Únor bude ve znamení vyšších sazeb spořicích účtů

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 11. 1. 2008 | 18 komentářů
Únor bude ve znamení vyšších sazeb spořicích účtů
České banky našly nový sport. Předhánějí se, jak vysokou úrokovou sazbu nabídnou svým klientům na spořících účtech. Tři a více procent se už staly skutečností u pěti bank. Ani toto zhodnocení ovšem peníze neuchrání před vysokou inflací.

S „lukrativními“ účty, které nabízejí zajímavé zhodnocení úspor, se v poslední době roztrhl pytel. Relativně vysoké úročení už nenabízí jen jedna či dvě banky. Vše navíc připomíná soutěž o to, kdo dá víc. Zvýšení sazeb v jednom finančním ústavu je impulsem pro ostatní banky k přehodnocení stávajícího úročení spořících a termínovaných účtů. Tříprocentní hranice se zdá být pro většinu hráčů, kteří chtějí být alespoň trochu atraktivní pro zájemce o spořící účty, rozhodující.

Boj se roztáčí nejen na poli spořících účtů, ale i u termínovaných vkladů.

Kdo nabízí kartu ke spořícímu účtu

Kartu ke spořícímu účtu dnes banky stále ještě nabízejí spíše ojediněle. Platební karta přitom umožňuje mít vlastní uložené prostředky ihned k dispozici. Každý sice zpravidla denně nepotřebuje disponovat s desítkami tisíc korun své finanční rezervy, například u platby rezervační zálohy realitní kanceláři by ale tuto službu mohl ocenit. Některé realitní kanceláře totiž podmiňují rezervaci okamžitou platbou a klientovi vyhrožují, že nemovitost bez jejího složení přenechají jiným, flexibilnějším zákazníkům. Karta ke spořícímu účtu s rezervou by tuto situaci elegantně řešila. Kdo ji ke svému spořícímu účtu nemá, je svou bankou nucený peníze nejprve převést na jiný účet, ze kterého je pak může vybírat kartou či na přepážce.
Zatím kartu ke spořícímu účtu mohou mít majitelé účtu eMax u mBank a klienti Raiffeisenbank a eBanky u účtů eKonto a Kompletkonto. Uživatelé Osobního účtu České spořitelny, kteří si v rámci individuálního nastavení zvolí nákup Spořícího plánu, si mohou vybírat dokonce z celé řady platebních karet. Ke vkladovému účtu se ale karta podle Pavly Plaché z firemní komunikace banky nevydává.

Momentálním vítězem mezi spořícími účty je s 3,33% zhodnocením Bawag Bank. Prvenství jí však podle našich informací vydrží jen několika dní. Zuby si na první místo brousí minimálně internetová banka mBank a patrně i někdo další ze silných hráčů, kteří se už dostali na tři procenta.

V tuto chvíli tříprocentní úročení na spořícím účtu nabízí nejen zmiňovaná polská mBank u konta eMAX, ale od prvního lednového pátku i ING u Oranžového konta. Při zůstatku nad 50 tisíc korun vydělají ročně tři procenta úspory i majitelům Červeného konta Poštovní spořitelny. Od února bude stejně úročené také eKonto Raiffeisenbank a eBanky a běžný Osobní účet České spořitelny, pokud na něm má majitel zůstatek do 50 tisíc korun a v nastavení Osobního účtu si vyšší úročení zvolí a zaplatí.

Komu leží ladem více než půl milionu korun, dostane 3,04 procenta také v UniCredit Bank na Spořícím účtu Plus. Jednorázově zde ale svých půl milionu nejspíš nevybere. Denně splatné prostředky jsou podle mluvčího banky Tomáše Pavlíka jen do výše 50 tisíc korun za měsíc. Klasický spořící účet je v této bance úročen podle množství uložených prostředků a výpovědní doby, přičemž zhodnocení se pohybuje do jednoho procenta. Tříprocentní zhodnocení nabízejí za určitých podmínek i vkladové účty České spořitelny. Střadatel ovšem musí uložit také alespoň půl milionu korun a navíc na několik let.

Nízké úročení spořících účtů zatím nabízejí další dvě velké tuzemské banky. V ČSOB při sedmidenní výpovědní době připisují jen 1,5 procenta ročně při výši zůstatku do 150 tisíc korun a teprve od milionu korun výše nabízejí dvouprocentní zhodnocení. Komerční banka poskytuje úročení pro Ideal sporoúčet od 1,05 procenta dle výše vkladu a od 1,07 procenta na Sporoúčtu KB. Oba účty přitom podmiňuje minimálním počátečním vkladem 5 000 korun.

Nynější růst úrokových sazeb souvisí s tím, jak základní úrokovou sazbu zvyšuje Česká národní banka. Analytici očekávají, že tento růst bude i letos pokračovat. Například podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank se tak stane nejméně dvakrát, vždy o čtvrt procentního bodu. „To by mohlo vytvořit bankám prostor pro zvýšení úroků na spořících účtech. Změny ale zřejmě nebudou v poměru 1:1, neboť se banky mohou v rámci své obchodní politiky rozhodnout spíše zvýhodnit příjemce úvěrů,“ dodává Sobíšek.

 

Jaké spořící účty používáte? Jak jste s nimi spokojeni?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 1. 2008 17:22, Škodolibka domácí

abych jenom nesrandovala, tak:

Fond peněžního trhu v CZK, aktuální průměrný výnos fodnu do splatnosti činí 4,4%. Po odečtení nákladů na správu+vstupního poplatku+případných dalších skrytých poplatků (jsou-nejsou???) mi to vychází čistého za rok 3,4%. Když půjdou sazby dále nahoru, tak možná i trochu víc. Po půl roce (mám dávno splněno) můžu čerpat třeba denně - peníze nejpozději do týdne na jakémkoli účtu v ČR. Proč bych měla mít na rezervu spořící účet ??? Nepotřebuju ho ....
Za minulý rok mám čistýho cca 1,95 % ale kde byly úroky před rokem, že .....

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2008 9:43, Škodolibka domácí

To je pravda. Je třeba volit dluhopisové fondy, které nakupují dluhopisy s velmi krátkou dobou do splatnosti a tudíž téměř ihned reagují na změnu sazeb. Říká se jim fondy peněžního trhu :-)

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

13. 11. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Stavební spoření: spořílků ubývá, objem půjček roste

Stavební spořitelny poskytují stále více úvěrů. Celkem jejich služeb v Česku k letošku využívá zhruba 5,77 milionů lidí. Přesto počet smluv ve fázi spoření mírně klesá.

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

1. 3. 2007 | Simona Ely Plischke

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

Co se investování týče, jsme národ velmi konzervativní. Domníváme se, že své finanční prostředky spravujeme efektivně, většinou ale vyhledáváme co nejmenší riziko. A tak nejraději "zhodnocujeme"... celý článek

Kam mizí úspory českých domácností?

27. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Kam mizí úspory českých domácností?

V zemi vkladních knížek se spořit už nenosí. Moderní je utrácet, a nejlépe z cizího. Proč se růst našich mezd a zvětšující se bohatství českých rodin nijak nepromítá také do růstu našich... celý článek

Partners Financial Services