Unikátní spoření UniCredit Bank: Od určité částky zhodnocení klesá

Věra Tůmová | rubrika: Recenze | 25. 5. 2010 | 3 komentáře
Unikátní spoření UniCredit Bank: Od určité částky zhodnocení klesá
Spořílkové v Česku mají další místo, kam dávat úspory. UniCreditBank přišla s novým spořicím kontem. Od určité vložené částky nabízí zajímavé zhodnocení, ale až přestane platit nynější akce, seberou část výnosu poplatky za vedení účtu. Dali jsme tomuto produktu tři hvězdičky.

Hodnocení Peníze.cz

Zobrazit podrobnější hodnocení

UniCreditBankpřišla s novým spořicím účtem, který může některým konkurenčním bankám nahnat strach. Od začátku letošního května banka začala nabízet výrazně vyšší zhodnocování krátkodobých úspor v rámci takzvaného Unikátního konta. To je kombinace některého ze čtyř běžných osobních účtůUniCreditBank a spořicího účtu.

Reklama a letáčky na Unikátní konto sice hovoří o dnes téměř neuvěřitelné úrokové sazbě 3,5 procenta na bankovním spořicím účtu, ale to je poněkud zavádějící tvrzení. Jedná se o sazbu s přízviskem „až“, na kterou mohou majitelé běžných účtů UniCreditBank dosáhnout jedině při odpovídajícím vkladu, a to dle pásmového úročení. Pro každý ze čtyř běžných účtů ovšem platí jiná pásma na spořicím účtu. Nejvyšší sazbou se navíc neúročí celý vklad.

Na 3,5procentní sazbu dosáhnete s nejlevnějším ze čtyř běžných účtů, Kontem Praktik, jedině v případě, že máte na spořicím účtu uloženo více než 75 tisíc korun. Platí však, že část do 74 999 korun se úročí jen jedním procentem a teprve to, co máte uloženo nad touto sumou, se zhodnocuje 3,5procentní sazbu. V okamžiku, kdy úspory přesáhnou částku 150 tisíc korun, se znovu ocitnete v jednoprocentním úrokovém pásmu. Díky tomuto trojpásmovému úročení je tedy efektivní úroková míra spořicího účtu u vkladu 150 tisíc korun na spořicím účtu s kontem Praktik jen 2,25 procenta. To je maximální částka, kterou má smysl na účtu držet. Při jejím překročení efektivní úroková míra klesá.

V praxi úspory v kombinaci s Kontem Praktik při nejvýhodnější 150tisícové úložce vydělají čistého za měsíc 239 korun. To je stejné zhodnocení jako například u konkurenčního ING Konta, které ovšem úrokovou sazbu 2,25 procenta nepodmiňuje vedením žádného dalšího účtu ani výší vkladu (tato sazba platila ovšem pouze do 23.5.2010 od pondělí 24.5. nově klesla na úroveň 2 %). Přípis úroků je v obou bankách prováděný vždy k poslednímu dni každého kalendářního čtvrtletí. Spočítejte si, co vám s úsporami provedou daně a inflace.

Stejné pravidlo pásmového zhodnocování úspor na spořicím účtu v rámci Unikátního konta platí i pro držitele dalších třech osobních účtů v UniCreditBank. Rozdíl ovšem u každého z kont tkví ve výši minimálního vkladu pro jednotlivá pásma (více podrobností viz tabulka). U konta Mozaika, kde si klient může poskládat devět služeb či produktů k účtu podle svých potřeb, se úročí zůstatek přesahující 150 tisíc korun. Horní hranicí pro výhodné úročení je 300 tisíc korun. Majitelé konta Komplet, které umožňuje neomezený počet tuzemských transakcí i neomezený počet výběrů z bankomatů UniCreditBank, na vyšší zhodnocování dosáhnou jedině vkladem od 300 tisíc do 600 tisíc korun. Pro 3,5procentní sazbu u konta Exklusive musí být úložka 600 tisíc až 1,2 milionu korun.

Zhodnocování úspor v rámci Unikátního konta

Osobní kontoStandardní poplatek za vedení osobního kontaÚročení 1 % (p.a.)Úročení 3,5 % (p.a.)Úročení 1 % (p.a.)
Praktik89 Kč0 – 75 000 Kč75 – 150 000 KčNad 150 000 Kč
Mozaika119 Kč0 - 150 000 Kč150 – 300 000 KčNad 300 000 Kč
Komplet169 Kč0 – 300 000 Kč300 – 600 000 KčNad 600 000 Kč
Exklusive349 Kč0 – 600 000 Kč 600 – 1 200 000 KčNad 1 200 000 Kč
Zdroj: UniCreditBank

Výhodou spořicího účtu v rámci Unikátního konta je přístup k účtu přes internetové bankovnictví. To zatím není u všech spořicích účtů (zvláště u družstevních záložen) standardní. Pro využívání internetbankingu je ale třeba v bance jednorázově zaplatit 400 korun za takzvaný „token“, tedy kapesní zařízení v podobě jakési minikalkulačky pro generování unikátních kódů pro zabezpečený přístup do internetbankingu. Bez něj se klient nepřihlásí k osobnímu či spořicímu účtu, ani nezadá jakýkoliv příkaz.

Až skončí šestiměsíční speciální akce na podporu prodeje Unikátního konta, která slibuje vedení běžného osobního účtuzdarma a zatím platí do odvolání, zaplatí majitelé osobních kont poplatky za vedení účtu dle sazebníku banky. Stávající klienti, kteří již využívají některý z balíčků u osobních kont, ale poplatky podle specialisty UniCreditBanky Ondřeje Lokvence platit budoui nadále, protože akce je zaměřená na nové klienty, aby si mohli vyzkoušet jejich bankovní produkty, respektive balíčky osobních účtů.

Kdo si zřídí některé z osobních kont kvůli zhodnocování úspor, musí si ohlídat nejen výši vkladu, aby dosáhl na nejzajímavější efektivní sazbu, ale rovněž i zvážit, zda si Unikátní konto, respektive kombinaci osobního konta se spořicím účtem ponechá i po opětovném zavedení poplatků za vedení osobního účtu. Tento poplatek bude výrazně snižovat výši zhodnocování úspor. Pokud by tak zůstala zachována současná úroková sazba, měsíční zhodnocení na spořicí účet u Konta Praktik by sice vydělalo u vkladu 150 tisíc korun 239 korun čistého, jen základní poplatek by z této sumy odčerpal 89 korun. Klient, který by měl v daném měsíci více transakcí, než mu bez dalších poplatků poskytuje nabídka konta, by měl poplatky ještě vyšší.

Nejefektivnější bude nové Unikátní konto, kombinace osobního a spořicího účtu UniCreditBank, patrně pro nové klienty banky. S určitou sumou úspor získají relativně dobrou sazbu a současně po nějakou dobu i vedení vybraného osobního konta zdarma. Po několik měsíců pak může být kombinace Unikátního konta zajímavá i pro klienty jiných bank, kteří mají úspory alespoň od 75 tisíc korun výše. Řešením může být i pro ty, kdo potřebují vkládat peníze přímo na spořicí účet. UniCreditBanktotiž disponuje sítí takzvaných vkladomatů, které umožňují vkládat peníze na účet i přes bankomaty, což ocení zejména klienti, kteří tak potřebují učinit mimo otevírací dobu poboček. Klienti, kteří ale mají svůj hlavní osobní účet v jiné bance, po zpoplatnění vedení konta asi výhody Unikátního konta příliš neocení.

Podle čeho je podle vás nejlepší si volit spořicí účet? Podělte se o zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Převratná hypotéka: hypotéka, jejíž splátky v příštích letech jen porostou

7. 4. 2010 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Převratná  hypotéka: hypotéka, jejíž splátky v příštích letech jen porostou

Nabídka hypoték v Česku se rozrostla o další úvěr s variabilní sazbou, tentokrát od UniCredit Bank. Jeho výhodou je snadný a průhledný výpočet hypoteční sazby. Nevýhodou je možné velké... celý článek

mBank se mění. K horšímu.

25. 3. 2010 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 70 komentářů

mBank se mění. K horšímu.

mBank už má asi dost klientů. Dovoluje si tak výrazně omezovat zvýhodnění, na která je přilákala. Sazby spořicích účtů srazila na minimum a dlouho slibované produkty také stále zatím... celý článek

Axa Bank: Nová internetová banka má jen spořicí účet

3. 2. 2010 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Axa Bank: Nová internetová banka má jen spořicí účet

Do Česka právě vstoupila další nová banka, která útočí na úspory klientů. Axa Bank nabízí zatím jen spořicí účet se zajímavou sazbou, další produkty se prý objeví nejdříve za rok.

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

29. 12. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

Spořicí účty bank už nenabízejí zdaleka takové zhodnocení jako na začátku roku. Sazby klesly potichu téměř všude, nejvíce pak kolem Štědrého dne.

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

16. 4. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

Spořící účty jsou mezi klienty bankovních domů stále populárnější. Někdy jsou ale pořádně komplikované. Banky totiž vytvářejí produkty, kterými klienty nalákají na „skvělé“ úročení... celý článek

Partners Financial Services