Jak na sociální dávky: několik tipů

Sociální systém v Česku není ani jasný, ani přehledný. Rozhodli jste se žádat o některou z dávek státní sociální podpory? Máme pro vás několik tipů.
Jak na sociální dávky: několik tipů

Abyste zbytečně nežádali o sociální dávky, které pak stejně nedostanete. Abyste naopak nepřicházeli o peníze, na které máte zákonný nárok...

... počítejte s čistým příjmem

Nárok na některé sociální dávky je podmíněný výší – nebo přesněji níží vašeho příjmu nebo příjmu vaší rodiny (rodina může být zapeklitý pojem, ale o tom dál). Počítejte vždycky s čistým příjmem. Možná vám to přijde samozřejmé a banální. Jenže v praxi se velmi často stává, že někdo si zjišťuje nárok na dávku v internetové kalkulačce a zapisuje do ní něco jinačího. A pak zpětně zjišťuje, že vlastně dlouhou dobu mohl žít o něco líp.

Pro jistotu si to pojďme ukázat na příkladu:

  • Čistý měsíční příjem čtyřčlenné rodiny se dvěma dětmi ve věku 16 a 17 let je 26 tisíc korun. Rodina má nárok na přídavky na děti ve výši 1400 korun (700 + 700 korun). Pokud by do výpočtu zadali částku hrubého měsíčního příjmu, který je v tomto případě kolem 31 500 korun, vyšlo by jim, že na příspěvky nemají nárok.

Vyzkoušejte kalkulačku přídavků na děti od Peníze.cz

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Jak stát lidem přispívá

Dávky státní sociální podpory

Dávky závisející na výši příjmu

 Ostatní dávky

Pomoc v hmotné nouzi

Dávky pro osoby se zdravotním postižením

... počítejte s příjmy celé rodiny

Ve chvíli, kdy začnete počítat, zda máte na nějakou z dávek podmíněných níží příjmů nárok, myslete i na to, že se posuzují příjmy celé rodiny. Pozor: to nemusí mít nic společného s manželstvím, nutně ani s rodičovstvím. Rodinou se tu rozumí lidé, kteří žijí ve společné domácnosti a podílejí se na jejích nákladech. Pokud žijete pod jednou střechou například s rodiči, či dokonce prarodiči, musíte do výpočtu zahrnout i jejich příjmy, případně životní minima.

  • Matka žije se dvěma dětmi ve věku 12 a 17 let ve společné domácnosti se svými rodiči. Její čistý měsíční příjem je 17 tisíc korun, rodiče dají měsíčně dohromady 20 tisíc korun čistého, příjem domácnosti je tak 37 tisíc korun. V tomto případě matka na přídavky na své děti nárok nemá. Aby je dostala, musela by domácnost mít měsíčně příjem maximálně 32 136 korun čistého (tedy 2,4násobek životního minima, které je 13 390 korun).

    Pokud by matka žila se svými dětmi sama, měla by nárok na přídavky na obě děti ve výši 1310 korun měsíčně (610 + 700 korun). 2,4násobek životního minima rodiny je 18 552 korun.

... nesnižujte si příjem o splátky dluhů

Každý měsíc z vašeho účtu odcházejí splátky hypotéky, úvěru od stavební spořitelny nebo jakéhokoliv jiného úvěru. S těmito penězi ve skutečnosti vůbec nemůžete počítat, na náklady na živobytí máte tedy míň. Z hlediska matematiky i reality pravda – ale to neznamená, že si splátky dluhů můžete odečíst od příjmu.

Totéž v bleděmodrém platí i pro alimenty. Pokud platíte na děti z předchozího manželství, výše alimentů vám rozhodně nesnižuje příjmy.

  • Čtyřčlenná rodina se dvěma dětmi 13 a 18 let a čistým měsíčním příjmem 25 300 korun má nárok na přídavky na děti ve výši 1310 korun měsíčně (610 + 700 korun). 2,4násobek životního minima rodiny je 25 344 korun.

    Jiná, ale stejně velká rodina musí taky vyjít s 25 tisíci korunami na měsíc – po té, co zaplatí šest tisíc jako splátku úvěru. Přídavky na děti ale nedostanou, pro stát je jejich příjem prostě 31 tisíc.

Pro dávky (a sKartu) na úřad práce

Pamatujte si: nikdo vám sám od sebe žádnou dávku nenabídne. Pokud jste si spočítali – například na kalkulačkách od Peníze.cz –. že na některou z dávek státní sociální podpory máte nárok, musíte o ni sami požádat. O všechny dávky se dnes žádá na úřadech práce, navštivte tedy příslušnou – podle místa trvalého pobytu – pobočku.

Zajděte tam i tehdy, pokud si nejste jistí, že byste na tu či onu dávku měli nárok. Pracovníci vám s výpočtem pomohou. Budete-li otálet, připravte se na to, že dávky se sice dají vyplácet i zpětně, ale jen za poměrně krátkou dobu. Nárok na výplatu dávky zaniká uplynutím tří měsíců ode dne, za který dávka náleží. U jednorázových dávek nárok zaniká uplynutím jednoho roku ode dne, za který dávka náleží.

Pokud vám bude některá z dávek státní sociální podpory přiznána, bude vám ji stát posílat prostřednictvím na speciální účet, který vám speciálně zřídí u České spořitelny. Peníze pak budete moci čerpat buď vybráním požadované částky z bankomatu, bezhotovostní platbou takzvanou sKartou nebo si je budete moci z tohoto účtu nechat posílat na svůj účet. Do konce roku ještě bude možné nechat si dávku poslat bezplatně složenkou, po Novém roce by tato možnost měla být zpoplatněna.

Porodné

Rodiny s dětmi se s první dávkou od státu setkají již při narození dítěte. Vlastně – většinou nesetkají. Na porodné mají nárok rodiče při narození prvního dítěte, musí ale zároveň splnit ještě jednu podmínku: jejich čisté měsíční příjmy v kalendářním čtvrtletí předcházejícím narození dítěte jsou nižší než 2,4násobek životního minima celé rodiny). Pakliže je jejich společný příjem takto nízký, dostanou od státu 13 tisíc korun, respektive 19 500 korun, pokud se jim narodí vícerčata.

Nárok na porodné vám spočítá naše kalkulačka

Budete mít nárok na porodné?

(Průměrný měsíční příjem)

Přídavek na dítě

S výší příjmu rodiny souvisí i přídavek na dítě (resp. přídavky na děti). Jeho výše je odstupňována od věku dítěte (500, 610 nebo 700 korun) a opět na něj mají nárok rodiny s čistým měsíčním příjmem do 2,4násobku životního minima.

Rodičovský příspěvek

To rodičovský příspěvek dostanou všechny rodiny s dětmi bez ohledu na příjem. V současné době mohou rodiče vyčerpat maximálně 220 tisíc korun a je na jejich rozhodnutí, po jak dlouhou dobu ho budou pobírat.

TIP REDAKCE

Čistou mzdu, životní minimum, nároky na sociální dávky, výši sociálních dávek: to vše za vás počítají kalkulačky na Peníze.cz

Příspěvek na bydlení

Další z dávek státní sociální podpory je příspěvek na bydlení. Jeho prostřednictvím stát přispívá na náklady na bydlení rodinám a jednotlivcům s nízkými příjmy. Pro přiznání příspěvku jsou opět směrodatné příjmy žadatele, dále peníze, které vydává za své bydlení v poměru k takzvaným normativním nákladům na bydlení. Ty se určují podle velikosti obce, ve které žadatel o příspěvek žije.

Anketa

Pobírali jste někdy dávky státní sociální podpory?

Dávky pěstounské péče

Stát podporuje i pěstouny pečující o děti, o které se jejich vlastní rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Dávky pěstounské péče jsou celkem tři (příspěvek na úhradu potřeb dítěte, odměna pěstouna a příspěvek pří převzetí dítěte).

Pomoc v hmotné nouzi

Pomoc nejchudším představují dávky pomoci v hmotné nouzi. Slouží lidem, kteří se dostali do takové situace, že nemají dostatek peněz na zaplacení základních životních potřeb. Dávky v hmotné nouzi jsou celkem tři, přičemž příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení můžete pobírat opakovaně. Mimořádná okamžitá pomoc je dávka jednorázová.

Zdravotně postižení

S podporou od státu se setkávají i zdravotně postižení. Dávky pro osoby se zdravotním postižením tvoří příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku a příspěvek na péči.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2013 21:15, marie

dobry den,mam takovy dotaz..schvalily mi zivotni min.a prispevek na bydleni...kdyz mi pri vyuctovani za byt(v o.vlast.)prijde preplatek...co se bude dit??davky mi pozastavi??a budou po me chtit snizit zalohy za energie,nebo to zalezi na me??predem dekuji za odpoved

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 9. 2012 17:45, darina

chci se vas zeptat mame hypoteku a mame 2deti manzel tet prisel o praci ja videm 14 tisic mazem bude brat podt jen 10tisic mame narok na sociani davk,prosim co mam delat vti nasi situlaci kdis hipoteku mame patit9500.aco zbytek najem a elkrinu,sem us tet zoufala,dekuji

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Revoluce ve výplatách sociálních dávek se blíží!

21. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 45 komentářů

Revoluce ve výplatách sociálních dávek se blíží!

Podpora v nezaměstnanosti a prakticky všechny dávky až na důchody a nemocenské. Od konce června se postupně všechny tyto peníze začnou příjemcům posílat přes Českou spořitelnu. K výběrům... celý článek

Být chudý nestačí. Dávky hmotné nouze si musíte zasloužit

27. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 37 komentářů

Být chudý nestačí. Dávky hmotné nouze si musíte zasloužit

Když klesnete na samotné finanční dno, mohly by vám pomoci odrazit se od něj dávky v hmotné nouzi. I pro těch několik tisíc, které vám pomůžou z nejhoršího, však musíte sami něco dělat.... celý článek

Příspěvek na bydlení: pro víc lidí, ale na kratší dobu

8. 3. 2012 | Barbora Buřínská | 26 komentářů

Příspěvek na bydlení: pro víc lidí, ale na kratší dobu

Na příspěvek na bydlení dosáhne v roce 2012 víc domácností. Po roce se totiž opět zvyšovaly takzvané normativní náklady na bydlení. Zároveň dochází k omezení doby, po kterou lidé příspěvek... celý článek

Rodiny 2012: na přídavky jich dosáhne víc, větší volnost při čerpání rodičovské

16. 2. 2012 | Barbora Buřínská | 3 komentáře

Rodiny 2012: na přídavky jich dosáhne víc, větší volnost při čerpání rodičovské

Od nového roku si některé rodiny s dětmi polepšily. Po zvýšení životního minima roste počet těch, kterým stát přispěje na porodném a na přídavcích na děti. Navíc rodiče s malými dětmi... celý článek

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

5. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

1. ledna se zvýšilo životní a existenční minimum. Částka životního minima slouží k výpočtu řady dávek a nároku na ně. Aktualizovali jsme pro vás příslušné kalkulačky. Od výše životního... celý článek

Partners Financial Services