Krátkodobá práce s sebou přináší řadu problémů

Krátkodobá práce s sebou přináší řadu problémů
Firmy chtějí čím dál víc najímat pracovníky na sezónní práce. Čechům se však do krátkodobých kontraktů moc nechce. Na vině jsou i komplikované zákony. Jejich místa tak obsazují Slováci, Poláci, Ukrajinci či Vietnamci.

"Potřebovali bychom často lidi třeba jen na dva měsíce, abychom stihli zakázku," nechal se už několikrát slyšet Jaroslav Toman, výrobní ředitel firmy První elektro v Chomutově. Firma specializovaná na výrobu elektrických rozvoden musí často zvažovat, jestli přijmout zakázku, protože pokud by jí nebyla schopná zvládnout se stávajícím počtem zaměstnanců, dostane se do problémů. Pracovníky na zvládnutí větších zakázek hledá i výrobce železničních vagónů Lostr v Lounech. Podobná situace je i na Ostravsku.
"Zájem o lidi na kratší dobu je stále větší. Sehnat je ale není jednoduché," říká Petr Pešl z personální agentury Personal fabric v Ostravě. "Na Ostravsko musíme dodávat pracovníky ze Slovenska a Polska. Do Lovosic dodáváme pracovníky z Polska a Vietnamu. Myslím, že to nepotřebuje další komentář," říká k tomu Petr Koucký ze společnosti Abet, která provozuje pracovní agenturu Arbeit CZ. "Jenže já vezmu místo jen tehdy, když budu vědět, že je to pro mě jistota na několik let," reaguje na možnost krátkodobé práce Dan Vavruša. Nezaměstnaný je už více než deset let a přestože by jako zámečník práci mohl mít, zůstává na sociálních dávkách a podpoře.

Zaměstnávání na kratší dobu komplikuje hned několik faktorů. "Taková práce je často považovaná za hůře placenou brigádu," vysvětluje mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová. Pokud mají na nabídku kývnout lidé z evidence úřadů práce, rozhodují peníze i zkušenosti. "Nepovažuje se to za něco běžného," krčí rameny Milan Tunkr z Úřadu práce v Chomutově. Přiznává, že ani úřady moc neví, jak se na podobné nabídky práce tvářit. Podle zákona o zaměstnanosti musí nezaměstnaný přijmout nabídku vhodné práce. Za vhodnou se přitom považuje smlouva na dobu neurčitou. Krátkodobý kontrakt není považován za stejně dobrý.

Nezaměstnaný může zcela bez problémů vzít práci na plný úvazek na dva měsíce a pak se znovu přihlásit na úřadě práce. Problém ale nastane při počítání nové výše jeho podpory po návratu do evidence.

Potíže čekají i firmy. "Ze strany firem jsou velmi žádaní lidé zejména do skladů, výroby, maloobchodu i dalších provozů. Bohužel od roku 2004 bojujeme s byrokracií. Přihlášení a odhlášení jednoho pracovníka znamená vyplnění minimálně deseti formulářů," vysvětluje Renáta Šťastná z agentury Axial. Dodává, že by pomohly úpravy zákonů, aby administrativní příprava krátkodobého kontraktu netrvala jako kontrakt sám.

Agentury navíc nemohou uzavřít s pracovníkem dohodu o provedení práce a pak ho pronajmout na krátkou práci firmě, která o něj bude stát. Agentury mohou uzavírat jen smlouvy o pracovní činnosti. Ty omezují práci na maximálně dvacet hodin týdně. A to už je vztah podobný brigádě. O nějakém pronajímání smluvně najatých lidí jako v sousedním Německu tedy nemůže být řeč.

Změny v zákonech na sebe zatím nechávají čekat. "V průběhu příštího roku by chtěl ministr Petr Nečas prosadit koncepční změnu zákoníku práce, která by vedla k pružnějšímu pracovnímu trhu Součástí by měly být i změny, které usnadní krátkodobé zaměstnávání přes agentury," odpověděl na dotaz týkající se možné podpory krátkodobých pracovních vztahů mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Další překážkou pro krátkodobé práce je jejich opakování. "Najímáme pracovníky na dobu určitou, zpravidla od března do listopadu. Jedná se o pracovníky, jejichž práce spočívá v údržbě golfového hřiště. S opakováním smluv se stejnými lidmi však máme problémy," stěžují si provozovatelé golfového hřiště Mladé Buky z Broumovska. Podmínky pro uzavírání pracovního poměru na dobu určitou upravuje zákoník práce v § 39 odst. 2, kde je stanoveno, že trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše dvou let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru. Znovu uzavřít smlouvu je možné až po šesti měsících. To znamená, že sezónní sekáče trávy a další specialisty si na údržbu greenu mohou najmout nanejvýš dvakrát.

Pracovní smlouvu na dobu určitou nesmí podle zákoníku práce dostat mladiství a absolventi středních a vysokých škol pokud nastupují do dvou let od ukončení školy na místo odpovídající jejich kvalifikaci. Strašákem je také pro mladé ženy. Pokud otěhotní a jejich pracovní smlouva skončí v době mateřské dovolené, nemají se kam po mateřské vrátit.

Od letošního ledna také krátkodobým kontraktům konkuruje možnost uzavřít dohodu o provedení práce v rozsahu až 150 hodin za rok. Výhodou krátkodobých pracovních smluv může být proplácení dovolené. Na dovolenou v délce čtyř týdnů má nárok každý, kdo odpracoval šedesát dnů. Skončení pracovního poměru je podle nového zákoníku práce důvodem k proplacení dovolené, což znamená jednu výplatu ve výši průměrné mzdy navíc. Pokud tedy zaměstnavatel nechce svému zaměstnanci dávat měsíc před koncem omezené pracovní smlouvy dovolenou, musí mu jí zaplatit.

Tlak na podporu kratších pracovně právních vztahů vyvíjí i Evropská komise. Zelená kniha, kterou připravuje zveřejnit ještě v létě, by se měla stát základem pro úpravy zákona o zaměstnanosti tak, aby krátkodobé kontrakty nebyly pro lidi rizikem.

Bylo by usnadnění pracovních poměrů na krátkou dobu účinným nástrojem na snížení nezaměstnanosti?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2007 14:15, jezevec

Ale prdlajs. Máme přece šedou ekonomiku, práci na černo, a celou armádu vyžírků kteří pobírají podporu při příležitostném nádeničení. Byrokratické procedury krátkodobých prací zajímá pouze státnmí sektor a pár největších podniků.

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Znalost jazyků: u počítače nutnost, u výrobní linky výhoda

14. 6. 2007 | Milan K. Osvaag

Znalost jazyků: u počítače nutnost, u výrobní linky výhoda

Češi cizí jazyky neovládají. Stěžují si na to velcí investoři, kteří najímají nové pracovníky. Velké nedostatky mají podle firem vysokoškoláci. Podle představ zaměstnavatelů by se ale... celý článek

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

10. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

Už za měsíc a půl začnou v Mostě chodit do jedné z největších českých středních škol noví žáci. Budou to nezaměstnaní, kteří se na mosteckém unikátním výukovém a tréninkovém pracovišti... celý článek

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

3. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní... celý článek

Lze vymýtit práci načerno?

22. 3. 2007 | Milan K. Osvaag | 2 komentáře

Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je... celý článek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

31. 10. 2006 | Jiří G. Hošek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

Lze vůbec nějakým významnějším způsobem snížit v Česku nezaměstnanost? Víme, kolik lidí práci skutečně hledá a chce? Chce politická garnitura snižovat nezaměstnanost, nebo vykazovat... celý článek

Partners Financial Services