Srovnání spořicích účtů: Okurková sezóna pokračuje

Ondřej Tůma | rubrika: Analýza | 9. 10. 2014 | 8 komentářů
Prázdninová okurková sezóna na trhu spořicích účtů se protahuje i do dalších měsíců. Příznivých úrokových sazeb se jen tak nedočkáte. Prohlédněte si, kdo vám dnes nejlépe zhodnotí úspory ve výši sto tisíc a milion korun.
Srovnání spořicích účtů: Okurková sezóna pokračuje

Na trhu spořicích účtů se nic nemění. Úrokové sazby míří dál dolů a dno se blíží. Banky a kampeličky tím dávají jasně najevo, že o klienty, kteří by na účtech nechávali peníze jen tak ležet a zhodnocovat, příliš nestojí. Je to patrné i z toho, že pokud by člověk chtěl u některých finančních institucí dosáhnout na spořáku na solidnější úrok, bude to jen v případě aktivního využívání běžného účtu a nákupů platebními kartami. Žebříček nejlépe úročených spořicích účtů tedy za poslední čtvrtrok nezaznamenal žádné výrazné změny. „Došlo pouze k určitému snížení úrokových sazeb, a to u Air Bank, Citibank a UniCredit Bank. Jinak se nic zajímavého nedělo,“ komentuje situaci na trhu Zdeněk Bubák, šéfredaktor portálu Finparáda.cz. Od našeho červencového srovnání se navíc zhoršily podmínky i klientům Zuno a ING Bank. Útěchou majitelům spořicích účtů může být alespoň relativně nízká inflace – v září 0,7 procenta. Avšak i ta už v posledních měsících roste.

Zvětšíte klikem. Zdroj dat Finparáda

Lepší už to nebude?

Ani vyhlídky do příštích měsíců nejsou příliš růžové. Oživení na trhu spořicích účtů rozhodně nečekejte. „Aby se trend otočil a úroky začaly růst, musely by výrazně stoupnout krátkodobé sazby obecně, v horizontu následujícího půlroku se to asi nestane,“ myslí si finanční analytik společnosti Partners Aleš Tůma. Vzhledem k tomu, že jen těžko přijdou nějaké překvapivé kroky ze strany České národní banky, případně samotných bank, je varianta brzkého růstu úrokových sazeb velice nepravděpodobná. „Pro banky jsou aktuálně spořicí účty obchodně nezajímavé. Více se soustředí na aktivní obchody, tedy na úvěry, případně na vylepšování svého přímého bankovnictví. Spořicí účty tedy budou co do nabídky a úrokových sazeb stagnovat. Lze očekávat další mírný pokles průměrné úrokové sazby na trhu,“ vysvětluje Zdeněk Bubák.

Neutěšená situace na trhu spořicích účtů tak nahrává například investičním společnostem. Rozmlsaní bankovní klienti jsou totiž z posledních let u spořicích produktů zvyklí na atraktivní úrokové sazby. Stále častěji tak dnes hledají alternativy, kde úspory zhodnocovat. Zvýšenému zájmu se těší především podílové fondy, které nabízejí zajímavé investiční možnosti. Odborníci ale zdůrazňují, aby si každý uvědomil, že mezi spořením a investováním je velký rozdíl. A spořicí účty a podílové fondy jsou zkrátka finanční produkty, které slouží k rozdílným účelům. „Pokud jde vyloženě o železnou rezervu, alternativa ke spořicím účtům prostě není. Pro dlouhodobé spoření mají samozřejmě smysl fondy, ale ty ultrakonzervativní krátkodobé mají většinou podobný problém jako spořicí účty. Stát si na ročním horizontu od investorů půjčuje prakticky zadarmo, zajímavé výnosy jsou tedy až na relativně rizikových dluhopisech,“ říká Aleš Tůma.

Slovo profíka

K čemu spořicí účet a kolik na něj dát?

Dagmar Prajzlerová

„Vytvoření a udržení rezervy ve výši šestiměsíční individuální spotřeby by mohlo stačit. A kdy se bude rezerva hodit? Třeba na pokrytí výdajů v souvislosti s opravou rozbité pračky či koupí televize, především ale na chod domácnosti po dobu hledání nového zaměstnaní v případě jeho nečekané ztráty. Pro vytvoření a udržení dlouhodobé rezervy či zhodnocování větších částek bych dala před spořicím účtem raději přednost některému z investičních produktů. Samozřejmě po poradě s profesionálem,“ doporučuje Dagmar Prajzlerová, manažerka projektu Partners bankovní služby.

Kdy má spořicí účet smysl

Nebude to asi moc dlouho trvat a v naší top ten se začnou umísťovat i spořicí účty s úrokem pod jedno procento. Nabízí se tak otázka, zda má za těchto podmínek spořicí účet vůbec smysl. „Samozřejmě to má velmi nízký efekt co do výnosu, ale každá koruna se počítá. Nárůsty objemů investovaných prostředků do podílových fondů v poslední době nasvědčují tomu, že se lidé s nízkými úrokovými sazbami na spořicích účtech do budoucna nespokojí a své prostředky se budou snažit přesunout do výnosnějších finančních produktů,“ uzavírá Zdeněk Bubák. A Aleš Tůma ho ještě doplňuje: „Akční nabídky nad jedno procento ještě existují. Měnit banku kvůli rozdílu pár desetin asi nemá smysl, každopádně větší dopad na finance může mít úprk směrem od vysokých poplatků k nízkonákladovému kontu. Tenhle krok ještě statisíce a miliony klientů neudělaly.“

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se nám za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou.

  • Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisíc

Nejlépe úročený spořicí účet pro částku sto tisíc korun v tuto chvíli nabízí kampelička Moravský peněžní ústav. Svoji úložku tak můžete při úročení 1,7 procenta navýšit o 1455 korun. Ale pozor, kdybyste chtěli účet trochu používat. Dvě odchozí platby z účtu jsou každý měsíc zdarma, ale třetí už vás přijde na strašidelných devadesát devět korun.

Na druhé příčce v našem srovnání skončila Sberbank s úrokem 1,63 procenta a rozšířením původního vkladu o 1392 korun. Nevýhodou tohoto spořicího účtu může být poplatek 18 korun za každou odchozí platbu. Některým klientům by mohlo vadit také čtvrtletní připisování úroků.

Na bronz tentokrát dosáhl spořicí účet rakouské banky Waldviertler Sparkasse s úrokovou sazbou 1,5 procenta. Všechny úspory nad sto tisíc se ale již úročí sníženou sazbou 0,5 procenta. Kdo by si chtěl naopak polepšit, má u této banky šanci dosáhnout na atraktivní úrok dvě procenta, podmínkou je však aktivní vedení osobního, penzijního či podnikatelského účtu.

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno

Připisování úroku

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Výhoda

1,7

101 455,37

denně

Sberbank

Spořicí účet

1,63

101 392,72

čtvrtletně

Waldviertler Sparkasse Bank

Spořicí účet

1,5 (od 100 tisíc Kč 0,5)

101 275

ročně

ZUNO

Spoření Plus

1,3

101 110,61

měsíčně

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Úrok+

1,2

101 025,89

denně

Air Bank

Spořicí účet

1,1

100 939,01

měsíčně

LBBW Bank

Spořicí účet GARANT

1,1

100 939,01

měsíčně

Era/Poštovní spořitelna

Era červené konto

1

100 853,32

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet

1

100 853,32

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

1

100 853,32

měsíčně

Pozn. Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

  • Kdo vám přidá nejvíc k milionu

Moravský peněžní ústav by vám měl podle aktuálních úrokových sazeb za rok nejlépe zhodnotit i částku jeden milion korun. Díky úroku 1,4 procenta se původní vklad rozroste o 11 970 korun. Stejné kampeličce patří paradoxně i druhá příčka s variantou spořicího účtu s názvem Úrok+, se kterým vám k vloženému milionu po roce spoření přibyde 10 252 korun.

Třetí místo obsadila s úrokem 1,1 procenta LBBW Bank, u které se váš milion po roce zhodnotí o 9 390 korun. S úrokovou sazbou o jednu desetinu procenta nižší následují Equa Bank a Wüstenrot.

Banka/kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno

Připisování úroku

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Výhoda

1,4

1 011 970,86

denně

Moravský peněžní ústav

Spořicí účet Úrok+

1,2

1 010 252,13

denně

LBBW Bank

Spořicí účet GARANT

1,1

1 009 390,17

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet

1

1 008 533,17

měsíčně

Wüstenrot

Spořicí účet

1

1 008 533,17

měsíčně

Sberbank

Spořicí účet GARANCE

1,43 (pod 500 tisíc Kč 0,43)

1 007 941,14

čtvrtletně

Artesa

Spořicí účet Artesa Universal

0,9

1 007 676,87

měsíčně

ZUNO

Spoření Plus

0,7

1 007 500,43

měsíčně

ING Bank

ING Konto

0,8 (od milionu Kč 0,6)

1 006 815,93

měsíčně

Sberbank

Spořicí účet

0,63

1 006 643,34

čtvrtletně

Pozn. Od naspořené částky je již odečtena patnáctiprocentní daň z úroku.
Zdroj dat: Finparáda. Kompletní porovnání trhu na Finparáda.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2014 15:18, SpookY

Bohužel mBank všechno zabila tím novým elektronickým bankovnictvím, které navrhoval nějaký MBA (mladej-blbej-ambiciozní) managor po dávce LSD. Měli nejlepší IB ze všech bank, nahradili to tím nejhorším IB jaké vůbec šlo udělat. Už jsem od nich pryč.

Zobrazit celé vlákno

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání spořicích účtů: Vaše prachy nikdo nechce! A (skoro) nic vám za ně nedá

15. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Vaše prachy nikdo nechce! A (skoro) nic vám za ně nedá

Přečtěte si, který spořicí účet nejlépe zhodnotí sto tisíc a jeden milion korun. Ale nečekejte zázraky. Sešup úrokových sazeb v roce 2015 nekončí.

Dětem do začátku: Spořit, nebo radši investovat?

23. 9. 2014 | Daniel Tácha | 43 komentářů

Dětem do začátku: Spořit, nebo radši investovat?

Snad každý rodič by byl rád, kdyby jeho potomek jednou nešel do světa jen s ranečkem buchet přes rameno. Ne každý ale může, až ten čas přijde, sáhnout do peněženky a začít sázet peníze... celý článek

Srovnání spořicích účtů: Kde vám ještě aspoň trochu zhodnotí sto tisíc a milion

17. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Kde vám ještě aspoň trochu zhodnotí sto tisíc a milion

Mezi slepými je jednooký králem…Úroky spořicích účtů jdou dolů a lepší to jen tak nebude. Přečtěte si, kdo vám dnes nejlíp „zhodnotí“ sto tisíc korun a kdo milion.

Češi spoří rádi – ale špatně. Jak vybírat spořicí účet

15. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Češi spoří rádi – ale špatně. Jak vybírat spořicí účet

V základních finančních produktech se sice české domácnosti začínají pomalu orientovat, při správě úspor to ale stále není příliš patrné. Poradíme, jak vybírat spořicí účet, k čemu... celý článek

Srovnání spořicích účtů: Sláva, na inflaci stačí!

24. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 15 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Sláva, na inflaci stačí!

Ale neradujte se. Inflace totiž nestojí za řeč a úroky spořáků pořád klesají a klesají. Kde vám dnes nejlíp zhodnotí sto tisíc a kdo milion korun?

Partners Financial Services