Společný účet vám peníze ušetří, ale také vám je může zablokovat

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 13. 1. 2010 | 7 komentářů
Společný účet vám peníze ušetří, ale také vám je může zablokovat
Zřízení společného účtu může manželům či partnerům sice ušetřit poplatky za vedení více účtů, ale také jim může pořádně zkomplikovat život. Jen málokdy totiž mají všichni na jednom účtu stejná práva. Ten, kdo jich má méně, se může najednou ocitnout bez prostředků.

Mladý pár z Brna byl zamilovaný natolik, že spolu začali do měsíce bydlet. Dělili se o náklady na bydlení i na nákupy. Zřídili si kvůli tomu společně účet u Raiffeisenbank. Majitelem účtu byl mladý muž a slečna byla disponentka. Zprvu jim to klapalo. Když se objevily neshody a rozešli se, muž práva k účtu bývalé partnerce zablokoval. Než se jí podařilo změnit účet pro zasílání výplaty, k vlastním penězům se nedostala a na společně naspořené už vůbec ne.

Do podobných problémů se mohou dostat lidé, kterým zemřel partner, na jehož jméno byl účet vedený. I když druhý z dvojice mohl s penězi disponovat, po úmrtí majitele účtu se může stát, že se k penězům nedostane.

Bankytotiž zpravidla umožňují vlastnit účet jen jednomu člověku a všichni ostatní jsou disponenti, kterým dispoziční právo a přístup k účtu určí majitel účtu. Banky se spoléhají, že se majitel s těmi, které určí za disponenty, dokáže domluvit. Pokud tomu tak není, mají disponenti, podobně jako slečna z Brna, smůlu.

Majitel může nastavení účtu bez ohledu na disponenty měnit, to znamená zrušit či sjednávat další služby (platební karty, přímé bankovnictví) a přidávat či odebírat disponenty. Ti mohou dle oprávnění nakládat s prostředky na účtu od výběru peněz až pod zadávání příkazů a inkasa. Mohou mít i svoji platební kartu a přístup do přímého bankovnictví. Banka přitom nezkoumá vzájemný vztah jednotlivých osob a disponentem se může podle Tomáše Pavlíka z UniCreditBankstát jakákoliv fyzická osoba nepodnikající, kterou majitel účtu zmocní k nakládání s prostředky na účtu. Může jich být i více.

Variantu účtu, kdy jeden z páru je sice majitel, ale druhý disponent může mít poměrně rozsáhlá práva, má Raiffeisenbank. Partnerům třeba nabízí založení účtu na manžela s tím, že manželka je disponentka, která si například může sama sjednat či změnit platební kartu či založit k běžnému účtu spořící účet. Tato práva jí ale musí udělit majitel. Jediné, co takto zmocněný disponent nemůže, je podle Tomáše Kofroně z Raiffeisenbank zrušení účtu.

Spolumajitelství účtu v Česku neumožňují ani největší banky jako Česká spořitelna, Komerční bankači banky ze skupiny ČSOB, ani nejmenší banky jako jsou Oberbankči Volksbank. Jedinou bankou, kde účet může rovnocenně ovládat více osob, je mBank. Vedle možnosti majitel a disponenti nabízí i variantu dvou spolumajitelů účtu. Ti mají stejná práva i povinnosti. Například platební kartu má každý na své jméno a druhý majitel mu ji nemůže nechat zrušit. To lze jen se souhlasem obou majitelů. Pokud by jeden z majitelů chtěl účet zrušit, musí mu k tomu dát souhlas druhý majitel.

Pravidlo jediného majitele účtu lze v České spořitelněobejít sjednáním jiného typu účtu. „Pokud si to klienti výslovně přejí, je možné zřídit běžný účet pro fyzické osoby v korunách nebo vkladový účet pro fyzické osoby v korunách i pro více majitelů, kteří budou mít stejná práva k účtu. Takové případy jsou ale spíš ojedinělé, protože běžný účet je primárně určen pro právnické osoby,“ vysvětluje Pavla Langová, tisková mluvčí České spořitelny. Tato varianta je také poměrně nákladná.

O to, jak jsou nastavená pravidla disponentů ke společnému účtu, by se měli zajímat všichni, kdo sdílejí s někým účet. Významné je i datum, kdy se stali disponenty. Důležité je vědět, zda se stali disponenty před 1. lednem 2005, nebo po tomto datu. Dispoziční oprávnění udělená před 1. 1. 2005 po smrti majitele účtu zanikají. „Banka od okamžiku, kdy se věrohodným způsobem dozví o úmrtí klienta, tato oprávnění zruší,“ upřesňuje Kofroň.

Anketa

Sdílíte s někým účet?

Pokud pak někomu chodí na společný účet důchod či jiné platby, jejich příjemce se k penězům v podstatě nedostane. Může k nim podle Langové z České spořitelny získat přístup jedině tak, že se domluví s notářem vyřizujícím dědictví po zemřelém a ten bance přesně popíše, jak může původní disponent s účtem nakládat (vybírat vlastní důchod, vybrat peníze na pohřeb atd.).

Dispoziční oprávnění udělená až po 1. lednu 2005 po smrti majitele účtu nezanikají, pokud ovšem majitel účtu neurčil jinak, upozorňují shodně všichni oslovení zástupci bank. Přesto může i v těchto případech nastat situace, kdy se disponent ke svým penězům nedostane. To v případě, že majitel účtu poskytl dispoziční právo jen do konce svého života. Pokud tak neučinil, disponenti mohou s účtem nakládat i po smrti majitele. Proto by se disponenti měli ptát, zda jejich práva k účtu nejsou časově omezena.

Společným účtem se sice dá ročně ušetřit jen na bankovních poplatcích i několik tisíc korun. Ušetří to i zbytečnou diskusi o tom, kdo bude zrovna platit nákup či útratu v restauraci, protože se platí kartou ze společných peněz. Mít ale jeden účet má svá úskalí, zejména při rozchodu partnerů či úmrtí jednoho z nich.

Jak je podle vás nejlepší řešit společné finance? Podělte se o názor a zkušenosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 1. 2010 18:36, Babczynski

Jedinou bankou, kde účet může rovnocenně ovládat více osob, je mBank. Závěr je jednoznačný, kdo chce ušetřit, zřídí si účet u mBank jako já a další, kteří jsme od vydřiduchů ve Spořce atd. odešli už před několika lety.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

8. 1. 2010 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

Během ledna všem majitelům hypoték přijde od jejich hypoteční banky potvrzení o zaplacených úrocích. To lze přiložit k daňovému přiznání a úroky si odečíst z daňového základu. Jenže... celý článek

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

7. 1. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

Jestliže se na běžném účtu dostanete do mínusu a nemáte zřízen kontokorent, může vás to přijít zbytečně draho. Počítejte s tím, že za svou nepozornost bance zaplatíte minimálně pár... celý článek

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

29. 12. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

Spořicí účty bank už nenabízejí zdaleka takové zhodnocení jako na začátku roku. Sazby klesly potichu téměř všude, nejvíce pak kolem Štědrého dne.

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

30. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

Zrušit životní pojistku jen proto, že nemáte na splátky, nemusí být ta nejlepší volba jak ušetřit. Naopak na tom proděláte. Možností, jak nepříjemnou situaci řešit, je několik. Záleží... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

9. 11. 2009 | Věra Tůmová

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

Změnit banku můžete nyní podstatně snadněji než dříve. A to minimálně u dvanácti tuzemských bank. Stačí si otevřít nový účet a říct nové bance, aby za vás převedla z původního účtu... celý článek

Partners Financial Services