Tonoucí ODS: za dávky se neschováte! Na život dva tisíce, zbytek bere exekutor

ODS vzkřísila dřívější nápad sociální inženýrky (jinak ale magistry z plzeňských práv) Ivany Řápkové. Chce začít chudým dlužníkům exekučně zbavovat i životní minimum, které je zatím pro exekutora nedotknutelné. Vyhořelá partaj nutně shání voliče? Zn.: I extrémista vítán? Co si o tom myslíte?
Tonoucí ODS: za dávky se neschováte! Na život dva tisíce, zbytek bere exekutor

Ještě než vláda v současné skladbě doslouží, chtějí zúčastněné strany podepsat novou koaliční smlouvu. Jenže ne a ne se domluvit. Vedle fiskálního paktu Evropské unie vedou spory i o dalších bodech programu. Konfliktní je například záměr ODS, aby životní minimum podléhalo exekuci. V médiích to v posledních dnech potvrdil předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík i šéfka LIDEM Karolína Peake, jejichž strany jsou prý proti.

Životní minimum se definuje jako minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb. Důležité je zejména jako ukazatel při přiznávání dávek v hmotné nouzi. Laik by odhadoval, že takový termín a definici máme proto, aby bylo jasné, že to je suma, pod kterou chudého člověka společnost zkrátka nemůže nechat spadnout. Pokud tedy nechce, aby umřel hlady, otročil lichvářům nebo začal krást. Jenže to jsme asi vedle.

Životní a existenční minimum

Když si v naší kalkulačce vypočtete výši životního minima, zjistíte, že to opravdu není mnoho (ačkoli životní ani existenční minimum nezahrnuje nezbytné náklady na bydlení): tak například u matky se dvěma malými dětmi 6620 korun, u jednotlivce 3410 korun.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

„Existenční minimum je minimální hranicí peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Existenční minimum nelze použít u nezaopatřeného dítěte, u poživatele starobního důchodu, u osoby invalidní ve třetím stupni a u osoby starší 68 let.“ (Zdroj: MPSV)

Řápková revival

Návrh největší vládní strany nespadl z nebe. Zákon, který exekuci životního minima umožňoval, tlačila předloni parlamentem Ivana Řápková – žena, která se dlouhé měsíce „hřála“ (a občas doslova vařila) na výsluní mediální pozornosti. Ne každý jí tleskal s nadšením. Postupně ji proslavily dvě kauzy. Nejdřív posílala exekutora, aby zabavoval dlužníkům chomutovské radnice (v naprosté většině Romům) peníze hned u okýnka se sociálními dávkami. Zákony platí pro každého stejně.

A pak se ukázalo, že s tím stejným metrem pro všechny to dost možná nebude tak horké. Ivana Řápková je totiž absolventkou plzeňských práv, jednou z těch, u kterých se mluvilo o velmi podivných okolnostech studia: diplomovou práci (budoucí magistře ji vedl docent Kindl, budoucí čestný občan Chomutova) se nepodařilo najít v příslušných archivech, tak nějak chybí doklady o docházce; univerzita dokonce s Řápkovou zavedla řízení o odebrání diplomu, nakonec jí ale zůstal. „Pochybení se nepodařilo jednoznačně prokázat“, pochybnosti ale přesto nutně zůstávají.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o studentech živnostnících. „Je mu dvacet a už je dvojnásobným parazitem. Nejen že Karel („za peníze nás všech“) studuje vysokou školu, ale už rok taky podniká. A drze uplatňuje vysoký – šedesátiprocentní – výdajový paušál. Neplatí žádné daně. Přesto ho stát dře z kůže víc než jeho lenivější spolužáky, které živí rodiče.“

Knížku za inspirativní příspěvek do debaty bychom chtěli poslat Petrovi, který – jak píše – při studiu podnikal. Z dlouhého (a trošku budovatelského) textu vybíráme: „Nechápu, proč by měl podnikající student platit zdravotní a sociální, když ho za něj, pokud nepracuje, platí stát. Na druhou stranu, je to asi taková lehká příprava, že až student dostuduje, bude to mít ještě těžší. Kdybych se měl znovu rozhodnout, zda začnu podnikat v době studia, udělal bych to. Budu to doporučovat i svým dětem. Má to kromě možného příjmu nejednu důležitou přidanou hodnotu – člověk se mnoho naučí – (...)“

Mediální pozornost, spojená se studiem na neblaze proslulé právnické škole, Ivaně Řápkové nepřekážela při tlačení návrhu na exekuci sociálních dávek parlamentem. Nesmlouvavě hlásala, že za sociální dávky se nemá nikdo schovávat a že bohatě stačí nechat dlužníkům existenční minimum, které aktuálně dělá dva tisíce dvě stě korun na měsíc. Možnost využít exekuce životního minima však podle Řápkové měla mít jen města a obce.

Stopku jí vystavil až Senát – který se nakonec v Poslanecké sněmovně nepodařilo přehlasovat. Nápad Ivany Řápkové (a její stranické kolegyně Lenky Kohoutové, abychom byli přesní) ovšem nepřišel nazmar. Semínko bylo zaseto a čekalo jen na správné počasí, aby vyklíčilo. A opravdu řada stranických kolegů se nechá inspirovat a najednou se exekuce životního minima objeví v návrhu koaliční smlouvy. S tím už ovšem podle svých slov Řápková nemá co do činění, nic o tom prý neví, koaliční jednání jdou mimo ní.

Těžko říct, jestli ODS sporný bod do koaliční smlouvy nakonec protlačí, nebo zda Petr Nečas po mediálním humbuku vycouvá, všechno dementuje, a vysvětlí nám, že ze záměru jeho partaje kdosi udělal kočkopsa (jak rád říká). První vyjádření členů strany – například již zmiňované Lenky Kohoutové, tomu nasvědčují: ODS podle ní na exekuci životního minima netrvá.

Abychom se ale nedivili. Proč by si strana, které je v posledním vládním angažmá vytýkána „levicovost“ a která se zmítá nad dnem volebních preferencí, pro změnu nepomohla trochou pravicového populismu a apelem na ty nižší z našich pudů, že? Své voliče a příznivce by pak jistě našla. A nebyla by první, ani poslední.

Co si o tom myslíte vy? Mělo by životní minimum zůstat pro exekutora nedotknutelné? Nebo je to zbytečný luxus? Chytá se tonoucí ODS toho správného stébla? Své názory pište do diskuze. Nejtrefnější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Libuše Neščáková. Zákoník práce 2013 v praxi – komplexní průvodce

V jedinečné publikaci vám autorka poradí, jak řešit nejčastější problémy, které v praxi přináší nový zákoník práce. Obsahuje praktické vzorové dokumenty.

Svatopluk Galočík, Oto Paikert DPH 2013 – výklad s příklady

Publikace poslouží všem, kdo se s daní z přidané hodnoty setkávají. Pro snadnější pochopení výklad doplňuje bezmála 300 příkladů z praxe.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 12. 2013 12:40 | Jiří

Problém dluhů a exekucí je tak rozsáhlý, že mne překvapují lidé, kteří mají jednoznačné řešení. 1. Ano, někdo byl nezodpovědný a půjčoval si bezhlavě. Ale úvěrové společnosti jsou podnikatelé. Není náhodou jejich podnikatelským rizikem půjčit peníze někomu, kdo je nebude moci/chtít splácet? Budete-li podnikat v obchodě a odběratel vám nezaplatí fakturu, protože si ze svého s.r.o. vyplácí vysoké odměny k zaplacení vlastních úvěrů, pak přivedete jeho s.r.o. k insolvenčnímu řízení, atd., ale s.r.o. dluží mnohem více, než je jeho hodnota, nedostanete nic. A to je vaše podnikatelské riziko - neměli jste mu prodávat na fakturu (jako by to bylo možné). A nyní za 2. pracujete pro výše uvedeného a on vám nezaplatí několik měsíců (nejdříve sliby, pak nic a děláte-li navíc na živnost, nikdo vám nepomůže). Půjčíte si na další nájem,jídlo a cesty do práce, ale práce nevyjde. Člověk (bohužel) není robot, který odebírá energii jen když pracuje. Člověk má spotřebu (a děti také) i když nepracuje. Nepracuje není přesné, nemá práci (příjem), protože hledat si práci je ta nejtěžší práce a navíc bezplatná a ještě s náklady na dopravu na výběrové šaškanice. Závěrem: pokud by se v ČR nevydržovaly nepracující a nezodpovědné skupiny, byly by peníze pro zodpovědné (ti by to na daních vrátili), dluhy by se měly řešit v širším měřítku (v západních zemích to tak je). Nevěřím tomu, když jde Ex. zabavit několikamilionový majetek a má za to pár desítek tisíc, že se to nedá "nějak zařídit" za vyšší odměnu. Zatímco ten okradený, bez práce, ho nemá čím uplatit. Tak jako dopravní přestupky nemůže řešit soukromá firma, exekuce (mnohem vyšší částky) by neměly být v soukromých rukách (kapsách). Realitou se u nás stal Antijánošík, bohatý, který bere chudým. Milostivě jim nechá 3500 Kč na měsíc (porovnejte s ostatními v EU!) a ještě nařídí odevzdat skoro polovinu exekutorovi? Všem je jedno kde ti lidé budou bydlet (u nás v zimě mrzne!), co budou jíst? Nebylo již otrokářství zrušeno?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2013 21:04 | Podlesni

Je pravda, že spousta lidí si nadělala dluhy nezodpovědně, ale ti co půjčují a pak člověk platí jen vysoké úroky prvních pár let, tak ti by se taky měli podílet na riziku, že peníze za takových podmínek mnohdy nemusí dostat!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2013 12:55 | Pavel

Nu, to že exekuce může přijít jako blesk z čistého nebe i člověku slušnému je skoro jisté. Například včera byl ve zprávách krátký šot o ČKP a jejich metodách. Nicméně osobně bych viděl asi jako nejlepší řešení existenci nějakého kurátora pro určité skupiny lidí, co nejsou schopni všechno tohle obsáhnout. Já se tím vším docela zaobírám a stejně mě vždycky někde nějaká novinky rozčílí. Například teď ten zákon o zápisu do katastru. Přjdete o barák ani nevíte jak. A můžete bejt klidně profesor. Jistá je dneska jenom smrt.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2013 16:53

Chacha, těchhle případů je minimum, normálně dlužíte deset korun, přijdou vám nějaké upomínky a máte několik šancí zaplatit v řádu stovek, než se z toho stanou desetitisíce, chvíli to trvá.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2013 0:19 | Jana

Víte co udělá exekutor když tohle schválí ? Budete chodit měsic do práce a nedaj vám prakticky nic protože si to vše vezme exekutor .... výsledek ? Nebudete mít ani na dojíždění do práce takže o ní příjdete a ejhle z čeho bude exekutor strhávat peníze ? A v případě že nemáte já nevím nemovitost v hodnotě dluhu tak vám vezme já nevím třeba 10 let starou televizku ? Hmm hodnotné :D Je to kontraproduktivní ..... upřímně to by mělo dojít i těm exekutorům. Další věc je že by měl stát ohlídat nezákonný postup zaměstnavatelů kteří mnohy na pohovoru pronesou pokud máte dluhy (nebo řeknou exekuci to je fuk) tak se rovnou otočte ve dveřích a sbohem. Přitom Zaměstnavatele to nestojí ani o vyndru více než u člověka kterej dluhy nemá. Ale to by jsme nesmeli být češi. NA jedné straně spousty těch kteří museli mít vše hned aniž by mysleli do budocna na straně druhé zmetci kteří stejně jako dlužníci nemyslí dále než na příští týden! :D
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2013 0:12 | Jana

iveta šubová: To snad nemyslíte vážně ....... víte o tom že exekuce na vás dopadne jako rána zlodějů kteří vám vyčuraně pro příklad z dluhu 10 korun udělají já nevím např 9 tisíc + úroky z prodlení , vy jste uplně mimo realitu :D ne každý dlužník je lempl kterej si nabral úvěry s umyslem je nesplácet ..... proberte se ..... především dnešní exekutor nění žádnej uředník ale soukromý podnikatel ...... a proč ? Protože mu to zemanova vláda umožnila....... Až se toto vrátí do ruky úředníí moci a nebudou to vykonávat lidé jako Pan Vrána kterej již stál u soudu ale přesto tuto výnosnou podnikatelskou činnost provozuje dál tak se možná na exekuce budou lidi dívat jinak. :D Btw. byla doba kdy si jak banky tak "exekutoři" činili nárok na úroky z úroků ..... což je totaální nesmysl jak vysvětlíte že ti svatoušci vymáhali smyšlené peníze? ..... váš příspěvek hovoří za to že jste buď právní batole který slouží nějakému exekutorovi a nebo nevíte ani to co se veřejně píše :D na to že ty "úřední" osoby jsou ve skutečnosti hodně dobře vydělávající mafie nemusí být člověk ani dlužník :D
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2013 18:49 | ZIKO

Buď je životní minimum opravdu minimem pro přežití,pak už není možné ho jakýmkoliv způsobem snižovat. Nebo je v nadstandardní výši a potom se jedná o štědrý státní příspěvek.V tom by si měla vláda udělat jasno.Je naprosto mimo realitu,že na přežití stačí dva tisíce bez toho,aby si člověk nevypomáhal zlodějinou.
+69
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2013 17:13

Ano je.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2013 15:13

Ahoj eďo, tahle přezdívka ti sluší zatím nejlíp. Možná ještě zkrátit jenom na první slovo.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2013 15:12

V zásadě ano, střecha, slamník, židle, stůl a betonová podlaha – to je dostatečně humánní. Dokud pak člověk nevidí ty lidi v reálu, půlka jsou slabomyslní a i v té druhé půlce, kde jsou lemplové, najdete takové, kteří mají děti, které za nic nemůžou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2013 14:41 | pepa

Tady asi nikdo neslyšel ministryni práce že účet spojený s Skartou nepodléhá exekuci.Takže pozor abyste nenahnali klienty České spořitelně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2013 13:49 | jezevec

proč by ale měl dlužník nějak důstojně žít a existovat?
exekuce na vás nedopadne jako rána osudu - za ní stojí dlouhodbě neřešené dluhy, nepřebírání pošty, vyhýbání-se administraci dluhu, ... a hlavně - někdo komu jste nezaplatili prachy!
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2013 10:53 | BLBEC OD VIDLÍ

A co s politiky, co nasekaj jen za leden, únor a březen 2013 dalších 48 miliard korun dluhů, co s nimi, kam s nimi ? Tohle fakt nemá řešení jiné, než totální státní bankrot, potažmo fglobálních rozměrů, což se už děje a do té doby je výhodou nabrat, nasekat co nejvíc soukromých úvěrů a půjček. Kdo nechápe, dostane se brzo pod okap, snad konečně vystřízliví ze svých iluzí.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2013 10:34 | Marky

Rovněž si myslím, že dluhy se mají platit a bohužel znám spousty případů z okolí, kdy si lidé bezmyšlenkovitě půjčovali třeba na novou elektroniku či nábytek anebo na dovolenou, aniž by měli zaměstnání a zajištěné finanční prostředky. Z druhé strany, každý se může dostat do problémů a pokud se jedná o lidi, kteří si to nezavinili vlastní blbostí, pak by jim nejen stát, ale i obec, ve které žijí, měli pomoci, aniž by to muselo dojít až do exekucí. V ČR to však platí obráceně. Věční neplatiči a nemakačenka dostávají maximum na dávkách a člověku, který přijde o práci řeknou, ať ho živí jeho rodina, ať prodá vozidlo, kterým dojížděl do práce, anebo které k práci využíval, atd. Osobně bych se v případě "věčných neplatičů", s nimi vůbec nebavila. Bohužel je pravda, že pokud nedostane tento typ člověka své dávky, tak půjde krást. Takže se spíše nabízí otázka, co s takovými lidmi?..a teorie, že je převychováme jsou opravdu naivní, o tom svědčí nefunkčnost výkonů trestů. Až se vyřeší tato otázka, pak bude v EU po krizi, ale to by taky znamenalo zrušit velká množství státem dotovaných míst a funkcí a do toho se asi nikomu nechce. Také by pomohlo, kdyby stát méně mluvil do ekonomických věcí a méně finančně zatěžovat soukromý sektor, pak by se ekonomika rozhýbala a nebylo by třeba tolik sypat do sociálních dávek. A rovněž by státní kase prospělo, kdyby v poslaneckých a senátorských lavicích seděli znalci ekonomiky anebo přímo vysloužilí vědci, ti by třeba uměli sehnat státu a českým firmám peníze a tak by stát pak nemusel platit různé odborníky např. k posouzení, zda měli kandidáti na prezidenta v pořádku účetnictví:)
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2013 9:57 | Jan

Kde si viděl mamuta v první třídě na obrázku, když ti ho ukazovala soudružka učitelka u jeskyně ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 23 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Terénní pracovníci v srdci chudoby: velké prohry, malá vítězství

11. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Terénní pracovníci v srdci chudoby: velké prohry, malá vítězství

Do terénu vyrážejí vyzbrojeni očkováním proti žloutence typu A a B. „Zaměstnancům ho platíme hned po nástupu,“ říká Radka Kunešová, koordinátorka programů Člověka v tísni v Ústí nad... celý článek

Na hraně bytové nouze. Kolik Šluknovů se vejde do jednoho Česka?

6. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Na hraně bytové nouze. Kolik Šluknovů se vejde do jednoho Česka?

Migrační kolotoč, ghetta, násilí a sociální neklid... Když vybuchnul Šluknov, bylo jasné, že je třeba začít jednat. Jenže – za rok a půl se nezměnilo nic. „Sociálně vyloučených lokalit“... celý článek

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

7. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Kalkulačky 2013: podpora v nezaměstnanosti, příspěvek na bydlení, životní a nezabavitelné minimum, osobní bankrot

Peníze.cz přinášejí další sérii kalkulaček aktualizovaných pro rok 2013. Spočítejte si přehledně a jednoduše, jak vysokou letos dostanete podporu v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení.... celý článek

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

14. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

O chystaném velkém třesku v exekucích vás Peníze.cz loni informovaly mezi prvními. Po roce je jasno: exekucím letos Ježíšek nadělí nový kabát. Převléknou se do něj už prvního ledna.... celý článek

Důchodci a děti v exekuci: v Česku žádná zvláštnost

19. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Důchodci a děti v exekuci: v Česku žádná zvláštnost

Důchodci a děti v exekuci. Dva fenomény, které se nebezpečně šíří českou kotlinou. Alarmující jsou hlavně počty prvních jmenovaných. V exekuci jsou desetitisíce českých důchodců. Jen... celý článek

Partners Financial Services