Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání

Nemocenská po česku: předurčena ke zneužívání
Zneužívání nemocenských dávek zabrání nejspíš pouze jejich zrušení. Předchozí vládní opatření nezabrala a ta, která plánuje nynější vláda jen kopírují kroky předchozích kabinetů. Nemocných přitom v podstatě neubývá a průměrná délka pracovní neschopnosti neustále roste.

Lidi, kteří zneužívají nemocenskou, nejspíš od jejich počínání těžko něco odradí. I když se o to vláda v reformním balíku, který schvalovala 16. května, snaží. Plánuje, že během první tří dnů nemocenské nebude pacient pobírat žádné nemocenské dávky. Slibuje si od toho úbytek lidí, kteří si státem placenou nemocenskou pletou s dovolenou. A tím i úsporu vládních výdajů - konkrétně 9,2 miliardy korun. Jenže dosavadní zkušenosti ukazují, že vláda ušetřit sice může, ale nemocných nejspíš příliš neubude.

Už před třemi lety se tehdy sociálnědemokratická vláda odhodlala k podobnému kroku. Snížila nemocenské dávky za první tři dny nemoci na čtvrtinu průměrného redukovaného výdělku. Od čtvrtého dne nemocný pobírá 69 procent z výdělku. Z údajů ministerstva práce a sociálních věcí ovšem vyplývá, že nemocných ubylo jen minimálně. Průměrné procento pracovní neschopnosti (podíl lidí, kteří jsou v jednu chvíli na nemocenské z celkového počtu ekonomicky činných obyvatel) se snížilo o necelé procento a ustálilo se na úrovni kolem šesti procent. To je více než v zemích západní Evropy i okolních státech ve střední Evropě.

Vše o nemocenských dávkách. Otázky a odpovědi.
Kdo má nárok na nemocenské dávky?
Jak je tomu u osob samostatně výdělečně činných?
Kdo nemocenskou vyplácí?
V jakém případě nemůže skončit v nemocenské pracovní poměr?
Chrání nemocenská i v případě pracovního poměru na dobu určitou a zkušební doby?
Co když mi pracovní poměr skončil či brzo skončí?
Jak jsou v nemoci zabezpečeni nezaměstnaní?
Kolik činí nemocenské dávky?
Jak dlouho se nemocenská vyplácí?
Jaké povinnosti má člověk na nemocenské?
Kdy se kontroly dodržování pracovní neschopnosti provádějí?

Změna dávek nezastavila ani jiný, možná ještě horší trend: průměrná délka jedné pracovní neschopnosti, tedy doba, po kterou lidé čerpají nemocenské dávky, stále roste. Zatímco před deseti lety se v průměru stonalo zhruba 26 dní, dnes je to více než 35 dní (viz graf). Zdravotní stav obyvatelstva se přitom nezhoršuje. Jestliže se za ukazatel zdraví obyvatel vezme očekávaná délka života, lze říct, že zdravotní stav Čechů se naopak zlepšuje. Ve srovnání se stavem před deseti lety, dnes Češi žijí v průměru o dva roky déle. Jak si tedy delší nemocnost vysvětlit? Lze předpokládat, že systém nemocenských dávek se navzdory opatřením vlády stále zneužívá. Lidem se zatím "vyplatí marodit".

Vývoj základních ukazatelů nemocenského pojištění
Zdroj: MPSV

Přesto se nyní vedou vášnivé debaty, co mohou neplacené první tři dny nemocenské způsobit. Ozývají se například hlasy, že lidé budou "lehká" onemocnění přecházet a chodit do práce s nachlazením, chřipkou nebo angínou. A nakazí jejich spolupracovníky. Před takových chováním ovšem varují každoročně během chřipkových epidemií praktičtí lékaři. Odpůrci vládního opatření argumentují, že nemocní budou raději kašlat či smrkat v práci, než aby si dovolili přepych zůstat týden doma jen s minimálním příjmem.

Lidi, kteří mají neschopenku místo dovolené, nebo neschopenkou překlenují nedostatek práce ve firmě či nezaměstnanost po propuštění ze zaměstnání, opatření nejspíš neodradí. Mnohem více se dotkne těch, kteří zajdou k lékaři jednou až dvakrát ročně, když už je jim opravdu špatně a potřebují například těžší chřipku týden vyležet a vypotit.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 5. 2007 16:54

Mě připadá sprosté, jak se pořád píše o 69 % mzdy !!! Já dostanu tak 10%, což znamená, že nemůžu být nemocná nikdy, protože si to nemůžu dovolit - mám úplně jinak nastavené výdaje . Platit nehorázné dávky na pojištění, které vyžírají ostatní ovšem můžu.
Nebaví mě pořád živit lemply.

Zobrazit celé vlákno

+67
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 5. 2007 12:46

Podstatným problémem je ale skutečnosdt, že pokud zaměstnavatel nemá práci, pošle lidi za lékařem, aby mu dal neschopenku. A to skutečně navrhovaná úprava nevyřeší.

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 6 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu... celý článek

Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší

8. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková

Nemocenská se zvýší, opuštěné matky si přilepší

Významné změny v oblasti zákona o nemocenském pojištění, které na nás měly letos čekat, se nekonají. Nemocenské se bude nadále platit z erární kasy. Nemocné pracovníky a matky na mateřské... celý článek

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

27. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

Leden 2007 přinese tzv. náhrady mzdy, tedy "nemocenskou", kterou zaměstnanci poskytne jeho zaměstnavatel, a to po dobu prvních 14 dnů stonání. Kolik to bude a za jakých podmínek? Jakou... celý článek

Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí

10. 3. 2006 | Kateřina Havlíčková

Nový zákon o nemocenském pojištění problémy prohloubí

Počátkem roku 2007 má začít platit nový zákon o nemocenském pojištění. V tuto chvíli je v poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy senátorů. Nový zákon problémy nemocenského pojištění... celý článek

Na nemocenské dostaneme přidáno

3. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Na nemocenské dostaneme přidáno

Oblastí, ve které si letos finančně polepšíme, je nemocenská. Chcete vědět, o kolik stoupne právě vám? Víte, kolik nově dosahuje nejvyšší možná částka?

Partners Financial Services