Akční nabídky spořicích účtů. Jakými úroky nás banky lákají?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 13. 9. 2012 | 14 komentářů
Jedničkou na trhu je od září Spořicí účet JINAK s úrokem 2,9 %. ING se rozhodla odměnit věrné klienty. Equa Bank přináší nadprůměrné zhodnocení těm, kteří z účtu nebudou vybírat. Air Bank sází na garanci TOP 3.
Akční nabídky spořicích účtů. Jakými úroky nás banky lákají?

Banky svádějí urputný boj o nové klienty. Řada z nich si pro toto klání udělala vlajkovou loď ze svého spořicího účtu. Zvláště v době neustálých výkyvů a nervozity na finančních trzích totiž dobře úročený produkt představuje neodolatelné lákadlo. Reklamy na výhodné spoření se na nás proto valí ze všech stran a marketingové týmy jednotlivých bankovních domů se předhánějí v tom, jak se svými kampaněmi ke spořicím účtům co nejvíc zaujmout. Nadprůměrně úročený spořicí účet se do nabídky bank dostane nejčastěji v rámci speciálních akcí, jejichž zvýhodnění je časově omezené. Zájemci o výhodné spoření by tak měli neustále sledovat situaci na trhu. „Banky mají s krátkodobým zvýhodňováním spořicích účtů celkem úspěch. Někteří klienti sazby bedlivě sledují a peníze převádějí na spořicí účty, které jsou pro ně momentálně nejvýhodnější. Po skončení akce tak část nových vkladů bankám zmizí. Pokud ale lidé cítí, že banka bude sazbu dlouhodobě udržovat na slušné úrovni, tak své peníze v bance nechají a nebudou tolik ovlivněni jinými akcemi,“ vysvětluje Zdeněk Bubák, šéfredaktor finančního serveru Finparáda.cz.

Nejvyšší úrok přes poradce

Akční nabídky spořicích účtů bank v České republice:

  • AXA Bank: Spořicí účet JINAK – 2,9 %
    ► Výhoda: nejvyšší úrok na trhu bez jakýchkoli omezení
    ► Nevýhoda: nutnost sjednání přes finanční poradce
  • ING Bank: Zvýhodněný vklad – 2,75 %
    ► Výhoda: zvýhodnění věrných klientů
    ► Nevýhoda: platí pouze pro nové vklady
  • Equa Bank: Spořicí účet Extra – 2,6 %
    ► Výhoda: nadstandardní úroková sazba
    ► Nevýhoda: pouze pro klienty, kteří z účtu nevybírají
  • Air Bank: Spořicí účet – 2,5 %
    ► Výhoda: garance TOP 3
    ► Nevýhoda: poplatek za odchozí platby 5 Kč
  • UniCredit Bank: Spořicí účet Prima – 2,5 %
    ► Výhoda: vysoká úroková sazba
    ► Nevýhoda: čtvrtletní připisování úroků
  • Zuno Bank: Spoření Plus – 2,5 %
    ► Výhoda: vysoký úrok
    ► Nevýhoda: nulové zhodnocení v případě odchozí platby

Většina akčních sazeb je založena na principu, že když si sjednáte do konkrétního data nový spořicí účet, budete mít po určitou dobu nárok na vyšší úrokovou sazbu. Jako příklad můžeme uvést letní akci Axa Bank, která od začátku června do konce července nabízela novým klientům spořicí účet s úrokem 2,8 procenta, který garantuje do konce kalendářního roku. Teď přichází Axa s další zajímavou novinkou, která aktuálně nabízí nejlepší úrok mezi všemi spořicími účty. Spořicí účet JINAK se může pochlubit úrokovou sazbou 2,9 procenta. Aby mohl klient na tento atraktivní úrok dosáhnout, musí si spořicí účet sjednat u poradenské společnosti Partners. Výše úroků je garantována do konce roku 2012. V praxi tak můžeme sledovat nový, v oblasti spořicích účtů poměrně originální druh akčního zvýhodnění, od kterého si Axa Bank slibuje podporu dalšího distribučního kanálu.

Na své si přijdou věrní klienti i poctiví šetřílkové

I když se nejčastěji můžeme setkat s akcemi, které jsou určeny jen pro nové klienty, řada bank nabízí také jiná zvýhodnění. „Je pravda, že některé banky spoléhají na to, že klient po krátkodobé akci nebude s penězi hýbat. Řada bank ale nabízí i jiné koncepty,“ upozorňuje Patrik Nacher ze serveru Bankovnipoplatky.com a dodává: „Třeba garance TOP 3 od Air Bank nebo spořicí účet Extra od Equa Bank jsou něco jiného.“. Air Bank svým klientům garantuje, že její spořicí účet bude vždy mezi třemi nejlépe úročenými z nabídky všech bank působících v České republice. Prvních pět tisíc zájemců navíc dostalo „celoživotní“ zvýhodnění 0,2 procenta k aktuálnímu úroku. Z hlediska dlouhodobého spoření je tak tato nabídka velmi atraktivní. Equa Bank zase u svého produktu s názvem Spořicí účet Extra nabízí ke garantovanému výnosu 1,8 procenta bonus 0,8 procenta pro každého, kdo ze svého spořicího účtu v daném měsíci neprovedl žádnou odchozí platbu.

Anketa

Jste ochotní za dobrým úrokem putovat?

Další bankou, která v současnosti přichází s odlišnou strategií, je také ING Bank. Ta věrným klientům nabízí produkt s názvem Zvýhodněný vklad s úrokovou sazbou 2,75 procenta. Může si ho však zřídit pouze ten, kde v posledních dvanácti měsících aktivně spořil na účtu ING Konto. Háček navíc spočívá také v tom, že lákavý úrok nevztahuje jen na nové vklady a to do výše jednoho milionu korun. Zvýhodnění platí po dobu čtyř měsíců.

Stále pokračuje také jarní akce UniCredit Bank, která svým klientům nabízí produkt Spořicí účet PRIMA s garantovanou úrokovou sazbou 2,5% do konce kalendářního roku. Nevýhodou tohoto spořicího účtu je však čtvrtletní frekvence připisování úroků. Stejnou úrokovou sazbu (2,5%) dostanete také u Zuno Bank, která klientů nabízí Spoření plus. Abyste ale na lákavý úrok dosáhli, nesmíte mít v daném měsíci žádnou odchozí platbu, jinak se vám naspořené peníze nebudou úročit vůbec. Z tohoto hlediska je tedy výhodnější Spořicí účet Extra od Equa bank, kdy vám v případě odchozí platby úrok klesne na 1,8 procenta.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 9. 2012 11:42, Michal

Dočasné nabídky jako ta ING, ale i ostatních jsou směšné. O 1% vyšší roční úrok jen na 4 měsíce a to vše navíc jen na nově příchozí peníze...? Když si to spočítáte, výsledek je směšný. U stotisícové částky je to cca 250kč a pak vám (a to nejde o úspory, které tam již máte, jde jen o nový vklad).

Toto a různé úžasné nabídky "do konce roku" mi přijde dost trapné.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 9. 2012 16:48, Hloupý honza

U těch úroků do konce roku, nikde se nemluví, že je to sazba p.a. tzn.že 2,9 je ve skkutečnosti (když uzavřu v září 2012) měsíčně 0,97% !!!
Snaha o habaduru ?

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání: termínované vklady na rok a na dva. Kdo nejlíp zhodnotí sto tisíc, kdo milion

8. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Srovnání: termínované vklady na rok a na dva. Kdo nejlíp zhodnotí sto tisíc, kdo milion

Minulý týden jsme přinesli velké srovnání spořicích účtů. Termínované vklady sice nejsou tak oblíbené, přesto ale mají nemálo příznivců. A tak vás o srovnání produktu pro obzvlášť konzervativní... celý článek

Velké srovnání spořicích účtů. U koho se vyplatí spořit?

1. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Velké srovnání spořicích účtů. U koho se vyplatí spořit?

Co byste měli sledovat při výběru spořicího účtu? Kdo vám nejlíp zhodnotí peníze? A jak si spořicí účty vedou v praxi? To se dozvíte ve velkém srovnání spořicích účtů Peníze.cz.

Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank

25. 4. 2012 | Jan Müller | 13 komentářů

Malé peníze: Vždy mezi třemi nejlepšími. Jak se to má s garancí úroku od Air Bank

Každá z nových bank se snaží něčím vytáhnout, zaujmout, nalákat. Air Bank přišla mezi jiným s „garancí TOP3“ – její spořicí účet má mít vždycky alespoň třetí nejlepší úrok na trhu.... celý článek

Malé peníze: Zajištěné fondy s dvojnásobným výnosem proti spořicímu účtu

19. 10. 2011 | Jan Müller | 2 komentáře

Malé peníze: Zajištěné fondy s dvojnásobným výnosem proti spořicímu účtu

Malépeníze.cz odpovídají na dotazy čtenářů Peníze.cz. Reklama slibuje zajištěné fondy s výnosem dvakrát větším, než dostanete na spořicím účtu. Je to možné jen v reklamách a pohádkách,... celý článek

Partners Financial Services