Sociální dávky v ohrožení? Systém na jejich výplatu se bude zase měnit

Ministryně práce a sociálních věcí oznámila, že má strategii: vypíše tendr na nový systém výplaty dávek. Za jeden a půl miliardy. Měli jsme v redakci děsnou radost. Teda nejdřív. Pak nám kluci z kapely říkali, že už jeden novej systém na výplatu dávek máme… Co si o tom myslíte?
Sociální dávky v ohrožení? Systém na jejich výplatu se bude zase měnit

Ludmila Müllerová musí Jaromíra Drábka milovat. Jinak by to za něj nemohla vzít. Přes den hasí sKarty, po večerech horkou jehlou šije krizový plán: aby věděla, co dělat, až se jiné Drábkovo heroické dílo úplně sesype. Hrozí, že lidi zůstanou měsíce bez dávek. Zhroutí se dřív systém na výplatu sociálních dávek, nebo ministryně Müllerová? Ví bůh. Ani v jednom případě by se člověk nemohl divit.

Antimonopolní úřad má jasno – ministerstva práce a vnitra v zakázce na nefunkční systém výplaty dávek, zavedený Drábkem a jeho náměstkem Šiškou, porušila zákon. Ministerstvo práce firmu Fujitsu, která systém dodala, totiž nevybralo v tendru, ale pouze se připojilo k rámcové smlouvě, kterou s ní má vnitro. Verdikt zní: půlmilionová pokuta pro oba resorty a zákaz využívání systému od Fujitsu.

Hlavním dodavatelem zakázky na systém výplaty dávek za 184 milionů byla firma Fujitsu. Velkou část subdodávek obstarala firma Skill, kterou vlastní Antonín Kočí, otec dezertérky z Věcí veřejných Kristýny Kočí. Dalším subdodavatelem je firma Vítkovice IT Solutions. Média delší dobu hledala propojení firmy s Drábkem i Šiškou. Další společnost ze skupiny Vítkovice Machinery Group – Vítkovice, a. s., – totiž koupila firmu iDTAX, ve které měl dříve podíl Jaromír Drábek. Psalo se také o propojení skupiny Vítkovice Machinery Group na firmu Cone Advise, kterou vlastní Vladimír Šiška. Obchodní rejstřík a další veřejné zdroje však tuto informaci nepotvrzují.

Naposledy si o vztahu společnosti Vítkovice a systému na výplatu dávek zaspekuloval v neděli poslanec Babák. Společnost ho za poškození dobrého jména hodlá žalovat o 60 milionů.

Na hledání náhradního řešení dostala ministryně Müllerová šibeniční lhůtu – pět měsíců od chvíle, kdy rozhodnutí úřadu nabude právní moci. A tak šije a látá, jak se dá. Soutěž na nový systém chce vyhlásit nejpozději v červenci, smlouvu pak uzavřít do března 2014. Maximální cena zakázky je předběžně stanovena na 1,4 miliardy za čtyři roky. Dodavatel by měl (pro změnu) vzejít z otevřeného výběrového řízení. „Nový systém by pak – po pečlivém naprogramování, důkladném testování a zaškolení pracovníků – mohl být uveden do provozu v roce 2015,“ slibuje ministryně. Loni to nejspíš byla jen taková dětská hra. Na zkoušku.

Přechodné období se bude řešit způsobem, který doporučí znalecký posudek. Ve hře je varianta, že se vrátíme k původnímu (rozumějte předrábkovskému) systému od firmy OKsystem. Mimochodem, vzpomíná si ještě někdo, proč jsme ho opouštěli?

Anebo se „dočasně uzavřou nové smlouvy na stávající řešení“, což je prý zatím pravděpodobnější.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

L. Neščáková: Jak skončit pracovní poměrz pohledu zaměstnavatele a zaměstnance

Publikace se zabývá všemi způsoby skončení pracovního poměru, dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti.

J. Jakubka, Z. Schmied: Zákoník práce 2013 s výkladem

Publikace zahrnuje komplexní seznámení se změnami, které přinášejí všechny novely zákoníku práce.

Nedostižný Drábek

Většina ministrů, kteří projdou vládním kabinetem, postupně upadne v zapomnění. Však to znáte, někdejší sláva zajde dřív, než se řekne sKarta. Ne tak u Jaromíra Drábka. S tím se těšíme a radujeme, i když už v ministerském křesle tři čtvrtě roku nesedí. O tom, že byl expert nedocenitelného kalibru, nás přesvědčuje dodnes.

Tak například. První náměstek ministryně práce a sociálních věcí Petr Krůček z TOP 09 předevčírem v médiích přiznal, že resort vůbec nedokáže spočítat, jestli Drábkem zavedený systém na výplatu dávek, který je výsledkem stamilionové zakázky, již aktuálně prošetřuje policie, vůbec něco ušetřil – což byl rozhodující argument pro jeho zavedení.

V roce 2011 nás stál provoz (ještě předdrábkovského) systému od společnosti OKsystem 480 milionů. Loni dostal nový dodavatel, firma Fujitsu, 623 milionů. Podle současného vedení ministerstva se ale nedá jednoznačně říct, že to znamená, že je provoz nového systému dražší. Do loňské sumy se totiž prý promítly i některé jednorázové náklady, třeba koupě licencí a nový hardware. Zase ale odpadly náklady na IT pracovníky na okresech, protože je systém řízen centrálně. Zdá se, že mají na ministerstvu potíže s počty – rozložit náklady na prvočísla a zase všechno sečíst podle prvního náměstka prostě nejde. Přesně tak to říkal v Hospodářských novinách.

Asi to bude špatný první náměstek. Jeho předchůdce, Vladimír Šiška by si určitě věděl rady a dal nám stručnou, jasnou dopověď jako vždycky. Jenže to by teď nesměl mít oplétačky s policií, která mu chce přišít pár let za korupci.

Kybernetik Drábek si na rozdíl od ministryně Müllerové všecko propočítat dovede. Na ministerstvu už sice dávno nesedí, ale čísla prý má a ví svoje: začátkem měsíce s nimi operoval v televizi Prima Family. Za první tři čtvrtletí roku 2012, kdy na ministerstvu ještě bylo Drábkovo, se prý na nákladech uspořilo díky novému systému 70 milionů korun. A basta. Jak na to přesně přišel, známo není. Podle dnešního prvního náměstka Krůčka se totiž na ministerstvu nenašly ani žádné analýzy a propočty úspor z období, kdy Drábek s Šiškou svou malou revoluci ve výplatách dávek chystali.

Nám nezbývá než věřit, že když už budeme mít na výplatu dávek systém nový a novější, nebude pro ně platit – blbý a blbější.

Co si o tom myslíte vy? Věříte ministryni Müllerové, že zakázku porychtuje líp než její předchůdce? Máte strach, že systém v přechodném období zkolabuje? Štve vás, že nás to zase přijde draho? Své názory a postřehy pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou od Grady.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? probrali hasičskou daň: pojišťovny od příštího roku budou z peněz vybraných na povinném ručení přispívat hasičům. V ceně pojištění to zaplatíte vy!

V debatě pod článkem se nám obzvlášť líbil jeden příspěvek, vybíráme z něj: „(...) když to dovedete do absurdna, budete platit za jakoukoli veřejnou službu, kterou už jste jednou zaplatil v daních (...) To bychom opravdu za chvíli mohli přispívat i na policii, armádu, horskou službu (...)“. Jeho autorovi bychom rádi poslali knížku od nakladatelství Grada. Nenechal nám ale e-mail...

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

28. 5. 2013 15:17 | Tereza

Já jsem toho názoru, že mocipáni,dělají to, co jim zákon a právo silnějšího dovolí. Mocipáni jsou všichni, kteří vytvořili ústavu a zákony ČR, dále ti, kteří zákony dokonale využívají a orientují se v nich, a těch je více, než dost!! Furt jen kydáme, stěžujeme si, ale v podstatě se jich bojíme,poněvadž víme, že stejně nic nezmůžeme. Přihlížíme tomu, jak se systematicky rozkrádá naše krásná zemička, jak Ti, kteří to byť jen trochu myslí dobře jsou zadupání do země, jak naše děti si neváží nikoho a ničeho, poněvadž rostou ve lži, podvodu a nespravedlnosti, která na ně křičí z každé obrazovky,z každého sloupku novin,vidí jen to pozlátko, které na nás valí šoubyznys a chtějí být také krásní a bohatí. Jenže vědí, že poctivou práci se na to vydělá málokdo. Každý třetí kluk si namlouvá, že vymyslí něco lepšího než Steve Jobs, a tráví život u počítače. Každá druhá dívka chce mít milionáře a vypadat jako vychrtlina z titulní strany. Morálka se hroutí, lidé chudnou a již není pravidlem, že sociálně slabší jsou jen nepřízpůsobiví, ale lidé, kteří poctivě pracovali,firma zkrachovala, nebo je propustili z různých důvodů. Děti jim už odrostly a rovněž přežívají, protože chtěji své děti řádně vychovat a umožnit jim studia, kroužky, sport..atd. Takže žena ,či muž kolem padesátky, nejdříve rozprodá na co si poctivě vydělal a sociálka mu řekne, že může potom přijít, pak konečně dostanou existenční minimum a pokud se živí jen těmi nejlevnějšími produkty z vysokým obsahem vitamínu E 300atd., nechodí do divadla, na výlety, či dovolenou přežije do dalšího měsíce a z hrůzou čeká, jestli bude S karta, nebo něco jiného, zda se systém nepoloží, nebo se budou přetahovat komu to patří..atd, Miliony a miliardy, které mohly pomoci v sociálním systému, jsou veřejně bez hanby rokradeny, viník nikdy nebude potrestán a slabší povaha ,která je na soc.dávkach závislá, skončí u láhve vína,nebo kořaly a pokud v tom není metyl, skončí dřív, či později jako bezdomovec mezi alkoholiky a trestanci. Co rozvedená matka s dětmi, která chodí do práce od nevidím do nevidím, pokud má byť jen o korunu větší příjem než je nějaký násobek životního minima,nedostane ani blbý přídavek.Jen pro orientaci živ. min. pro matku s dítětem je 5320. Žena vydělá v marketu, 8 - 10tisíc, dostane alimenty třeba 1500, nebo nic,záleži na dobré vůli otce,zaplatí byt, obědy,jízdné na měsíc pro oba, a zůstane ji 5320. Jak se s tím má žít? Matka chce, aby její dítě bylo vzdělané,aby mohl hrát fotbal - je nadané, matka chce, aby dítě mělo počítač atd...Je to možné z částky 5320 na měsíc?!!!!!!!Dítě pak krade, aby mělo to co ostatní, ztatí se v drogách a pak z něj vyroste kriminálník a bezdomovec. Je to ubohost a nehorázná drzost obírat, nejchudší z nejchudších, kteří řádně pracovali,nebo pracují a platí daně. Lepší je podporovat patnáctičlennou rodinu po několik generací a zavírat oči, před tím jak ničí co státu jest, jezdí v mercedesech pro peníze na poštu, či na úřad, profitují jen z mnohočetného potomstva, které bude následovat své rodiče. Ale mají dobrou výmluvu:,,Ti nahoře kradou více!''Mají ovšem bohužel pravdu. Nejsem rasista, nezmínila jsem žádné etnikum, oni na to už přišli všichni,kterým se nechce pracovat, bez rozdílu barvy pleti.I Asiati se naučili zajet si ve svém bavoráku na socku, pak jít zkontrolavat důchokyně co u nich v hadrárně pracují za 35 kaček na hodinu, akdyž příjde na lámání chleba, tak neumí - cesky, nerozumnět atd. Mohla bych psát do zítřka, ale dokud si vše necháme líbit a budem kecat jen u piva v hospodě - jak s nimi zatočíme, bude se hroutit pomalu vše co tady ještě funguje,S karty a jiné tunely padnou v zapomnění jako vše. Toho svinstva je zde tolik, že slušný člověk už to nevnímá a ti darmožrouti na to čekají od roku 1989 a smějí se,jaké, že to jsme tupé, poslušné ovce! ,,Svatý Václave, nedej zahynouti nám i budoucím!''
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2013 11:23 | Hitman

'Sranda' je, že se stále platí i stovky milionů fy OKsystem, která stále obhospodařuje dávky státní sociální podpory(mimochodem dávek tohoto typu je většina z vyplácených)

Dále se platí (platilo) za staré systémy, které oficiálně skončily ke konci roku 2011, ale běžely dále, aby poskytovaly podporu 'novým a lepším' systémům z firem okolo Vítkovic, otce Kočí a dalších. Bez nich by se totiž systém výplat dávek zhroutil úplně.

To, že ministerstvo 'neumí' vyčíslit náklady, je pouze zastíracím manévrem, aby se neprovalily skutečně vynaložené prostředky. To by určitě TOP 09 moc na popularitě nepřidalo.

Jen více takových podařených změn ... :-X
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2013 10:19 | SocPredator

Je neuvěřitelné kolik zdrojů se dokáže utopit v tak primitivní záležitosti, jako jsou sociální dávky.
Věděl jsem již dávno, že rovná sociální dávka by ušetřila hodně zdrojů, ale že to bude tak hodně, to by mě ani ve snu nenapadlo :-D
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2013 9:38 | Theodor Kraváček

Chtěl bych říct k tomu asi tohle.Nejen p. exministr Drábek za ministerstvo práce a soc.věcí ale i p. exministr Dobeš co by ministr dopravy by měli být hnáni k zodpovědnosti za nesplnění a zkolabování těchto systémů.Měli by si to tzv.vyžrat až do dna.Aby věděli ,co vlastně způsobili.Tak jako když podnikatelovi nevyjde podnikatelský projekt a je nucen ke krachu a vyvodit z toho patřičné důsledky a následky.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2013 23:19 | Ludvík Dítě

Kdo vám vytuneloval mozek? Žeňte nejprv k odpovědnosti jeho.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2013 23:17 | Ludvík Dítě

Když Bůh stvořil klávesu s čárkou, věděl, co dělá a proč to dělá. A vy na to dobré dílo z blbosti takhle kálíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2013 23:14 | Ludvík Dítě

A kde se dají zjistit ta jména, na která jsou ty akcie?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2013 23:11

Ministryně musí, troubo. Jí prostě zakázali používat to, co tam právě teď má, co zdědila po tom Šiškovi a jeho morčeti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2013 19:56 | ZIKO

Miliarda sem,miliarda tam.Za takový nápad hospodaření,navíc v době,kdy kdy se slovo úspory skloňuje ve všech pádech,by měla mainistryně okamžitě sbalit kufry.S ní pochopitelně i Nečas,pokud bude ochoten podporovat takové rozmařilé nápady.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2013 13:22 | jiřka

další novela nesmyslu za miliony
tak at si to do poslední korunu zaplatí ten chytrák nakradeno na to má
rovnice rovnosti-debil je schopen vymyslit jen debilitu
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2013 13:07 | Jan

Hmm chtel bych videt, jak by jsi to ty zakomplexovany clovicku, rikal tem ministrum do oci a vysvetloval proc to rikas....
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2013 11:40 | Honza

Třeba to bude tím, že tenhle článek je o informačním systému na řešení dávek, ne o smyslu dávek samotných. Co říkáte? Pod článkem o tom, že v budově MPSV skřípou okna taky nebudu diskutovat o tom, jestli mám nebo nemám rád ministra.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2013 10:47 | Marek Číhák

Co tu máme stále psát, celá vláda jsou bezpáteřní zloději a dokud nebudou mít za svá rozhodnutí zodpovědnost, nic se nezmění. Nebo musí přijít někdo ráznej a všechny vyházet. To už napsal někdo v knize Main Kampf a proto ji zakazujou.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2013 9:59

Zajimave, ze nikoho nezajima podstata problemu. A sice to, ze jakoukoliv formu davky bere vice nez polovina populace.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2013 9:20 | Honza

Kdysi jsem dělal jako řadový mopslík v OKsystemu, té firmě, co vyvíjela původní verzi software, která byla sice určitě předražená, ale nějak fungovala. (A kdyby byli na MPSV kompetentní lidi, tak to mohlo fungovat velmi dobře a ne "nějak" a být předražené jen trochu. OKsystem se moc cukat nemohl, byl na těch zakázkách životně závislý.) Pár let po mém odchodu z firmy jsem potkal bývalého kolegu a už tehdy mi říkal, že je Drábek šílenec, že si to představuje jako hurvínek válku a že to celá špatně skončí. To bylo minimálně rok před tím než to celé bouchlo. Kolega tehdy ve stylu krysy opouštějící loď raději s předstihem právě opouštěl OKsystem, prý aby pak nehledal místo zároveň se stovkou jiných programátorů :-)
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 21 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ludmila Müllerová: Málokdo chce slyšet, že sKarta mohla být dobrá služba

20. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Ludmila Müllerová: Málokdo chce slyšet, že sKarta mohla být dobrá služba

Nekonečný příběh sKaret pokračuje dál. Jak se s neúspěšným projektem nakonec popasuje ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová? A nemá strach, že na ni po jejím předchůdci... celý článek

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

7. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

Peníze.cz přinášejí další sérii kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Spočítejte si přehledně a jednoduše, jak vysokou letos dostanete podporu v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení.... celý článek

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

4. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

V červenci Peníze.cz přinesly rozsáhlý dvojdílný rozhovor s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí Vladimírem Šiškou. Tehdy nikdo netušil, že je to jeden z posledních velkých... celý článek

Jak na sociální dávky: několik tipů

13. 8. 2012 | Barbora Buřínská | 17 komentářů

Jak na sociální dávky: několik tipů

Sociální systém v Česku není ani jasný, ani přehledný. Rozhodli jste se žádat o některou z dávek státní sociální podpory? Máme pro vás několik tipů.

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

9. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

Politici nedají jinak. Vytrvale předvádějí psí kusy. A tak naše politická střelnice pokračuje. Minulý týden byl na odstřel ministr školství Josef Dobeš. Dnes je na mušce jeho vládní... celý článek

Partners Financial Services