Zisky českých bank letos rostou o deset a více procent

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 19. 11. 2007
Zisky českých bank letos rostou o deset a více procent
České banky ohlásily v uplynulém týdnu výsledky za první tři čtvrtletí letošního roku. První tři místa obsadila ČSOB, Komerční banka a Česká spořitelna.

ČSOB

K třetímu čtvrtletí letošního roku se podle zisku nejlépe dařilo skupině ČSOB, která ohlásila 10 procentní meziroční nárůst čistého zisku na 8,209 miliard korun. Na těchto výsledcích se podílela podle generálního ředitele banky Pavla Kavánka nejen řada vylepšení služeb jako jsou nové spořící účty pro malé a střední podniky, Červené konto Poštovní spořitelny, ale také například vysoký podíl poskytnutých úvěrů. Těch banka poskytla o 92 miliard korun více než za stejné období roku 2006, to je meziroční nárůst o 32 procent.

Skupina se může chlubit 17,2% nárůstem čistých úrokových výnosů. O šest procent vzrostl i čistý příjem z poplatků a provizí, který souvisí s nárůstem celkového počtu transakcí. Celkově přispěla skupina ČSOB za devět měsíců letošního roku k čistému zisku mateřské skupiny KBC více než 13 procenty. Tento podíl na zisku KBC je podle Ondřeje Vychodila, ředitele Vztahů k investorům z ČSOB, v poslední době celkem stabilní.


Komerční banka

Druhý nejlepší zisk z tuzemských bank ke konci třetího čtvrtletí oznámila Komerční banka. Vedle vylepšení čistého zisku o 19,4 procent oproti stejnému období loňského roku, na letošních 8,142 mld. korun, se jí podařilo oslovit o 57 tisíc nových zákazníků více než před rokem. Ke konci letošního září obsluhovala Komerční banka 1,56 milionu klientů.

Nejvýrazněji k pozitivnímu výsledku přispěla, podle Romany Ondrůškové z tiskového oddělení Komerční banky, akvizice Modré pyramidy v říjnu loňského roku a růst čistých úrokových výnosů a zvýšení výnosů z finančních operací. Ty vzrostly o 15,5 procenta. Ve srovnání s ostatními bankovními skupinami je u Komerční banky podle Petra Dvořáka z katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE možné hodnotit velmi pozitivně i 21procentní pokles nákladů na rizika a velmi dobrý výsledek z hlediska poměru nákladů a výnosů.

Na celkovém zisku mateřské skupiny Société Génerale se Komerční banka podílela 28 procenty.


Česká spořitelna

Česká spořitelna hlásí více než desetiprocentní nárůst čistého zisku. Za tři čtvrtletí tohoto roku vydělala celkem 8,12 miliardy korun. Nejvýrazněji se na této bilanci podílely provozní výsledky. Nejen že se zvýšily provozní výnosy, ale zároveň se i oproti prvním dvěma čtvrtletím zpomalil růst provozních nákladů. Na poměrně nízký přírůstek nákladů vzhledem k růstu výnosů poukazují také oslovení analytici.

 „Hnací silou růstu provozních výnosů je čistý úrokový výnos, který se ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšil o 15,1 % na 17,84 miliardy korun. Za jeho nárůstem stojí především pokračující expanze úvěrovů poskytovaných občanům i komerčním klientům. Objem celkového portfolia úvěrů se zvýšil o 25,4 % na 392,9 miliardy korun,“ uvádí Klára Gajdušková z České spořitelny.

Na zisku mateřské společnosti Erste se Česká spořitelna procentuelně podílela 31 procenty.


UniCredit Banka

UniCredit Banka, na jejíchž výsledcích se maximálně podepsalo sloučení HVB banky a Živnostenské banky začátkem listopadu, vykázala společný zisk pro obě instituce ve výši 2,353 miliardy korun. To představuje meziroční růst o 1,1 procenta. Vykázaný výsledek zahrnuje i veškeré náklady na integraci obou bank. Vklady klientů obou bank se podle Tomáše Pavlíka, tiskového mluvčího UniCredit Banky, zvýšily meziročně o 25 procent na 176 miliard korun a pohledávky za klienty se zvedly o sedm procent na 152 miliard korun.


Raiffeisenbank

Raiffeisenbank hlásí meziroční růst čistého zisku ve výši 591 milionů korun o 20 procent. eBanka zvýšila do konce září čistý zisk o 173 procent na téměř 170 milionů korun. Celkový zisk obou bank dosáhl do září 760 milionů korun oproti loňským 555, což představuje meziroční růst o 37 procent. Společná aktiva obou bank přesáhla 137 miliard Kč. Za rekordní výsledky letos Raiffesenbank získala také titul Nejdynamičtější banka roku.
Společný podíl obou slučovaných bank, Raiffeisenbank a eBanky, na zisku Raiffeisen International ve výši 625,7 milionu eur (tedy asi 16,9 miliardy korun), činil podle mluvčího bank Tomáše Kofroně přibližně 4,5 procenta.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč platí Češi nejvyšší bankovní poplatky

22. 10. 2007 | Patrik Nacher | 2 komentáře

Proč platí Češi nejvyšší bankovní poplatky

Podle průzkumu Slovenské bankovní asociace platí Češi za bankovní poplatky nejvíce ve střední Evropě. Asociace ovšem zjistila pouze to, co už všichni dávno ví. Bankovní poplatky v Česku... celý článek

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

15. 10. 2007 | Jan Jedlička

Jedno číslo účtu na celý život? Zatím ne.

Bankovní balíčky komplikují přechod klientů ke konkurenční bance a brzdí tak konkurenci, tvrdí evropská skupina expertů. Ta navrhuje i zavedení celoevropské přenositelnosti čísel bankovních... celý článek

Jak vypadá bankovní konto snů

11. 9. 2007 | Patrik Nacher | 2 komentáře

Jak vypadá bankovní konto snů

Dnešní balíčky bankovních produktů klientům neumožňují porovnat nabídky jednotlivých bank a občas jim nutí služby, které nakonec nevyužijí. Přitom by stačilo, aby banka klientovi nabídla... celý článek

Vysvědčení pro banky: dvě mínus

9. 5. 2007 | Patrik Nacher | 1 komentář

Vysvědčení pro banky: dvě mínus

České banky mají k dokonalosti daleko, soudí jejich klienti. Nejvíce zákazníkům vadí dlouhá doba, kterou musí na pobočkách strávit. Vcelku spokojeni jsou naopak s jejich dostupností. celý článek

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

23. 1. 2007 | Patrik Nacher | 4 komentáře

Bankovní poplatky tvoří třetinu zisku bank

Z hlediska celkového zisku tuzemských bank mají bankovní poplatky významné postavení. Od roku 2004 sice jejich podíl mírně klesá, ovšem stále tvoří až 1/3 a jsou v celkovém "portfoliu"... celý článek

Partners Financial Services