Reforma a „Taková normální rodinka“

Reforma a „Taková normální rodinka“
Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy ve svém každodenním životě. Lépe by na tom nebyla ani oblíbená seriálová "Taková normální rodinka".

Finanční situace velké rodiny nebývá v Česku zpravidla jednoduchá. Do populárních tabulek k nově schválené reformě se jen stěží vejde, takže je těžké si představit, co vše se v rodinném rozpočtu změní. Reforma se přitom dotkne celé rodiny, ať už po stránce daní či sociální. Pokud si pak pohorší téměř každý její člen, může to být pro rodinu opravdu složité. Zkusme si proto třeba s "Takovou normální rodinkou" představit, co je čeká, spolehnou-li se na naši sociální síť.

Přečtěte si více o jednotlivých příspěvcích
Rodičovský příspěvek
Přídavek na dítě
Sociální příplatek
Porodné
Pohřebné
Pastelkovné = příspěvek na školní pomůcky
Příspěvek na zvýšené životní náklady
Příspěvek na péči
Dávky pomoci v hmotné nouzi
Nemocenské a podpora při ošetřování člena rodiny
Peněžitá pomoc v mateřství
Důchodové pojištění
Začněme třeba u nejmladšího manželského páru. Kateřina se Zdeňkem právě zjistili, že čekají dítě. Začínají proto řešit, jak nová situace změní jejích finanční zázemí a nakolik se do všech změn v mladé rodině promítnou vládní reformy. Zdeňkův plat s 13 000 Kč čistého se přitom sotva blíží průměrné mzdě v našem státě a Kateřina zanedlouho nastoupí na mateřskou. Reforma se jich tedy dotkne velice brzo. Narození potomka už letos nestihnou, takže se jich bude týkat snížená sazba na porodné. Mohou si ale oddechnout, protože peněžitá pomoc v mateřství zůstane stále relativně štědrá. Zapeklité rozhodování je čeká ohledně rodičovského příspěvku. Budou se muset rozhodnout, jak dlouho zůstane Kateřina, případně tatínek Zdeněk, s dítětem doma. A Kateřině se bude opravdu těžko rozhodovat. Může například svěřit dítě babičce detektivkářce a jít do práce už v jeho 2 letech. Rodičovský příspěvek nejrychlejší varianty 11 400 Kč, by jim finanční situaci opravdu zlepšil. Pokud bude doma tři roky, musí mladý pár vyjít s rodičovským příspěvkem už jen 7 600 Kč. Výhled, že by zůstal někdo z manželů doma 4 roky s rodičovským příspěvkem jen 3 800 Kč, je ale moc neláká. Ono už stačí, že porodné, které příští rok dostanou, bude oproti dnešku hned o více než 4 000 Kč nižší. I tak mohou být rádi, že se jich netýkají třeba dávky pomoci v hmotné nouzi či sociální příplatek, protože u těchto dávek se podmínky stále více zpřísňují.

A co znamenají reformní změny pro manžele Pavlu s Péťou, a jejich dvojčata „raubíře“? Děti už jsou předškoláci a tak oba dva rodiče pracují, i když za nijak závratnou mzdu. Dohromady dají zhruba 25 000 Kč měsíčně čistého. Ačkoli z toho platí hypotéku na byt v podkroví a náklady na dojíždění do zaměstnání a příliš peněz už jim nezbývá, určitě je čeká odejmutí přídavku na děti, který na oba dva kluky dosud pobírali. Rázem přijdou v rodinném rozpočtu o 1 000 Kč měsíčně. Až kluci půjdou do 1. třídy, nemohou se ani těšit na takzvané pastelkovné, štědré příspěvky pro prvňáčky, které předvolebně rozdávala předchozí vláda. Aby dosáhli na tuto tisícikorunu od státu na školní vybavení, museli by jít děti do školy už letos v září.

Co si v „poreformní době“ počne babi, která je v penzi a s oblibou se baví řešením detektivních záhad? Babička je vzhledem ke své vitalitě na tom snad ze všech nejlépe a tak zatím nepobírá ani příspěvek na péči. Je sice trošku nedoslýchavá a nosí naslouchadlo, díky kterému nyní dostává příspěvek na zvýšené životní náklady ve výši 150 Kč měsíčně. S touto dávkou se ale bude muset od nového roku rozloučit. Reforma se naštěstí nijak nedotkne jejího důchodu ve výši 8 500 Kč, dokonce zůstává zachována i možnost jeho pravidelných valorizací. Pokud by jí ale vypovědělo srdíčko, rodina se musí složit na pohřebné. Tato nejdéle existující sociální dávka je nově zrušena. Nárok na pohřebné bude jen v případě smrti nezaopatřeného dítěte nebo pokud pohřeb vypraví rodiče, které mají nezaopatřené dítě.

Lidé v předdůchodovém věku jako je maminka zpívající árie a tatínek, který ustavičně hledá želvy Poldinky, určitě ocení, že se v důchodovém pojištění toho od roku 2008 zatím moc neděje. Prozatím nebylo schváleno ani posunutí důchodového věku. Podle tvrzení vlády je toto ale teprve I. etapa důchodové reformy, další budou následovat, takže jde zatím o „ticho před bouří“.

Horší to už ale pro rodinu bude, pokud někdo onemocní. Jestliže si například tatínek každoročně měsíc poleží s bolestí zad, měsíční nemocenská může rodinu přijít skutečně „draho“. Za první 3 dny nemoci nebude vůbec žádná nemocenská, a pak proti současnému stavu bude o dost nižší. Teprve od 61. dne marodění se nemocenská nejen vyrovná, ale i lehce převýší současný stav.

Když se na to vše podíváme v součtu, úspory v sociální oblasti se výrazně dotknou i „Takové normální rodinky“ a stejně tak i řady podobných českých rodin.

Z filmových příběhů víme, že takovou rodinku jen tak nic nepoloží, jak to ale bude u vás?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 62 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2007 11:41, Oponent

Celou poslední dobu posloucháme všude, jak všechno půjde nahoru a co se všechno zruší. Nevím, kde si ti nahoře myslí, že normální člověk na to bude brát: zaplatit deregulovaný nájem nebo hypotéku, plyn, elektřinu, televizi, rádio, školku, družinu, dojíždění, stravu, důchodové pojištění, spoření pro dítě,kredit na telefon, doktora, léky, pobyt v nemocnici,nemluvě o tom, že i dnes se konají pro děti různé akce ať ve škole či školce a co je dneska 100 za takovouto akci. Rodiče středoškoláků mohou mluvit o nákladech na studium. Aby dítě mohlo chodit do kroužků a nesedět doma nebo neprovádět rošťárny po sídlišti, to stojí taky dost peněz. Zaplať pánbů, že jsou Vietnamci,ať nechodíme nazí. Máme s manželem jedno dítě, reálně uvažujeme, jestli si pořídit druhé, zd na to budeme mít. Jsme oba středoškoláci s maturitou. Ne každé povolání vám vysokoškolák bude dělat, takže s větou: "měli jste studovat" na mně nechoďte. Pracuji od svých 19 let, manžel taktéž, vždy poctivě a legálně. Nejsme žádní lenoši ani vyžírkové sociálních příspěvků, ale opravdu mám veliké obavy, jak to příští rok utáhneme. Navíc je mi zle z toho, že reforma nepostihne horních deset tisíc, ti si přijdou na lepší peníze, ale zase to odnesou ti nejobyčejnější z obyčejných.A to je ta nespravedlnost.

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 10. 2007 11:25, oponent

Svatá pravda, všude se píše a mluví o tom, jak se má předcházet nemocem, s každým příznakem letět k doktorovi. Já si příště rozmyslím, jestli půjdu do práce napůl vyléčena ale se smyslem pro kolegialitu (aby mí kolegové nepadli pod množstvím práce), nebo si poležím aspoň 14 dní, abych na tom byla jakš takš finančně. Takže hurá do dlouhodobých nemocenských. Mívám nemocenskou tak 1 za 2 roky, většinou všechno přecházím, takže je fakt, že pak i ušetří i na mém důchodu, protože zemřu dříve na přechozené nemoci.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (62 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma prohlubuje nejistoty

24. 8. 2007 | Jan Pekař

Reforma prohlubuje nejistoty

O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou... celý článek

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

2. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

28. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

Pokud chcete i nadále pobírat přídavky na děti, musíte nejpozději do konce října odeslat úřadu sociální podpory formulář, do něhož vyplníte příjmy rodiny za rok 2006. Podnikatelům se... celý článek

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

11. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

Dávky pomoci v hmotné nouzi jsou novinkou roku 2007. Nahradily dřívější dávky sociální potřebnosti, které laici nazývali doplatky do životního minima. Podle nového zákona o dávkách... celý článek

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

20. 10. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: investoři letos mohli vydělat až 27 procent

Při pohledu na vývoj cen akcií realitních společností se ani nechce věřit, že na počátku letošního léta zaznamenaly propad. Evropský trh se obchoduje již o více než 31 % výše než začátkem... celý článek

Partners Financial Services