Na spoření nevěříme, přesto spoříme. Jaké jsou alternativy?

Michal Bubák | rubrika: Co se děje | 28. 2. 2013 | 7 komentářů
Jen necelá třetina Čechů porovnává nabídky úrokových sazeb v různých bankách. Patříme tak lehce pod evropský průměr, o výši úročení v různých bankovních domech zajímá asi 40 procent Evropanů.
Na spoření nevěříme, přesto spoříme. Jaké jsou alternativy?

Údaje vyplývají z výsledků mezinárodního průzkumu ING Bank. Naopak, Češi častěji než zbytek starého kontinentu deklarují vyšší povědomí o výši úročení svých úspor, polovina z nás se však domnívá, že úrokové sazby jsou tak nízké, že se spořit nevyplatí.

Finparáda

Text vznikl ve spolupráci se serverem Finparáda, který zásobuje Peníze.cz daty z oblasti bankovních účtů, spoření a půjček

Kdo věří na spoření

Úrokové sazby různých bank porovnávají nejčastěji v Polsku (50 %), Turecku a Rumunsku. Naopak nejmenší zájem o alternativní nabídky jeví Nizozemci (22 %). Jak je to u nás? „I přesto, že víc než 70 procent Čechů uvádí, že má povědomí o úročení svých úspor, jen třetina z nás porovnává nabídky úrokových sazeb různých bankovních domů. Neznalost neomlouvá, a nemohou se tedy divit, že se jejich finanční rezervy nezúročují podle jejich představ. Většina bank nabízí ke spořicím produktům i další služby jako termínované vklady nebo investice do podílových fondů, které pomohou dosáhnout na vyšší procenta úročení či výnosu,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR.

Nízké úrokové sazby vnímají v rámci spoření jako nevýhodné nejčastěji Italové, Rakušané a Slováci. Přes 60 procent z nich souhlasí s tvrzením, že úrokové sazby jsou tak nízké, že se nevyplatí spořit. Pozitivní náhled na jejich výši mají naopak Poláci a Francouzi. V Česku považuje současné úrokové sazby za nevýhodné 53 procent populace. „Rozčarování poloviny našich spoluobčanů z výše úrokových sazeb je na jednu stranu pochopitelné. Je ale potřeba zohlednit fakt, že i nízký výnos a jakákoliv forma spoření jsou vždy výhodnější, než když peníze leží ladem doma nebo na běžném účtu, kde z nich navíc ukrajují poplatky,“ komentuje Libor Vaníček.

Srovnejte to!

Spořicí účty

Spořicí účty jsou zakládány jako doplněk k běžnému účtu . Pokud máte na běžném účtu přebytečné peníze, je výhodné je převést na spořicí účet, kde je vyšší úrok.

Ještě doporučujeme

Krize nás naučila šetřit

Ačkoli jsou úrokové sazby na dlouhodobých minimech, z průzkumu ING Bank vyplývá, že 62 procent dotazovaných spoří víc než v dobách před (zatím) poslední ekonomickou krizí. Banka doporučuje myslet víc na budoucnost a spořit pravidelně byť i jen stokorunové položky. Za důvod k založení spořicích účtů považuje kromě toho, že zřízení i vedení takového účtu je většinou zdarma a že zhodnocení na něm je pořád lepší než na účtu běžném, také to, že peníze na spořicím účtu nesvádějí k impulzivnímu utrácení.

Spoření versus inflace: v loňském roce opět debakl

Češi se v loňském roce svezli na euforické vlně, úroky na spořicích účtech rostly k nebývalé výši, zejména bodovaly účty u nově vznikajících bank. Jenže průměrná inflace v roce 2012 byla vyšší (3,3 %) než výnosy i těch nejlepších spořicích účtů.

„Češi byli při nakládání se svými financemi nadále spíše konzervativní a většinu svých úspor uložili do penzijního připojištění, stavebního spoření nebo na populární spořicí účty. Bez výjimky však jde o produkty, které v loňském roce ani nepokryly inflaci,“ komentuje spotřebitelské chování Jan Macek, analytik společnosti AWD. „Letos sice inflace podle většiny predikcí klesne, přesto ale svým zákazníkům doporučujeme o něco odvážnější strategii, která vygeneruje reálný výnos,“ dodává Macek.

Mezinárodní průzkum ING Bank je studií na téma spoření a výdajů, kterou v prosinci 2012 již podruhé realizovala společnost TNS Nipo ve 14 evropských zemích, na reprezentativním vzorku 1 000 obyvatel v každé ze sledovaných zemí.

Zadarmo!

Čerstvá burzovní data na vašem webu

Vylepšete své webové stránky a umístěte na ně aktuální kurzy akcií z pražské burzy. Stačí na svůj web či blog jen zkopírovat jednoduchý html kód. Zobrazovat samozřejmě nemusíte všechny akcie – zajímá vás jen ČEZ a Komerční banka? Zvolte si pouze je! Aktualizace probíhají průběžně během celého obchodního dne, takže i na svých stránkách budete mít vždy aktuální ceny českých akcií.

Kód ke stažení je k dispozici zde

Pravda čísel: kde se loni dalo vydělat. Plus výhledy do budoucna

  • Akcie a dluhopisy rostly

Rok 2012 byl z investičního hlediska, tedy z pohledu zhodnocování peněz, velmi úspěšný. Ekonomická krize sice stále ovlivňuje fungování národních ekonomik, ale soukromé podniky se zdají být z nejhoršího venku. Nasvědčuje tomu rostoucí cena akcií a firemních dluhopisů, čemuž nahrává i celosvětový trend poklesu úrokových sazeb vyhlašovaných centrálními bankami.

Akcie v roce 2012 zažily na většině trhů velký růst. Nejsledovanější akciový index, americký Dow Jones Industrial Average, si za loňský rok připsal téměř 7,5 procenta. Pro české investory rovněž důležitý index, německý DAX, vyrostl dokonce o celých 29 procent. Výborného výsledku dosáhly i české akcie, respektive český akciový index PX 50, který vzrostl o 14 procent.

Tak jak rostla cena akcií na světových burzách, profitovaly z toho i finanční produkty, které jsou na akcie navázány. Například většina dynamických strategií investičních životních pojištění, které jsou typicky složené čistě z akciových podílových fondů, zhodnotila za rok 2012 vklady majitelů tohoto produktu průměrně kolem desíti procent. Průměrné výnosy v dlouhodobém horizontu se nyní pohybují kolem 6,8 procenta ročně.

Dobře se dařilo i dluhopisům, nejen těm podnikovým. Například podílové fondy složené pouze z českých státních dluhopisů vykázaly výnos na hranici šesti procent, což je výrazné zhodnocení, vzhledem k dlouhodobému průměru dvě až tři procenta ročně.

  • Měnové riziko

U investic do akcií či dluhopisů je ještě třeba vzít v úvahu, v jaké měně byly cenné papíry nakoupeny. Euro v roce 2012 oslabilo o 1,5 procenta, americký dolar o 3,6 procenta, kurz stagnoval nebo mírně klesal také v případě jenu, libry a dalších světových měn. Zásadní vliv to má rovněž u bankovních vkladových produktů. Pokud má investor uložen milion korun na dolarovém účtu, při zpětné konverzi by za rok 2012 přišel o 36 tisíc korun, které nedorovná ani připsaný úrok z vkladu.

  • Penzijní fondy a stavební spoření: lákavé přísliby do budoucna?

Penzijní fondy (respektive nyní už penzijní společnosti) budou svým klientům za loňský rok připisovat výnosy v rozmezí jednoho až tří procent. Dlouhodobý průměr je tři procenta ročně.

Při přestupu z penzijních, dnes transformovaných fondů do nových fondů účastnických se však tento rok můžou výnosy – při volbě dynamičtější strategie – dramaticky změnit. „S navýšenou státní podporou, která může činit až 2760 korun ročně, a výnosy srovnatelnými s akciovými podílovými fondy se bude do budoucna jednat o jeden z nejvýnosnějších finančních produktů. Maximální výhodnost vzhledem ke státní podpoře a k daňovým úlevám bude při úložce dva tisíce korun měsíčně,“ tvrdí Tomáš Rampula, hlavní analytik AWD.

Podobně výhodné zůstane díky státní podpoře (byť před časem snížené) i stavební spoření. V roce 2012 bylo možné získat příspěvek od státu v maximální výši dva tisíce korun. Zhodnocení peněz je však méně výhodné než u zmiňovaného penzijního připojištění, nově navíc bude nutné dokládat účelové využití peněz ze státního příspěvku. „V případě stavebního spoření lze doporučit spoření ve výši 1670 korun měsíčně. S rostoucí investicí výhodnost stavebního spoření klesá,“ říká Jiří Sýkora, analytik AWD, který tuto oblast dlouhodobě sleduje.

Anketa

Věříte na spoření?

  • Spořicí účty a vklady: na cestě dolů

Nejvýnosnější spořicí účty nabídly v loňském roce Air Bank, Equa bank a Wüstenrot. V rámci konkurenčního boje přicházely některé bankovní domy s různými bonusovými akcemi a klienti se mohli dostat až téměř k tříprocentnímu úroku. Od Nového roku jsme však svědky postupného snižování úrokových sazeb. Je to logický krok, vzhledem k v podstatě nulové úrokové sazbě ČNB. Je téměř jisté, že vyšší úrokové sazby, než byly ty v roce 2012, v letošním roce žádná banka nenabídne.

„V letošním roce se musíme připravit na pokles úrokových sazeb u bankovních produktů – spořicích účtů a terminovaných vkladů. Vysoké zhodnocení pravděpodobně nepřinesou ani dluhopisy, výhodnější budou opět akcie. Novou a lákavou příležitost v podobě dynamického investování se státní podporou přinesla penzijní reforma díky doplňkovému penzijnímu spoření. To by v budoucích letech mohlo tvořit základ investiční strategie typického českého střadatele,“ uzavírá Jan Macek.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2013 7:15, Fousek

Logika. Když mi banka nic nedá (%), nebudu přeci v bance ukládat svoje peníze, zvlaště v době tak rizikové jako je ta doba dnešní. Něco jiného je mít v bance půjčku.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 4. 2013 8:30, clasic

Zlatě využít dlouhodobý spořící produkt jako je moderní penzijní spoření. Myslím, že to přinese dlouhodobě danému člověku daleko více, než nějaké jednorázové investice, kde vůbec neví, kam to jde a kdo se o dané peníze stará. Na burzu u nás nikdo nejde, takže podílové fondy zbývají. A to je velká bída.
Dobře o penzijní reformě píšou na www.duchodko.cz

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Srovnání termínovaných vkladů: družstevní záložny kralují

28. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Srovnání termínovaných vkladů: družstevní záložny kralují

Úroky na spořicích účtech padají. Jestli už se rozhlížíte, kam peníze přesunout, nejspíš budete mezi prvními alternativami uvažovat i o termínovaných vkladech. Na horních deseti příčkách... celý článek

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

21. 2. 2013 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Srovnání spořicích účtů: úrokové sazby jdou dolů!

Banky nadále snižují úroky. V čele žebříčku spořicích účtů družstevní záložny. Těm však hrozí dražší pojištění vkladů. Jak se to projeví na úrokových sazbách?

Stavební spořitelna Raiffeisen: Máte padáka! Vaše stavebko je příliš výhodné

13. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 86 komentářů

Stavební spořitelna Raiffeisen: Máte padáka! Vaše stavebko je příliš výhodné

Doby, kdy bylo stavební spoření ve vrcholné formě, jsou ty tam. Budoucnost je nejistá: ministr financí se netají tím, že by někdejší nejpopulárnější spořicí produkt nejradši zaříznul.... celý článek

Očima expertů: Změny ve stavebku. Víc konkurence, nebo konec spořitelen či stavebního spoření?

21. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Změny ve stavebku. Víc konkurence, nebo konec spořitelen či stavebního spoření?

Co se stane, když se trh stavebního spoření otevře také univerzálním bankám? Bude to znamenat postupný zánik stavebního spoření, nebo jen zvýšení konkurence? Na to jsme se zeptali ekonomů,... celý článek

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

1. 11. 2011 | Roman Baroš | 8 komentářů

Škola finanční gramotnosti: kam neinvestovat

Kam investovat, to vám dneska poví každý: tisk, internet i televize, všude je plno doporučení, kam vložit peníze. Málokdo vám ovšem řekne, kam investovat rozhodně nemáte. I od toho... celý článek

Partners Financial Services