Práce na černo se netrestá

Práce na černo se netrestá
Nezaměstnaní, kteří pracují na černo, se nemusí bát ani pokut, ani ztráty sociálních dávek. Zůstat oficiálně nezaměstnaný a přesto si vydělávat prací, se prostě v Česku vyplatí. Lidem i firmám.

Pětatřicetiletý Petr z Mostu se nechává na černo zaměstnávat v restauracích jako číšník. Je už dva roky bez práce, ale nabídky zaměstnání z úřadu práce mu zajímavé nepřipadají. Místo současných zhruba šesti tisíc korun sociálních dávek by prý v čistém vyjádření dostal jen o málo více. Mohl by jako vyučený elektrikář nastoupit do některé z továren na Lounsku či Chomutovsku, ale dojíždět se mu nechce. "Mám takhle víc peněz, než kdybych někde nádeničil. A mám i víc volného času," tvrdí. Podobně jako on se živí tisíce lidí. V místech s vysokou nezaměstnaností je podle samotných nezaměstnaných práce na černo jedinou možností, jak mít více peněz než při práci za plat, který jen o málo převyšuje minimální mzdu.

Hlavní výhodou práce na černo je pro nezaměstnané skutečnost, že na takový kontrakt může doplatit jen hlupák. "Za nelegální práci takového člověka vyřadíme z evidence a můžeme mu dát pokutu až deset tisíc korun. Jenže pokud mu neprokážeme porušení povinností vůči úřadu práce, může se už druhý den zase do evidence přihlásit. Namísto sociálních dávek pak dostane podporu v nezaměstnanosti a k ní dávky, na něž má nárok," vysvětluje Veronika Kubalová z právního oddělení Úřadu práce v Mostě. Pokut se na černo zaměstnaní lidé bát nemusí. Sice by mohli zaplatit až deset tisíc korun, ale úřady práce je v podstatě nedávají. "Jen těžko bychom je z těch lidí asi dostávali," tvrdí Kubalová. Pokuty dostávají jen zaměstnavatelé.

Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.

Podle Zákona o zaměstnanosti není vyřazení z evidence úřadu práce kvůli nelegálnímu zaměstnání důvodem pro další úřední postih. Trestat lze jen toho, kdo je zaměstnaný na pracovní smlouvu, ale přesto úřadu tvrdí, že práci nemá. Uzavření pracovní smlouvy musí každý člověk vedený v seznamu pracovního úřadu nahlásit den dopředu. Pokud to neudělá, maří jeho práci. Podle zákona je na šest měsíců vyřazen z evidence a přijde o všechny dávky státní sociální podpory. Jejich příjem je totiž podmíněný evidencí na úřadě práce. O pomoc pak může žádat už jen obecní úřad či radnici.

"Jinými slovy, pokud člověk přizná, že pracuje na černo, vlastně se mu nemůže nic stát a nepřijde ani o korunu," doplňuje Kubalová. Ani ona, ani další lidé z odboru kontroly pracovního úřadu si ale nemyslí, že by kontroly byly úplně zbytečné. Občas se stává, že firma se zaměstnancem podepíše antedatovanou smlouvu, kterou pak doručí úředníkům. Bývalý nezaměstnaný pak už jen riskuje, že bude muset vrátit sociální dávky za dobu, kdy, byť ještě na černo, pracoval.

Podle Štěpána Černouška z ministerstva práce a sociálních věcí pracují lidé nejčastěji na černo v restauracích a na stavbách. To potvrzují i úředníci z Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Počet lidí pracujících na černo podle jejich údajů roste. "Za letošní první čtvrtletí jsme zjistili 21 takových případů. Ve stejném období loňského roku jich bylo 12," říká Eva Bartoňová z Úřadu práce v Ostravě. Jenom v Mostě, kde je největší nezaměstnanost v zemi, vyřadili od začátku roku z evidence pro nelegální práci osmnáct lidí a o osudu dalších se rozhoduje. Díru v zákoně, kvůli níž nelze efektivně trestat práci na černo, kritizují profesní organizace malých a středních podnikatelů i Hospodářská komora ČR. Návrh novely zákona o zaměstnanosti je ale na samém počátku své poutě Parlamentem. Je tak jen malá šance, že by změny začaly platit ještě letos.

Firmy, u kterých kontroloři najdou lidi pracující na černo, mohou dostat až dvoumilionovou pokutu. Ta je však při zjištění prvního prohřešku podstatně nižší. Malá firma může dostat desetitisícový trest, velký podnik padesátitisícový. Větším firmám se však podle slov jejich personalistů takové riziko nevyplatí. Nechtějí riskovat ztrátu dobré pověsti.

Majitelé některých malých firem však uvažují jinak. Na černo lidé pracují v různých večerkách a hernách. Hrozbu desetitisícové pokuty takovým podnikatelům kompenzuje fakt, že takovou částku lze za člověka bez pracovní smlouvy ušetřit za dva až tři měsíce.

Nový zákoník práce
V lednu vstoupil v platnost nový zákoník práce. Nahradil právní úpravu starou více než 40 let. Co se mění, naleznete v těchto článcích:

Jak by se podle vás měla trestat práce na černo? Diskutujte v

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 5. 2007 13:24, Michal

Na Novém Zélandu mají daně z příjmů a dokonce hodně vysoké!
http://www.i rd.govt.nz/how-to/tax rates-codes/itaxsalar yandwage-incometaxrat es.html

Zobrazit celé vlákno

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 5. 2007 7:10, Exekutor

Cituji k pokutám, které Úřady práce nedávají pracovníkům načerno: "Jen těžko bychom je z těch lidí asi dostávali," tvrdí Kubalová. Mno, každý má něco v hodnotě 10.000 Kč + úroky a poplatky, a když pracuje načerno, najde se u něj na zdi třeba i nová plazma, o které tvrdí, že si ji u něj schoval kamarád, který ji chce dát jako překvapení manželce k narozeninám :-)

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

3. 5. 2007 | Jan Stuchlík

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní... celý článek

Lidí bez práce jsou mraky, proč je tedy těžké nalézt nové zaměstnance?

4. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Lidí bez práce jsou mraky, proč je tedy těžké nalézt nové zaměstnance?

Tisíce lidí v evidencích úřadů práce rozhodně neznamenají, že se snadno hledají zaměstnanci pro nové firmy. Právě příchod investorů a stavba jejich továren jsou přitom nejčastějšími... celý článek

Potřebujete volno z práce? Na co máte nárok?

29. 3. 2007 | Ludmila Řezníčková | 29 komentářů

Potřebujete volno z práce? Na co máte nárok?

Potřebujete k lékaři? Vlak, kterým ráno jezdíte, měl zpoždění? Žení se vám syn? Narodilo se vám dítě nebo naopak zemřel kolega? Potřebuje vaše dcera na kontrolu s rovnátky? Stěhujete... celý článek

Lze vymýtit práci načerno?

22. 3. 2007 | Milan K. Osvaag | 2 komentáře

Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je... celý článek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

31. 10. 2006 | Jiří G. Hošek

Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

Lze vůbec nějakým významnějším způsobem snížit v Česku nezaměstnanost? Víme, kolik lidí práci skutečně hledá a chce? Chce politická garnitura snižovat nezaměstnanost, nebo vykazovat... celý článek

Partners Financial Services