Trik Českých drah: Zdraží jízdenky, ale cenu nezvednou

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 26. 11. 2010 | 1 komentář
Trik Českých drah: Zdraží jízdenky, ale cenu nezvednou
Základní jízdné sice nezdraží, ale sníží některé dosavadní slevy. Tak se České dráhy vypořádaly s nezvyšováním cen, které avizovaly prakticky po celý předchozí rok.

Řada cestujících si tak od 12. prosince, kdy začíná platit nový jízdní řád, připlatí. Výrazně se zvýší hlavně cena víkendové jízdenky Sone+ pro rodiny. Méně výhodná než dosud bude také zpáteční sleva. Cestující si připlatí i za nákupjízdenky ve vlaku.

 

Dražší víkendové jízdenky pro rodiny

O sto korun víc než dosud zaplatí rodiny za víkendovou jízdenku Sone+, respektive za její dražší verzi, umožňující cestování všemi druhy vlaků. Dosud stojí 450 korun, od 12. prosince přijde na 550 korun. České dráhy se toto zdražení snaží vykompenzovat rozšířením platnosti této jízdenky i na svátky. I nadále však bude Sone+ platit pouze jeden kalendářní den. Na jednu jízdenku může jet pět cestujících, z toho maximálně dva dospělí.

Cestující si připlatí také za levnější variantu Sone+. Dosud stála 150 korun a šla použít pro osobní a spěšné vlaky po celé republice. Nově má sice platit i pro rychlejší vlaky, ale jen v rámci jednoho kraje (s mírnými přesahy do sousedních), přičemž cena se zvýší na 200 až 275 korun podle krajů. Ve spojích SuperCity ( Pendolino) platí jízdenka Sone+ jen se současně zaplacenými místenkami.

 

Zpáteční sleva: Pět procent místo deseti

Zakoupení zpáteční jízdenkysice zůstane výhodnější než dvě samostatné jednosměrné jízdenky, ale méně než dosud. Dosavadní 10% slevaklesne na pět procent. Zpáteční jízdenka z Prahy do Brna tak (bez využití jiných slev) přijde na 601 korun, zatímco dvě jednosměrné jízdenky na 632 korun.

Více než dosud zaplatí také cestující, kteří si koupí jízdenku až ve vlaku, přestože ve stanici byla v provozu pokladna. Místo třiceti si od prosince připlatí 40 korun. Přirážku však nebudou platit držitelé průkazů ZTP a ZTP/P (lidé se zvlášť těžkým zdravotním postižením). Na druhou stranu začnou průvodčí ve vlaku nově poskytovat i předprodej jízdenek.

 

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem

25. 6. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem

Letní výlety si můžete zpestřit i cestováním vlakem či autobusem. Někdy to vyjde zajímavě časově i cenově. Musíte se ale vyznat ve slevách jízdného. A to je zvláště u vlakových jízdenek... celý článek

Jaká jsou práva cestujících při zpoždění vlaku

21. 9. 2009 | Eva Sovová | 7 komentářů

Jaká jsou práva cestujících při zpoždění vlaku

Nová pravidla pro odškodnění cestujících při zpoždění vlaků se nejspíš v Česku odloží o pět let. Do té doby platí pravidla Českých drah. Ty nabízejí několik druhů odškodnění při zpoždění... celý článek

Chcete jet vlakem s jízdním kolem? Pozor na místenky

20. 8. 2009 | Petr Kučera | 1 komentář

Chcete jet vlakem s jízdním kolem? Pozor na místenky

Stále více lidí cestuje ve vlacích s jízdním kolem. Letos v červnu přepravily České dráhy 62 tisíc kol, což je o 70 procent více než vloni. Rozšiřuje se i nabídka cyklovlaků. Cestující... celý článek

České dráhy: další zdražování místo hledání úspor

13. 10. 2008 | Miroslav Zeman | 12 komentářů

České dráhy: další zdražování místo hledání úspor

České dráhy jako další z monopolů přistoupily od prosince k výraznému zvýšení cen. Argumentují nesmyslně vysokým odhadem inflace, místo aby se snažily najít úspory v nákladech či zvyšovaly... celý článek

Partners Financial Services