Stát nemůže omezit sKartu? Jak je to doopravdy

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 28. 10. 2012 | 5 komentářů
Při snaze omezit nebo zrušit sKarty by si budoucí ministři sociálních věcí měli počínat jak chytrá horákyně. Situaci jim totiž komplikuje ustanovení ve smlouvě uzavřené současným vedením ministerstva s Českou spořitelnou, na jehož existenci upozornil on-line deník Aktuálně.cz.
Stát nemůže omezit sKartu? Jak je to doopravdy

Někteří kritici projektu ale nyní nemají pravdu, když tvrdí, že sKarty nelze kvůli smlouvě po dvanáct let omezit. Naopak, lze to poměrně snadno. Není také pravda, že by se závazek ve smlouvě – výplata alespoň 98 procent dávek přes karty – týkal i důchodů.

On-line deník Aktuálně.cz po analýze smlouvy a konzultaci s nezávislými právníky nabízí přehled, jak je to s možným omezením projektu doopravdy.

Závazek jen pro ministerstvo

Ministerstvo práce a sociálních věcí se ve smlouvě zavázalo „nevyvíjet žádnou činnost, která by mohla vést k provádění výplaty dávek prostřednictvím sKarty v rozsahu menším než 98 % objemu vyplácených dávek“. A současně že „nebude vyvíjet žádnou činnost, která by vedla ke zmaření účelu této smlouvy nebo k podstatné změně okolností významných pro fungování systému“.

Tato podmínka zavazuje i všechny nástupce Jaromíra Drábka a podle oslovených právníků jde o poměrně standardní nástroj, jakým se firma alespoň částečně brání proti tomu, aby zakázka skončila ihned po výměně ministra nebo změně vlády.

Zmíněný zákaz se ale logicky nemůže týkat poslanců nebo nezávislých soudů – proti nim nelze „pojistit“ žádnou podobnou smlouvu.

Takže pokud omezení sKarty nebude prosazovat sám ministr, může k takové změně zákona dojít standardním způsobem. Omezit nebo zrušit tento projekt může také soud.

Smlouva totiž výslovně uvádí, že její plnění musí být v souladu se všemi účinnými právními předpisy po celou dobu jejího trvání. Jestliže dojde ke změně zákona nebo rozhodnutí soudu, způsobí to automaticky neplatnost příslušné části smlouvy (nikoliv nutně její zánik jako celku).

Anketa

Co teď s sKartou?

Co může spořitelna

Jak by se pak zachovala Česká spořitelna? Při „podstatné změně podmínek“ může dohodu vypovědět s měsíční výpovědní lhůtou. Podstatnou změnou je přitom taková, která může bance způsobit majetkovou újmu alespoň sto milionů korun během dalších 24 měsíců oproti původnímu plánu.

Vedle nákladů na samotný projekt by spořitelna přišla hlavně o předpokládané zisky z transakcí u obchodníků – právě na placení sKartou v obchodech chce spořitelna díky poplatkům od podnikatelů vydělávat (zájem lidí je ale zatím minimální, většina si nechá dávky hned přeposlat na svůj běžný účet).

Do majetkové újmy může spořitelna podle smlouvy zahrnout i přiměřený zisk, kterého by dosáhla, kdyby místo vývoje sKarty investovala stejné peníze na finančním trhu.

Horší pozici by spořitelna měla, když se jí nepodaří vyčíslit tuto újmu nad sto milionů. Během prvních šesti let (počínaje letošním lednem) totiž nemůže smlouvu vypovědět, ani kdyby se jí výrazně zvýšily náklady. Ministerstvo se sice zavazuje, že s ní v takovém případě bude jednat o změně smlouvy, neslibuje ale, že jí vyhoví.

Smlouva je uzavřena na dvanáct let, ale teprve počínaje sedmým rokem není spořitelna vázána poskytovat služby za současných podmínek, kdy od státu nechce ani korunu. Pokud by se pak nedohodla na jiné ceně, může smlouvu vypovědět.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz; foto Isifa

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

4. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

V červenci Peníze.cz přinesly rozsáhlý dvojdílný rozhovor s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí Vladimírem Šiškou. Tehdy nikdo netušil, že je to jeden z posledních velkých... celý článek

Zdeněk Škromach: sKarty? Nemám pocit, že by stát ve finále ušetřil

15. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Zdeněk Škromach: sKarty? Nemám pocit, že by stát ve finále ušetřil

Exkluzivní rozhovor s lidovým politikem z Lidového domu. Co si Zdeněk Škromach myslí o sKartách jednoho ze svých nástupců, ministra práce a sociálních věcí Jaroslava Drábka? A co provede... celý článek

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

14. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

Ve druhé části rozhovoru s Vladimírem Šiškou, náměstkem ministra práce a sociálních věcí, budeme řešit roli České spořitelny v projektu sKaret. Dozvíte se také, zda budou moci účet... celý článek

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

29. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

Příjemci sociálních dávek, nezaměstnaní, rodičové, těšte se! Svět se mění. Z nařízení moci úřední budete moderní. První sKarty jdou do světa. Začínáme naštěstí zvolna.

Partners Financial Services