Škromach zařídil Ježíška na červen

Škromach zařídil Ježíška na červen
Je tady červen, měsíc, na který se těší jak důchodci, tak i rodiny s dětmi. Budou jim totiž vyplaceny tolik diskutované mimořádné dávky a dojde ke zvýšení některých pravidelně vyplácených dávek. Připomeňme si kdo, za jakých podmínek a kolik peněz dostane či bude dostávat.

Mimořádné dávky by podle vládních představitelů měly rodinám s dětmi a důchodcům kompenzovat zvýšení cen spojených s přijetím zákona o DPH.

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek se zvýšil z 2 552 Kč na 3 573 Kč (tj. o 1021 Kč měsíčně). Ke zvýšení došlo od 1. 5. 2004, ale vzhledem k tomu, že se tato dávka vyplácí zpětně obdobně jako mzda, dostanou rodiče zvýšení příspěvek poprvé v červnu 2004. Toto zvýšení je provedeno automaticky, tzn. že si o ně rodiče nemusí žádat.
Spolu se zavedením možnosti neomezeného přivýdělku při souběžném pobírání tohoto příspěvku, ke kterému došlo od ledna 2004, je to další opatření, které má pomoci finančně zabezpečit rodiče v době mateřské i rodičovské dovolené. (Více viz článek Jak přežít na mateřské.)

Mimořádná dávka pro důchodce

Vláda v rámci poskytování "sociálních kompenzací" nezapomněla ani na důchodce. Nárok na mimořádný příspěvek budou mít všichni penzisté, kteří splní podmínky pro získání jakéhokoli důchodu v měsíci červnu 2004. Jde tedy nejen o starobní, ale i plné či částečné invalidní důchody. Také důchody vdovské, vdovecké a sirotčí.
Všichni tito důchodci obdrží jednorázovou dávku ve výši 1 000 Kč, a to současně se svojí běžnou penzí. Výplata dávky bude provedena automaticky, rovněž tedy není nutno o ni žádat. Pokud důchodce pobírá současně více důchodů – např. starobní a vdovský, obdrží dávku pouze jednou (tzn. jen 1 000 Kč).

Mimořádná dávka pro rodiny s dětmi

Spočítejte si to!

Pokud se tedy domníváte, že byste na přídavek na dítě mohli mít nárok přestože jej dosud nepobíráte, neváhejte a o dávku si požádejte. Více se dočtete v článku Jak uživit potomky.
A chcete-li zjistit zda máte přídavek nárok nebo kolik peněz vám náleží, využijte naši KALKULAČKU.

Tato finanční podpora není určena všem rodinám s dětmi, ale pouze těm, které budou mít v měsíci květnu 2004 nárok na přídavek na dítě. Neboli jejichž příjmy nebudou přesahovat 3násobek životního minima. 
Výše této mimořádné dávky je 2 000 Kč na každé dítě (rodina s 3 dětmi celkem navíc obdrží částku 6 000 Kč). Dávka bude vyplacena automaticky (není nutné o ni žádat), a to současně s běžnou výplatou přídavku na dítě.
Tato mimořádná dávka se nezapočítává jako příjem pro nároky na dávky státní sociální podpory (přídavek na dítě, sociální příplatek apod.), ani pro dávky sociální péče (např. doplatek do životního minima).

Změny v zápočtu příjmu OSVČ

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo v tomto měsíci průměrnou mzdu v národním hospodářství za rok 2003. Jde o velice důležitý ukazatel pro zápočet příjmu osob samostatně výdělečně činných jak u dávek státní sociální podpory (přídavek na dítě, sociální příplatek či příspěvek na bydlení apod.), tak i u dávek sociální péče (doplatky do životního minima). Padesát procent z této průměrné mzdy je 8 400 Kč. Tato částka se bude OSVČ započítávat jako příjem, a to v těchto případech:

1) OSVČ zahájila podnikání a dosud nepodávala daňové přiznání,
2) OSVČ je podle daňového přiznání ve ztrátě nebo její čistý měsíční příjem je nižší než tato částka.

Pro osoby samostatně výdělečně činné z toho vyplývá, že nebudou-li mít zisk, nemohou počítat s příliš velkou podporou státu ve formě sociálních dávek. A to jak pro ně samé, tak i pro jejich rodinné příslušníky.
Výplata mimořádných dávek zatíží náš státní rozpočet částkou 6,6 miliard Kč a zvýšení rodičovského příspěvku znamená zajistit pro letošní rok navíc 2,3 miliard Kč.

Budou takto vynaložené prostředky podle vás vynaloženy účelně, nebo bylo lepší je využít jinak? Pomůže tato finanční injekce českým rodinám a podpoří zároveň alespoň trochu růst porodnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-107
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2004 9:02, Jarmila

Škromach kecá. Nejdřív slíbili, že v červnu. Pak mojí dceři, studentce VŠ, přišel dopis, že sice nárok má, ale peníze budou vyplaceny v červenci. No, takových nesplněných slibů asi bylo víc, takže to SocDem ve volbách těžce projela. Jak tak koukám na ty volební výsledky, dostanou děti a studenti kulový... A výmluvou bude, že na to teď po vstupu do Unie nejsou peníze.

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 6. 2004 12:35, Docent

Dostanou to rodiny, které mají nárok na přídavky na děti. Takže zbohatlíci jako já, mající příjem těsně nad trojnásobkem životního minima a platící hypotéku na vlastní byt, dostanou hov...

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když onemocní podnikatel

29. 4. 2004 | Ludmila Řezníčková

Když onemocní podnikatel

Kdy je OSVČ povinna platit důchodové pojištění? Kdy má nárok na nemocenskou a kdy na peněžitou pomoc v mateřství? A kolik peněz může dostat?

Systém sociální podpory přináší změny

19. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Systém sociální podpory přináší změny

Dnes si představíme poslední sociální dávku - příspěvek na dopravu. Také se seznámíme s několika důležitými změnami, které letošní rok přinese systému státní sociální podpory.

Jak stát pomáhá nemajetným

12. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak stát pomáhá nemajetným

Sociální příplatek je další dávkou státní sociální podpory. Máte na něj nárok? Kolik peněz můžete dostat? A jak o dávku požádat?

Jak uživit potomky

5. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak uživit potomky

Napjatý rodinný rozpočet mohou vylepšit přídavky na děti. Máte na ně nárok? Jak o ně požádat? A kolik peněz vám vlastně náleží?

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

27. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

Stát finančně podporuje ty, kteří se rozhodli pečovat o opuštěné děti. Jaké příspěvky poskytuje a za jakých podmínek je možné je čerpat?

Partners Financial Services