Pět věcí, které byste měli vědět o spořicích účtech

Pět věcí, které byste měli vědět o spořicích účtech
Finanční rezervu na nečekané výdaje je dobré mít po ruce. Na běžném účtě ji ovšem ničí inflace. Na termínovaných vkladech je obtížné dosažitelná. Dobrým kompromisem může být spořicí účet. Na trhu jich je celá řada.

„Mám našetřeno stavební spoření, je mi hodně přes 70 let a chci mít dobře uložené, ale ihned dostupné peníze a to i pro rodinu. Kam je mám nejlépe dát? “ telefonovala mi minulý týden dotaz do rozhlasové poradny Českého rozhlasu jistá posluchačka.

Přestože posluchačka neumí pracovat s internetem a bydlí na vesnici, může využít jak klasické vkladní knížky či termínované vklady, tak i lépe úročené spořící účty. Ty je možné si založit i telefonicky či přes privátní poradce banky, a tedy i mimo město, kde sídlí bankovní pobočka.

Platí to nejen pro onu paní v důchodu. Finanční rezervu na nenadálé výdaje by měla mít každá domácnost. Nechávat tuto sumu na běžném účtě, který je úročený několika desetinami procent, se ovšem nevyplatí. Reálná hodnota takto uložených peněz kvůli rostoucím cenám stále klesá.

Tuzemské banky mají v nabídce zpravidla několik typů produktů, které zhodnocují peníze alespoň o něco více než běžné účty. Ty se liší nejen v nabízené úrokové sazbě, ale také v délce výpovědní doby, v poplatcích za vedení účtů a v některých dalších podmínkách pro využívání zvýhodněné sazby. Běžný střadatel, který si chce uložit finanční rezervu pro nepředvídané situace ve výši dvou či tří platů, se tak dnes nejčastěji rozhoduje mezi termínovanými vklady, spořicími účty a kdysi tak oblíbenými vkladními knížkami. Všechny tyto produkty jsou bezpečné i proto, že jsou ze zákona pojištěny a v případě úpadku banky získá střadatel prostředky z Fondu pojištění vkladů ve výši 90 procent vkladu do maximální výše 25 tisíc eur. Přehled institucí, které jsou pojištěny v tomto fondu naleznete na http://www.fpv.cz/pojistene-instituce.php

Ostatní možnosti jako je stavební spoření, penzijní či životní pojištění neumožňují vybrat si peníze okamžitě, když je člověk potřebuje, proto slouží k vytváření spíše střednědobých či dlouhodobých finančních rezerv domácností. Předčasný výběr je ale nevýhodný také pro majitele některých termínových účtů a vkladních knížek s výpovědní lhůtou. Proto přišly banky se spořícími účty, protože ty mají parametry jak běžného účtu tak i termínovaného vkladu.

Jak funguje spořící účet

Spořící účty se využívají především pro uložení volných finančních prostředků, které je třeba mít v krátké době k dispozici. Jejich výhodou je vysoká likvidita a lepší zhodnocení než nabízejí běžné účty. Investiční riziko je podle finančních expertů minimální. Většina střadatelů je proto využívá jako další službu, respektive produkt k běžnému účtu. Založení účtu nebývá složité a většinou stačí jen doklad totožnosti.
Sjednat je možné spořící účet jak osobně na přepážkách bank, tak i přes finanční poradce, telefonicky, korespondenčně či přes internet. Pokud klient využije pro sjednání účtu internet či telefon, banka mu pošle smlouvu poštou k podpisu. Jednotlivé banky se ale liší v tom, zda požadují, aby měl majitel spořícího účtu ještě u nich založený i běžný účet, nebo zda požadují výše počátečního vkladu. Spořící účty až na výjimky, které kombinují spořící a běžný účet v balíčku, neumožňují běžné transakce jako je například SIPO, ani není možné si na ně nechat zasílat důchod z České zprávy sociálního zabezpečení.
Zdroj: Banky

Při výběru spořícího účtu by si měl klient zjistit následující fakta:

Zvýhodnění k účtům
Pokud banka nabízí pro majitele běžného účtu či hypotečního úvěru zvýhodněný spořící účet, může její klient dosáhnout na jedny z nejzajímavějších sazeb na trhu (Cibank – balíček s běžným účtem Citi konto – zhodnocení 2,5 % p.a. BAWAG zhodnocení 2,25 % p.a. ke každé hypotéce)

Požadovaný minimální vklad či minimální zůstatek pro úročení
Některé tuzemské banky požadují při založení spořícího účtu minimální vklad (HVB bank – Spořící účet Plus – pásmové úročení od 2,03 % ročně (p.a.) při minimálním vkladu 10 tisíc Kč), jiné banky poskytují vyšší úročení účtu jen s podmínkou minimálního zůstatku (Raiffeisenbank).

Výpovědní lhůta
Většina spořících účtů je sjednávána na dobu neurčitou a zpravidla bez výpovědní lhůty. I když to je pro klienty lákavější varianta, přesto v Česku stále existují banky, které si výběr peněz ze spořícího účtu podmiňují předem stanovenou lhůtou, takže de facto přebírají charakter termínovaných vkladů. ( ČSOB Spořící účet – pásmové úročení od 1,25 % p.a. – minimální doba výpovědi týden, HVB bank – Spořící účet Plus s výpovědní lhůtou 3 měsíce) Při předčasném výběru ze spořícího účtu s výpovědní lhůtou tak zaplatí klient sankční poplatek.

Poplatek za vedení účtu
Spořící účty, které jsou zpoplatněné, bývají často součástí speciálních produktových balíčků. Klient, který si některý z nich zvolí, sice může dosáhnout na nejzajímavější úrokové sazby, měsíčně však za toto zvýhodnění utratí určitý paušál, ten však zvýhodnění snižuje. (Česká spořitelna – Osobní účet s poplatkem za vybrané služby cca 190 Kč nabízí úročení 2,5 % p.a. maximálně do výše 49 999 Kč). Většina spořících účtů má vedení zdarma.

Úročení
Spořící účty nabízejí lepší úročení než běžné účty. Mezi jednotlivými bankami jsou ovšem velké rozdíly. Spořící účty mohou mít stanovenou úrokovou sazbu podle výše vkladu, podle délky výpovědní doby nebo mají sazbu, která je na těchto faktorech nezávislá. (ING, Citibank)
Některé banky tak klientovi nabízejí „zvýhodněnou“ sazbu ve výši necelého půl procenta (GE Money Bank – pásmové úročení od 0,45 % do výše 249 999 Kč) jinde už mají úroky zajímavější přes 2 % p.a. Citibank, ING, HVB Bank).
Zajímavé zhodnocení účtů nabízí v Česku i družstevní záložny.

Největší svobodu pro klienty představují spořící účty bez různých omezení, především pak bez nutnosti vázat se na další bankovní produkty (ČSOB Spořící účet, ING konto). Například ve Spojených státech amerických někteří klienti bank využívají ostrého soupeření mezi bankovními skupinami Citibank a ING tím, že mají u každé z těchto bank spořící účet. Při zvýšení sazby u jedné pak přesouvají peníze do druhé, což se jim při finanční rezervě ve výši několika tisíc dolarů už u některých úrokových sazeb začíná vyplácet.

V Česku podobné soupeření zatím nehrozí. Nejspíš i proto, že výše spořících úrokových sazeb je v tuzemsku zhruba dvakrát až třikrát nižší než v USA.

Využíváte nebo využívali jste některý z tuzemských spořících účtů?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2007 17:25, houjan

Mám nejlepší zkušenosti s ING Kontem. Neplatí se za vedení účtu a své peníze mám na běžném účtu do tří dnů. Asi jsou jediný produkt, který to co uvádí v reklamě, tak také dává.

+91
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2007 16:54

Tak dkb ma 3.8? Je cas zmenit banku:)
Co se mysli tim VISA kontem? Je vedeni zdarma?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

17. 5. 2007 | Vladimír Bádr

Nenechte banku, aby vydělávala místo vás

Banky investují část úspor svých klientů na kapitálovém trhu. Výnosy z těchto transakcí jsou vyšší než úrok, který střadatelům nabízí. Není přitom důvod, aby střadatelé místo nízkého... celý článek

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Fondy životního cyklu: nabídka se rozrůstá

6. 3. 2007 | Aleš Vocílka

Fondy životního cyklu: nabídka se rozrůstá

Fondy životního cyklu představují novou formu dlouhodobé investice, která mění rizikovost v čase. ABN AMRO nedávno přišla s nabídkou 11 fondů životního cyklu s roční historií. Ty s... celý článek

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

1. 3. 2007 | Simona Ely Plischke

Úspory domácností: bojíme se riskovat, slamník tak stále láká

Co se investování týče, jsme národ velmi konzervativní. Domníváme se, že své finanční prostředky spravujeme efektivně, většinou ale vyhledáváme co nejmenší riziko. A tak nejraději "zhodnocujeme"... celý článek

Kam mizí úspory českých domácností?

27. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Kam mizí úspory českých domácností?

V zemi vkladních knížek se spořit už nenosí. Moderní je utrácet, a nejlépe z cizího. Proč se růst našich mezd a zvětšující se bohatství českých rodin nijak nepromítá také do růstu našich... celý článek

Partners Financial Services