Náhlá smrt povinné sKarty? Co si o tom myslíte?

Taky nevíte, jestli bude sKarta povinná, nebo ne? A jestli vůbec bude? Dlužno říct, že aktéři zatím posledního dějství téhle operetky vám to neusnadnili. Co myslí premiér slovem povinná nám musel dokonce překládat šéf České spořitelny. A co změnila silná slova o mrtvé povinné sKartě? Nic!
Náhlá smrt povinné sKarty? Co si o tom myslíte?

Nastupující ministryně sociálních věcí mluvila v nedávných dnech dvakrát do rádia. K sKartám pokaždé řekla to samé, přesto bylo těch pár vět interpretováno pokaždé jinak. Hezky to ilustruje debatu o kartách sociálních systémů: guláš.

Ministryně dvakrát řekla, že stát má zákonem dané, že dávky se vyplácejí přes sKartu, a že má uzavřenou smlouvu s Českou spořitelnou. A že dokud se tohle nezmění, nedá se nic dělat, příjemci dávek musí sKartu mít, jinak nic nedostanou. Jednou k tomu řekla, že je připravena jednat o změnách v používání sKarty – a tohle vystoupení dostalo nálepku „podle ministryně by sKarty mohly být dobrovolné“. Když o tři dny později znovu konstatovala, že „zákon dobrovolnost sKaret nepřipouští“ a dodala, že úplná dobrovolnost by systém sKaret mohla ohrozit, titulky správně hlásily, že ministryně chce sKarty povinné. Přesto úplně správné nebyly, tvrdily totiž, že Ludmila Müllerová náhle mění názor.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden byla rubrika Co si o tom myslíte? o dědečkovi, který už se na to nemohl dívat. Koupil prkýnka, vzal nářadí a ty rozpadlé lavičky v parku spravil. Až to tak začne dělat každý, nezačnou se na to ti, kteří mají být za takové služby zodpovědní, spoléhat? 

V diskuzi nás potěšil – a uklidnil – příspěvek paní Radky z 20. listopadu. Někdy prý stačí úředníkům povědět, co že by vlastně bylo třeba udělat – jsou to taky jenom lidi, kteří všecko nevidí. Kéž by aspoň to platilo v co nejvíc případech.

Jak se premiér probudil

Otázka je, jak to má ministryně Müllerová dohodnuté s premiérem. Ten totiž nedávno zjistil, že se mu projekt sKaret nějak nelíbí. Měl by být brán vážně – jednak je první mezi ministry, jednak by měl být na oblast sociálních věcí odborník – sám přece v čele MPSV ještě před pár lety stál.

Aby ale premiér začal jednat, musela jeho strana dostat na frak ve volbách.

A to jsme najednou slyšeli, že Nečas „zakazuje strašit šetřením“ (kdo si naposled nechal od premiéra něco zakázat?) nebo že „tvrdé kontroly švarcsystému jsou falešným směrem“. A taky, že „vláda byla smlouvami o sKartě podfouknuta“ a že si nedokáže představit, že by sKarty byly povinné. Prozření jsou to překvapivá – protože pro škrty, potírání švarcsystému i sKarty premiér ve vládě i ve Sněmovně příkladně hlasoval.

Rotující Nečas

Pokud jde o švarcsystém, předvádí Nečas přímo veletoče: v únoru 2009 (jako ministr práce a sociálních věcí) říkal, že představa, že je možné proti švarcsystému bojovat, je iluzorní. Navrhoval dokonce, aby se švarcsystém dočasně povolil všem, zhodnotily se dopady a pak se rozhodlo, co bude dál. Uběhlo pár let, a (už jako premiér) poplácával po zádech Jaromíra Drábka, který vyhlásil švarcsystému nesmiřitelný boj. A vida, sotva Drábek padnul a ODS prošustrovala další krajské a senátní volby, Nečas se zase rozpomněl, že boj proti švarcsystému je falešný směr.

Jak se ale zdá, ono se se švarcsystémem bojovalo spíš pusou a zastrašováním:

Premiér je zkrátka hlava děravá a občas zapomene, co si včera myslel. Berme proto i jeho nejnovější postoj k sKartě s nadhledem. Možné je cokoli. Jisto však je, že za stát začal o sKartě vyjednávat s dalším zainteresovaným, totiž s Českou spořitelnou, která systém provozuje. Právě jsem se vrátil ze Spořitelny a pan generální všechny moje požadavky přijal! Tak nějak si lze přeložit premiérovo vyjádření po schůzce. „Podle předběžné dohody, kterou mám s generálním ředitelem České spořitelny, je možné označit koncept povinné sKarty za mrtvý,“ řekl Českému rozhlasu.

Jenže jedním dechem říká, že karta bude sloužit jako průkazka. K čemu přesně má být taková průkazka dobrá, když k prokazování máme občanský průkaz, sice jasné není, ale čert ten detail vem.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Pro zvýšení finanční gramotnosti vašich dětí!

Eva a Michal Skořepovi

Chytré pohádky z lesní mýtinky
Zvířátka ve světě ekonomie

a

Chytré pohádky z městské zahrádky
Zvířátka ve světě financí

Knížky vám pomůžou vysvětlit dětem základní ekonomické pojmy a zákonitosti světa peněz a financí hravým a jednoduchým způsobem. 

Nezměnilo se nic!

Jenže – jak může sloužit sKarta jako průkaz poběrače dávek, když bude nepovinná? Vysvětlil to nakonec (opět v rozhlase) Pavel Kysilka. Vysvětlil národu u přijímačů, že když pan premiér říká nepovinná sKarta, myslí tím povinná sKarta bez povinné platební funkce. Tedy sKartu musíte mít, ale smíte nepoužívat. „Nikdy nezaznělo ze strany státu, že by zpochybňoval povinnost držet sKartu a být v tom systému jednotného výplatního místa pro příjemce sociálních dávek, čili i to, co zaznělo od pana premiéra, znamená, že se počítá s tím, že příjemci sociálních dávek budou mít řekněme tedy povinně sociální , ale co je nové po té pondělní dohodě a co se mění tím, s čím my jsme přišli jako se svým návrhem: mění se to, že nebude povinná ta platební funkce sociálních karet.“ Děkujeme za překlad. A dodejme to, co pan generální taky ví: platit kartou a vybírat si peníze sKartou nemusí ani teď. Člověk si prostě zadarmo může přeposlat peníze bez prodlení na svůj účet. A dělají to skoro všichni. Zato placení v obchodech, které podle pana Kysilky má být zřídlem zisku, se zatím nějak neujalo. Takže novinka nenovinka.

A je tu ještě jedna novinka: Česká spořitelna si sežene parťáka, který zařídí donášku hotových peněz nebo složenek těm, kteří prostě s žádným účtem nechtějí pracovat. To má být ta velká zpráva. Takže si to připomeňme: původně, ještě než sKarty přišly, nám tahle možnost byla servírována jako samozřejmá. Pak bylo veliké haló, že to nepůjde. Pak nám táta sKarty Vladimír Šiška v rozhovoru tvrdil, že „klienti, kteří budou chtít setrvat u této formy [tj. u složenek], tak si tyto služby můžou objednat“. A teď Česká spořitelna ohlásí tuto možnost premiérovi jako novinku a premiér je spokojený, problém vyřešen.

Prozatím Česká spořitelna rozeslala na úřady práce přes dvě stě tisíc sKaret, do konce roku jich mělo být rozdáno šest set tisíc. A pojedeme dál. Je takový starý fór o Michelangelovi. Nějakému potentátovi se prý zdál nos jeho Davida příliš veliký. Sochař si nenápadně nabral prachu z mramoru, vyšplhal nahoru, kladívkem říznul do majzlíku, prach se kritikovi snesl k nohám a Michelangelo se ptal, jestli už je to OK. Bylo. Jenže David je mistrovské dílo, o sKartě se nic takového nedá povědět ani náhodou.

Co si o tom myslíte vy? Jak to s sKartou nakonec dopadne? Své názory pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou od Grady. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 12. 2012 11:51 | Sylva

jj, tak to lze, ale... !! Stejně ty prachy protečou přes ČS , kde je budou pár dní zdržovat, stejně po mě budou chtít, abych souhlasila s jejich podmínkami..a to já nechci a nebudu. Každá smlouva má být oboustranný a svobodný projev vůle, což v tomhle případě není ! Někdo za mě rozhodnul, předal mé osobní údaje soukromému subjektu bez mého souhlasu..je to protizákonné a protiústavní. Navíc, s účtem se nedá nijak jinak nakládat, je pouze technický,což by mi způsobilo další problémy s plněním mých závazků vůči třetím osobám. Nesouhlasím, nepřevezmu..nikdo mne dle zákona nutit nemůže a ani nesmí být dávka pozastavena.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2012 23:28 | evara

Přesně tak.I já mám maminku v takové fázi,že už většinou jen leží v posteli,je víceméně jak malé dítě,prsty má tak neohebné,že se horko těžko podepíše,jak jste napsal.Nemáme auto,dostávala příspěvek na mobilitu,jezdily jsme taxi,ale to se ještě jakžtakž pohybovala s chodítkem,po operaci se její stav tak zhoršil,že jsem zrušila poskytování toho příspěvku s tím,že ji bude vozit k lékaři sanita.Jsem zvědavá,kdo ji odveze na ten úřad.A kdo ji vyfotí.To musel vymyslet nějaký chorý mozek,který vůbec na takové lidi nepomyslel.Kéž by i on takto dopadl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2012 6:04 | Radim

To je pravda. Já jsem se pár let staral o matku, žil s ní v bytě, vyzvedával pro ni léky atd. Kdyby tehdy bylo něco podobného jako sockarta, automaticky by to dopadlo tak, že bych těch posledních pár let dostal tu kartu do ruky včetně hesla a pinu a chodil ten důchod vybírat já. I když se to údajně nesmí, prostě by to jinak nešlo. Zatímco když důchod nosila pošťačka, byla matka prakticky až do konce v tom směru samostatná, protože pošťačka ji znala. Ke konci ( stařecká demence) už se jí jen strčila průpiska do ruky a ruka navedla na místo, kde se měla podepsat, matka tam udělala jakýsi klikyhák a bylo to. Kromě úplně posledního měsíce, kdy už byla v nemocnici a tak důchod šel zpátky na úřad a byl vyplacen až v rámci dědického řízení, dostala všechny důchody. Pokud by tyto důchody šly přes sockartu, matka by minimálně posledních 5 let nebyla schopna sama ty peníze vybrat a muselo by se to řešit nějakou placenou službou navíc. A takových důchodců, kteří budou minimálně posledních 5 - 10 let potřebovat nějaké řešení bude podle mně většina. Na vesnicích kolem menších měst , jako má matka proto, že obtížně chodí a mají velký problém vůbec dojet autobusem k bankomatu, ve velkých městech třeba kvůli nebezpečí přepadení. O neschopnosti naučit se v pokročilém věku manipulaci s bankomatem ani nemluvě.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2012 23:15 | Pánek

Pane Mirku, proč bych měl hledat informace o něčem, co nechci a ani nepotřebuji. Dosud stačilo nahlásit účet, na který mají peníze posílat. To je sice pěkné, že je většina operací s sKartou zdarma (kéž by jim to vydrželo aspoň první rok!), ale účtů i karet mám už dost. Proč si mám u další měnit za 6 Kč PIN, abych si ho pamatoval?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2012 23:09 | evara

Jo,ale skoro všichni,co tady píšete,máte asi zdravé ruce a nohy.Představte si nemohoucí stařenku či stařečka,jak musí kdesi z Dolní Horní jet vyřizovat sKartu do města,nechat se fotit(fotka má být aktuální)a vždy,když budou chtít peníze, budou muset absolvovat stejnou cestu.Je to velmi debilní opatření,vůbec se nepočítalo se starými lidmi,nepohyblivými lidmi.Pro většinu takových lidí je obrovské trauma se jen vypravit k lékaři,natož kdesi vyřizovat takové záležitosti.Nedovedu si představit,jak si takový člověk zapamatuje PIN a jak si vybírá peníze z bankomatu,když pomalu,někdo určitě,si nepamatuje už ani své jméno.A ne všichni tito lidé mají příbuzné,kteří se o ně starají.A zkuste si u nějaké agentury objednat služby,je to velmi drahé a těm lidem na to nebude stačit ani důchod ani příspěvek na péči.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2012 21:00 | loki

Je to můj stát a já nechci, aby vymejšlel kraviny. Pokud má bejt smyslem buzerace (a jinej smysl to mít nemůže), tak jsem proti.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2012 20:34 | Pánek

Je neuvěřitelné, že politici uvedou v život něco, o čem nikdo z nich nic neví. Na vlastní uši jsem slyšel p. Drábka, že sKarta není povinná (nemusím ji převzít), ale že se pak nedostanu ke svým penězům. Dále jsem na vlastní uši slyšel novou paní ministryni, že sKarta není povinná a pokud ji nepřijmu, poběží dál původní způsob výplaty. To je přeci naprostý rozpor v postoji těch nejinformovanějších (nedostanu se VERSUS poběží dál)!!! Ten zákon znamená něco konkrétního, nebo cokoli podle toho, jak je ministr hloupý nebo chytrý? Když se v tom nevyznají ministři, jak se v tom mají vyznat občané?!? A podle čeho se mají rozhodnout, jaký postup zvolí?
A protože to časem bude povinné i pro důchody (jelikož pan generální ČS se postará a ministři zjevně nestíhají), tak bych rád věděl, proč si mám kvůli ministrovi platit dražší bankovní účet? Nyní mám u PS tarif Senior za 25 Kč měsíčně, včetně internetgankingu. Ale podmínkou je, dostávat důchod na účet. Tedy opravdu DůCHOD, nikoliv libovolný pravidelný příjem, což by bylo přeposlání z sKarty!! A seniorský účet u ČS nechci, ten je mnohem dražší.
Prostě jste mne, páni politici, pěkně nakrkli!
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2012 20:03 | Linda Mia Tommorrov

politici na obyčejné lidi vymýšlejí bič. Vůbec nic neví o obyčejných lidech a když se ozvou, tak jsou Hitlerovy děti.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2012 19:57 | Hofr

Proboha, když chci něco od státu, tak musím respektovat to co mi stát uloží. Samozřejmě se mohu rozhodnout a nic nechtít!
-14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2012 16:06 | ZIKO

Tato vláda vyplodila tolik zmetků,kolik se jich nepodařilo vyplodit všem předešlým vládám dohromady.Příštím generacím poslouží dnešní politici jen jako odstrašující příklad nebo podklad do humorných časopisů.Ale to už bude líp.To jenom my současnící si to vyžereme až do dna,co taky jiného,když se nedokážeme s tou zlovůlí vypořádat.Jendou se nás budou naše děti ptát,jak jsme to mohli dopustit.Těžko jim budeme odpovídat.Nástrojů máme dost,jen obě ruce levé.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2012 13:55 | Marcela

Nevím proč nějaká Spořitelna jako soukromý subjekt má mít informace o tom,že je manžel v invalidním důchodu a má průkazku ZTP.Že pobírá 400,-Kč na mobilitu?Tohle by snad mělo být ve správě státu. A jak zde již někdo vzpomenul opoždění s rodičovským příspěvkem,tak toto by bylo to samé,když se peníze přeposílají z banky do banky.My máme svoji banku kam nám chodí peníze a zase máme trvalé příkazy odkud vše platíme.Tak nevím proč mám mít nějaký mezičlánek?Vyhazují se nesmyslně peníze a to není jen MPSV,ale všechna ministerstva.O korupci a zakázkách na míru se nemá asi ani cenu rozepisovat.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2012 13:03 | Johny

Stačí si to nastudovat http://www.skontakt.cz. A udělat to jako spousta mých známých: vyzvednout si kartu a ihned při převzetí na kontaktním místě (pracáku) sepsat s úředníkem/nicí formulář na přeposílání všech dávek, které se na kartu pošlou, na svůj vlastní účet -- toto je podle zákona (i sazebníku)bezplatné. A funguje to! Ovšem zasmál jsem se u jedné kamarádky nezaměstnané: tak já jsem teď socka a mám platební kartu na to, abych si denně koupila těch pár rohlíků. Už se vidím, jak v obchodě nakoupím za pár kaček (protože navíc ta dávka nestačí) a použiju u toho skartu...jako ti zákonotvůrci opravdu nepřemýšlejí.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2012 12:47 | Mirek

Zřejmě nevíte o čem vlastně mluvíte a ceník určený pro Karty sociálních systémů / S karty / jste určiě ještě neviděl .

Zkuste třeba tady a dovíte se spoustu věcí.
http://socialnireforma.mpsv.cz/files/clanky/79/sKarta_A4_sazebnik_07.pdf Možná se Vám to pak nebude zdát vůbec špatné ...

Pohodlnější je ale místo hledání informací spustit "rachot" .

Přeju hezký den ! :o)
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2012 11:37 | Standa

Dceři chodí rodičovský příspěvěk na účet S kartou o 4 dny později než když chodil přímo. To je vývar, používat něčí peníze 2 měsíce v roce(počítám únor)? Kdo se mnou založí novou banku(k zavedení podobného systému bych dal Šiškovi taky mastný úplatek?
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2012 11:36 | Sid

na vyzvednutí máte oficiálně 6 měsíců. Takže bych radil nespěchat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 26 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

14. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

Ve druhé části rozhovoru s Vladimírem Šiškou, náměstkem ministra práce a sociálních věcí, budeme řešit roli České spořitelny v projektu sKaret. Dozvíte se také, zda budou moci účet... celý článek

Vladimír Šiška: sKarty ušetří státu spoustu peněz

7. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Vladimír Šiška: sKarty ušetří státu spoustu peněz

V dvoudílném rozhovoru s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí jsme se bavili o nově zaváděném systému sKaret. Jak se bude karta používat? Kolik státu ušetří? A co její... celý článek

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

29. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

Příjemci sociálních dávek, nezaměstnaní, rodičové, těšte se! Svět se mění. Z nařízení moci úřední budete moderní. První sKarty jdou do světa. Začínáme naštěstí zvolna.

Úřady práce začnou rozdávat sKarty. Dosáhne na dávky snáz exekutor?

18. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Úřady práce začnou rozdávat sKarty. Dosáhne na dávky snáz exekutor?

Výplata sociálních dávek v Česku se otřese v základech. Změny se dotknou milionu domácností. Na konci června začnou úřady práce rozdávat sociální karty. Hledali jsme odpovědi na dosud... celý článek

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

1. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 36 komentářů

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

Bude mít sKarta pro příjemce sociálních dávek nějaký přínos? A opravdu díky ní stát ušetří, nebo jde jen o další zpackaný projekt? Ptali jsme se šéfa Transparency International Davida... celý článek

Partners Financial Services