Spendee: Finance pod kontrolou

Chcete mít přehled o svých příjmech a výdajích? Tužka a čtverečkovaný papír není zrovna řešení hodné jednadvacátého století. Jaké jsou jiné možnosti? Tabulka v excelu? Tak to bychom si nepolepšili. Ve Spendee vyvíjejí aplikaci, se kterou se správa osobních financí vyhoupne o pár úrovní výš.
Spendee: Finance pod kontrolou

Když jsem byl ještě malý kluk, měli jsme doma na stole dřevěnou krabičku od vídeňského sachru. To byla naše rodinná pokladna. Vedle ní se tyčil majestátní case čtyři-osm-šestky. Ten ukrýval excel s rodinným účetnictvím. Součet příjmů a výdajů v počítači musel na korunu odpovídat zůstatku v krabičce od dortu. Pokud v kase chyběly peníze, musel tam být místo nich účet za nákup, kterým jsme výdaj prokázali. Jinak bylo krušno. A protože jsem nebyl úplně důsledný kluk a housky kupoval bez účtenky, bylo doma krušno docela často. Mít tenkrát Spendee (a mobilní telefon, optimálně s foťákem, mobilní internet a optimálně taky bezkontaktní platební kartu), ušetřil bych pár let života jak sobě, tak tátovi.

Za dvacet let technologie naštěstí lehce pokročila. Kdo chce mít přehled o svých financích, nemusí nutně spoléhat jen na tabulku v Excelu. A je moc dobře, že trendy určují i čeští vývojáři. Díky mobilním aplikacím pro správu financí jako Spendee Jakuba Sechtera stačí všechno jednoduše naťukat do mobilu.

A bude ještě líp. Ve Spendee právě pracují na automatických importech výpisů z bankovních účtů – platby se pak budou evidovat i kategorizovat automaticky. Opravdová revoluce ale nastane v roce 2018, kdy vstoupí v platnost unijní směrnice PSD2 o platebních službách. „Díky PSD2 budou moci uživatelé v aplikaci nejen sledovat pohyby na účtech, ale také přímo platit,“ říká v rozhovoru CEO Spendee Jakub Sechter.

Jakub Sechter

Generální ředitel Spendee. Dřív působil ve společnosti Angee, kde byl jednou z klíčových osob, podepsaných na úspěchu Angee na Kickstarteru: během pouhých dvou měsíců firma získala od podporovatelů přes půl milionu dolarů.

Jak vás napadlo přijít zrovna s aplikací zaměřenou na správu osobních a rodinných financí?

Spendee vznikla kvůli osobní nespokojenosti jednoho ze zakladatelů. Kolega Honza Částek jednoduše hledal způsob, jak zlepšit přehled o vlastních financích, a zjistil, že jediná možnost je Excel a pár nepovedených aplikací. A tak nás napadlo přijít s vlastním řešením – aplikací, která bude fungovat, bude přehledná, jednoduchá a navíc hezká.

Jaké byly začátky, trvalo dlouho než si Spendee našla své uživatele?

Aplikaci jsme vydali v červnu 2013 a začali ji prodávat na App Store. Díky dobré kampani se nám podařilo dosáhnout během tří dnů zhruba sta tisíc stažení. Tenhle úspěch nám pomohl i u Applu. V listopadu jsme pak přidali neplacenou verzi pro Android. Od té doby neustále rosteme. V květnu 2015 jsme potom spustili novou verzi Spendee 2.0. Aplikaci si stáhlo přibližně milion a půl lidí a aktivně ji používají stovky tisíc uživatelů.

Co všechno aplikace umí?

Od první verze se dost změnila. Nabízíme lepší grafy, možnost sdílet peněženky s přáteli, kolegy či partnery a posunuli jsme se i co se týče zabezpečení a synchronizace s naším serverem. V základní verzi, která je zdarma, můžete jednoduše zadávat platby a kategorizovat je. Na základě těchto dat nabídne aplikace řadu grafů, uživatel vidí rozložení příjmů a výdajů v čase, ví, kolik utrácí za jídlo, dopravu nebo zábavu. Může si také nastavit rozpočty, kterých se pak díky aplikaci může snadno držet. Kdo chce funkcí víc, třeba několik peněženek, které může sdílet s dalšími uživateli, zaplatí dva dolary měsíčně nebo patnáct dolarů ročně.

Revoluce v bankovních službách

Evropská unie má novou směrnici o platebních službách. A kupodivu ji odborníci tentokrát nezadupávají do země za přílišné regulování. Má potenciál převrátit svět finančních služeb naruby.

Revoluce v bankovních službách

Jaký je podíl platících uživatelů?

Zhruba kolem pěti procent, což je pro aplikaci tohoto typu velký úspěch. Spendee zatím přece jen vyžaduje od uživatelů hodně trpělivosti – všechny transakce se v tuto chvíli musí zadávat manuálně, což se ovšem brzy změní napojením aplikace na banky.

Jak jste na tom geograficky – máte úspěch hlavně doma nebo se vám daří i ve světě?

Jsme globální. V Česku máme samozřejmě silnou základnu, spousta našich uživatelů je ale z Velké Británie, Španělska, USA a aktuálně se nám začalo dařit v Mexiku. Spendee je ale oblíbená i v jihovýchodní Asii, především v Thajsku.

Stojí za úspěchem dobrý marketing?

Spendee zatím rostlo jen organicky, do marketingu jsme nedali ani dolar. Dost nám pomáhají lokální weby, které píší o zajímavých mobilních aplikacích a recenzují nás, navíc máme dobré vztahy s Googlem a Applem. Když máme nový update, ozveme se jim a oni nás dost často sami odpromují. Hlavní marketingové kampaně teprve chystáme.

Kolik lidí na Spendee pracuje?

Na Spendee pracuje aktuálně deset lidí, neustále ale hledáme nové talentované vývojáře, kteří by nám chtěli pomoct vybudovat evropskou verzi Mintu, který je synonymem pro finanční plánování a přehledy v USA.

Nechystáte spojení s investorem, který by pomohl s financováním?

Spendee na sebe samo vydělalo už po prvním měsíci od spuštění první verze. Od té doby neustále roste a po celou svou existenci je ziskové. Potenciální kupci i investoři se o nás zajímají už poměrně dlouho, ovšem stále jsme nezávislí. To ale neznamená, že se to nemůže brzy změnit.

Pokud byste si s někým plácli, použijete peníze na globální expanzi, nebo máte jiné plány?

Spíš než na expanzi bychom se soustředili na vývoj. Chceme rozšířit tým a vyvinout produkt, aby byl připravený na zavedení směrnice o platebních službách, které má přijít na začátku roku 2018.

O evropské směrnici PSD2 se hodně mluví, přesto… Můžete vysvětlit, co bude její zavedení znamenat v praxi?

PSD2 v podstatě nařizuje bankám online zpřístupnit účty klientů třetím stranám, samozřejmě pouze tehdy, když si to klienti budou přát. V praxi to může vypadat tak, že pokud dá klient souhlas, budou moci třetí strany – například platební aplikace – přistupovat k jeho prostředkům na běžném účtu a provádět za něj platby. Pro klienty to bude znamenat značné zjednodušení, protože všechny své účty zvládnou obsluhovat z jedné aplikace. Nebudou se muset přihlašovat do různých internetových bankovnictví nebo přeposílat peníze z jednoho účtu na druhý.

Jak se k regulaci staví banky? Přece jen může výrazně oslabit jejich pozici v platebním a transakčním byznysu…

Osobně jsem čekal, že se budou bránit a proces oddalovat, ale jdou tomu překvapivě naproti. Staví projektové týmy a snaží se přijít s vlastním řešením. Bojkot by podle mě stejně neměl cenu – možná by získaly víc času, jenže ve finále by jim ujel vlak a horko těžko by pak doháněly konkurenci, která do toho šla od začátku.

Spolupracujte s bankami, nebo vás vnímají jako konkurenta?

V tuhle chvíli se bavíme například s Českou spořitelnou a už brzy rozjedeme spolupráci. Obecně si nemyslím si, že nás banky vnímají jako konkurenty, alespoň ne z dlouhodobého hlediska. Tradiční banky totiž mnohem víc ohrožují nové digitální banky, které jsou flexibilnější, levnější a mají modernější strukturu. S těmi svedou klasické banky boj a my můžeme stát klidně na jejich straně jako jakási brána do digitálního světa.

Máte už nějaké konkrétní obrysy toho, jak bude Spendee z PSD2 těžit?

Vizi samozřejmě máme, problém ale je, že směrnice je v některých bodech opravdu vágní. V podstatě nikdo přesně neví, jako bude její naplňování v praxi nakonec vypadat. Záležet bude jednak na výkladu Evropské bankovní asociace, zasáhnout do ní ale můžou i jednotlivé státy. Rozhodně ale chceme, aby Spendee uměla sdružovat bankovní účty. Díky tomu dokážeme našim uživatelům poskytnout opravdu detailní přehled o platbách a výdajích. Navíc bude aplikace uživatelsky příjemnější, protože platby už nebude potřeba manuálně zadávat – evidovat i kategorizovat se budou automaticky. Pokud se tohle podaří, může se nám otevřít prostor pro aktivní poradenství – budeme například schopní najít skupinu výdajů, na kterých by mohl uživatel ušetřit, a poradit mu, jak na to.

Pro uživatele to bude znamenat zkvalitnění služby, jak na tom ale vyděláte vy?

Můžeme například poskytovat srovnání finančních produktů a od instituce, jejíž produkt nabídneme, dostat provizi. Záleží, jak se dohodneme s bankami. Díky evidování příjmů a výdajů dokážeme nabídku lépe personalizovat a nabízet uživatelům produkty opravdu na míru.

Na jaké produkty byste se chtěli zaměřit? Neskončí to jen u půjček?

Půjčky samozřejmě budeme nabízet také, ovšem nechceme se na ně zaměřovat jen kvůli většímu zisku. Myslím, že v tomhle oborou nemá smysl z lidí vysávat peníze, proto bychom se chtěli zaměřit spíš na produkty, díky kterým naši uživatelé ušetří, respektive vydělají. Jen tak si totiž udržíme dobrou pověst a naši uživatelé nás budou doporučovat ostatním.

Spousta lidí bude mít pravděpodobně strach z bezpečnosti. Myslíte, že si dokážete získat jejich důvěru?

Počítáme s tím, že třeba v Česku to nebude ze začátku lehké. Češi jsou totiž poměrně skeptičtí a věří jen tomu, co znají. Víme, že pokud nám mají začít věřit, musíme přijít s řešením, které bude špičkově zabezpečené.

Budete cílit i na zahraniční trhy?

Určitě bychom se chtěli zaměřit na Velkou Británii a Německo. Přece jen jde o země, kde se fintechu hodně daří. Potenciál ale vidíme třeba i v Polsku. Jednak jde o velký trh a navíc se Poláci dost snaží přiblížit Západu, proto se teď hodně modernizují.

Jak velká je vlastně v oblasti aplikací pro správu financí konkurence?

V Evropě určitě vzniká spousta start-upů, naštěstí ale není evropský trh příliš jednotný, takže je dost možné, že si jednotlivé oblasti rozdělíme. V Americe a Kanadě je pak hodně úspěšná aplikace Mint, která se ovšem drží tamního trhu. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2016 15:08, kodiak medvěd

Asi budu někomu připadat divnej. Včera jsem si cestou u pumpy na dálnici koupil kafe a koblihu a vůbec jsem neměl potřebu někam si to zaznamenávat. A dokonce doma ani neevidujeme koupené housky a nikdo se z toho nehroutí.

+29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční aukce: Faktoring naruby pro malé a střední firmy

1. 11. 2016 | Monika Veselíková, Martin Vlnas

Investiční aukce: Faktoring naruby pro malé a střední firmy

Jednomu váznou peníze u zákazníka. Jenže by se hodily hned. Druhý peníze má a klidně by je pustil z ruky, kdyby věděl, že se mu za čas vrátí trochu rozmnožené. Kdyby ti dva o sobě věděli!... celý článek

Vlastimil Nigrin o fintechu: Nemůžeme se nechat vybláznit každou novinkou

20. 8. 2016 | Monika Veselíková, Martin Vlnas

Vlastimil Nigrin o fintechu: Nemůžeme se nechat vybláznit každou novinkou

„Otáčet se k nim zády a tvářit se, že neexistují, není správné,“ říká ale v rozhovoru o vztahu klasických bank a fintech start-upů místopředseda představenstva a vrchní ředitel pro... celý článek

Očima expertů: Revoluce ve finančních službách. Ostrouhají banky?

1. 7. 2016 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Revoluce ve finančních službách. Ostrouhají banky?

Evropská unie má novou směrnici o platebních službách. A kupodivu ji odborníci tentokrát nezadupávají do země za přílišné regulování. Má potenciál převrátit svět finančních služeb naruby. celý článek

Michal Šmída: Musíte vědět, co zákazník chce a dát mu to rychle a jednoduše

13. 2. 2016 | Martin Vlnas | 2 komentáře

Michal Šmída: Musíte vědět, co zákazník chce a dát mu to rychle a jednoduše

Někteří lidé přesouvají na internet prakticky celý svůj život, jiní alespoň většinu svých nákupů. Michal Šmída tvrdí, že ví, jak za zboží z webu chceme opravdu platit. „Je potřeba zabít... celý článek

Lubo Smid: Plastové platební karty nemají na trhu místo

22. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Lubo Smid: Plastové platební karty nemají na trhu místo

Firma Luba Smida vyvíjí mimo jiné mobilní aplikace na placení. Proto v druhé části našeho povídání přijde řeč na to, jak budeme za pár let platit, jestli skončí bankovky a mince a jak... celý článek

Partners Financial Services