Léčba sociálním šokem

Léčba sociálním šokem
Jak porazit socialismus zbraní totálního rovnostářství? To je snad jediné možné vysvětlení nové ideje plošné sociální dávky. Ta by totiž byla zcela asociální.

Výstřelem od boku vystrašil v televizní debatě předseda poslaneckého klubu ODS a stínový ministr financí Vlastimil Tlustý nejen skutečného ministra financí, ale i ekonomy a prostý lid. Navrhuje vyplácet 3500 až 4000 korun měsíčně každému od 18 let do konce života, ale navíc už nic. Tuto základní dávku by tedy měli pobírat všichni: studenti i staří, nemocní i nezaměstnaní, zaměstnaní i podnikatelé, bezdomovci i milionáři. Jedněm by sloužila k přežití, ostatní by si ji měli spořit na časy horší, až nebudou (moci) pracovat. Násobilka skutečně funguje: na sociální péči včetně důchodů jde dnes ročně kolem 350 miliard korun, což děleno osmi miliony dospělých obyvatel a dvanácti měsíci vychází 3646 korun.

Kde na to vzít?

Tlustý má tedy pravdu v tom, že by takový systém nezatížil státní rozpočet víc, než v současnosti vyplácené sociální dávky. A pokud by se "navíc ušetřilo" i jím zmiňovaných 50 tisíc úředníků, ještě by dávka o 20 korun vzrostla. Pravdou také je, že současný systém sociálních dávek a podpor je složitý a velmi málo "prorůstový". Bez zásadní reformy se rozhodně neobejde. Uvidíme ovšem, zda i tento revoluční nápad pronikne jako další prvek (vedle rovné daně) do alternativního návrhu reformy veřejných financí, na níž ODS pracuje pod zatímním názvem "Modrý úděl".

V první reakci člověku maně vylétne ruka k charakteristickému poklepu na čelo… ale – nevylévejme s vaničkou i dítě. Pochopitelně v "nápadu" chybí mnohé, zejména řešení výplat dnešních důchodů, které polykají cca 220 miliard ročně. Po odečtení nové rovné části (paradoxně její "kus", tzv. základní výměra 1310 Kč je již v dnešním výpočtu důchodu, jen se k ní připočítává procentní výměra) by chybělo něco kolem 80 miliard ročně.

Další otázkou jsou parametry sociální pojistného – zůstaly by jako dnes se stejným zatížením zaměstnavatele, anebo by také byly "rovné"?

Není penze, jako penze. Projděte si její základní typy v tomto článku.
Slovenskou cestu důchodové reformy jsme vám představili v článku Tygr zařval od Tater a doplnili rozhovorem s ministrem práce, sociálních věcí a rodiny SR.

Nemenší otázkou je "míra dobrovolnosti" dobrovolného spoření na špatné časy – většina lidí by peníze utratila a co potom? Víra, že se lidé o sebe umějí nejlépe postarat sami, je sice hezká, ale… Princip chudinské renty (tuším anglického krále Jiřího I.) skutečně není v kontinentální Evropě běžným nástrojem státu blahobytu, ač bychm stokrát vzdychali, bohužel.

Sociální asociál

Zcela odbourán by byl nejen prvek sociální potřebnosti, ale také i určité pojistné prvky, na kterých systémy sociálního pojištění přece jen stojí. A nezapomeňme na přímo zvrhlé (de)motivační momenty typu "utrať, co můžeš" či "po nás potopa". Věcně však jde o možná zajímavý nápad, zejména kdyby se zúžil jen na penzijní reformu a parametricky nastavil právě onen minimální důchod (na Slovensku se hovoří o 1,2násobku životního minima). Podobně jako na Slovensku by ovšem každý svůj příspěvek "musel" někde šetřit.

Jde-li pak u některých představitelů ODS o průzkum bojem, bylo by na místě označení "testování nálad" a možná i "zkouška ohněm volebních preferencí". A ve věcné diskusi bychom možná nakonec mohli dospět k určitému kompromisu, který vymysleli akademici v USA a nazvali "zápornou daní". Ta totiž spojuje sociální oblast s daňovou (stát lidem "doplácí" do určité hranice příjmu), zachovává však přitom motivaci k výdělku jakékoli částky – kdo si vydělá třeba i malou částku, pobírá vždy víc než samotnou dávku. A vnitřní motivační prvky jsou podstatou efektivního fungování jakéhokoli "veřejného" systému.

Co si o nápadu Vlastimila Tlustého myslíte vy? Líbil by se vám takový asociální systém? Jak byste řešili sociální dávky vy? Podělte se o své názory!!!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 52 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2003 18:31, CSrypatschek

...a proč by to měl dělat, když je divoký prasátko ?

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 7. 2003 9:35

Já osobně preferuji rovnou DPH jakožto (téměř) jedinou mravnou daň pro všechny, a rovný důchod v minimální výši k žití, nikoli k živoření. Daň z příjmu je nemravná kvůli progresi a zejména proto, že ji lze úspěšně vybrat jen u zaměstnanců. Ostatní si dají do nákladů i věci pro osobní použití. Zaměstnanec neodečte ani MHD, které nutně potřebuje platit kvůli zaměstnání. Neplátci DPH (včetně zaměstnanců) by měli platit daň z příjmů ve výši jednotné s DPH, jinak hrozí úniky. A nic jiného! Při vhodném nastavení absolutní výše se z toho pokryjí i ty rovné penze. Podnikatelé a právnické osoby - plátci DPH by již žádnou jinou daň neplatily.

Další snad jediné mravné daně jsou daně ze společensky škodlivé činnosti (spotřební, znečištění ŽP) a daně z práv na využívání omezených zdrojů (vlastnictví pozemků, využívání přírodních zdrojů).

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (52 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tygr zařval od Tater

25. 6. 2003 | Simona Ely Plischke

Tygr zařval od Tater

Od rozdělení Československa se Slováky "tak trochu" soupeříme. Ve sportovních utkáních víceméně vyrovnaní, na poli ekonomickém se ale v poslední době zdá, že zůstáváme daleko pozadu.... celý článek

Naše reforma lidem nebere, ale dává, říká ministr

25. 6. 2003 | Martin Zika

Naše reforma lidem nebere, ale dává, říká ministr

Slovensko chce v případě protiprávního jednání garantovat 100 % vkladů, které si lidé uloží v rámci nově zavedného povinného kapitalizačního pilíře. Kromě řady dalších zajímavostí o... celý článek

Bitva o penze začíná

4. 6. 2003 | Petr Fejtek

Bitva o penze začíná

Evropou obchází strašidlo, strašidlo penzijní reformy. Demonstrace, protesty a stávky největší za celá desetiletí. Bouří se staří i mladí, tentokrát paradoxně ruku v ruce; odboráři... celý článek

Partners Financial Services