Zdravotně handicapovaní jdou do boje

Zdravotně handicapovaní jdou do boje
Vláda přitvrzuje a připravuje další a další změny a úsporná opatření, která se dotýkají občanů – jednou těch a podruhé oněch. Nyní se zdá, že jsou na řadě lidé se zdravotním handicapem. Ti se obávají, že přijdou o některé dávky a výhody. Proto jdou dnes „do boje“, aby vládě ukázali svůj nesouhlas s úspornými opatřeními. Která to jsou?

Na dnešní poledne je před ministerstvo práce a sociálních věcí svolaná demonostrace zdravotně postižených proti reformám plánovaným tímto úřadem. O co jde v reformě a o co jde handicapovaným?

Jedním ze záměrů nelibě přijímaných lidmi se zdravotním handicapem je plánované zrušení průkazu mimořádných výhod, tedy průkazů TP, ZTP či ZTP/P, které jejich držitelům zaručuje mimo jiné finanční úlevy v nákladech na dopravu formou slevy na jízdném či osvobozením od něj.

Ministerstvo práce a sociálních věcí minulý pátek zveřejnilo otevřený dopis zdravotně postiženým, ve kterém uvádí, že pouze plánuje nové typy karet, které budou platit souběžně se stávajícími průkazy mimořádných výhod, že tyto karty zdravotně handicapovaným zaručí stejné výhody a že by nemělo dojít k žádné prodlevě. Zdravotně handicapovaní však mají obavu, zda to zákonodárci a úředníci dokážou v praxi skutečně takto realizovat a všem karty nahradí bez prodlevy a finančního zatížení.

Změny v příspěvku na péči

Příspěvek na péči by měl být zrušen pro děti mladší tří let (nyní je možno přispívat dětem od jednoho roku). Plánovaná je i změna ve způsobu výplaty příspěvku: nově má být vyplácen prostřednictvím elektronického platebního prostředku, lidově nazývaného „sociální karta“.

Velmi podstatnou změnou bude také změna kritérií pro zhodnocení stupně závislosti zdravotně handicapovaného, změní se tedy způsob posuzování zdravotního stavu těchto osob – na jehož základě se případný příspěvek na péči přiznává. 

Poměrně silnou kritiku si vysloužilo snížení příspěvku na péči u I. stupně závislosti, který byl od ledna snížen ze 2 000 na 800 Kč.

Ministerstvo práce a sociálních věcí reagovalo zatím na kritiku příslibem, že příspěvek na péči bude možné pobírat dál od jednoho roku věku dítěte. Navrhovaná změna v kritériích posuzovaní nároku na příspěvek na péči pak prý přinese popis deseti základních životních potřeb žadatele, díky němuž půjde o objektivnější a spravedlivější posouzení jeho stavu a také popisnější podklad pro posudkového lékaře.

Sjednocení dávek

S nástupem nové reformy by mělo dojít ke sjednocení nyní poskytovaných dávek, kterými jsou mimo jiné také například:

Záměrem vlády je vyplácené dávky pro zdravotně handicapované sjednotit do dvou dávek s názvem příspěvek na mobilitu a příspěvek na kompenzační pomůcky. U některých dávek – například příspěvku na zakoupení motorového vozidla to u handicapovaných občanů vede k obavě, že příspěvek bude v rámci změn prostě bez náhrady. Zdravotně handicapovaní se také obávají zhoršení dostupnosti kompenzačních pomůcek.

Ministerstvo na to reaguje námitkou, že dávky se neruší, pouze transformují a dochází ke jejich slučování. Dosavadní samostatné posuzování dávek je prý neefektivní, nákladné a zbytečně složité řešení, a to jak pro příjemce, tak pro stát, který je správcem těchto dávek. Po vzájemné dohodě se sociálními partnery dospělo MPSV k zavedení spoluúčasti klienta na pořizování kompenzační pomůcky, která má dosahovat maximálně desetiny nákupní ceny. Také se v rámci probíhajícího připomínkového řízení hledá společné řešení, jakou částku bude možné na nákup vozidla z nově zaváděného příspěvku na mobilitu od státu získat. V rámci příspěvku na kompenzační pomůcky pak bude možné i nadále čerpat prostředky na úpravu motorového vozidla.

Ztráta zvýhodnění osob se zdravotním handicapem v zaměstnání

Podle proklamovaných záměrů má být zrušena kategorie „osob zdravotně znevýhodněných“. Ztratila by se tak ale motivace zaměstnavatelů takové osoby zaměstnávat a dávat jim možnost finanční soběstačnost, poněvadž nyní dostávají za zaměstnávání zdravotně znevýhodněných finanční úlevy. Podobný demotivační dopad by zřejmě mělo uvažované snížení příspěvku pro zaměstnavatele na osoby se zdravotním postižením na 6 000 Kč.

Anketa

Bude podle vás dnešní demonstrace handicapovaných úspěšná?

Dosavadní možnosti zvýhodnění zaměstnanců se zdravotním handicapem shrnujeme v článku Zdravotně postižení přinášejí firmám desítky tisíc korun.

Takové jsou v kostce některé důvody, proč se zdravotně postižení rozhodli dnes demonstrovat, i protiargumenty ministerstva práce a sociálních věcí. Handicapovaní však uklidňování evidentně příliš nevěří. Přečtěte si ostatně na Peníze.cz rozhovor s Václavem Krásou, předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, která organizuje dnešní demonstraci. Jaká bude reakce vlády a zákonodárců? Jaký názor na problematiku podpory státu zdravotně handicapovaným? Podělte se o své názory s ostatními čtenáři, vyjádřete podporu té či oné straně v naší diskutárně.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jaký můžete mít invalidní důchod?

24. 2. 2011 | Ludmila Řezníčková | 57 komentářů

Jaký můžete mít invalidní důchod?

Vysoké nasazení, plný výkon – tak to žádá doba a především zaměstnavatelé. Někomu v tom ovšem dlouhodobě brání zdraví – a co pak? Ludmila Řezníčková z poradny serveru Peníze.cz ve svém... celý článek

Jak se pojistit proti výpadku příjmů kvůli invaliditě

2. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Jak se pojistit proti výpadku příjmů kvůli invaliditě

Tři čtvrtiny Čechů jsou optimisté. Nevěří, že se jim může něco stát. I proto při sjednání životního pojištění nevyužívají možnost připojištění rizik, jako třeba riziko ztráty příjmů... celý článek

Na jaké dávky mají nárok zdravotně postižení

30. 7. 2008 | Ludmila Řezníčková | 23 komentářů

Na jaké dávky mají nárok zdravotně postižení

Zdravotně postižení mají nárok na řadu dávek. Některé jsou jednorázové, jako třeba na nákup zdravotních pomůcek či na přestavbu bytu. Jiné lze pobírat i opakovaně, například příspěvek... celý článek

Zdravotně postižení přinášejí firmám desítky tisíc korun

5. 12. 2007 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Zdravotně postižení přinášejí firmám desítky tisíc korun

Osoby zdravotně znevýhodněné by měly mít jednodušší cestu k získání práce. Firmy mají povinnost určitý počet takových lidí zaměstnat. Jenže tento status musí lidem se zdravotními problémy... celý článek

Partners Financial Services