Jak na spokojené stáří: příklady, co dělat, když je vám dvacet, třicet, padesát...

Jak na spokojené stáří: příklady, co dělat, když je vám dvacet, třicet, padesát...
Rad, jak se chystat na důchod, se vyrojilo mnoho. Ne každá se však hodí pro každého: jiná strategie je vhodná pro bezdětného před třicítkou, jiná pro ty, kteří mají do důchodu jenom krůček. Zopakujme si tedy pár zásad, přidáme pár tipů a na modelových příkladech si ukažme, co se hodí ke kterému věku.

20 let

Pavel Franc je dvacetiletý čerstvý student vysoké školy ekonomické, který si po večerech přivydělává na brigádách. Bydlí na kolejích, na živobytí mu částečně přispívají rodiče. Rádi by mu do začátku pomohli také se spořením na stáří, nevědí ale, jaký produkt je pro Pavla nejlepší.

Pavel už jednu dobrou investici už provádí, a sice do svého lidského kapitálu. Zvídavý student ekonomie plný sebedůvěry by se však mohl nechat kamarády ze školy strhnout k „daytradingu“, neboli snaze vydělat na krátkodobých pohybech finančních trhů, ať už akcií, komodit, nebo měn. Což je dobrý způsob, jak o peníze vydřené na brigádě zase rychle přijít. Podle statistik z USA 70–80 procent lidí spekulujících na devizovém trhu prodělává. Bude tedy lepší držet se konvenčních investic. Když Pavel začne hned, jeho peníze budou pracovat skoro 50 let! Může si tedy dovolit rizikovější investici do akciového fondu. Lze ji provést i s napjatým rozpočtem, například akciový fond ISČS Top Stocks lze koupit už od 100 korun měsíčně, diverzifikované portfolio pak lze pořídit již od 500 korun měsíčně.

30 let

Penzijní systémy a penzijní reforma

Vladimír Bezděk

Peníze.cz pravidelně informují o plánované (i uskutečňované) penzijní reformě, o jejích dopadech, i o dopadech toho, kdyby se neprovedla. Články k tématu hledejte ve speciálu Důchodová reforma.

Základní pojmy

Kromě toho jsme ovšem ještě přinesli dvanáctidílný videorozhovor s předním odborníkem na penze a důchodové systémy Vladimírem Bezděkem. Ten v něm srozumitelnou formou představuje různé důchodové systémy, jejich výhody a nevýhody, možnosti penzijního spoření, ale i vývojové trendy počtu obyvatel. Kdo neví, o čem je řeč, když se pořád mluví o nějakých pilířích – tomu přejeme jasný obraz a dobrý zvuk. Vladimír Bezděk: Penzijní systémy.

Pokorní, třicetiletý bezdětný pár s nadstandardními příjmy. Žijí sice na vysoké noze, i tak jim ale každý měsíc zbude na účtu navíc pěkných pár tisícovek, které by se mohly zhodnocovat. Nic na tom nemění ani dvacetitisícový pražský nájem.

O Pokorné se nepochybně poperou prodejci různých „zaručeně“ výnosných investic. Pozor na ně! Například nesolidní prodejci zlata slibují navěky věků výnosy až kolem 30 procent (!) ročně. Tudy samozřejmě cesta ke spokojenému stáří nevede. Splakat nad výdělkem mohou i při investici do diamantů a šperků – s možnou výjimkou snubního prstenu, který může přinést nefinanční výnosy. Do penze zbývá Pokorným nejméně 35 let, doporučujeme proto investici do dynamického portfolia podílových fondů. Je možné využít tzv. portfolia životního cyklu, jako je produkt Conseq Horizont Invest, která s blížící se penzí postupně snižují riziko. Jde sice o méně flexibilní, zato velmi snadný způsob investování. Pokorným tak zbude dost času na zábavu i práci. Jejich finanční plán by ale měl výhledově zohlednit i „přesun do vlastního“ – tedy pořízení bytu či rodinného domu. I to je zabezpečení na stáří.

40 let

Pelclovi, čtyřicetiletí rodiče s jedním školou povinným potomkem, žijí na malém městě. Nevydělávají mnoho, jejich příjmy jsou silně pod celorepublikovým průměrem, rodinnému rozpočtu ale velmi pomáhá, že bydlí ve vlastním rodinném domku s prarodiči, kteří jim přispívají na služby a nezbytné opravy domu. Náklady na bydlení jsou tak minimální.

Také zde doporučujeme, podobně jako u předchozího bezdětného páru přednastavené portfolio fondu životního cyklu, např. Horizont Invest. Vzhledem k tomu, že umožňuje investovat již od 500 korun měsíčně je výhodné i pro méně movité.

TIP REDAKCE

Investiční univerzita na Peníze.cz

Chcete investovat, ale napřed byste rádi problematiku prozkoumali ze všech stránek? Není třeba – pro začátek stačí naše stránky. Vyzkoušejte Investiční univerzitu na stránkách Peníze.cz.

50 let

Karel Nováček před nedávnem oslavil padesátku. Po smrti manželky bydlí sám ve vlastním bytě ve větším městě. Pracuje jako vedoucí směny v těžkém strojírenství. Snaží se žít aktivně a rád cestuje po zapomenutých koutech světa. Výpravy za dobrodružstvím ho však finančně vyčerpávají, proto dosud nenaspořil ani korunu. Rozhodl se to však změnit. Jaká kombinace produktů je pro něj nejvýhodnější?

Pro tohoto člověka se již díky kratšímu období do penze vyplatí uzavřít penzijní připojištění. Doporučujeme odkládat 500 korun měsíčně za účelem maximalizace státní podpory. Zbývající volné prostředky by pak měl pravidelně investovat do vyváženého portfolia podílových fondů. Jakých?

Konzervativní fondy mají momentálně poměrně nízké výnosy vzhledem k nízkým úrokovým sazbám a poptávce investorů po českých státních dluhopisech. Kompromisem mezi rizikem a výnosem by mohly být fondy zaměřené na firemní dluhopisy. V patnáctiletém investičním horizontu může být portfolio ještě poměrně odvážné, s mírnou převahou akcií. Rozhodně ovšem doporučujeme neriskovat a nesázet vše na jednu kartu. Panu Nováčkovi  proto rozhodně radímě, aby neposlouchal zaručené tipy podivných rádců, kteří v současnosti doporučují například čínské reality.

60 let

Kráčmerovi, šedesátiletý manželský pár se dvěma dospělými dětmi, už to má do důchodu „za pár“. Až donedávna si proto mysleli, že „už to nějak doklepou“. Mají přece šikovné děti, na které se mohou spolehnout a které by je v úzkých určitě nenechaly. „Jenže co když by se dětem něco stalo? Nehoda, sportovní úraz nebo nemoc,“ napadlo jednou paní Kráčmerovou. Po rodinné poradě bylo rozhodnuto: „Zkusíme ještě něco naspořit!“ Kde začít?

Anketa

Kolik let vám zbývá do důchodu?

Krátký čas před odchodem do odchodu je důvodem pro volbu penzijního připojištění se státním příspěvkem. V časovém horizontu pěti let naspoří pár v tomto konzervativním produktu díky státnímu příspěvku a daňové úlevě nejvíce. Doporučujeme uzavřít pro oba důchodce penzijní připojištění na částku 500 korun měsíčně. Pokud si to mohou dovolit, je výhodné spořit až 1 500 korun měsíčně – pomůže jim to při daňové optimalizaci za účelem získání daňového odpočtu. Ten by se měl po daňové reformě navýšit na 19 procent. Roční úspora na daních by tak mohla dosáhnout až 2 280 korun na každém penzijním připojištění.

Pokud by Kráčmerovým i pak stále zbývaly volné prostředky, dostanou nejspíše při první návštěvě banky nabídku investovat do zajištěných fondů. Na konzervativní uložení peněz na několik let jsou použitelné, často jde ale o velmi neprůhledné produkty. Ve výsledku navíc mnohdy nevydělají více než spořicí účet nebo běžné konzervativní fondy.

Za jak dlouho čeká penze vás? Letos v říjnu se měnily podmínky penzí včetně věku odchodu do důchodu. Zeptejte se kalkulačky, jestli vás malá důchodová reforma připravila o kus důchodu:

 

Výpočet odchodu do důchodu

+

Další kalkulačky

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 11. 2011 7:47, Jeicop

Dobrý den,
jen bych chtěl krátce reagovat na Váš příspěvek. Již delší dobu na těchto stránkách pozoruji velkou NEobjektivitu, je vidět že články píšou lidé nějakým způsobem "zainteresováni" do problematiky a snaží se protlačit jen a pouze FONDY. Sám sebe se ptám, proč? Zpochybňovat Day-trading a znevažovat sílu zlata na úkor fondů.....Díky, ale opouštím navždy tyto reklamní stránky.

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spoření na dlouhé trati: až se vás penze zeptá...

27. 10. 2011 | Petra Dusová | 15 komentářů

Spoření na dlouhé trati: až se vás penze zeptá...

Už jsem psala, jak spořit na krátkých a středních tratích – jak ušetřit na nečekané výdaje a na výdaje plánované v pár příštích letech. Dnes si povíme, jak se zabezpečit na stáří.... celý článek

Analýza: Kolik spořit na důchod?

17. 10. 2011 | Jan Traxler | 37 komentářů

Analýza: Kolik spořit na důchod?

Zní to děsivě, ale abyste si za 30 let mohli užívat měsíční rentu ve výši deseti tisíc, potřebujete spořit 6 300 korun měsíčně a tuto částku každoročně navyšovat o inflaci. Počítejme... celý článek

Pět odpovědí pro ty, kteří se ve stáří nechtějí bát každého dalšího dne

12. 10. 2011 | Zdeněk Simaichl | 13 komentářů

Pět odpovědí pro ty, kteří se ve stáří nechtějí bát každého dalšího dne

Lidé, kteří berou přípravu na stáří lehkovážně, před sebou mají jednu jedinou jistotu. Prožijou stáří ve strachu z neustále rostoucích nákladů na potraviny, léky, zdravotní péči, bydlení.... celý článek

Škola finanční gramotnosti: jak spořit na stáří?

4. 10. 2011 | Roman Baroš | 6 komentářů

Škola finanční gramotnosti: jak spořit na stáří?

Předminule jsme si vysvětlili, že pouze penzijním připojištěním si klidné stáří nezajistíme. V minulém díle Školy finanční gramotnosti jsme se naučili vypočítat částku, která by nám... celý článek

Vladimír Bezděk: Začněte šetřit, nebo nebudete mít v důchodu co na chleba

22. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Vladimír Bezděk: Začněte šetřit, nebo nebudete mít v důchodu co na chleba

Dnešní videoklip s ekonomem Vladimírem Bezděkem v hlavní roli bude sice stručný, zato velmi výstižný. Ten, kdo si bude chtít užít důstojné stáří, by neměl spoléhat na stát, ale především... celý článek

Partners Financial Services