Sociální dávky pro začátečníky. Deset nejčastějších omylů

Zuzana Ledesmová je odborník na sociální problematiku. Pracuje na úřadu práce a nově se zapojila do práce nejvytíženější poradny serveru Peníze.cz – sociální poradny. Z první ruky tak zná problémy a otázky lidí, se kterými přicházejí žádat o sociální dávky. Z nich vybrala deset nejtypičtějších, základních. Mýty uvedla na pravou míru, přichystala ilustrační příklady, případně myslila i na prevenci.
Sociální dávky pro začátečníky. Deset nejčastějších omylů

Na začátku si ujasněme pojmy. Stát občanům posílá nejrůznější peněžní částky, pravidelně i nepravidelně, z nejrůznějších důvodů a taky z různých „přihrádek“ státního rozpočtu. V obecné mluvě se všechny většinou označí jako dávky nebo sociální dávky – a často to stačí. Ani my se dnes nebudeme pouštět do velkých podrobností, jde nám především o praxi. Ale něco málo si přece jenom povědět musíme.

Necháme dnes stranou všechny peníze, které mají do do činění s nemocenským pojištěním. To je nemocenská a peněžitá pomoc v mateřství. Necháme stranou všechny typy důchodů, i když je někdo mezi dávky počítá. Budeme se soustředit jen na peníze, které vyplácejí úřady práce. A ještě i z těch něco málo vynecháme – když se řekne úřad práce, většině lidí automaticky naskočí asociace ztráta zaměstnání – hledání práce – podpora v nezaměstnanosti. A právě o podpoře v nezaměstnanosti taky mluvit nebudeme. I tak nám toho ale zbude víc než dost. Úřad práce je totiž dneska instituce, která vyplácí:

Úřady práce tyto dávky nejenom vyplácejí, ale také se na nich o ně žádá. Informace o úřadech práce a kontakty na jednotlivá pracoviště najdete jednak na webu Úřadu práce ČR, jednak na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Na portálu ministerstva najdete také všechny tiskopisy, potřebné k žádostem o dávky, a souhrnný přehled o tom, jaké dávky vlastně existují a za jakých okolností a k jakým účelům o ně lze úspěšně žádat. 

Každá rada levná

Nevíte si rady? Nechejte si poradit

Odborníci v Poradně serveru Peníze.cz se specializují na

On-line, nemusíte ani hledat správnou tužku!

 

Deset mýtů o dávkách

Mýtus 1: O dávky můžu žádat jedině osobně, a to na úřadě práce, ke kterému spadám podle trvalého bydliště.

Pravda: Pokud reálně bydlíte jinde, než se píše ve vaší občance, můžete si dávky vyřídit i na jiném úřadě. Žádost o dávky pošlete poštou na úřad práce, ke kterému přináležíte podle trvalého bydliště.

Příklad: Pan Novák je hlášený k trvalému pobytu v Ostravě, ale skutečně bydlí v Praze. Aby nemusel dojíždět na úřad do Ostravy, stačí, když vyplní tiskopisy s žádostí o dávky, uvede, že žádá o vyřizování dávek v Praze a všechno to pošle poštou na úřad do Ostravy. Pokud nezapomene připojit taky zpáteční adresu, dostane doporučený dopis s usnesením, že jeho dávky byly postoupeny/přesunuty na pražský úřad práce. Na tento pražský úřad tou dobou putuje rovněž zpráva o tomto postoupení či přesunutí, takže až na něj pan Novák dorazí, o jeho žádosti už tu budou vědět.

Mýtus 2: Pro formuláře, které musím vyplnit, abych dostal dávku, se musím vypravit na úřad práce.

Pravda: Veškeré tiskopisy, které vám dají na úřadu práce, si můžete stáhnout také z internetových stránek Ministerstva práce a sociálních věcí. To šetří samozřejmě čas, vyplnění si můžete pořádně rozmyslet, případně můžete dohledat potřebné údaje. Cestu na úřad ale stejně zvažte – možná budete při vyplňování potřebovat radu.

Mýtus 3: Všechny ty papíry, které musím vyplnit, jsou složité. Jenže když je nedokážu vyplnit, vůbec se se mnou nebudou bavit a žádnou dávku nedostanu.

Pravda: Může se stát, že vám formulace formulářů přijdou nejasné, s úředním formulářem by si nakonec někdy nevěděl rady ani univerzitní profesor. Pokud vám dělá tiskopis problém, neváhejte a obraťte se na úřad práce. Sociální pracovníci formuláře znají, vědí, co chtěl básník říci a na co se ptá. Jistě vám poradí, jak kterou kolonku vyplnit a jaké dokumenty si později s sebou na úřad práce vzít.

Mýtus 4: Zdá se, že mi chybí některé z dokumentů, které po mně bude úřad chtít předložit. To to můžu rovnou vzdát, pokud nebudu schopný předložit v pořádku a do puntíku všechno, nemám šanci.

Pravda: Povinnost předkládat podklady k žádosti o dávku má skutečně klient. Ovšem i v případě, že vám některý dokument chybí, na úřad práce se – až vyčerpáte všechny možnosti, jak se k dokumentu dostat – vydejte. Zeptejte se tam, jestli daný dokument nepatří k těm, které si úředník může vyžádat od jiných státních úřadů. Ve výjimečných případech vám vyhoví. Počítejte ale s tím, že vyžádání dokumentů, které nedoložíte, může prodloužit lhůtu, v níž se o přiznání či nepřiznání dávky bude rozhodovat.

K dokumentům, které si takto úředník může vyžádat a jejichž dodání může nejčastěji činit klientovi problém, je například potvrzení příjmu z posledního zaměstnání.

Mýtus 5: Nestačí nám peníze, určitě by nám stát podle pravidel mohl něco dorovnat. Internetová kalkulačka mi poví, kolik dostanu.

Pravda: Pokud se domníváte, že příjmy vaší rodiny nepostačují na výživu a základní osobní potřeby, internetová kalkulačka vám pomůže zjistit orientační výši dávek, nikoliv přesnou částku. Kolik přesně dostanete – a jestli vůbec – se dozvíte z rozhodnutí o dávce. A abyste dostali rozhodnutí o dávce, musíte napřed pracovníka úřadu práce seznámit s tím, jaké má vaše rodina nebo domácnost příjmy a jaký majetek, musíte doložit potřebné dokumenty a v neposlední řadě – musíte o dávku požádat.

Mýtus 6: O dávky jsem zažádal, ale nepřiznali mi je. Rodina sice nemá z čeho žít, ale přes zamítnutí nejede vlak.

Pravda: Dozvěděli jste se, že vám dávky nepřiznali? Zajděte znovu na úřad práce a nechte si rozhodnutí vysvětlit. Do patnácti dnů od doručení rozhodnutí máte možnost se proti rozhodnutí odvolat, a to u úřadu, který ho vydal. Doporučuje se doložit další podklady, které by rozhodnutí úřadu mohly zvrátit. Ptejte se, co by to mohlo být. Úřad práce po vašem odvolání znovu vaši situaci posoudí.

Mýtus 7: Nestačily nám peníze, zažádali jsme o dávky a dostali je. Rodinné příjmy se ale změnily – manžel začal dostávat důchod. Necháme to ale být, úřad na nic nepřijde a dávky nám bude dál vyplácet ve stejné výši.

Pravda: Existuje povinnost hlásit všechny nové skutečnosti, které by mohly ovlivnit výši nebo nárok na dávky. Úřad sice změnu nemusí zjistit hned, ale pravděpodobnost, že se o ní dozví dřív nebo později, je hodně vysoká. Státní úřady jsou totiž dnes navzájem propojené. Snadno se může stát, že pak budete peníze, na které jste neměli nárok, muset zpětně vracet. Ať už to bude část dávek nebo dokonce dávky celé.

Anketa

Orientujete se v systému sociálních dávek?

Mýtus 8: Chtěl bych si zažádat o jednu dávku, ale protože už beru jinou, myslím, že nemám nárok.

Pravda: Je možné pobírat více dávek souběžně, každý typ dávky je navázaný na jinou životní situaci.

Rodina Vltavských například pobírá příspěvek na bydlení a přídavek na dítě, jejich příjmy se ale propadly natolik, že si mohou úspěšně zažádat i o dávky hmotné nouze.

Mýtus 9: Mám finanční trable a rád bych si na chvíli zažádal o sociální dávku. Mám ale auto, tak se bojím, že by mi řekli, že než mi něco dají, musel bych auto prodat. Jenže ho potřebuju.

Pravda: Na majetkové poměry, tedy na to, co vlastníte, se bere ohled při přiznávání dávek v hmotné nouzi. To, že máte auto, ale automaticky neznamená, že byste na takovou dávku neměl dosáhnout. Při podání žádosti po vás budou chtít prohlášení o tom, jaký majetek vlastníte, jakou má hodnotu a k čemu jej nejčastěji využíváte,  úřad pak teprve vaši sociální a majetkovou situaci posoudí.

Mýtus 10: Brzy přijdu o všechny dávky, nastupuju do práce.

Pravda: Nástup do zaměstnání neznamená, že hned přijdete o dávky. O tom, jestli dávku budete dostávat dál, případně v jaké výši, rozhoduje výše výdělku. Nezapomeňte ale své nové zaměstnání a výši mzdy nahlásit na úřadu práce. Viz také mýtus č. 7.

Lepší vlastní pramen, třebas slabý 

Možná ve vás předchozí text vyvolal dojem, že systém sociálních dávek je jako veřejná studna, kam si kdokoli může přijít s vědrem napumpovat, kolik je mu libo. Samozřejmě to tak není. Sociální dávky fungují jako pomoc potřebným (což neznamená každého, kdo cítí potřebu finanční podpory, ale lidi v nouzi) a těm, které stát z nejrůznějších důvodů chce podporovat – tím mám na mysli zejména rodičovský příspěvek. Bylo by dobré připomenout, že žádný zdroj není bezedný a že vždycky je dobré mít přístup k vlastnímu prameni. Což ve většině případů prostě znamená pracovat. I částečný úvazek je často pro člověka či rodinu lepší po finanční stránce než plně se spoléhat na stát. 

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2016 18:33, Andrea

Dobry den chtela bych se zeptat. jsem pod najmu je to drustevni byt. a byla jsem zadat na bydleni a bylo mi receno ze nemuzu zadat. a ted me zajima jestli dostanu neco z hmotne nouze dekuji Balazova

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 12. 2016 20:34, simona hrušková

DOBRÝ DEN POTŘEBOVALA BYCH KONKRÉTNĚJI OBJASNIT SITUACI KDY V PŘÍPADĚ VYPLÁCNÍ HMOTNÉ NOUZE JSEM VLASTNÍKEM VOZIDLA(JAK UVÁDÍTE NZN.TO ŽÁDN PROBLÉM)ČILI V POHODĚ OBDRŽÍM DÁVKY.OVŠEM VYLEPŠENÝ ŠATNÍK PO ZEMŘÉLÉM MANŽELOVY JE PROBLÉM PRO VÝPLATU.ZOHLEDŇUJE SE TEDY AUTOMOBIL,ALE AUTO JE PŘEKÁŽKOU ? ZKUSTE SVÉ VYJÁDŘENÍ VYPSAT VEŘEJNĚ PANÍ CHYTRÁ N NA MAIL.TEN NERADA Z BEZPEČNOSTNÍCH DŮVODŮ UVÁDÍM,NEMÁM PC KVŮLI AUTA.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sociální dávky v ohrožení? Systém na jejich výplatu se bude zase měnit

23. 5. 2013 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Sociální dávky v ohrožení? Systém na jejich výplatu se bude zase měnit

Ministryně práce a sociálních věcí oznámila, že má strategii: vypíše tendr na nový systém výplaty dávek. Za jeden a půl miliardy. Měli jsme v redakci děsnou radost. Teda nejdřív. Pak... celý článek

Ludmila Müllerová: Málokdo chce slyšet, že sKarta mohla být dobrá služba

20. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Ludmila Müllerová: Málokdo chce slyšet, že sKarta mohla být dobrá služba

Nekonečný příběh sKaret pokračuje dál. Jak se s neúspěšným projektem nakonec popasuje ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová? A nemá strach, že na ni po jejím předchůdci... celý článek

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

7. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

Peníze.cz přinášejí další sérii kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Spočítejte si přehledně a jednoduše, jak vysokou letos dostanete podporu v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení.... celý článek

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

20. 12. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Kalkulačky 2013: mateřská, rodičovská, nemocenská, přídavek na dítě a ošetřovné

Vánoce jsou za dveřmi a Peníze.cz začínají nadělovat. Nachystali jsme pro vás první várku aktualizovaných kalkulaček pro rok 2013. Spočítejte si na nich přehledně a jednoduše, jak vysokou... celý článek

Jak na sociální dávky: několik tipů

13. 8. 2012 | Barbora Buřínská | 17 komentářů

Jak na sociální dávky: několik tipů

Sociální systém v Česku není ani jasný, ani přehledný. Rozhodli jste se žádat o některou z dávek státní sociální podpory? Máme pro vás několik tipů.

Partners Financial Services