Čtyři dobré rady pro žadatele o příspěvek na péči (a jejich pečující)

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 5. 5. 2015 | 18 komentářů
Pečujete o babičku nebo dědečka, který už se sám nepostará? Ať potřebuje pouze částečnou pomoc nebo celodenní péči, najmete profesionála nebo všechno zastanete sami, můžete požádat o příspěvek od státu. Senior ho dostane i tehdy, že se o něj starají členové rodiny nebo známí.
Čtyři dobré rady pro žadatele o příspěvek na péči (a jejich pečující)

Na příspěvek na péči má nárok každý člověk starší jednoho roku, který z důvodu dlouhodobých zdravotních potíží potřebuje pomoc při zvládání základních životních potřeb: pohybu, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, hygieny, výkonu fyziologických potřeb, péče o zdraví, osobních aktivit a péče o domácnost. Nemusí jít tedy vlastně jít jen o nemocnou babičku – péče o prarodiče je ale typický příklad.

Výše příspěvku se určuje podle stupně závislosti. Ten závisí na tom, ke kolika z uvedených základních potřeb člověk potřebuje asistenci.

+79
+
-

1. O příspěvek zažádejte, i když nenajímáte profesionála

O příspěvek žádá člověk, který péči potřebuje, nikoli osoba, která mu ji poskytuje. Dávka slouží k tomu, aby si každý, kdo se neobejde bez pomoci, mohl péči uhradit – a důstojně se zabezpečit. Nezáleží, jestli najme profesionály z pečovatelské služby nebo využívá pomoci známých a rodiny. Důležité je, aby dotyčného pečovatele v žádosti (přesněji v přiloženém Oznámení o poskytovateli pomoci) uvedl. V případě, že je zdravotní stav nemocného tak závažný, že není schopen žádost podat sám, vyřídí ji za něj na základě plné moci zmocněnec. Když je člověk soudem omezen ve způsobilosti k právním úkonům, jedná za něj ustanovený opatrovník, obvykle příbuzný. Žádost se podává na kontaktním pracovišti krajského úřadu práce, příslušném podle místa bydliště, nebo elektronicky. Formulář stahujte v boxu.

+89
+
-

2. Na posuzování se připravte, poraďte se s praktickým lékařem

Žádost podána. Sociální pracovník přijde po domluvě ověřit, nakolik je senior nebo nemocný člověk (ne)samostatný. Je dobré se na návštěvu trochu připravit, minimálně si sepsat dohromady potíže, které člověka trápí a omezují. Sociální pracovník předá zprávu posudkovému lékaři, který si ještě vyžádá zdravotní dokumentaci od praktického lékaře, případně dalších odborníků. Je tedy dobré dopředu informovat praktického lékaře, že žádost o příspěvek podáváte. Žadatel o příspěvek také může být vyzván, aby se podrobil speciálnímu vyšetření.

+30
+
-

3. Obrňte se trpělivostí, nebude to hned

Na rozhodnutí má úřad práce šedesát dní od podání žádosti. Připočíst ovšem musíte dobu, kdy Lékařská posudková služba zpracovává zdravotní posudek – má na to čtyřicet pět dní. Lhůty se liší případ od případu, řízení ale může v součtu trvat až několik měsíců. V případě, že je nakonec žadateli příspěvek na péči přiznán, vyplatí se dávka zpětně za celé období po podání žádosti.

Když úřad práce žádost zamítne nebo pokud nesouhlasíte s výší příspěvku, můžete se proti rozhodnutí do patnácti dnů odvolat. Odvolání se podává na příslušném úřadu práce, posuzuje ho Ministerstvo práce a sociálních věcí.

+39
+
-

4. Teče vám do bot? Přemýšlejte o zvýšení příspěvku

Výše příspěvku záleží na tom, ke kolika základním potřebám a činnostem, které jsme jmenovali v úvodu, potřebuje žadatel o dávku asistenci. Konkrétní cifry vidíte v tabulce.

 

Do 18 let

Nad 18 let

stupeň závislosti

počet nezvládnutých životních potřeb

měsíční výše příspěvku

počet nezvládnutých životních potřeb

měsíční výše příspěvku

I.

3 potřeby

3000 Kč

3 až 4 potřeby

800 Kč

II.

4 až 5 potřeb

6000 Kč

5 až 6 potřeb

4000 Kč

III.

6 až 7 potřeb

9000 Kč

7 až 8 potřeb

8000 Kč

IV.

8 až 9 potřeb

12 000 Kč

9 až 10 potřeb

12 000 Kč

Výše příspěvku nemusí být konečná. Je možné, že se zdravotní stav a soběstačnost příjemce dávky změní. Pak může podat návrh na změnu výše příspěvku – opět počítejte s návštěvou sociálního pracovníka a lékařským posudkem.

Když příspěvek na péči čerpá nezaopatřené dítě, respektive ho na dítě čerpají rodiče, je možné – pokud je finanční situace rodiny tíživá – dávku zvýšit o dva tisíce korun. Podmínka: rozhodný příjem v rodině je nižší než dvojnásobek částky životního minima. Životní minimum snadno spočítá naše kalkulačka.

Senioři bohužel tuhle možnost nemají.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 9. 2015 10:36, Petr

Dobrý den, počítá se příspěvek na péči o osobu blízkou do příjmu domácnosti pro výpočet jiných dávek (např. na bydlení)? Dva důchodci, důchod 8 000 Kč, příspěvek na péči pro jednoho z nich 5 000. - příjem domácnosti je 16 000 nebo 21 000? Děkuji.

+83
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Končím v práci kvůli péči o blízkého. Mám platit zdravotní a sociální pojištění?

2. 5. 2016 | Monika Veselíková | 23 komentářů

Končím v práci kvůli péči o blízkého. Mám platit zdravotní a sociální pojištění?

Dítě nebo vážně nemocný partner. Rodiče, kteří se o sebe nezvládají starat. Stát pomůže prostřednictvím příspěvku na péči, ze kterého má nemocný pokrýt náklady na pečovatele. Tím může... celý článek

Příspěvek na péči 2016: Kdo může žádat a kolik dostane

12. 4. 2016 | Monika Veselíková | 37 komentářů

Příspěvek na péči 2016: Kdo může žádat a kolik dostane

Vysoký věk, vážná nemoc nebo úraz, který znemožní zvládat dříve samozřejmé činnosti. Právě pro takové případy je tu příspěvek na péči. Kdo má na příspěvek na péči nárok, jaká jsou pravidla... celý článek

Peníze, které usnadní život. Příspěvek na péči

31. 7. 2013 | Zuzana Ledesmová | 17 komentářů

Peníze, které usnadní život. Příspěvek na péči

V životě nás nepotkávají jen příjemné věci. Jednou z těch nejmíň příjemných je, když se člověk neobejde bez pomoci druhého. Takhle nesamostatnému člověku se těžko vydělávají peníze,... celý článek

Infografika: Jaký můžete mít invalidní důchod

13. 3. 2013 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Infografika: Jaký můžete mít invalidní důchod

Do důchodu se člověk může i těšit. Jen do invalidního asi ne. Není taky zrovna o co stát.

Martin Zach: Po úrazu jsem zůstal půl roku úplně bez peněz

16. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Martin Zach: Po úrazu jsem zůstal půl roku úplně bez peněz

Měl to být rozhovor s obyčejným vozíčkářem. A nebyl. V Centru Paraple jsem se potkala s Martinem Zachem, Mužem roku 2009, který den po výhře ochrnul. Jeho život tehdy neskončil. Jen... celý článek

Partners Financial Services