Účet pravidelného spoření GE Money Bank: pěkně drahé spoření

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 30. 12. 2008 | 2 komentáře
Účet pravidelného spoření GE Money Bank: pěkně drahé spoření
Dobře úročená, ale dostupná finanční rezerva domácnosti, je „v kurzu“. Banky se proto předhánějí v nabídce spořících účtů a termínovaných vkladů. GE Money Bank přináší už nějakou dobu i speciální kombinaci - Účet pravidelného spoření. V recenzi jsme mu udělili jen 2 hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

Otázku, kam uložit finanční rezervu, případně kam si pravidelně a bezpečně spořit, řeší dnes kdekdo. Část lidí nechává prostředky ležet na běžném účtu s minimálním úročením, ale rychlou dostupností. Někdo peníze posílá pravidelně na slušně zhodnocované stavební spoření, kde jsou úspory pro změnu obtížně dostupné. Podobné to je s termínovanými, byť někdy zajímavě úročenými vklady. Zdatní uživatele internetbankingu si k běžným účtům proto pořizují raději flexibilnější a často i dobře zhodnocené spořící účty, kam a z nichž podle potřeby přesouvají peníze.

Na českém trhu ale existuje i další produkt, se kterým relativně nedávno přišla GE Money Bank. Jedná se o Účet pravidelného spoření, který byl v Česku za dvanáct uplynulých měsíců zřízen 22tisíckrát a vlastní ho podle mluvčí banky Markéty Dvořáčkové zhruba 17 tisíc klientů. Jen asi 15 procent klientů má tyto účty zřízeny dva, ostatní si sjednali jen jeden.

Fungování této bankovní „speciality“ je na první pohled snadné a klientům, kteří mají problém s nastavováním trvalých příkazů, usnadňuje do určité míry život. Z několika důvodů to ale pro ně příliš výhodné není. Princip je následující - každý měsíc se na Účet pravidelného spoření posílápo celý následující rok předem stanovená a neměnná částka (od 300 do 5000 korun). Fixní je rovněž i úročení účtu, které nyní činí 3,6 procenta a připisuje se vždy po uplynutí jednoho roku. To v současnosti překonává i ty nejlépe úročené tuzemské spořící účty. Těm navíc, nyní po snížení sazeb ČNB, hrozí pokles sazby (od ledna by se měly například snížit sazby u spořicích účtů v mBank, ING snížila sazby již před koncem roku). Podle mluvčí banky Markéty Dvořáčkové se sazba Účtu pravidelného spoření měnit nebude, mění se vždy jednou za rok ve výroční den založení účtu.

Výhody zajímavého zhodnocení na účtu, ale poněkud sráží několik podstatných omezení. Ty musí klient splnit, aby měl jistotu připsání tohoto úroku, jinak mu banka bude úspory zhodnocovat jen sazbou pro běžné účty dle sazebníku.

Jedním z prvních omezení je povinně vedený běžný účet u GE Money Bank, který je i v té nejjednodušší variantě zpoplatněný (cena balíčků od 40 do 499 korun). Účet pravidelného spoření totiž funguje na principu pravidelných měsíčních úložek ve formě trvalého příkazu z běžného účtu u GE. (Úložky jsou přesně definované, lze volit pouze 300, 500, 1000, 1500,2000, 2500, 3000, 4000 nebo 5000 korun). Při pravidelné měsíční úložce 300 korun, získá klient za rok s aktuální úrokovou sazbou 129,6 korun. Z nich se mu odečte ještě patnáctiprocentní srážková daň z úroků. Za poplatky ale paradoxně vydá nejméně 480 korun. Tento absurdní poměr se změní až při vyšších částkách od 1500 korun měsíčně, i při tisícikorunovém měsíčním vkladuklient „doplácí“ na své spoření – za úročení získá 432 korun (bez započítání daně), zatímco na poplatcích zaplatí minimálně 480 korun.

Běžný účet zdarma může mít sice v GE Money Bank vedle studentů i majitel Konta Genius Active. Musí mít ale průměrný měsíční zůstatek na účtu nad čtvrtmilion korun, jinak i on platí alespoň 119 korun. Povinnost založení dalšího účtu standardní spořící účty jiných banknemívají.

Dalším omezením, které se k Účtu pravidelného spoření váže, je fixní spořící částka minimálně na jeden rok. Kdo si Účet pravidelného spoření sjedná, musí na začátku stanovit částku, kterou je schopen celý následující rok každý měsíc platit. Změna této částky, ať už její snížení či zvýšení, podle informací ze zákaznické telefonní linky GE Money možná není. Kdo nemůže stanovenou sumu platit, má prý smůlu – změnit ji bez sankcí nelze.

Anketa

Láká vás zřídit si Účet pravidelného spoření?

Možné nejsou ani mimořádné vkladyči výběry, vyjma výročí založení účtu. To je jediné období, kdy má klient možnost bez sankcí ale jen během sedmi kalendářních dnů v roce disponovat s úsporami na Účtu pravidelného spoření (například jej zrušit, vybrat z něj část peněz či vložit naopak mimořádný vklad). Za předčasné ukončení Účtu pravidelného spoření mimo realizační období (uvedených sedm dní v roce) klient zaplatí bance sankční poplatek ve výši dvou procent ze zůstatku. Navíc na začátku lze maximálně vložit 40 tisíc korun.

Účet pravidelného spoření je při splnění základních podmínek možné zřídit přímo na pobočce, respektive obchodním místě banky. Stačí k tomu věk nad 15 let, občanský průkaz či pas a další doklad totožnosti. Klientem může být jen fyzická osoba – nepodnikatel. Účet ovšem musí být podle informační linky GE Money Banky vždy veden na stejné rodné číslo jako ten, ze kterého je posílán pravidelný měsíční vklad. Samotný Účet pravidelného spoření je vedený zdarma.

Účet pravidelného spoření sice nyní nabízí poměrně zajímavé a bezpečné zhodnocenís jistotou sazby na dvanáct měsíců, znevýhodňuje jej ale minimální možnost disponovat s úsporami a nutnost zřídit si v bance běžný účet. Klienti, kteří ovládají dobře internetbanking, nečiní jim potíže posílatsi přes něj podle potřeby peníze na spořící účtya chtějí mít své úspory kdykoli k dispozici, si nejspíš takovýto produkt pro uložení úspor nezvolí. Ten může být primárně zajímavý jen pro klienty GE Money bank, kteří už mají v bance účet nebo za účet jako studenti neplatí a navíc vědí, že uspořené peníze nebudou alespoň rok potřebovat.

Který typ ukládání finanční rezervy je podle vás v dnešní době nejzajímavější? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Únor bude ve znamení vyšších sazeb spořicích účtů

11. 1. 2008 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Únor bude ve znamení vyšších sazeb spořicích účtů

České banky našly nový sport. Předhánějí se, jak vysokou úrokovou sazbu nabídnou svým klientům na spořících účtech. Tři a více procent se už staly skutečností u pěti bank. Ani toto... celý článek

Spoření: Nejtěžší je začít

2. 1. 2008 | Petr Syrový | 6 komentářů

Spoření: Nejtěžší je začít

Spotřebitelské úvěry a utrácení, to jsou témata, která ožívají před Vánoci či kolem dovolených. Jen málokdo ovšem dodává, že úvěry se budou muset splácet z budoucích příjmů a představují... celý článek

Partners Financial Services