Není důvod, proč by pojištění bankovních vkladů měli platit klienti

Světlana Rysková | rubrika: Rozhovor | 14. 3. 2011 | 7 komentářů
Není důvod, proč by pojištění bankovních vkladů měli platit klienti
Od letošního roku se zvýšila ochrana vkladů v bankách. Výkonná ředitelka Fondu pojištění vkladů Renáta Kadlecová se domnívá, že toto opatření banky zvládnou bez problémů. Některé další požadavky Evropské komise na zvýšení ochrany klientů by však byly příliš nákladné a v českých podmínkách těžko uskutečnitelné.

Evropská komise chce, aby klienti zkrachovalých bank v budoucnu dostali své peníze nikoli za 20 dnů, jak platí od letošního roku, ale již za sedm dnů. Proč proti tomu máte výhrady?

Další zkrácení lhůt pro výplatu pojištěných vkladů v případě krachu bank by mohlo znamenat desítky, spíše však stovky milionů korun, které by vynaložil jak Fond pojištění vkladů (FPV), tak samotné banky na úpravu svých systémů a komunikačních kanálů. Kolik z těchto nákladů by bylo přeneseno na klienty, by záleželo na cenové politice jednotlivých finančních institucí.

I ostatní systémy pojištění vkladů v EU řeší požadavek na zkrácenou lhůtu pro výplatu náhrady a většina členských zemí se postavila proti. Evropská komise, zdá se, prozatím v tomto požadavku členským zemím ustoupila.

Proč v Evropě nejde to co v USA

Ve Spojených státech je lhůta k zahájení výplaty vkladů dokonce jen tři dny, proč je to v Evropě problém?

Je nutné si uvědomit, jak diametrálně odlišná je pozice americké Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) v porovnání s evropskými národními systémy pojištění vkladů. Zatímco dohled nad bankovním sektorem v České republice je v rukou České národní banky (ČNB) a FPV má na starosti pouze úkoly související se zajištěním výplaty náhrad vkladů, americká FDIC plní kromě své základní funkce pojistitele vkladů, také roli bankovního dohledu s obrovskou škálou pravomocí a hlavně přímým přístupem k informacím o aktivitách pojištěných institucí. Má tedy přímý přístup do pojištěných institucí. Pokud zjistí nějaké nesrovnalosti v hospodaření, monitoruje blíže další činnost dotyčné instituce, a když je její finanční situace špatná, připraví hned její převzetí. Uzavření banky zpravidla FDIC oznamuje v pátek po skončení obchodního dne a vklady jsou k dispozici vkladatelům již v pondělí v jiné bance.

Co je Fond pojištění vkladů

Fond pojištění vkladů (FPV) byl založen na základě zákona č. 156/1994 Sb., o bankách, za účelem pojištění vkladů klientů bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen . Členské instituce odvádějí do FPV příspěvky a tvoří tak rezervu pro případ krachu některé z nich.

Od 1. ledna 2011 platí, že FPV mají být vypláceny náhrady za vklady do limitu 100 tisíc eur za jednoho klienta pojištěné instituce. Výplata vkladu má začít do 20 dnů od vyhlášení platební neschopnosti pojištěné finanční instituce, kterou oznamuje ČNB. Více o pojištění vkladů www.fpv.cz.

V čem je to jiné při krachu banky v České republice?

Vyhlášení neschopnosti banky dostát svým závazkům řeší ČNB a FPV se o tom může dozvědět jen několik dnů či hodin předem. Teprve pak FPV vyzve banku, aby předala seznam pojištěných vkladů a pojištěných vkladatelů. Banka musí provést konsolidaci všech vkladů, přepočítat devizové kursy u cizoměnových vkladů, vypočítat úroky narostlé do dne, kdy ČNB vydala oznámení, a náhradu vkladu pro každého svého pojištěného vkladatele. Příprava databáze pro FPV může trvat v přípravě větších institucí i několik dní. Tyto podklady FPV ještě kontroluje (např. rodná čísla, IČO, duplicity aj.) a teprve poté předá podklady bance, která byla určena pro výplatu. Všechny tyto úkony není možné stihnout do sedmi dnů.

Odvody na pojištění nejsou důvod pro zdražení bankovních služeb

Evropská komise předepsala zvýšení objemu rezerv na 1,5 % objemu pojištěných vkladů. Kdy tohoto limitu FPV dosáhne?

Finanční rezervy FPV ke konci ledna 2011 dosáhly cca 19 mld. Kč, což je více než polovina zákonem stanovené výše finančních rezerv. Dosažení cílové hranice předpokládáme v horizontu cca sedmi let.

Na výši finančních rezerv se promítlo zvýšení pravidelných příspěvků pojištěných institucí do fondu, ke kterému došlo od 1. července 2010 spolu se změnou frekvence odvodu příspěvků z roční na čtvrtletní.

Ranáta Kadlecová
Ing. Renáta Kadlecová (nar. 1968) vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Pracovala v ČSOB a pak řadu let na Ministerstvu financí ČR, mimo jiné i v oddělení státních cenných papírů. Od roku 2002 vykonávala funkci finanční manažerky Fondu pojištění vkladů a od roku 2006 je jeho výkonnou ředitelkou.

Některé banky se nechaly slyšet, že zvýšené odvody do FPV přenesou na klienty v podobě zdražení služeb. Je k tomu důvod?

Dle našeho názoru není navýšení příspěvků důvodem pro výrazné zdražení služeb. Po dosažení cílové hranice výše příspěvků pojištěných institucí klesne na pouhé udržovací minimum. Vše však záleží na cenové politice jednotlivých finančních institucí, kterou mi nepřísluší komentovat.

Kdyby skutečně došlo ke krachu některé z velkých bank, rezervy FPV by na výplatu pojištěných vkladů stejně nestačily. Jaké má fond v takovém případě možnosti?

Pokud by došlo k pádu větší instituce, jejíž objem pojištěných vkladů by byl nad rámec finanční rezervy FPV, pak má možnost vypůjčit si finanční prostředky na finančních trzích, ať již například formou půjčky od bank, či vydáním dluhopisů.

Ale v případě větší finanční krize, podobné té poslední, by půjčka na finančním trhu nemusela být reálná. Co potom?

Pokud by však takováto půjčka či emise dluhopisů nebyla s ohledem například na stav finančního trhu možná, může FPV požádat Ministerstvo financí ČR o poskytnutí dotace či návratné finanční výpomoci.

Anketa

Bude pro banky pojištění vkladů záminkou pro zvyšování poplatků?

Dají se v nejbližší době očekávat ještě nějaké další návrhy Evropské komise na ochranu vkladů klientů – například u pojišťoven nebo v penzijních fondech ?

Komise analyzuje dopady finanční krize na evropský bankovní sektor a výsledkem má být výraznější sjednocení fungování systémů pojištění vkladů v Evropské unii. Mezi některé návrhy, které zatím neprošly legislativním procesem, patří například sjednocení způsobu financování systémů pojištění vkladů, sjednocení okruhu pojištěných vkladů a vkladatelů, zajištění výplaty náhrad za vklady vedené na pobočce zahraniční banky „hostitelským“ systémem pojištění vkladů, zvýšení informovanosti klientů bank zavedením standardizované informace předávané klientům jejich bankou.

V současné době probíhá v rámci EU i diskuse ohledně sjednocení pravidel na pojištění investic (to se týká Garančního fondu obchodníků s cennými papíry) a nově také zavedení pojištění finančních prostředků uložených u pojišťoven.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 3. 2011 7:18, Jana M.

Bohužel autorce nevěřím ani slovo - banky již několikrát avizovaly, že vyšší odvody budou kompenzovat vyššími poplatky, tak proč nám tady tvrdí něco jiného?

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 3. 2011 7:53

Dobrý den, paní Kadlecová říká, že ona se domnívá, že důvod ke zdražování to podle ní není, což však neznamená, že banky budou tvrdit totéž. Doslova: "Dle našeho názoru není navýšení příspěvků důvodem pro výrazné zdražení služeb. Po dosažení cílové hranice výše příspěvků pojištěných institucí klesne na pouhé udržovací minimum. Vše však záleží na cenové politice jednotlivých finančních institucí, kterou mi nepřísluší komentovat."

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vklady v bankách a kampeličkách budou bezpečnější

3. 12. 2010 | František Mašek | 8 komentářů

Vklady v bankách a kampeličkách budou bezpečnější

Všechno zlé je k něčemu dobré. Obavy z bezpečnosti bank v době finanční krize přinesly v EU řadu změn. Pojištění vkladů u jedné banky je nově stanoveno na 100 tisíc eur. V Česku se... celý článek

Vklady v českých bankách budou více chráněny

26. 4. 2010 | Petr Kučera | 2 komentáře

Vklady v českých bankách budou více chráněny

Od roku 2011 se v Česku zvýší limit pro pojištění bankovních vkladů z dosavadních 50 tisíc na 100 tisíc eur, tedy podle současného kurzu na téměř 2,6 milionu korun.

Vklady u bank budou lépe pojištěné

21. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Vklady u bank budou lépe pojištěné

Český Fond pojištění vkladů by za pět let mohl mít dost peněz, aby mohl snížit bankám jejich příspěvky. Ty by ušetřené peníze mohly klientům vrátit formou zvýšení zhodnocení u vkladových... celý článek

Partners Financial Services