Vyplácení služky: Víte, co znamená písmeno „T“ ve zkratce TOP 09?

Vyplácení služky: Víte, co znamená písmeno „T“ ve zkratce TOP 09?
Boj ministrů TOP 09 proti lidem, kteří využívají veřejné sociální služby – nejen proti těm, kteří je zneužívají – připomíná perverzní rituál. Kéž by pro státní zakázky platilo to, co pro dávky.

Má ji přehnutou přes levé koleno, její nohy sevřené mezi svými, pěstí jí tiskne kříž, sukni vykasanou a kalhotky stažené, a plácá jí holou rukou, nejprve jednu půlku, zbarvuje ji do ruda v kontrastu s oslňujícím alabastrem (jak stojí v příručkách) té druhé a pak se s touž náruživostí vrhá na její družku. „Jau! Prosím vás, pane!“ „Ale, ale, víte, že sebemenší projev odporu znamená deset ran rákoskou navrch!“ připomíná jí a ohýbá ji přes židli. „Je-li vám cokoli přikázáno, nezareptáte, jakož neprozradíte ve tváři sebemenší nelibost, a řádně a s radostí uložený úkol vykonáte!“

Román Roberta Coovera Vyplácení služky mě fascinuje od puberty, i když tehdy jsem ještě netušil, že jde o literární experiment, a hltal jsem to jako pornografii. Příběh v té tenké knize nenajdete. Jen podivný rituál, při kterém pán domu každé ráno výpraskem trestá služku za drobné prohřešky. První z dvojice se tváří, že ho to bolí na duši, ta druhá zase, že ji to bolí na hýždích. Přitom si však oba absurdní výprask užívají.

Coover si takhle dělal legraci z tradiční společnosti. Nám obraz z jeho románu pomůže udělat si – neveselou – legraci ze strany, která na tradici odkazuje hned v prvním písmenu svého názvu: TOP 09.

Když je potrestání služky důležitější než uklizený dům

Topku jsem předloni do sněmovny volil i proto, že slibovala méně přerozdělování než konkurence. Jako člověk ze střední třídy – ani čistý donátor státu, ani černý pasažér – jsem to nedělal s mručením „na chudý lid musí být přísnost“. Věřil jsem a pořád ještě věřím tomu, že nerozplizlý, hospodárný stát (mimo jiných předností) dává chudým víc šancí na to, vyšplhat se nahoru než zadlužený kolos uplácející voliče pastelkovným, na které si vytáhl z kapes potenciálních zaměstnavatelů a zákazníků.

Perličky z tiskové zprávy ministerstva

„Karta umožní přesunout sociální dávky do bezhotovostního styku, takže oprávněný úředník bude moci okamžitě zjistit, které dávky pobírá jeden konkrétní člověk.“

Ha! Takže v době internetem propojitelných elektronických databází úplně všeho není oprávněný státní úředník zatím schopný na dvojí kliknutí zjistit, jaké dávky od státu pobírá jeho občan?!

„Nad rámec zadávacích podmínek uvedených v obchodní soutěži bude zřízen informační portál pro podporu platebních funkcí karty, který oprávněným osobám zdarma poskytne detailní informace o stavu účtu a umožní sledování uskutečněných obratů.“

„Sledování uskutečněných obratů.“ Pěkný obrat. Znamená to, že stát bude moci nahlížet až do nákupního košíku. Prý jen těm, „u nichž je riziko zneužívání dávek hmotné nouze“. Nechtěl bych být v kůži těch, kteří o tom budou rozhodovat. Ale hlavně se mi nelíbí, že tu vůbec existuje nástroj, u kterého se v kompjútru upraví jeden parametr a najednou někdo uvidí, co se děje na mém státem přiděleném účtu. Převedl si peníze jinam? Nenakoupil místo plínek a zásypu kořalku a piva?

Chachacha. Nechejme zaburácet smích Miroslava Kalouska, který si boj se zadlužením představuje po svém – a kterému dáme pro zbytek komentáře pokoj, protože je toho na něj teď moc.

Co mě dožírá, je boj ministrů TOP 09 proti lidem, kteří využívají veřejné sociální služby – nejen proti těm, kteří je zneužívají. Tedy jejich snaha nebohou služku rituálně potrestat, aniž by to výrazně přispělo k tomu, že bude dům uklizenější, v našem případě státní účty zdravější.

Komu pomůže zákaz vycházení pro těhotné a zkroušené depresemi

Vezmeme to jedno po druhém a užijeme si u toho Coverových citoslovců pleskání různých předmětů o služčin zadek, výborně přeložených Jaroslavem Kořánem:

O sociální kartě jsem už psal. Kdo si chce za dávky koupit alkohol, ten chytré kartě navzdory snadno smění jogurty za vodku hned před obchodem. Zato pro tělesně postižené žijící na okraji společnosti i republiky bude každý nákup či cesta pro důchod dobrodružnou výpravou do města za sedmero kopci. Sociální karta tak je opravdu sociální jen pro Českou spořitelnu. ŠVÁC! MLASK.

Pak Jaromír Drábek přišel s povinným hlášením nezaměstnaných na poštách – aby se tak přišlo na to, jestli někdo nepodvádí systém a nechodí za zády úředníků do práce. Připomeňme si fakta: V Česku řádně zaměstnaní lidé odvádějí státu 45 % mzdy. Načerno zaměstnaní nic a ještě k tomu dostanou pár tisíc podpory. Možná v hlubokém vesmíru existuje planeta, na které by druhá varianta přestala být výhodná jen kvůli tomu, že podvodník musí jednou za pár týdnů vystát frontu u přepážky. Ta planeta bude ale od nás tak daleko, že by k ní nedoletěl ani pilot Pirx. Na Zemi se jen tvoří o to větší tlačenice, ve které se mačkají ti, co musí něco vyzvednout nebo poslat, s těmi, kteří přišli jen zamávat pošťačkám. Uíííí-PLESK!

Naposled se Drábek postaral o to, že lékaři už nemůžou nemocným předepisovat neomezené vycházky. Pro všechny platí večerka, nebo spíš domácí vězení: maximálně šest hodin denně venku a do sedmi večer doma. Přeložíme si líbivé heslo „bojujeme proti zneužívačům systému“ do češtiny: Zedník se zlomenou rukou musí před sedmou odejít ze svatby vlastní dcery, pokud se nekoná v jeho obýváku. Přepracovaný vyhořelý manažer nemůže na komedii do divadla. Komu tím pomůžete? Disciplíně přece a žádné dotazy! PRÁSK! fíí-ŘACH!

Anketa

Pracuju, platím daně a pojištění a tohleto mrskání příjemců dávek…

Kéž by pro zakázky platilo to, co pro dávky

Domácí vězení platí i pro rizikově těhotné, sociální karta výhledově visí i nad starobními důchodci. Všímám si ale, že mí známí, kterých se tahle omezení můžou citelně dotknout, neremcají. Spíš si libují, jak to pleská. Rituální boj s příživníky, parazity, nemakačenky a lenochy zatemňuje rozum i těm nejbystřejším.

Je to tak pro služku i jejího pána pohodlné. Občané mají výmluvu, proč se nezajímat o neprůhledné okolnosti, za kterých Drábkovo ministerstvo vybralo dodavatele nákladných sociálních karet či softwaru. Vždyť ten člověk přece zachraňuje naše peníze, dobro všech! Jenomže: o kolik zdravější by státní pokladna byla, kdyby se stejné pozornosti, jako se dostává simulantům a pobíračům tisícikorun, dočkalo i samotné vedení ministerstva?

Vyrazit do kina s klinickou depresí je problém – zadat z ministerstva práce a sociálních věcí bez výběrového řízení stamilionový džob Fujitsu na základě „rámcové smlouvy“ údajně ne. Inu, jak se honí hlavou zmrskané služce v Cooverově románu: „Ví, že pán je spravedlivý, nemůže jinak, i kdyby chtěl, přestože relativní závažnost různých přestupků je jí občas záhadou.“

Redakce radí: každý týden Kašpárka!

  • Chcete peníze z ESF? Hrajte s námi. Stvořte si koncepci, nejlépe koncepci koncepce. Nezapomeňte na „zkvalitnění řízení“, „zvýšení transparentnosti procesů“ a podobně. Pokud si nevíte rady, poslouží vám originální generátor koncepcí: 
    Člověče, koncepce! Pravidla deskové hry
  • Ještě že ten nápad dostal Nečas, a ne Jakeš: stačilo totiž letáčkem vysvětlit perestrojku a komunisté by vládli dodnes. Blbost? Ano. Fantasmagorie? Bohužel ne.
    Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

A další komentáře Michala Kašpárka pro Peníze.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 3. 2012 10:08, Krakonoš

Drábek, Kalousek nebo Nečas své práci nerozumí. Zvyšování daní a poplatků, nesmyslné škrty, navlékání nezaměstaných do pracovních vest, vyvádění peněz z důchodového systému, zavírání policejních služeben - takové kroky nic neřeší. Vláda volí jednoduchá řešení typů škrtů a ve výsledku se proškrtáváme do další recese. Tato vláda se raději bude tvářit, že některé problémy neexistují, protože je to pro ni jednodušší, než aby začala tyto problémy aktivně řešit. Asi jim nedochází, kam půjde naše konkurenceschopnost.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2012 15:25, Honza

"Zvyšování daní a poplatků, nesmyslné škrty..."

Nechci se tech nasich "machru" nahore zastavat, ale pokud jsou problemy s rozpoctem, tak musi bud skrtat nebo zvysovat prijmy (nebo oboji). Nebo jet jeste par let na dluh smerem do Recka, ale to snad nikdo aspon trochu normalni nechce. Tak a tesim se na zaporne body :-)

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

9. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

Politici nedají jinak. Vytrvale předvádějí psí kusy. A tak naše politická střelnice pokračuje. Minulý týden byl na odstřel ministr školství Josef Dobeš. Dnes je na mušce jeho vládní... celý článek

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

26. 1. 2012 | Gabriel Pleska | 64 komentářů

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů... celý článek

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

5. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

1. ledna se zvýšilo životní a existenční minimum. Částka životního minima slouží k výpočtu řady dávek a nároku na ně. Aktualizovali jsme pro vás příslušné kalkulačky. Od výše životního... celý článek

V Drábkově zákoně číhá šest pastí, varují nezaměstnaní

26. 6. 2011 | Karel Toman | 10 komentářů

V Drábkově zákoně číhá šest pastí, varují nezaměstnaní

Novela zákona o zaměstnanosti má vážné chyby. Shodly se na tom Akční spolek nezaměstnaných (ASN) a Evropský institut pro veřejné otázky (EIVO).

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

17. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Drábek rozdává: socík pro jedny, kapitalismus pro druhé

Představte si, že by řidiči s poznávačkou končící sudou číslicí mohli jezdit na dálnici sto šedesát, beztrestně si dát před jízdou dvě piva, a ještě by jim stát posílal příspěvky na... celý článek

Partners Financial Services