Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek

Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek
Narození dítěte slušně provětrá peněženku. Druhá rána pro rodinný rozpočet přijde po skončení mateřské dovolené. Stát proto rodičům finančně pomáhá rodičovským příspěvkem. O něm je první díl nového seriálu o českých sociálních dávkách.

Rodičovský příspěvek má finančně pomoci rodiči, který pečuje o dítě ve věku do dvou, tří nebo čtyř let. Délku pobírání příspěvku si rodiče mohou zvolit. Dávka spadá do mezi dávky státní sociální podpory.

Kde se dávka vyřizuje:
na kontaktních místech státní sociální podpory spadajících pod úřady práce.

Potřebné tiskopisy:
jsou celorepublikově stejné, lze je obdržet na kontaktních místech státní sociální podpory na internetu je lze najít zde .

Podmínky nároku na dávku:
Na rodičovský příspěvek má rodič nárok, jestliže po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. Podmínka celodenní péče je splněna i při výdělečné činnosti rodiče, pokud v té době zajistí péči o dítě jinou zletilou osobou.
Je umožněna i návštěva dítěte v jeslích, mateřské škole či jiném předškolním zařízení, ovšem u dětí do 3 let maximálně v rozsahu 5 kalendářních dnů v měsíci a u dětí starších 3 let buď maximálně 5 kalendářních dnů v měsíci, nebo denně v rozsahu maximálně 4 hodiny.

Výše dávky:
Rodičovský příspěvek je poskytován ve 4 částkách, které činí:

  • zvýšená výměra 11 400 Kč,
  • základní výměra 7 600 Kč,
  • snížená výměra 3 800 Kč,
  • nižší výměra 3 000 Kč

Jak dlouho lze dávku pobírat:

Délku čerpání rodičovského příspěvku si určuje sám rodič dítěte, ovšem platí pro to následující pravidla:

Rychlejší varianta čerpání rodičovského příspěvku:

  • začíná po peněžité pomoci v mateřství, takto lze rodičovský příspěvek čerpat do 2 let dítěte
  • je poskytován ve zvýšené výměře 11 400 Kč měsíčně
  • o tuto variantu může požádat pouze rodič, který má nárok na peněžitou pomoc v mateřství ve výši alespoň 380 Kč za kalendářní den
  • o rychlejší čerpání musí rodič požádat nejpozději ve druhém kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 22 týdnů života, resp. ve kterém dvojčata dosáhnou věku 31 týdnů života

Klasická varianta čerpání rodičovského příspěvku:

  • začíná po peněžité pomoci v mateřství, takto lze rodičovský příspěvek čerpat do 3 let dítěte
  • je poskytován v základní výměře 7 600 Kč měsíčně
  • o tuto variantu může požádat pouze rodič, který má nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem (pokud nemá žena nárok na peněžitou pomoc v mateřství, ale má nárok na nemocenskou, může si nechat tuto „protáhnout“ i na dobu porodu a šestinedělí
  • o klasické čerpání rodičovského příspěvku musí rodič požádat nejpozději v kalendářním měsíci, ve kterém nejmladší dítě dosáhne 21 měsíců věku

Pomalá varianta čerpání rodičovského příspěvku:

  • začíná po peněžité pomoci v mateřství nebo ode dne porodu dítěte (pokud nemá rodič na peněžitou pomoc v mateřství nárok), takto lze rodičovský příspěvek čerpat do 4 let dítěte
  • je poskytován v základní výměře 7 600 Kč měsíčně do věku dítěte 21 měsíců a potom ve snížené výměře 3 800 Kč do 4 let dítěte
  • o tuto variantu není třeba žádat, rodičovský příspěvek se takto poskytuje automaticky, pokud rodič nezvolí některou z předchozích variant

U zdravotně postižených dětí má rodič ode dne posouzení dítěte jako dítěte dlouhodobě zdravotně postiženého nebo dlouhodobě těžce zdravotně postiženého (nebo po skončení čerpání rodičovského příspěvku ve zvýšené výměře 11 400 Kč) nárok na rodičovský příspěvek v základní výměře 7 600 Kč, a to až do sedmi let dítěte. Pokud má toto zdravotně postižené dítě nárok na příspěvek na péči, je rodičovský příspěvek vyplácen v poloviční výměře.
Pokud zdravotně postiženému dítěti ve věku od 7 do 10 let není přiznán příspěvek na péči, je rodiči poskytován rodičovský příspěvek v nižší výměře 3 000 Kč měsíčně.

Některá úskalí spojená s dávkou:

V praxi při pobírání rodičovského příspěvku mohou nastat některé situace, které mohou být chápány jako "problémové".
Například to mohou být:

  1. Narodily se mi dvojčata. Kolik dostanu rodičovských příspěvků?
    V tomto případě je vyplácen pouze jeden rodičovský příspěvek, protože tato dávka je svým charakterem určena k zabezpečení rodiče v době péče o dítě, proto se vždy vyplácí pouze jednou.
  2. Pobírám rodičovský příspěvek, sehnala jsem výbornou práci, dítě v době, kdy budu v zaměstnání, bude hlídat babička. Můžu převést rodičovský příspěvek přímo na ni?
    Pracovat při rodičovském příspěvku není zakázáno, ani není nijak omezena výše výdělku. Pouze s převedením rodičovského příspěvku na babičku bude problém, protože tuto dávku mohou pobírat výhradně rodiče dítěte (babička by ji dostala, pouze pokud by měla dítě do své péče svěřeno soudním rozhodnutím). Ale nic nebrání tomu, aby rodič pracoval, pobíral rodičovský příspěvek a babičce z něj za hlídání platil.
  3. Mám rodičovský příspěvek do 3 let dítěte, k tomuto datu bych se také měla vrátit zpět do zaměstnání, ovšem dítě nepřijali do školky. Můžu si rodičovskou dovolenou prodloužit?
    Rodičovská dovolená je dle zákoníku práce stanovena do 3 let dítěte. Pokud chce rodič zůstat s dítětem doma i v další době, musí zkusit zaměstnavatele požádat o poskytnutí neplaceného volna. Ale toto neplacené volno není nárokové, v praxi tak může lehce nastat situace, že zaměstnavatel neplacené volno neposkytne, pak se rodič musí rozhodnout, zda do zaměstnání nastoupí (a zajistí hlídání např. placenou chůvou) nebo rozváže pracovní poměr. Také jednou zvolenou variantu rodičovského příspěvku již nelze změnit a rodičovský příspěvek bude poskytován pouze do 3 let dítěte.
  4. Pobírám rodičovský příspěvek na starší dítě a brzy se mi narodí miminko a začnu pobírat peněžitou pomoc v mateřství. Nechci o rodičovský příspěvek přijít, mohu jej tedy převést na manžela a já pobírat peněžitou pomoc v mateřství?
    O rodičovský příspěvek přijdete a ani jeho převedení na manžela vám nepomůže, protože pokud jeden z rodičů pobírá peněžitou pomoc v mateřství, není v rodině na rodičovský příspěvek nárok.
  5. Pobírám rodičovský příspěvek se starším dítětem, nyní jsem znovu těhotná, bohužel však nemám zaměstnání, které mi skončilo ještě před první mateřskou. Budu si moci zvolit variantu čerpání rodičovského příspěvku?
    Bohužel nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, ani na nemocenské v souvislosti s porodem, proto si variantu čerpání rodičovského příspěvku zvolit nemůžete – bude vám poskytován automaticky v pomalé variantě. Nastalou nepříznivou situaci lze řešit pouze tím, že si o peněžitou pomoc v mateřství požádá otec dítěte (zákon to nyní umožňuje) a odejde ve svém zaměstnání alespoň na pár dnů na rodičovskou dovolenou. Pak si může otec požádat o rodičovský příspěvek, zvolit délku jeho čerpání a převést jej zpět na matku. Otcem provedená volba pak bude platit i pro matku dítěte.

Žádali jste už o rodičovský příspěvek? Jaké máte s jeho pobíráním zkušenosti? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 51 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2009 17:46, Petra

Dobrý den!
Rodičovskýpříspěvěk mi skončil v srpnu, ale druhé dítě se mi narodilo až 1,11. mezi tím jsem evidovaná na ÚP. Byla jsem si zažádat o nový rodičovský příspěvěk, ale paní mě obdyla s tím, že si může zažádat i manžel. Nechápu co by bylo se mnou. Pokud by měl manžel nárok na PPM a volbu délky rodičáku, jak dlouho by musel být na mateřské a já bych musela být evidována na ÚP, nebo co by bylo se mnou? Já nemám nárok na PPM.

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (51 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

25. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Jak se vrátit z mateřské zpět do práce

Firmy musí držet rodičům na mateřské a rodičovské dovolené pracovní místo, které odpovídá jejich pracovní smlouvě, až do jejich návratu do práce. Výpověď jim mohou dát jen, pokud zaměstnavatel... celý článek

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

13. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

Zaměstnané matky si mohou po skončení mateřské dovolené vybrat řádnou dovolenou. Zaměstnavatel jim ji nesmí zkrátit a musí žádosti o její čerpání vyhovět. Navíc během této dovolené... celý článek

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

24. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 27 komentářů

Když dávky nestačí aneb přivýdělek při mateřské

Paní Jiřina je na mateřské dovolené s tříměsíční dcerou. Od svého zaměstnavatele dostává sice peněžitou pomoc v mateřství, ale výpadek příjmů je v rodinném rozpočtu znát. Rozhodla se... celý článek

Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

21. 2. 2006 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

Za jakých podmínek mají letos matky či otcové nárok na rodičovský příspěvek? Kolik peněz mohou nově získat? Jak si lze na rodičovské přivydělávat? Jak je to s možností získat rodičovský... celý článek

Partners Financial Services