Vklady v bankách a kampeličkách budou bezpečnější

František Mašek | rubrika: Co se děje | 3. 12. 2010 | 8 komentářů
Vklady v bankách a kampeličkách budou bezpečnější
Všechno zlé je k něčemu dobré. Obavy z bezpečnosti bank v době finanční krize přinesly v EU řadu změn. Pojištění vkladů u jedné banky je nově stanoveno na 100 tisíc eur. V Česku se tak od 31. prosince zvýší na dvojnásobek. Výrazně kratší bude i lhůta pro výplatu náhrad vkladů.

Česko v poslední době nezažilo žádný run na banky, ani jejich vynucené převzetí státem, jako třeba britská banka Northern Rock. Nedávná finanční krizea silné otřesy na finančních trzích však vyvolaly obavy, zda jsou české banky bezpečné. Veřejnost obvykle nevěnuje pozornost informacím, jako jsou zátěžové testy ČNB, jež několikrát potvrdily, že jsou banky a jiné finanční instituce, působící na českém trhu, schopny ustát nepříznivý vývoj ekonomiky. Daleko více ji ale jistě potěší změny v pojištění vkladů, k nimž dochází od 31. prosince.

Podle pravidel EU se pojištění vkladů v bankách a v dalších finančních institucích, které přispívají do Fondu pojištění vkladů(FPV), zvýší z 50 na 100 tisíc eur, což tedy asi na 2,5 milionu korun. Jak řekl předseda správní rady FPV Josef Tauber, tato změna vychází z novely zákona o bankách. Vklady tak bude mít pojištěno 95 procent klientů bank a spořitelen.

Česko zaznamenalo poslední bankovní bankrot v roce 2003, a to v případě Plzeňské banky. Zmíněné zátěžové testy i další data naznačují, že je český bankovní sektor stabilní a nic podobného by hrozit nemělo. Klienty bank, stavebních spořitelena družstevních záloženpřesto potěší, že se od konce prosince zkrátí lhůta, během které mají při krachu některé z těchto institucí dostat náhradu svého vkladu. Místo dosavadních tří měsíců bude činit jen 20 dnů, od chvíle, kdy ČNB označí banku za insolventní.

Umožní to nový software, který se má půl roku zkoušet. Kdyby, což se nepředpokládá, v té době zkrachovala nějaká finanční instituce, bude přesto FPV podle výkonné ředitelky Renáty Kadlecové schopen dodržet termín výplaty. Umožní to řada změn, hlavně lepší evidence vkladů a vkladatelů v bankách a určení výplatních míst, jimiž by bylo v případě potřeby asi 1300 poboček České spořitelny, Komerční bankya GE Money Bank. Klient si může vyzvednout náhradu za vklad u zkrachovalé finanční instituce, která má pojištěné vklady, do tří let od vyhlášení insolvence ČNB. Fond může zajistit i výplatu klientů poboček zahraniční banky, která působí v ČR.

Ve Fondu pojištění vkladů je nyní podle Kadlecové asi 18 miliard korun. Fond je nedrží v hotovosti, ale většinou ve státních cenných papírech, které může v případě potřeby rychle prodat a za získané peníze vyplatit klienty. Místo dřívějších ročních příspěvků do něj od července finanční instituce odvádějí příspěvky čtvrtletně. Výše příspěvku činí 0,04 %, respektive 0,02 % z průměrného objemu pojištěných vkladů za předchozí čtvrtletí, to je celkem o něco více než 0,1 %, respektive 0,05 % odváděných ročně.

Fond pojištění vkladů chce zvýšit rezervy na 1,5 % objemu pojištěných vkladů. V Evropě existují i jiné fondy. V Německu například kryjí díky vnitřním předpisům úspory tamějších spořitelen či družstev za více než 100 tisíc eur, požadovaných obecně v rámci EU.

Evropská komise navrhuje podle Taubera další změny, které mají lépe chránit klienty bank i dalších finančních institucí. Chce zkrátit  lhůty pro výplatu náhrad vkladů z 20 pracovních dnů na 7 dnů pro běžné účty a 21 dnů pro ostatní vklady. Nebo až na tři dny. To je již ale podle Taubera problematické. ČR také odmítá návrh EK na zavedení ex-post příspěvku od pojištěných institucí ve výši až 0,5 % pojištěných vkladů. Měl by krýt ztráty bank, které zkrachují. Některé systémy pojištění vkladů jsou totiž, na rozdíl od českého a dalších středoevropských, prázdné a vybíraly od bank v době finanční krize peníze právě ex post.

ČR odmítá i jiný návrh EK, jímž je vzájemné půjčování prostředků mezi jednotlivými systémy pojištění vkladů. Podobný postup by zvýhodnil fondy v zemích, v nichž by došlo ke krachu bank dříve. Souhlasí naopak se zavedením příspěvků do fondů pojištění vkladů podle daných rizikových parametrů.

Zvýšení limitu pro pojištění vkladů a rychlejší výplata náhrad nahrávají kampeličkám, které lákají na vyšší úročení, jež při částkách do 500 tisíc u ročních termínovaných vkladů často činí 3-4 %. Budou na ně ale lidé slyšet? Kampeličky zatím často čelí jejich nedůvěře a mnohé se proto snaží přeměnit na banky.

Do FPV přispívá 17 pojištěných bank, 5 stavebních spořitelen a od 1. dubna 2006 i 15 družstevních záložen. Pojišťuje běžnéa spořicí účty, termínované vklady, vkladové účty a vkladní knížky.

Uvedené změny zvyšují pocit bezpečí klientů finančních institucí. Kdyby však, čistě teoreticky, zkrachoval například někdo z „velké bankovní trojky“, peníze FPV by na výplatu náhrad vkladů nestačily a bylo by podle Taubera třeba najít politické řešení. Jedna z novel zákona o bankách umožňuje Ministerstvu financípřevzít a de facto znárodnit krachující institucí a rozhodnout o jejím dalším osudu. Zátěžové testy, ale i další dostupná data, ovšem ničemu takovému rozhodně nenasvědčují.

Co je pojištěno u Fondu pojištění vkladů

Pojištěny jsou vklady občanů (fyzických osob), ale i firem (právnických osob), vedené v bankách, stavebních spořitelnách nebo družstevních záložnách v české nebo cizí měně, včetně úroků.

Pojištěné vklady

U FPV jsou zcela automaticky pojištěny například všechny následující druhy vkladů, vedené u bank, stavebních spořitelen nebo družstevních záložen:

- běžné účty v české nebo cizí měněfyzických a právnických osob,

- spořicí účty v české nebo cizí měně fyzických a právnických osob,

- termínované účty v české nebo cizí měně fyzických a právnických osob,

- vkladové účty v české nebo cizí měně fyzických a právnických osob,

- vkladní knížky v české nebo cizí měně fyzických a právnických osob.

 

Nepojištěné vklady:

- směnky a cenné papíry (například akcie, dluhopisy, podílové listy),

- vklady bank (mezibankovní vklady), finančních institucí (např. investičních společností, penzijních fondů, podílových fondů), zdravotních pojišťoven a státních fondů,

- podřízené dluhy (vklady, které je pojištěná instituce oprávněna zčásti zahrnout do svého kapitálu).

 

Vklady vedené v pobočkách zahraničních bank

Tyto vklady jsou pojištěny u systému pojištění vkladů v zemi, v níž má sídlo mateřská banka. Minimální úroveň pojištění vkladů je v zemích EU, stejně jako v ČR, 100 % vkladu, maximálně však 50 tisíc (nově 100 tisíc eur - pozn. red.). Informace o pojištění vkladů je vkladatelům povinna poskytnout příslušná pobočka zahraniční banky nebo je možné je získat u příslušného systému pojištění vkladů.

Pramen: Fond pojištění vkladů  

 

 

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 12. 2010 13:09, peťa

už eďa zhora, popisuje poměrně výstižně dobrého investora. Tedy toho, kde nejprve investuje do svého vzdělání a pak teprve do banky, státních dluhopisů, fondů, jejím ten, který má pod kontrolou své finanční výkazy vede si je dennně - tedy nejméně bilanci a rozvahu. Investuje do aktiv, které generují zisk. Zatímco špatný investor investuje do pasiv dřív než investuje do svého finančního vzdělání a tak nemá pod kontrolou tok svého kapitálu, s jeho účtem nakládá třetí osoba, např. exekutor.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 12. 2010 8:36, cohen

Ovšem i sebechytřejší investor potřebuje určitou (po)hotovost a bez účtu v bance, či kampeličce se neobejde.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hledáte nejlepší úročení svých peněz? Bankbook vám pomůže, zázraky ale nečekejte

22. 9. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Hledáte nejlepší úročení svých peněz? Bankbook vám pomůže, zázraky ale nečekejte

Kdo chce co nejlépe zúročit peníze na termínovaném vkladu či spořicím účtu bank a kampeliček, má nově možnost porovnat jejich nabídky při internetové aukci na serveru Bankbook. Lepší... celý článek

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

21. 9. 2010 | Jan Stuchlík, Patrik Nacher | 3 komentáře

Nejlevnější účty 2010: Výhradní obsluha účtu přes internet vám ušetří i dvě stovky měsíčně

Banky se snaží odrazovat klienty od návštěvy poboček vysokými cenami za osobní služby bankéřů. Přesto skoro polovina bankovních klientů transakce na pobočkách vyžaduje. Přicházejí tak... celý článek

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

19. 8. 2010 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nejvýnosnější spořicí účet: víme, kde ho mají a co nového se chystá

Kdo potřebuje mít své úspory v pohotovosti na spořicím účtu, asi nejásá z aktuální výše úrokových sazeb, které se v Česku nabízí. Nejlepší sazby bez dalších podmínek se pohybují kolem... celý článek

Vklady v českých bankách budou více chráněny

26. 4. 2010 | Petr Kučera | 2 komentáře

Vklady v českých bankách budou více chráněny

Od roku 2011 se v Česku zvýší limit pro pojištění bankovních vkladů z dosavadních 50 tisíc na 100 tisíc eur, tedy podle současného kurzu na téměř 2,6 milionu korun.

Vklady u bank budou lépe pojištěné

21. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Vklady u bank budou lépe pojištěné

Český Fond pojištění vkladů by za pět let mohl mít dost peněz, aby mohl snížit bankám jejich příspěvky. Ty by ušetřené peníze mohly klientům vrátit formou zvýšení zhodnocení u vkladových... celý článek

Partners Financial Services