Škola finanční gramotnosti: utahování opasků

Roman Baroš | rubrika: Jak na to | 3. 1. 2012 | 24 komentářů
Škola finanční gramotnosti: utahování opasků
Tak, Vánoce za námi, dárky rozdány, stromečky dosloužily a odpočívají na smetišti, i poslední cukroví už zmizelo. Přichází návrat do reality a čas splácet loňské hříchy. Tím myslím především půjčky, které jste si i přes naše varování vzali. Ale i pokud nedlužíte, můžete ocenit tipy a rady, jak ušetřit.

Jestli jste si půjčovali, první splátka vás zřejmě teprve čeká, už teď ale určitě víte, kolik to bude. A víte taky, jestli budete mít na konci měsíce za co nakoupit jídlo? Nebo zda splátkový kalendář dodržíte celý rok? Někteří z vás možná splácejí ještě předloňské Vánoce, opravdoví veteráni Vánoce ještě starší.

Ať už máte půjčku jednu, nebo jich máte víc, ať už to budete stíhat, nebo nebudete, určitě je vhodné se zamyslet nad ostatními výdaji a zkusit ulevit rodinnému rozpočtu. Překvapilo by vás, jak jednoduše se dá ušetřit pár stovek měsíčně, někdy i tisíc. A vlastně to můžou být zajímavé tipy i pro ty, kteří s penězi vycházejí.

Služby

Škola finanční gramotnosti na Peníze.cz

Ovládáte bezpečně peněžní trivium? Znáte základní počty, víte jak číst smlouvy a kdy je můžete podepsat?

Probuďte v sobě obchodníka! Pevné ceny nejsou nic přirozeného, přirozená cena je cena dohodnutá prodávajícím a kupujícím, cena smluvní nebo též smlouvaná. Záleží ovšem na síle vyjednávací pozice. Na koho máte docela velkou páku, to jsou poskytovatelé internetu, televize po kabelu, a především mobilního volání. Naprosto jednoduchá taktika je začít jim vyhrožovat, že odejdete ke konkurenci. Sám jsem to několikrát vyzkoušel v praxi.

Dnešní mobilní operátoři jsou pěkně vytvrdlí, s planými výhružkami už si na ně nepřijdete. Ale stačí mít v ruce složku s logem konkurence, ve které bude opravdová nabídka. Každý operátor vám milerád nějakou na míru vytvoří. S tou pak zajdete ke stávajícímu operátorovi a se smutným obličejem mu sdělíte, že jste u nich hrozně spokojení, ale ta konkurence je teď tak levná, že je bohužel musíte opustit. Většinou se ten mladý klučina přetrhne, aby vám nějak slevil. A když ne, můžete scénář zopakovat v jiném obchodním centru. Anebo – nakonec třeba zjistíte, že konkurenční nabídka se vám vlastně docela líbí, změnit operátora jde dneska snadno bez změny čísla, tak proč ne.

Škola finanční gramotnosti

TIP LEKTORA

Při vyjednávání s operátorem nezapomínejte na jednoduchou matematiku. Dva je víc než jedna. Pokud je někdo z vašich blízkých u stejného operátora jako vy, posilte svou vyjednávací pozici. Zvažuju odchod ke konkurenci. A moje manželka, protože s tou si volám nejvíc, přirozeně půjde se mnou.
Rozsáhlé rodinné klany mohou zkusit žádat o množstevní slevy.

Podobný přístup můžete vyzkoušet na poskytovatele internetu. Tedy tam, kde skutečně můžete k nějaké konkurenci přestoupit. Tak jako tak se vám vyplatí uvážit, jestli své své internetové připojení využíváte naplno. Dost možná by vám stačila i pomalejší varianta. Jestli se vám e-mail načte za 0,007 sekundy nebo 0,008 sekundy, už není takový rozdíl. V korunách ale může být větší. Pokud sami nevíte, poraďte se s někým, kdo tomu rozumí. Pokud často neodesíláte velké datové soubory nebo nekradete filmy ve velkém, dost možná vám bude stačit levnější varianta z těch, které váš poskytovatel nabízí.

Voda, energie

Vodárny na slevu zřejmě neukecáte, ke konkurenci jim totiž bez stěhování neutečete. Ale můžete se prostě naučit spotřebovávat míň. Můžete například přestat mýt nádobí pod protékající vodou a místo toho si napustit dřez. Na mytí sebe sama pak nasaďte opačný režim: místo napouštění vany si dejte sprchu.

Anketa

Vládnete rodinnému rozpočtu pevnou rukou? Držíte výdaje na řetězu?

Z dlouhodobého hlediska se vyplatí investovat do myčky nádobí, skutečně šetří vodou (a ta bude už jen dražší a dražší). Ale ne že si nani budete půjčovat! A ve zlatý důl se vám může (obrazně samozřejmě, jiná možnost je velmi nepravděpodobná) proměnit vlastní studna – tato možnost samozřejmě odpadá v paneláku i činžáku.

Na vodu mívá v daném místě někdo monopol. O elektrické energii a plynu už to neplatí. Jestli byste přestupem ke konkurenci neušetřili, vám dobře poradí internetové porovnávače. Ale šetřit se dá samozřejmě opět přímo, snižováním spotřeby. Zkuste schválně někdy v noci zhasnout všechna světla a chvilku poseďte v naprosté tmě. Že není naprostá? Kolik kontrolek a diod na vás bliká a svítí? To všechno spotřebovává energii. Dioda sama o sobě samozřejmě nebaští skoro nic, ale tou diodou vám dává spotřebič najevo, že je v pohotovosti kdykoliv začít fungovat. To, že je spotřebič (všimněte si, že spotřeba je zakódovaná v samotném označení přístroje) v úsporném režimu, neznamená, že spoříte. Úsporný je ten režim v porovnání s plným provozem, ale samozřejmě nikoli v porovnání s vypnutým spotřebičem. Úsporný režim zkrátka proměňuje spotřebič na plýtvač.

Některé průzkumy uvádějí, že nepoužíváním „stand by“ režimu u spotřebičů se dá ušetřit až pět procent energie. A u některých starších televizorů a hi-fi věží prý ani není moc velký rozdíl, jestli právě hrajou nebo nehrajou! Opravdu je vám tak zatěžko vypnout přístroj čudlíkem, když dálkové ovládání potom beztak položíte přímo na přístroj nebo ho necháte na dosah od něj?

Doprava

Co benzin a nafta? Opravdu musíte do obchodu o dvě ulice dále jet autem? Možná, že cesta samotná vás vyjde dráž než ten nákup. Pokud si tam ovšem nejedete koupit krabičku cigaret, to už je jiná kapitola.

Potřebujete vůbec auto? Nebo se do práce dostanete veřejnou dopravou? Klasické argumenty proti veřejné dopravě jsou:

  • Ten benzin mě vyjde levněji než jízdenka – a víte o tom, že se dá koupit týdenní, měsíční, celoroční jízdenka? Kolik utratíte za benzin za celý rok? A co teprve když přičtete roční povinné ručení, nové pneumatiky, návštěvy servisu, drobné opravy a podobně. Pořád vám to auto vychází levněji?
  • Autem ušetřím spoustu času – čemu ten ušetřený čas věnujete? Pokud rodině nebo jiné práci, pak je to v pořádku, ale večer proležený v přítmí u televize mi nepřijde jako něco, proč potřebujete být doma o 15 minut dříve.

Ti z vás, kteří se v září naučili ve Škole finanční gramotnosti vládnout rodinným financím (Škola finanční gramotnosti: Jak zvládat rodinný rozpočet) a používají přiložený excelovský sešit nebo jiný záznamník příjmů a výdajů, mají dnes už dostatek dat, aby zhodnotili, zda se jim to auto vyplatí. Spoustu tisíc jste do něj dali, kolik tisíc jste od auta dostali zpět?

Pokud to ale bez auta skutečně nejde, zkuste si udělat průzkum, jestli někdo pravidelně nejezdí stejnou trasu jako vy. Můžete získat příspěvek na benzin nebo naftu, můžete získat společníka, který vás nenechá po vyčerpávajícím dni cestou z práce usnout... a vlastně můžete získat i přítele, což nakonec může mít i ekonomické výhody. Až jednou budete potřebovat vyvrtat díru, nebudete si muset kupovat vrtačku, kamarád vám ji půjčí. A možná i tu díru vyvrtá, když uvidí, že máte obě ruce levé.

TIP REDAKCE

O výhodách, jaké může skýtat spolujízda, psal Michal Kašpárek:

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

A byl to taky Michal Kašpárek, který popisoval, jakým trendem se dnes v Americe stává „ten půjčí to a ten zas tohle“ neboli spoluspotřebitelství:

Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

Na splacení víc půjček si můžete půjčit. Výhodněji

Doposavad vypsané tipy a triky se můžou hodit každému. A teď konečně něco speciálně pro dlužníky.

Máte-li už půjček několik, spočítejte si doma, zda se vám vyplatí splatit je jedinou půjčkou. Říká se tomu konsolidace dluhů. Těžko říct, jak je to myšlené, když konsolidace vlastně znamená upevnění nebo zpevnění. Ale to je celkem jedno, klidně si mysleme, že když se to podaří, budeme my pevnější v kramflecích. Asi bych nedoporučoval jít do banky, aby vám to spočítali tam. Ono totiž v bance skoro vždycky vyjde, že konsolidace je výhodná a že zrovna tento měsíc mají akci na to či ono, takže když to stihnete do konce týdne, bude to ještě výhodnější... To se nemusí vyplatit, zvlášť když na vás budou tlačit, že si musíte pospíšit a nedají vám čas na rozmyšlenou.

Prvním vodítkem pro vás může být kalkulačka pro konsolidaci půjček na Peníze.cz a článek, který k ní napsal Václav Valášek:

Ale úplně nejlíp: s orientačním propočtem z kalkulačky, s článkem v hlavě a papíry ode všech půjček vyhledejte nezávislého finančního poradce. Ten jistě kvalifikovaně spočítá, která půjčka je pro konsolidaci vhodná a která není. Konsolidace je pro poradce pracná a provize za ni dost nízká (pokud vůbec nějaká), takže se nemusíte bát, že by vás poradce přemlouval do konsolidace jenom proto, že z toho „bude mít vejvar“.

Dobrá zpráva je, že čím horší půjčky jste si vzali, tím víc vám konsolidace uleví. Pozor ovšem na to, že pokud máte půjčeno od nějaké nebankovní společnosti, zřejmě vám banka tuhle půjčku odmítne zařadit do konsolidace, i když zrovna tady by vám to ulevilo nejvíc.

Sloučení pojistek

Míň se ví, že konsolidovat jdou i pojistky. Pokud jste finančním masochistou typu sběratel (viz moje články Finanční masochismus a Finanční masochismus: půjdete převychovat?), můžete na konsolidaci pojistek ušetřit až několik tisíc měsíčně! Tady ovšem nabádám k opatrnosti, provize za pojistky jsou poměrně slušné a motivace pojišťováků může být i jiná než vám pomoci.

Buď se tedy finančně vzděláte, necháte si udělat několik nabídek od různých pojišťoven a konsolidujete si pojistky sami, nebo se obrátíte na finančního poradce. Ideálně někoho, koho dlouho znáte a víte, že se už několik let finančním poradenstvím živí. Neznáte-li nikoho takového, zeptejte se svých přátel, jistě vám někoho doporučí. I od různých finančních poradců si můžete nechat vypracovat nabídky. Sami pak poznáte, kdo je profesionál a kdo si na něj jenom hraje.

Investovat čas do svého vzdělání a do zeštíhlení rodinných výdajů se jistě vyplatí, zvláště pak pokud jezdíte autem a spoustu toho času dennodenně ušetříte, že? Jak říká můj kolega, „kdo se moc ptá, málo googluje“ – takže v ušetřeném čase si můžete vyhledat mnoho dalších nápadů, jak ušetřit. Některé jsou extrémní, některé jen úsměvné, ale některé vám opravdu ušetří.

Autor je finanční poradce Partners For Life Planning

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2012 17:06, KarelT

V tom je dneska právě zakopaný pes, ve struktuře výdajů řady domácností. Utahovat opasky lze jen u postradatelných věcí. Bydlet se musí, něco jíst taky, do práce dojet jakbysmet. Myslím že to u řady lidí bude dost průšvih, výdaje za bydlení (v paneláku to moc srazit nejde i kdybyste topili jen v jedné místosti) případně výdaje za hypotéku. Jestliže někdo musí polovinu výplaty nacpat bankám, teplárnám, pronajímatelům atd., má dost velký problém. Docela propracovaný systém jak z lidí tahat peníze.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 1. 2012 11:48, Bouček Antonín

Co jíte, než Vám vyroste na zahradě chleba? Jak píšete na internet, když je sucho a nefunguje elektrárna? Z čeho hradíte opravy?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ceny pohonných hmot na maximu. Šetříme!

21. 12. 2011 | Jindřich Hradecký | 15 komentářů

Ceny pohonných hmot na maximu. Šetříme!

Čeští řidiči zažívají depresivní konec roku. Stát zdraží dálniční známky, silnice opraví pomaleji, než zamýšlel, a k dovršení všeho se platí víc u stojanů čerpacích stanic. Za ceny... celý článek

Ceny povinného ručení jsou dole. Jdeme šetřit!

23. 11. 2011 | Jindřich Hradecký | 9 komentářů

Ceny povinného ručení jsou dole. Jdeme šetřit!

Nejnižší ceny za dlouhé roky a k tomu mnohem víc služeb. Povinné ručení nikdy nešlo Čechům tak na ruku. Má to háček: vybrat si to pravé dá dost práce.

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

29. 6. 2011 | Světlana Rysková | 13 komentářů

Devět triků, jak ušetřit na havarijním pojištění

Povinné ručení mít musíme, ale naše auto neochrání. To umí jen havarijní pojištění. Když je vhodně propojíme a využijeme pár šikovných triků, můžeme na pojistném ušetřit i několik tisíc... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services