky si v lednu mírně polepšily, celkový měsíční index pro celou Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se totiž vyhoupl úroveň o 0,3 bodu nad prosincovou úroveň, a to na výsledných 106,3 bodu. Jedinou výjimkou byly USA, jejichž výhledový ukazatel se v lednu poprvé od loňského srpna nepatrně snížil o 0,1 bodu. Nejlepších výsledků dosáhly Japonsko, Německo a Kanada.
15. 3. Představenstvo AFIZ zřídilo na svém zasedání dne 21. února 2006 v souladu se Stanovami AFIZ pracovní skupinu, která se bude koncepčně zabývat problematikou etiky a ochrany spotřebitele v oblasti nabízení služeb na finančním trhu. Poprvé se skupina sešla včera. Na její práci se aktivně účastní zástupci organizací na ochranu spotřebitele, zákonodárce, regulátora i dozoru finančního trhu a dále partnerských asociací AFIZ.
16. 3. Jeden z nejuznávanějších finančníků současnosti Joe Ross přijede dne 13.dubna 2006 do Prahy a vystoupí v Autoklubu, Opletalova 29, Praha 1. Kromě základů přístupu k trhům seznámí své posluchače s konkrétní investiční strategií, která je využitelná pro většinu trhů a téměř všechny časové horizonty. Peníze.CZ jsou mediálním partnerem akce. Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst na tomto místě.
17. 3. Na ČT2 dnes pokračuje seriál "Rádce investora", a to jako druhý, 7dílný cyklus s názvem "Osobní finance". Projekt vznikl ve spolupráci Komise pro cenné papíry, České národní banky a dalších partnerů (mezi mediální patří i Peníze.CZ). Jednotlivé díly cyklu se vysílají vždy v úterý mezi 16. a 17. hodinou v rámci "Televizní university".
17. 3. Česká republika prohrála v arbitráži s Nomurou. Nomura zažalovala Českou republiku kvůli tomu, že dostatečně neochránila její investici, která byla podle bankovní skupiny zmařena ve chvíli, kdy se IPB ocitla pod nucenou správou. Jako odškodné žádá 40 miliard Kč. O finanční náhradě budou arbitři rozhodovat až ve druhém kole.
29. 3. Náklady na 18 arbitráží, které Česká republika vedla od roku 1999, už překročily jednu miliardu Kč. Středečním Lidovým novinám to potvrdila mluvčí ministerstva financí Petra Krainová. Předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek se přitom v této souvislosti vyjádřil v tom smyslu, že považuje především náklady spojené se spory ČR se společností CME o televizi Nova (432 milionů Kč) a spor s japonskou Nomurou (dosud 300 miliónů Kč za právníky) za nepřiměřené.
31. 3. Zahraniční dluh České republiky se loni zvýšil o 114 miliard Kč, a to na 1,126 biliónů Kč. Dluh v cizině odpovídá 38,4 % hrubého domácího produktu, na konci roku 2004 to bylo 37 %. Za samotné poslední čtvrtletí se zadlužení zvýšilo o 12,7 miliardy Kč. Informovala o tom Česká národní banka.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: únor

3. 3. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden

10. 2. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: prosinec

6. 1. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: listopad

2. 12. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: říjen

4. 11. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Partners Financial Services