Velké srovnání spořicích účtů: I vítěze sežere inflace

Do Česka se vrátila inflace. Není sice závratná, ale když vedle ní postavíte titěrné úroky spořicích účtů, je vám to jasné: když necháte úspory v bance, ztrácejí tam na hodnotě. Přesto jsme pro vás sestavili tabulku, kdo dá na spořáku nejvyšší úrok. I když její nadpis by dneska mohl být spíš „u koho proděláte nejmíň“.
Velké srovnání spořicích účtů: I vítěze sežere inflace

Sešup úrokových sazeb spořicích účtů pokračuje „Ke snížení sazeb přistoupily mBank, Equa bank, Air Bank, ČSOB, Era a ING Bank. Úroky snížilo i ZUNO, a to v den, kdy přestalo nabízet služby novým klientům. Začátkem ledna se pak přidaly Česká spořitelna, Raiffeisenbank a UniCredit Bank,“ popisuje aktuální situaci na trhu spořicích účtů analytik společnosti Scott & Rose Martin Olejník.

Střadatelům navíc přibydou další vrásky. Na konci loňského roku se o slovo přihlásila dlouho dřímající inflace. V prosinci meziročně vystoupala o dvě procenta. V Česku jde o nejvyšší růst cen za poslední čtyři roky. A protože se tomuto číslu ani zdaleka neblíží žádný spořicí účet na trhu, musíme se smířit s tím, že naše bankovní vklady teď ztrácejí na hodnotě.

Další lidé tak možná začnou řešit otázku, jestli se vyplatí nechávat úspory v bance. „Likvidní rezervu na rozbitou pračku určitě ano. Celé úspory na penzi rozhodně ne. Tato odpověď ale platí obecně bez ohledu na aktuální úroveň sazeb,“ říká analytik společnosti Partners Aleš Tůma.    

Podívejte, jak s námi cvičila inflace v posledních letech

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů – nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy a další – hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Srovnejte si to

Nebo to nechejte srovnat nás. Umíme vybrat nejšikovnější ve všech kategoriích běžných spořicích produktů:

Nový hráč

Svěží vítr do našeho žebříčku nejlépe úročených spořicích účtů vnesla alespoň bývalá kampelička Creditas, která se v lednu úspěšně transformovala na banku. Nové klienty by ráda nalákala na atraktivní úrokové sazby spořicích produktů. A zatím se jí to prý daří. Podle vyjádření zástupců Creditas si jen za prvních pár lednových dnů lidé v bance sjednali tisíce nových, většinou spořicích produktů.

Ostatní banky se naopak přílivu vkladů klientů brání, jak jen můžou. A nejsnadnější cestou je snižování úrokových sazeb. Například Air bank, která si na nadstandardně zhodnocovaném úroku na spořicím účtu dlouho zakládala, už před časem změnila strategii a výhodnější úrok nabízela jen aktivním klientům. Těm, co si v bance pouze spoří, úrokovou sazbu postupně snižovala, až ji nakonec od Nového roku zrušila úplně.

Není pravděpodobné, že by se trend klesajících úroků měnil. „Než k nějaký zlomový obrat k vyšším sazbám na spořicích účtech spíše očekávám ještě mírné snížení úroků, myslí si Martin Olejník. A Aleš Tůma ho doplňuje: „Nejdřív by musely začít stoupat krátkodobé úrokové sazby napříč ekonomikou. Teď sice poskočila nahoru inflace, ale to ještě nutně neznamená, že sazby jí budou následovat. Případné zvyšování sazeb České národní banky může přijít na přetřes až po konci kurzových intervencí.“

Bonusy pro držáky

Pokud byste si přece jen chtěli na spořicím účtu sáhnout na lepší úroky, máte možnost. Banky odměňují věrné a aktivní klienty bonusovými sazbami. Nejde o žádné velké terno, většinou pár desetinek procenta navíc, i ty ale už z principu potěší každého střadatele. U některé banky musíte pro lepší úročení používat její běžný účet a utrácet peníze platebními kartami. U jiných zase za lepší úrok platíte výpovědní lhůtou, která ovšem spořák přibližuje spíš termínovanému vkladu. Vyšší sazby můžou nabízet také kampeličky, u kterých zase musíte počítat s desetiprocentním členským vkladem, na který se nevztahuje pojištění vkladů. Do srovnání ovšem tradičně zařazujeme jen spořicí účty bez přívlastků, přehled zajímavých „spořicích účtů s podmínkou“ najdete v následujícím boxu.

Výhodnější úrokové sazby si musíte zasloužit. Sestavili jsme pro vás přehled bobříků spoření, za jejichž ulovení budete nejlépe odměněni. Ale pozor, nezapomínejte, že spoření nejsou jenom spořáky. Jestliže vám nevadí vzdát se peněz na víc let, projděte si i sazby termínovaných vkladů. Rozhodně není od věci podívat se na stavební spoření, i když i jeho úroky citelně klesají. A pokud hodláte peníze pravidelně odkládat na stáří, zvažte i státem podporované investice prostřednictvím doplňkového penzijního spoření. Další alternativou jsou pak podílové fondy.

Artesa – na Spořicím účtu Artesa Universal dostanete pro úložku sto tisíc korun a výš sazbu 1,2 procenta. Stejná sazba navíc platí klidně i pro milionové úložky. Počítejte ale s tím, že u kampeličky musíte složit členský vklad ve výši desetiny toho, co budete mít na účtu. Vklad se nezhodnocuje a neplatí pro něj ani pojištění vkladů.

Air bank – Spořicí účet s bonusem vám zajistí sazbu 1 procento. Abyste na zvýhodněný úrok dosáhli, musíte v daném měsíci provést alespoň pět plateb kartou. A pozor: sazba platí jen pro úložky do 250 tisíc korun, nad tuto částku se už je pouhé 0,2 procenta.

Sberbank – spořicí účet FÉR spoření PLUS slibuje úrok 0,53 procenta. Pokud si ale v bance zřídíte běžný účet FÉR konto, budete mít na spořáku nárok na sazbu 0,83 (na vklady do 300 tisíc korun). Běžný účet je zdarma. Ovšem pouze v případě, že na něj každý měsíc přijde aspoň 15 tisíc korun. V opačném případě stojí 99 korun měsíčně.

Equa bank – pokud budete aktivně využívat běžný účet této banky, tak vám na spořicím účtu HIT k základnímu úroku 0,2 přibude ještě dalších šest desetinek (na vklady do 200 tisíc korun). Aktivním využíváním účtu se myslí příchod víc než deseti tisíc korun nebo tři platby kartou u obchodníka měsíčně.

Raiffeisenbank – díky produktu eKonto Flexi můžete mít úrok 0,75 procenta (na vklady do 150 tisíc korun). Musíte ale u Rajfky taky mít běžný účet eKonto Smart nebo eKonto Komplet. A například eKonto Smart je zdarma pouze v případě, že vám na účet přijde alespoň 15 tisíc korun a zároveň provedete minimálně tři odchozí transakce. Jinak za něj platíte 99 korun měsíčně.

MONETA Money Bank – na dnešní dobu solidní úrok 0,7 procenta můžete dosáhnout díky Spořicímu účtu GOLD. Ten je ale jen pro klienty, co mají v bance účet Genius Gold, který měsíčně stojí 469 korun. Tenhle poplatek můžete vynulovat, pokud máte v Moneta Money Bank uložen alespoň milion korun.

Srovnání termínovaných vkladů

Čtěte na Peníze.cz

Vyplatí se teď nechávat peníze spát? Sestavili jsme pro vás žebříček nejlépe úročených ročních a dvouletých termínovaných vkladů.

Srovnání termíňáků: V čele s kampeličkou (na věčné časy a nikdy jinak?)

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou. Stejně tak spořicí účty kampeliček, kde by klienti museli skládat vysoký členský vklad, který nepodléhá pojištění vkladů.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

Náš žebříček pro stotisícový vklad má nového lídra, novou banku na trhu Creditas. Ta svým klientům na spořicím účtu nabízí základní úrok 0,5 procenta. Může to být ale ještě lepší. Pokud v předchozím čtvrtletí z účtu neodešla žádná platba, dostanete navíc bonusovou sazbu 0,6 procenta, celkem tedy 1,1 procenta. Po roce spoření byste tak měli nárok na zhodnocení 1025 korun.

Na druhou příčku tak klesla Sberbank, u které vám původní vklad po roce díky sazbě 0,53 procenta může narůst o 451 korun.

O bronzovou příčku se společně dělí nováček na bankovním trhu Creditas a ING Bank. Obě instituce připisují úrok 0,5 procenta, který by váš stotisícový vklad měl po roce zhodnotit o 426 korun.

A bramborová medaile zbyla na Waldviertler Sparkasse s úrokem 0,3 procenta a ročním zhodnocením vkladu o 255 korun. Nevýhodou ale je, že úroky tato instituce připisuje až ročně.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Creditas

Spořicí účet

1,1

101 025,83

měsíčně/čtvrtletně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53

100 451,44

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5

100 425,83

měsíčně

Waldviertler Sparkasse

Spořicí účet

0,3

100 255

ročně

Česká spořitelna

Spoření ČS

0,2

100 170,16

měsíčně

Era/Poštovní spořitelna

Era červené konto

0,2

100 170,16

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

100 170,16

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,2

100 170,16

měsíčně

UniCredit Bank

Spořicí účet PRIMA

0,2

100 170,11

čtvrtletně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

100 127,52

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Nová banka Creditas vládne i žebříčku spořicích účtů se vkladem jeden milion korun. Díky úroku 1,1 procenta můžete dosáhnout na zhodnocení 10 258 korun. Počítejte ale s tím, že pokud jste z účtu za poslední čtvrtletí vybírali, klesne vám úrok na 0,5 procenta.

Stříbrná pozice patří opět Sberbank. Díky produktu Fér spoření PLUS vám původní vklad za dvanáct měsíců naroste o 2720 korun.

Třetí příčku obsadila Expobank. Milion korun by se vám měl na spořicím účtu v této bance po roce rozrůst o 2552 korun.

A čtvrtá je v našem žebříčku ING Bank a její spořicí účet ING Konto. Milionový vklad vám po roce rozšíří o 1870 korun.

Banka

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Creditas

Spořicí účet

1,1

1010258,29

měsíčně/čtvrtletně

Sberbank

FÉR spoření PLUS

0,53 (od 300 tisíc 0,23)

1 002 720,13

měsíčně

Expobank

Expo spořicí účet

0 (od 100 tisíc 0,3)

1 002 552,98

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,5 (od 300 tisíc 0,1)

1 001 870,73

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet HIT

0,2

1 001 701,33

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

0,2

1 001 701,33

měsíčně

FIO banka

Spořicí účet FIO konto

0,15

1 001 275,75

měsíčně

Waldviertler Sparkasse

Spořicí účet

0,3 (od 130 tisíc 0,1)

1 001 071

ročně

UniCredit Bank

Spořicí účet PRIMA

0,3 (od 500 tisíc 0,01)

1 000 892,51

čtvrtletně

Pozn. Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku. Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2017 16:18, Krfr

Airbanka když začínala, tak taky natahovala nové zájemce na úrocích , které převyšovaly ostatní banky a zvládla to bezchybně. Creditas dává reklamu do televize a není schopná otevřít účet. Navíc již nejméně minulý týden stáhla možnost otevření všech tří účtů po internetu a uzavírá smlouvy jen na pobočkách. Můžete si ověřit. Moderní banku nemusí zákazník navštívit a vše si normálně vyřídí ze svého PC. Nebudu jezdit 120km do nejbližší pobočky do Oc z Jeseníku a nepromarním tím celý den......

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 1. 2017 12:05, Šárka

Vložit peníze do banky, která má základní kapitál 500tis může jen blázen. Co to sakra doporučujete.

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

13. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Spořitelna snižuje úrok na spořicím účtu. Někomu ale ne

Česká spořitelna snížila úrokové sazby na spořicím účtu – až na výjimky o 0,75 procentního bodu. Zároveň ještě zkomplikuje strukturu úročení.

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

23. 2. 2024 | Petr Kučera | 5 komentářů

Úrok na spořicím účtu sníží i Moneta

Na snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou reaguje také Moneta Money Bank. Od začátku března sníží maximální sazbu jejího spořicího účtu na 5,1 % ročně místo dosavadních... celý článek

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

20. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Úroky na spoření klesají. Které banky teď dají nejvíc?

Nové porovnání spořicích účtů a termínovaných vkladů.

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services