Sociálka a strážníci si došlápli na „problémové rodiny“. Kdo si došlápne na ně?

Dali jste si po večeři dvě piva? Zabarikádujte dveře. Nebo se začněte chystat na zásah komanda ze sociálky. Zazvoní u vás v půl deváté večer, vtrhnou do bytu i s městskou policií a reportérem s kamerou. Pěkně se podrobíte dechové zkoušce! Že ne? Fajn, píšeme si, že váš výsledek byl pozitivní. A za to vám, milá pani, můžem klidně odebrat děti.
Sociálka a strážníci si došlápli na „problémové rodiny“. Kdo si došlápne na ně?

Internetem se šíří video, které zachycuje zásah litvínovské sociálky u údajně „problémových“ rodin z Litvínova a Janova. Jenže jediný (a zatraceně pořádný) problém, který na videu uvidíte, je naprosto nepřijatelný šikanózní přístup pracovnic sociálního odboru a městské policie. Kdo pošle kontrolní komando na ně?

Pro ty, kteří ještě neviděli:

Autor videa i doprovodného textu, který se minulý týden objevil na webu e-mostecko.cz, Jan Vraný, nás při telefonátu s naší redakcí ubezpečil, že má ve věci jasno. Postup sociálky a policie zapáleně hájil. Jako by mu o zpravodajství ani investigaci vlastně nešlo. Jako by si jen šel natočit materiál, který podpoří předem hotovou verzi příběhu „o problémových rodinách v Janově a Litvínově“, jde přece o lidi, kteří pobírají sociální dávky, a tak je správné si na ně došlápnout a podívat se, jestli je nezneužívají. Jenže došlápnout a pošlapat je prostě rozdíl.

S vysvětlováním toho, proč si na „návštěvu“ (jakkoli nepatřičně se to slovo v tomto případě jeví) přizvala novináře s kamerou, bude mít nejspíš litvínovská sociálka i městská policie pěknou fušku. Přestože tak došlo k neobhajitelnému zásahu do soukromí rodiny, my za to paradoxně můžeme být vděční. Veřejnost se dozvěděla o tom, co všechno si stát a tak často přetřásaný „systém“, kterému se musíme všichni podvolit a přizpůsobit, když nechceme skončit na okraji, k člověku dovolí. A můžeme začít bít na poplach.

To ovšem nic nemění nic na tom, že když už tam Jan Vraný byl, jako novinář selhal. Kde je špetka kritičnosti vůči tomu, co se na místě stalo? Pokud jde o selhání, je však jen jedním z (přinejmenším trojčlenné) řady – naprosto selhal také sociální odbor litvínovské radnice a městská policie.

Litvínovskou sociálku jsme o vyjádření žádali marně.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

J. Radová, P. Dvořák, J. Málek: Finanční matematika pro každého

Osmé, aktualizované vydání osvědčené publikace vysvětluje základní matematické postupy, které jsou spojeny s nejvýznamnějšími finančními produkty a instrumenty. Hlavními výhodami jsou stručnost a výstižnost knihy. Je vhodná jak pro začátečníky, kteří se chtějí seznámit se základními finančními výpočty, tak pro pokročilejší, hledající vysvětlení i složitějších finančněmatematických postupů.

Zákony a pravidla… musí ctít jen někdo?

Na svém blogu z právního hlediska celou věc podrobně rozebírá právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota. Konkrétními odkazy na české zákony a právní předpisy podepírá a dokládá to, co intuitivně vycítí každý, kdo video zhlédne. Neexistuje zákon, který by rodičům nařizoval být s dětmi po osmé hodině doma. Neexistuje zákon, který by zakazoval požívat alkohol a jiné návykové nebo psychotropní látky v přítomnosti dětí. To už bychom museli sedět všichni. Povinnost podrobit se kontrole na alkohol nebo jiné látky má pouze člověk, který vykonává činnost, u které by to mohlo být nebezpečné, a který by tak mohl napáchat škody – typicky řidič. Nebo člověk, u kterého je důvodné podezření, že pod vlivem způsobil někomu újmu na zdraví. Obecní policie má právo vstupovat do bytu, „je-li ohrožen život nebo zdraví“. Orgány veřejné správy musí při podobném zásahu poučit dotčené osoby o jejich právech a povinnostech. A tak bychom mohli pokračovat dál. Stručně a jasně: oporu, pro to, co se v bytě rodiny odehrálo, v zákoně nenajdete. Porušené předpisy naopak vydají na solidní seznam.

Jak to, že se sociální pracovnice vůbec nezajímaly o děti? Pokud bez ohlášení vtrhnou do bytu, mělo by to být snad jedině proto, že jdou – na základě opodstatněného podezření – prověřit, zda nejsou děti ohroženy? Tady ale o děti neprojevily sebemenší zájem, přišly jen pošlapat důstojnost jejich rodičů. Copak není smyslem jejich práce budovat důvěru rodin ve stát a jeho instituce? Takhle si chtějí získat respekt? Nemá být základním principem sociální práce pomoc a podpora, namísto kontroly a represe? Jak pak můžou rodiče věřit, že sociální pracovník jedná v nejlepším zájmu dítěte? Proč mají dodržovat pravidla a zákony, když je v jednání s nimi nedodržují ani orgány veřejné moci? Platí zákony jen pro někoho? Není tohle ideální podhoubí pro vytváření bariér, dělení na „my“ a „oni“?

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Není sociálka jako sociálka. Dneska je řeč o sociálním odboru obecního úřadu. Minulý týden byla v rubrice Co si o tom myslíte? řeč o povinnosti lékařů a osob samostatně výdělečně činných komunikovat se se sociálkou, tedy Českou správou sociálního zabezpečení, elektronicky, prostřednictvím datových schránek. Divili jsme se, jak snadno si doktoři vymohli výjimku. A konstatovali jsme, že živnostníci by přece taky mohli podobný pardon dostat, že ho ale nedostanou, neb nemají tu sílu. A přece: o den později byla výjimka udělena

V diskuzi se objevilo několik zkušeností těch, co už se sociálkou elektronicky komunikují, řada jich byla neveselých: „Hlavně aby na sociálce pochopili, že když už tu datovou schránku mám, používám ji a jejím prostřednictvím jim už několik let všechny dokumenty posílám, že mě do té datovky také mají odpovídat. Místo toho raději zatím posílají obyčejný dopis,“ píše třeba Lukáš.
Knížku z nakladatelství Grada bychom rádi poslali paní Ladě, účetní menší firmy, která už s ČSSZ elektronicky komunikuje a pověděla nám o výhodách i nevýhodách, jak je přináší praxe, víc. 
 

Přijďte zazvonit k nám

Nemám děti, které by mi mohla sociálka odebrat. Ale dovolme si trochu fabulace. Večerní dvě piva nebo otevřená láhev vína – u nás doma nic neobvyklého. Co udělám, když u nás před devátou večer zazvoní sociální pracovnice s policisty v zádech? Nejspíš se leknu a otevřu (první chyba). Když mě vyzvou, ať se podrobím zkoušce na alkohol a drogy, a navrch si uvědomím, že mi na obličej míří reportér kamerou, začnu zuřit. Důrazně odmítnu a budu se je snažit vyhodit z bytu. „Odmítla se podrobit, takže si píšeme, že zkouška na alkohol a drogy pozitivní.“ Začne mě chytat amok. Chytnu milé pracovnice za flígr a budu je chtít vyrazit z bytu. Policista mě začne usměrňovat. Odstrčím ho. A budu mít chuť nabančit i reportérovi s kamerou. Absolutně nepochopím, co se to zatraceně děje. Dost možná si v té chvíli nedokážu racionálně srovnat v hlavě, jak se vlastně můžu bránit. Posudek se bude psát jedna radost: agresivní (a tudíž dětem potenciálně nebezpečná) matka pod vlivem alkoholu a drog, se sociálními pracovnicemi nespolupracuje, zjevné sklony k násilí, obviněna z napadení veřejného činitele. A rázem z nás bude problémová rodina jak Brno.

Přirozeně: neznáme kontext a souvislosti, historii dotčené rodiny a její spolupráce se sociálními pracovnicemi. Video je navíc, jak nám potvrdil autor, sestříhané – údajně vystřihl část, kde zaznívá jméno rodiny. Za jiných okolností vlastně docela chabý materiál na to, abychom mohli zaujmout jednoznačné stanovisko. Ale. Copak existuje jakákoli myslitelná okolnost, která by večerní výstup sociálních pracovnic a policistů ospravedlnila? Připusťme (čistě hypoteticky!), že se jedná o nejproblematičtější rodinu v Česku, o rodiče, kterým nakonec budou děti zcela oprávněně odebrány. Jenže to přeci pořád ještě není dost. Není to dost, abychom to, co se odehrálo na videu, mohli tolerovat.

Jestli máme věřit v „systém“, kterému se máme podrobovat, bude muset ukázat, že si s podobnými excesy, které nerespektují základní důstojnost člověka, dovede poradit. Starosta Litvínova Milan Šťovíček slíbil, že celou záležitost prošetří. Upozornili jsme na ni také úřad ombudsmana.

Co si o tom myslíte vy? Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+92
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 62 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

21. 8. 2016 1:42 | placha krystina

Proci ne delate kontroli vecer?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 10. 2015 8:53

Nepustila bych je v žádném případě do bytu. Moje 2 malé děti už v 8 hodin leží vykoupany napapany v posteli. Dechovou zkoušku bych klidně podstoupila venku ale se zákazem aby to někdo kameroval. A druhej den bych šla za právníkem a podat žalobu k soudu máme svoje práva a nemůže nás nikdo takhle diskriminovat a urážet. Kam ten svět spěje KATASTROFA. Pokud vím tak socialka nedává přídavky že svých peněz dává to stát. A kdyby ke mě přišli večer chtěla bych vidět nějaký papír že nato mají povolení přijít večer. Jak od socialky tak od policajtů i toho debilniho reportéra kterej nemá žádný právo kamerovat co se děje, to byla jen jeho zvědavost, a mimochodem nás obira stát víc než nám on dává co například vysoký daně apod.Mi se máme prizpusobovat i když to sami jako každá matka sama s detma máme těžký a oni nám naservirujou něco nepříjemného. Tohle si myslím o tom já a nikdo nemá právo urážet rodiče a nedělat cirkusy před detma večer a kdykoliv jindy.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2015 19:16 | lakylak

nebojte se brzo bude lip,nikdo nam rozkazovat a nařizovat nebude
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 6. 2015 7:24 | bekby

berem máme strach ze nám vezmou deti i když jim nechybí nic.Bo paní sociální je husta jak prase.ale Já si myslím že se ji to nemusí vyplatit.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2014 21:30 | LUCIE

Vite co je na tomto nejlepsi pred 3mi lůety sem odesla od pritele ktery me deno dene mlatil pred detmi,vyhazoval nas ven kde sme musely cekat az se z toho vyspi nikdo nam nikdy nepomohl ani socialka ani policie.Jednou po nejeke dobe prisla socialni pracovnice s policii a deti mi odebraly pro tyrani psychycke.do te doby nikdo nic neresil kdybich to tehdy dala do medii tak by se to asi resilo tady se stejne jedna jen o par lidi.mely by se spise zajimat jak takovymdle vecem zabranit a resit vcas a znam plno pripadu a nikdo nic neresi.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2013 22:51 | Rada

"Tak budeme sedět pěkně v teple, v kanceláři a čekat na to, až tu 40ti kilovou ženskou zabije a zmrzačí děti?"

Ano a pokud vím, jde o zcela běžný postup.

Velmi pochybuji, že na základě zásahu, ze kterého je záznam, se podaří pána uvěznit nebo oddělit od té ženy. A pokud se to podaří, tak to asi bude tím, že nežijeme v právním státě, ale ve státě, kde potrestají člověka preventivně a to jen proto, že příslušné orgány pojmou podezření, že by určitý člověk mohl něco spáchat.

Pokud už pán něco spáchal, nechť je souzen a odsouzen. S tím nemám nejmenší problém. Pokud ale už něco spáchal, proč u něj byl prováděn zbytečný zásah? Proč už nesedí v cele předběžného zadržení nebo ve vazbě? Případně proč už alespoň není vykázaný z bytu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2013 22:31

"No a zrovna v tomto případě to vypadá na to, že noční klid nerušili a že ženu (zrovna) nebil." Tak budeme sedět pěkně v teple, v kanceláři a čekat na to, až tu 40ti kilovou ženskou zabije a zmrzačí děti? Pak budou titulky : Co dělala policie, kde byla sociálka? Můj názor je, takovým věcem předcházet. Pokud máte jiný, vyvracet Vám ho nebudu.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2013 21:14 | Rada

No a zrovna v tomto případě to vypadá na to, že noční klid nerušili a že ženu (zrovna) nebil.

Kdyby řešili paní modřiny (nevím, zda je měla nebo neměla, na záznamu není prakticky vidět), tak bych nic nenamítal. Oni ale řešili, zda je pán pod vlivem alkoholu/drog a to se mi vůbec nelíbí. Vám by to třeba nevadilo, mně by ale rozhodně vadilo kdyby mě policie v mém bytě vyzývala, abych se podrobil zkoušce na alkohol/drogy. Nelíbilo by se mi to ať už bych požil nebo nepožil...resp. kdybych požil, možná by mi ta kontrola tolik nevadila, po požití alkoholu bývám tolerantnější.

"...zavolám na souseda a MP ho rozespalého vytáhne z pelechu, tak tam asi není co řešit."
To je sice pravda, pokud se to ale opakuje, začne to většinu lidí dost obtěžovat.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 9. 2013 19:20 | Robert Adámek

Tak tohle přesáhlo hranice všeho možného co si lidé od sociálky a policie mužou dovolit tvrdě postihnout
-22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2013 18:32

Nevím, jak pracuje MP ve vašem městě, nebo ve městě vašich příbuzných, ale v Litvínově si ověřují, zda ten noční klid rušíte. Pokud přijedou a slyší rušení nočního klidu, mají co řešit. Pokud ze zlosti, závisti či pomsty zavolám na souseda a MP ho rozespalého vytáhne z pelechu, tak tam asi není co řešit.Jinak kontroly probíhají vždy jen od pondělí do čtvrtka.

Na tom videu nejde ani tak jen o ten alkohol, ale o ty doprovodné jevy požití. Vždy, kdy se pán opije (a to je dosti často ), bije ženu a děti a to tak, že o tom ví celý vchod. Pokud by si vypil, zalezl do postele a byl klid, tak po něm neštěkne ani pes. Problémových rodin je tu v okolí více než dost, takže si myslím, že by ho opravdu neřešili. Problémem je tam domácí násilí !!!

Jinak v Janově pokud vím se odebírali děti jen v rodinách, kde rodiče DELŠÍ DOBU užívali drogy. A byly to rodiny jak romů, tak bílých.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 9. 2013 10:48 | Rada

Sousedi klidně můžou tvrdit, že noční klid rušíte. Stačí když máte sousedy s duševními problémy a budete mít nezvaných návštěv od policie a různých úřadů tolik, že se vám to líbit nebude (osobní zkušenost příbuzných).

Z toho videa jsem se nedozvěděl, zda mělo jít o test na drogy nebo na alkohol. Ono je to ale jedno, u vás by mohli dělat test třeba zrovna na alkohol. Vám by tedy nevadilo kdyby se u vás občas v pátek nebo v sobotu večer zastavili policisté a sociální pracovnice a zkontrolovali by vás jestli jste nepožil?

Na ČT se tomuto videu také věnovali a názor nějaké odbornice byl takový, že není trestné konzumovat alkohol v přítomnosti dětí a že kdyby se kvůli tomu mohli zabavovat děti, museli by je zabavit nejméně polovině rodičů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 9. 2013 18:01

Stát se to může. Pokud MP či PČR přijede na oznámení a nic se neděje, nemá co řešit. Neruším noční klid, nevyvolávám konflikty se sousedy apod. Test bych klidně podstoupil, drogy jsem nikdy neužíval. A mám klid. Nemyslím si, že by ty testy dělali opakovaně jen tak kdekomu, není to jistě levná záležitost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 9. 2013 12:02 | Rada

OK, nenapadlo mě, že byste měl informace z takové blízkosti. To, že je rodina problémová ale podle mě ještě neznamená, že by se v jejich případě mělo postupovat protizákonně.

V tomto případě možná skutečně jde o velmi problémovou rodinu, která zanedbává výchovu dětí. Co ale kdyby opakovaně někdo volal policii na vás, protože by se vám chtěl pomstít? (takový případ znám). Líbilo by se vám kdybyste se musel doma podrobovat dechové zkoušce na alkohol? Líbilo by se vám kdyby vám napochodovali policisté se sociální pracovnicí až do chodby?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 9. 2013 9:32

Naprosto s váma souhlasím. Na sociálních dávkách se můžu kdykoliv ocitnout já, Vy, nebo kdokoliv jiný. Nepaušalizuji. Reagoval jsem jen na konkrétního pána z videa. Byl to donedávna můj soused. Je to cca dva měsíce, co se odstěhoval do protějšího bloku.Ten následující incident se odehrál v našem vchodě, kde má rodinu.

Mrzí mně, že média rozmazávají něco, o čem zhola nic neví. Jsou tu poznatky......, pracovnice OSPOD jdou na kontrolu,zjistí, že se zakládají na pravdě. Pak nastupují terénní sociální pracovníci a pracují s těmi rodinami. Pokud rodiny nechtějí spolupracovat,nechtějí měnit svůj styl života jejich věc. Mají na to právo, ale když tam neustále vyjíždí MP či PČR pro rušení nočního klidu, narušování občanského soužití a domácímu násilí, pak se rodina nemůže divit, že se tam znovu ukáže OSPOD a v doprovodu MP.

V Janově jsou velkým problémem drogy. Čím dál víc rodičů( zejména na sociálních dávkách bez rozdílu barvy pleti) i zcela malých dětí jsou uživateli návykových látek. Rodiče peníze utratí za svou dávku a děti špinavé, hladové následně vybírají zbytky jídla z kontejnerů, kradou v obchodech, nebo kovový šrot v okolních zahradách a dřou se s tím do sběrny. Zaslouží si takový život? Myslete si co chcete, já s těmito kontrolami zcela souhlasím.
+98
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 9. 2013 0:35 | Broucajz

Kecáš. Kontrolovat může jen ten, koho tím pověří zákon a způsoby, který ten zákon stanoví. Nemůže si nějaká slepice ze sociálního odboru zavolat městskou policii a buzerovat lidi jak se jí zalíbí. Je zajímavé, že obecně se požaduje, aby byl u nás právní stát a taková zvůle státních orgánů se pak schvaluje. Fuj.
-21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 62 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tonoucí ODS: za dávky se neschováte! Na život dva tisíce, zbytek bere exekutor

11. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Tonoucí ODS: za dávky se neschováte! Na život dva tisíce, zbytek bere exekutor

ODS vzkřísila dřívější nápad sociální inženýrky (jinak ale magistry z plzeňských práv) Ivany Řápkové. Chce začít chudým dlužníkům exekučně zbavovat i životní minimum, které je zatím... celý článek

Terénní pracovníci v srdci chudoby: velké prohry, malá vítězství

11. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Terénní pracovníci v srdci chudoby: velké prohry, malá vítězství

Do terénu vyrážejí vyzbrojeni očkováním proti žloutence typu A a B. „Zaměstnancům ho platíme hned po nástupu,“ říká Radka Kunešová, koordinátorka programů Člověka v tísni v Ústí nad... celý článek

Reportáž z okraje: Předlice, bída žitá až na dřeň

4. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 22 komentářů

Reportáž z okraje: Předlice, bída žitá až na dřeň

Osm hodin, Pařížská ulice. Syrové ráno v syrovém městě. Jsem v Ústí nad Labem. Rozhodnutá vypravit se do míst, odkud už prý vlak do normálního života nejede. Chci napsat o lidech, o... celý článek

Měl šest aut, vzali mu dávky. Stát musí vysvětlit proč

6. 1. 2013 | Tomáš Fránek, Petr Kučera | 16 komentářů

Měl šest aut, vzali mu dávky. Stát musí vysvětlit proč

Pouhé zjištění, že lidé na sebe mají registrovaný značný majetek, nemusí stačit úřadům k rozhodnutí o odebrání sociálních dávek určených pro nejchudší občany.

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

26. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 46 komentářů

Co vám exekutor nemůže zabavit. Spočítejte si to.

Je jen málo příjmů a majetku, které vám exekutor nemůže zabavit. Z výplaty, nemocenské, mateřské či podpory v nezaměstnanosti vám vezme jen určitou část. Spočítejte si, kolik by vám... celý článek

Partners Financial Services