Srovnání spořicích účtů: Kdeže loňské úrokové sazby jsou!

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 30. 5. 2013 | 25 komentářů
AKTUALIZOVÁNO: Air Bank snížila úrok na 1,6 % p. a! Problémy na trhu družstevních záložen výrazným způsobem zamíchaly s pořadím nejlépe úročených spořicích účtů. Pokud byste měli po ruce dvě stě tisíc a chtěli je právě teď „vrazit na spořák“, nejvyšší úrok hledejte u Air Bank a Equa Bank, shodně nabízejí 1,8 procenta za rok.
Srovnání spořicích účtů: Kdeže loňské úrokové sazby jsou!

Když jsme naposledy srovnávali spořicí účty, bylo v našem žebříčku na prvním místě Metropolitní spořitelní družstvo s úrokem 2,8 % a „top ten“ uzavírala AXA Bank s úrokovou sazbou 1,8 %. O čtvrt roku později už v tabulce deseti nejlépe úročených spořicích účtů tyto instituce vůbec nenajdete. Dokonce si u nich ani nemůžete uložit své peníze – jedna má totiž (dočasně?) zablokované účty a vklady nepřijímá a druhá opouští trh. Ukazuje se, že i za krátkou dobu se může u poměrně konzervativního produktu, jakým spořicí účet je, odehrát spousta důležitých věcí.

Když pomineme problémy kampeliček a rozhodnutí AXA Bank, patří k těm důležitým věcem nepochybně to, že zhruba od začátku roku úrokové sazby spořicích účtů klesají a klesají a zřejmě se nehodlají zastavit. Potvrzují se tak předpoklady finančních analytiků o tom, že úrokové sazby ve výši kolem dvou procent (nebo dokonce vyšší) nejsou dlouhodobě udržitelné.

Úrokové sazby spořicích účtů klesají

Průměr všech úrokových sazeb spořicích účtů (bez výpovědní lhůty) od bank i záložen pro vklad 200 tisíc korun dnes činí zhruba 1,2 procenta ročně. Jak vypadaly v roce 2012 a jak se dostaly na dnešní úroveň, naznačuje graf:

Zvětšíte klikem.
Zdroj: Finparáda.cz

A jaké budou u spořáků úrokové sazby na konci příštího roku?

Zdeněk Bubák (Finparáda.cz): „V dalším roce a půl nelze čekat další tak prudký pokles, ale průměrná sazba se pravděpodobně přiblíží jednomu procentu za rok nebo se dostane i mírně pod procento ročně.“

David Vondrák (Produktovelisty.cz): „Pokud se podíváme na poslední tři roky a na rozdíl klíčové 2T repo sazby a úroku u ING konta, dojdeme k hodnotě zhruba jedno procento. Pokud bude 2T repo sazba nula (či blízká nule), pak budou spořicí účty připisovat cca jedno procento, ty nejlepší možná okolo 1,25 procenta za rok.“

Kampeličky v nesnázích

Ve skutečnosti ale problémy kampeliček pominout nemůžeme. Poslední týdny byly pro družstevní záložny hodně krušné. U dvou ze čtyř největších kampeliček v tuto chvíli probíhá kontrola České národní banky. Jak Metropolitní spořitelní družstvo, které je vzhledem k výši aktiv jedničkou na trhu, tak i záložna WPB Capital v tuto chvíli nepřijímají nové vklady. První jmenovaná instituce má dokonce Vrchním státním zastupitelstvím v Praze zablokované všechny finanční prostředky, takže se klienti nedostanou ke svým penězům. Účty jsou prý blokovány kvůli podezření z možného tunelu. Obě záložny tím pádem z našeho srovnání vyřazujeme, byť by svým úrokem za normálních okolností obsadily první a druhé místo v žebříčku.

Ani zástupci ostatních kampeliček ale rozhodně neskáčou radostí do vzduchu. I když se segmentu družstevních záložen postupně dařilo napravovat pošramocenou pověst z konce devadesátých let a díky zajímavým úrokům na spořicích účtech a termínovaných vkladech opět přilákat tisíce klientů, nyní by mohla přijít veškerá snaha vniveč. Tato situace samozřejmě hraje do karet bankám, které prokazují větší stabilitu, což si jistě uvědomují i samotní klienti. „Situace kampeliček se na trh promítne tak, že klienty záložen získají banky, ale spíše ty malé s vyššími sazbami na spořicích účtech. Příliv klientů z kampeliček pak bude znamenat další tlak na snižování úrovně sazeb na spořicích účtech,“ myslí si Zdeněk Bubák ze serveru Finparáda.cz. Podle analytika Davida Vondráka z projektu ProduktovéListy.cz ale k velkému přesunu klientů nedojde: „Podle všeho je totiž počet klientů, kteří jsou v současnosti u kampeliček jen kvůli úroku, velmi malý. Standardní klient, který nebyl spokojen s úrokem nabízeným ze strany velkých bank, v minulosti totiž nemířil do kampeličky, ale šel do menších bank typu Air Bank, Zuno, Equa a tak dále.“

Nejlepší spořicí účty

Pro srovnání jsme vybrali částku dvě stě tisíc korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se nám za rok vložená částka rozroste.

Kromě Metropolitního spořitelního družstva a záložny WPB Capital, jsme do našeho srovnání nezařadili ani Moravský peněžní ústav. Tato kampelička sice současným klientům nabízí spořicí účet s úrokem 1,9 procenta, od prvního čtvrtletí tohoto roku ale nepřijímá nové členy. Vyřadili jsme také spořicí účet eMax plus od mBank, který má úrok dvě procenta. Tato sazba se však připočte pouze střadatelům, kteří každý měsíc utratí kartami mBank alespoň čtyři tisíce korun. Stejný osud potkal i všechny další spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. To samé platí i pro „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou.

Banka / kampelička

Účet

Úrok (%)

Po roce naspořeno (Kč)

Připisování úroku

Air Bank

Spořicí účet

1,8

203 081,55

měsíčně

Equa bank

Spořicí účet

1,8

203 081,55

měsíčně

Zuno

Spoření Plus

1,7

202 909

měsíčně

Sberbank

Spořicí účet

1,73 (od 150 000 Kč 1,03)

202 652,21

čtvrtletně

LBBW Bank

Spořicí účet Garant

1,55

202 650,96

měsíčně

Wüstenrot hypoteční banka

Wüstenrot Spořicí účet

1,5

202 564,96

měsíčně

UniCredit Bank

Spořicí účet PRIMA

1,5

202 562,24

čtvrtletně

Zuno

Spoření

1,3

202 222,23

denně

ING Bank

ING Konto

1,2

202 047,80

čtvrtletně

Air Bank dobrovolně opouští první příčku

Aktualizováno, 30. 5. 2013 14.00

Jen co jsme vydali článek o tom, že Air Bank spolu s Equa Bank kralují žebříčku spořicích účtů, jeden z lídrů ohlásil snížení úroků. Od 6. června tak úroková sazba u Air Bank klesá z 1,8 na 1,6 procenta ročně. Banka, patřící do skupiny PPF Group, se tím pádem v červnu v našem žebříčku propadne až na čtvrté místo. Jelikož Sberbank nabízí úrok 1,73 procenta pouze do 150 tisíc korun a nad touto částkou již peníze úročí pouze 1,03 procenta, trvá Air Bank na tom, že stále splňuje TOP 3 garanci, kterou se svým klientům zavazuje, že bude nabízet vždy nejhůře třetí nejvyšší úrok na bankovním trhu.

Anketa

Už se rozhlížíte, kam s penězi ze spořicího účtu?

Nejlépe úročený spořicí účet (1,8 procenta) pro částku 200 tisíc korun v současné době nabízí Air Bank a Equa Bank. Po roce spoření vám v těchto bankách k původním dvěma stům tisícům připíšou další 3081 korun. I když to na náš žebříček nemá vliv – peníze mají na účtu celý rok ležet – je dobré připomenout, že zatímco Air Bank v dubnu zrušila dřívější pětikorunový poplatek za odchozí platbu, u Equa Bank musíte za tuto bankovní operaci stále ještě platit, a to devět korun.

Třetí příčku v našem srovnání obsadil spořicí účet Spoření Plus od ZUNO Bank, který střadatelům připisuje úrok 1,7 procenta. Odchozí platby máte sice v tomto případě zdarma, avšak v měsíci, kdy si z účtu pošlete peníze jinam nebo si je vyberete, vám nebude připsán žádný úrok. Účet proto nedoporučujeme těm, kteří z účtu několikrát do roka vybírají.

Bramborovou medaili si z našeho srovnání odnáší ruská banka Sberbank (dříve Volksbank), která klientům nabízí spořicí účet s úrokovou sazbou 1,73 procenta. Používá však pásmové úročení – nad částkou 150 tisíc korun úrok klesá na 1,03 procenta. Nevýhodou také je, že za odchozí platbu u Sberbank platíte osmnáct korun.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 5. 2013 13:35, SpookY

Jsem jediný, komu připadá divné, že jsou zablokovány dvě nejvýhodnější záložny? A pokud jedna z nich je zablokovaná proto, že tam bylo podezření, že se plánuje tunel, tak proč nezarazili jen ten tunel? Podle toho, co bylo zveřejněno, má ona záložna dokonce jedno z nejnižších procent rizikových úvěrů.

Je to jen účel, aby ostatním banksterům "nedeformovali trh"?

+60
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spořicí účty: Nenechte mě vyhrát!

2. 6. 2013 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Spořicí účty: Nenechte mě vyhrát!

Ve čtvrtek jsme vydali žebříček spořicích účtů. A už ve dvě odpoledne jsme museli článek aktualizovat. Air Bank psala, že v červnu sníží úrok. Equa bank ovšem na nejvyšším šprušli taky... celý článek

Spoříte v končící Axa? Nabídka od UniCredit je dobrá

26. 5. 2013 | Jiří Hovorka | 15 komentářů

Spoříte v končící Axa? Nabídka od UniCredit je dobrá

Zhruba 90 tisíc klientů Axa Bank využívajících její spořicí účet si může po odchodu banky z českého trhu mírně polepšit. Pokud využijí nové Multi konto od UniCredit Bank, které jim... celý článek

Záložna nepřijímá vklady, druhá zavřela dveře docela. Co se děje v kampeličkách?

24. 5. 2013 | Zdeněk Bubák | 30 komentářů

Záložna nepřijímá vklady, druhá zavřela dveře docela. Co se děje v kampeličkách?

Největší družstevní záložna nevyplácí ani nepřijímá vklady, státní zastupitelství jí nechalo zablokovat účty. A není to jediná kampelička v problémech.

Očima expertů: Družstevní záložny. Planý poplach, nebo tikající bomba?

24. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Družstevní záložny. Planý poplach, nebo tikající bomba?

Velké kampeličky mají problémy. Hrozí trhu družstevních záložen kolaps? Zeptali jsme se ekonomů Petra Teplého a Tomáše Prouzy, ředitelky Fondu pojištění vkladů Renáty Kadlecové, tajemníka... celý článek

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

21. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

Banky nadále snižují úroky. V čele žebříčku spořicích účtů družstevní záložny. Těm však hrozí dražší pojištění vkladů. Jak se to projeví na úrokových sazbách?

Partners Financial Services