Kdo platí za cashback? Prakticky nikdo. Uživatelé sKaret budou!

Patrik Nacher | rubrika: Komentář | 23. 8. 2012 | 11 komentářů
Česká spořitelna se zuby nehty brání narčením, že bude na držitelích sKarty, tedy příjemcích sociálních dávek včetně rodičovského příspěvku či podpory v nezaměstnanosti vydělávat prostřednictví přehnaných poplatků. Minimálně u výběru hotovosti u pokladen obchodů, tzv. cashbacku, je to ale pravda.
Kdo platí za cashback? Prakticky nikdo. Uživatelé sKaret budou!

Služba výběru v obchodech (cashback) není v České republice dávno novinka. V listopadu 2006 ji začala nabízet ČSOB a Poštovní spořitelna, postupem času se přidaly další banky. Rychle si získala u bankovních klientů oblibu. V obchodě platíte kartou a přitom si uvědomíte, že si chcete ještě něco koupit v trafice, květinářství, dát si kávu v restauraci, kde neberou karty, nebo prostě mít v peněžence rezervu v hotovosti, která vám právě chybí. A tak si přímo na pokladně obchodu hotovost vyberete. Jednoduché, rychlé – a hlavně zdarma. Tedy, jak pro koho…

Poplatky za cashback v tuzemských bankách

Banka

Poplatek

Air Bank

0 / 5 Kč*

Citibank

Neposkytuje

Česká spořitelna

6 Kč

ČSOB

0 Kč

Equa Bank

0 Kč

Fio banka

0 Kč

GE Money Bank

0 Kč

Komerční banka

0 Kč

LBBW

Neposkytuje

mBank

0 Kč

Poštovní spořitelna

0 Kč

Raiffeisenbank

0 Kč

UniCredit Bank

0 Kč

Volksbank

0 Kč

ZUNO

Neposkytuje

*Malý tarif / Velký tarif
Zdroj: ceníky jednotlivých bank, zpracování: www.bankovnipoplatky.com

Jak uvádí tabulka vpravo, cashback mají zdarma zákazníci prakticky všech retailových bank, které službu poskytují. Výjimkou je část klientů Air Bank (těch, kteří mají její účet s názvem Malý tarif) a klienti České spořitelny. Za službu ale musí platit nejen klasičtí zákazníci České spořitelny – ti to ovšem dělají dobrovolně, a pokud se jim cena nebude líbit, kdykoli se můžou sbalit a přejít k jiné bance –, ale také držitelé sKarty, jimž povinnost využívat služby České spořitelny přikazuje stát zákonem.

Pokud stát někoho legislativně donutí využívat nějakou službu u komerčního subjektu, měl by zároveň zajistit, aby ta služba byla levnější, než je nejlevnější na trhu – což je v tomto případě za nulu. Jako klient České spořitelny se mohu rozhodnout, jestli službu budu využívat za 6 korun, nebo přejdu jinam a ušetřím. Když jsem si banku vybral dobrovolně, ať služba stojí klidně padesátikorunu. To je v pořádku. Jako „přinucený“ majitel sKarty ale nemám na výběr, proto by mělo docházet k jednoduchému porovnání s trhem. Poskytovat službu majitelům dávek zdarma by podle mého názoru mělo být logickým vyústěním a rozhodnutím samotné České spořitelny.

Ne každý žije v centru města, kde se to bankomaty jen hemží, a pro příjemce dávek, mezi něž patří i postižení, může být nutnost překonávat vzdálenosti velmi náročná. Pro mnoho majitelů sKaret by tedy cashback mohl být alternativou, jak se dostat k penězům. Rychle – Nemusím hledat bankomat – a levně – Nemusím vybírat z bankomatu České spořitelny za 6 korun (zdarma je jen jeden výběr k jedné dávce), nemusím vybírat z bankomatu cizí banky za 40 korun. Mohl by. Bohužel. Stát a Česká spořitelna nutí příjemce dávek platit za něco, co mají klienti jiných bank zdarma.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 8. 2012 18:32, Rada

Skarta je příšerný projekt, který se líbí snad jen těm, kteří z ní mají profit. Jsem zvědavý, jestli někdy bude zveřejněn výnos ČS z tohoto projektu. Pravděpodobně nejen ČS tento projekt přinesl a přinese penízky.

Bohužel jediný způsob, jak se panu Drábkovi nejen za sKartu "odměnit", je nevolit TOP09 a doufat, že se již tato strana nedostane do parlamentu. TOP09 je strana, která podvedla voliče (vzpomeňte si na co tato strana před volbami lákala voliče!!), takže i kdyby byl Drábek super ministr, stejně by si tato strana nezasloužila voličské hlasy (bohužel několik zaslepenců se jistě i příště najde). V TOP09 je možná několik dobrých lidí (osobně se mi nikdo, kromě věčně spícího a zmanipulovaného knížete, nevybavuje), jádro (Kalousek+Drábek) je ale zcela shnilé.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

14. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

Ve druhé části rozhovoru s Vladimírem Šiškou, náměstkem ministra práce a sociálních věcí, budeme řešit roli České spořitelny v projektu sKaret. Dozvíte se také, zda budou moci účet... celý článek

Vladimír Šiška: sKarty ušetří státu spoustu peněz

7. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Vladimír Šiška: sKarty ušetří státu spoustu peněz

V dvoudílném rozhovoru s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí jsme se bavili o nově zaváděném systému sKaret. Jak se bude karta používat? Kolik státu ušetří? A co její... celý článek

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

29. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

Příjemci sociálních dávek, nezaměstnaní, rodičové, těšte se! Svět se mění. Z nařízení moci úřední budete moderní. První sKarty jdou do světa. Začínáme naštěstí zvolna.

PIN 2499

19. 2. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

PIN 2499

Už za pár měsíců začne Česká spořitelna rozdávat první sockarty. Zatím se můžou těšit poběrači sociálních dávek, nezaměstnaní, rodičové.

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

26. 1. 2012 | Gabriel Pleska | 64 komentářů

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů... celý článek

Partners Financial Services