Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.

Jan Stuchlík | rubrika: Jak na to | 29. 10. 2009 | 3 komentáře
Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.
Počet lidí bez práce by měl podle ekonomů růst ještě příští rok. Ztráta zaměstnání přitom pro rodinu znamená pořádný propad příjmu. S naší kalkulačkou uvidíte, proč má smysl se na možnou ztrátu práce dlouhodobě připravovat.

Máte neblahé tušení, že byste mohli v příštích měsících přijít o práci? V takovém případě si urychleně začněte vést evidenci vašich výdajů a začněte šetřit. Propad příjmů rodiny po ztrátě práce jednoho z živitelů je totiž citelný. Příkladem může být rodina dvou třicátníků s jedním pětiletým dítětem.

Otec bral před ztrátou práce 20 tisíc hrubého měsíčně. Matka má výplatu 15 tisíc. Jakmile se otec zaregistruje na úřadu práce, spadne příjem rodiny o téměř pět tisíc korun, z 29 145 na 24 176 korun. Po uplynutí dvou měsíců se podpora v nezaměstnanosti sníží a rodina bude muset vyžít s 21 665 korunami. Pátý měsíc bude mít o dalších téměř 900 korun méně. Pokud si do skončení pátého měsíce otec nenajde novou práci, nebo jiný způsob výdělku, bude muset rodina žít jen z příjmu matky. Celkem bude mít zhruba třináct a půl tisíce korun měsíčně. To není ani polovina předchozího příjmu. ( Jak získat podporu v nezaměstnanosti)

Co by s vašimi rodinnými příjmy udělala ztráta práce, vám pomůže spočítat naše kalkulačka. Pro zjednodušení počítá se situací, kdy přijde o práci buď jeden z partnerů, nebo oba zároveň. Pokud je například partnerka na mateřské dovolené, nebo nechodí do práce a pobírá rodičovský příspěvek, vyplňte tuto částku do kolonky Ostatní čisté příjmy a pole Hrubá mzda partnerky nechte nevyplněné. Pokud žijete bez partnera či partnerky, zrušte zaškrtnutí u daného sloupce. Kalkulačka vám ukáže, jak se vaše rodinné příjmy budou v čase propadat a zda v některý okamžik nebudete mít nárok na sociální příplatek (to v případě, že máte nezaopatřené děti).

Spočítejte si, co s vašimi rodinnými příjmy udělá ztráta práce

Partner
Partnerka
Věk:
let
let
Hrubá mzda:
Ztráta zaměstnání:
Ostatní čisté příjmy:
Počet členů rodiny


V situaci, kdy vypadne jeden z příjmů, rodině zbude jediné, začít výrazně šetřit. Pokud si dlouhodobě vede evidenci výdajů, mnohem snadněji zjistí, čeho se může na čas vzdát a kde škrtat. Přitom platí, že výdaje by měly být seřazeny podle povinnosti je hradit. Například splátky úvěrů či pojištění rodina platit musí za každé situace, pokud se s bankou či pojišťovnou nedohodne na odkladu splátek či jiném opatření. Naopak nejsnáze se škrtá v takzvaných zbytných výdajích. ( Jak si udělat přehled výdajů)

Lépe na tom bude rodina, která si dokázala v předchozím období vytvořit alespoň nějakou finanční rezervu. Ideálně by taková rezerva měla pokrýt výdaje domácnosti na půl roku. Rodina s takovými úsporami by pak přečkala ztrátu práce jednoho z živitelů relativně snadno. ( Spočítejte si, jak si vytvořit finanční rezervu)

Na stát se rozhodně nespoléhejte. Při ztrátě příjmu lze požádat o dávky státní sociální podpory, tedy sociální příplatek, příspěvek na bydlení a přídavek na dítě. Na sociální příplatek má nárok jen rodina s nezaopatřenými dětmi, jejíž celkový příjem nepřesáhne dvojnásobek životního minima. Jenže příjem rodiny se posuzuje za předchozí čtvrtletí. Takže při ztrátě práce ho lze začít pobírat zpravidla nejdříve po třech měsících.

Příspěvek na bydlení se týká těch domácností, jejichž výdaje na bydlení jsou vyšší než 30 procent celkových rodinných příjmů. Výše příspěvku vychází ze zákonem stanovených průměrných nákladů na bydlení podle velikosti obce a počtu členů domácnosti. ( Spočítejte si příspěvek na bydlení)

Přídavky na děti situaci rodiny s živitelem bez práce pravděpodobně nezlepší. Nárok na ně se posuzuje na základě příjmů rodiny za předchozí rok. ( Spočítejte si přídavky na děti)

Pokud si člověk bez práce nenajde nové zaměstnání do konce podpory v nezaměstnanosti, ocitne se bez příjmu. Pokud by se zapsal do rekvalifikačního kurzu, mohl by dostat příspěvek při rekvalifikaci. Jinak se může obrátit na obecní úřad s žádostí o dávky v hmotné nouzi. Pokud však má majetek, který může prodat či si přestal hledat práci, pravděpodobně žádné peníze nedostane. Pokud žadatel získá příspěvek na živobytí a pobírá ho déle než šest měsíců, bude mít dál nárok jen na existenční minimum, za podmínky, že si sám hledá práci, nebo odpracuje alespoň dvacet hodin prospěšných prací za měsíc. Existenční minimum nyní činí 2 020 korun za měsíc. ( Čtěte více o dávkách v hmotné nouzi)

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se započítá doba nezaměstnanosti do nároku na starobní důchod?

20. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Jak se započítá doba nezaměstnanosti do nároku na starobní důchod?

Kvůli nezaměstnanosti o důchod v budoucnu nepřijdete. Nicméně nejspíš nebude takový, jako kdybyste stále pracovali. Víte, jak se započítá doba nezaměstnanosti do nároku na starobní... celý článek

Češi se krize bojí jen na oko. Jejich dluhy rostou.

17. 6. 2009 | Jan Stuchlík

Češi se krize bojí jen na oko. Jejich dluhy rostou.

Banky by se měly připravit, že letos poměrně výrazně vzroste počet úvěrů, které české domácnosti nebudou schopny splácet. Ty se přitom navzdory obavám z recese dál zadlužují, i když... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Přídavek na děti

18. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 31 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Přídavek na děti

Přídavek na děti je určen rodinám, jejichž příjmy nepřesahují 2,4násobek životního minima, od července 2009 to bude 2,5 násobek. Příjmy pro posouzení nároku na dávku se dokládají v... celý článek

Ženám škodí recese jinak než mužům

13. 5. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 1 komentář

Ženám škodí recese jinak než mužům

Nynější recese dopadá na ženy hned z několika úhlů. Firmy ruší programy, které ženám mají pomoci sladit kariéru a rodinný život. Oproti mužům však mají jednu „výhodu“. Jsou ochotné... celý článek

Partners Financial Services