Mapa: Jak ušetřit na vstupném na hrady a zámky v Česku

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 2. 7. 2010 | 6 komentářů
Mapa: Jak ušetřit na vstupném na hrady a zámky v Česku
Výše vstupného na hrady a zámky může být pro někoho důvodem, proč na prohlídku historických interiérů nepůjde. Přinášíme vám tipy, jak se dá letos na vstupném ušetřit. Na interaktivní mapě získáte snadno přehled základních informací o nejznámějších hradech a zámcích.

Prázdninové výlety po Česku každé léto mnoha rodinám zpříjemňovaly i návštěvy tuzemských pamětihodností. Hrady a zámky vždy v letních měsících překypovaly turisty. Letos je to ale podle mnohých kastelánů jiné. České domácnosti šetří a na prohlídky nechodí.

Motivovat je může třeba letošní novinka Národního památkového ústavu (NPÚ), takzvané věrnostní pasy. Ty lze využívat už od poloviny května. Jedná se o klasickou motivační akci, která vás má přimět k vyšší návštěvnosti památkových objektů ve správě NPÚ. Na oplátku za to získáte jedno vstupné zdarma a můžete vyhrát královskou hostinu na romantickém zámku Sychrov.

Princip věrnostního pasu je podle Zdeňky Kalové z NPÚ jednoduchý. Při první letošní návštěvě hradu, zámku, skanzenu, klášteru či některé z technických památek ve správě NPÚ by vám pokladní měla věrnostní pas nabídnout při zakoupení vstupenky nebo si jej na pokladně vyžádejte. Věrnostní pas je na jméno, a tudíž platí pouze pro jednoho návštěvníka. „Pokud jdete na prohlídku v páru nebo s rodinou, vyžádejte si příslušný počet karet,“ doporučuje Kalová. Za každou zakoupenou vstupenku dostanete na zadní stranu věrnostního pasu v pokladně razítko. Jakmile zaplníte celou kartu, což znamená, že nasbíráte čtyři razítka, můžete kartu při páté návštěvě některého z objektů NPÚ vyměnit za volnou vstupenku. Vybrané karty NPÚ pak po ukončení akce k poslednímu říjnovému dni slosuje o vítěznou královskou hostinu.

Kolik zaplatíte za vstupné na hradech a zámcích


Rozdíly mezi vstupným na jednotlivé památky v Česku bývají i ve stovkách korun.
Zatímco Bezděz si dospělý návštěvník prohlédne za 60 korun a dítě, student či penzista nad 65 let za 40 korun, do některých expozic v zámku v Českém Krumlově se podívá dospělý i za 250 korun a dítě za 140 korun (expozice Divadlo). Nejdražší vstupenky se objevují právě na těch nejznámějších a nejnavštěvovanějších památkách, kam vyráží mnoho zahraničních turistů. Nad 140 korun u některých okruhů vyjde rovněž návštěva Karlštejna, Konopiště a Křivoklátu, dále pak Bechyně, Bouzova, Frýdlantu či arcibiskupského zámku v Kroměříži, který je na seznamu památek UNESCO. I na tyto památky se ovšem můžete podívat levněji, pokud si zvolíte některý z levnějších a méně rozsáhlých prohlídkových okruhů.

Ušetřit na vstupném mohou rodiny s dětmi, pokud si pořídí rodinnou vstupenku. Je třeba si ale dávat pozor, pro kolik dětí a v jakém věku lze takovouto vstupenku na jednotlivých památkách koupit (rozdíly bývají v počtu osob či věku dětí). Obyčejně to je u rodinných vstupenek maximálně pro dvě až tři děti do patnácti let v doprovodu dvou dospělých. Větší skupiny s dětmi, jako například tábory či mateřské školy, zase mohou využít speciální slevy nebo vstup zdarma pro jednu dospělou osobu. Na mnoha památkách je rovněž vstup pro děti do 6 let zdarma, jinde se za ně platí symbolická pětikoruna.

Anketa

Kolik hradů či zámků každý rok zhruba navštívíte?

S levnějším vstupným mohou také na mnoha výletních místech počítat studenti, senioři od 65 let věku, držitelé průkazu ZTP a jejich průvodci. Slevu či vstupné zdarma mohou někde získat zaměstnanci NPÚ. Kdo má ovšem zájem o zlevněné vstupné, měl by mít u sebe vždy i oficiální doklad, který potvrdí, že má nárok na slevu kvůli povolání, věku, studiu či handicapu. Některé zámky a hrady mají pro tyto účely na svých oficiálních webových stránkách zobrazeny i ukázky vzorů dokladů, které pro slevu uznávají. To najdete například na stránkách zámku Sychrov.

Návštěvu kulturní památky mohou prodražit například poplatky za parkovné v bezprostředním okolí hradu či zámku. Ušetřit tak lze v těchto případech jedině cestováním vlakem či autobusem nebo zaparkováním mimo oficiální parkoviště. Rozpočet výletu může navýšit i poplatek za fotografování či filmování během prohlídky zámeckých či hradních interiérů. Například na Sychrově to přijde zájemce o foto či videozáznam na stokorunu. Také prohlídky mimo otevírací dobu mívají až dvojnásobné vstupné. Třeba na státním zámku v Jindřichově Hradci je vstupné mimo pracovní dobu i mimo sezónu zvýšené o sto procent. Na Sychrově se platí mimo otevírací dobu 280 korun, večer 400 korun. U těchto prohlídek ale bývá stanoven minimální počet návštěvníků, aby bylo možné tuto službu zajistit. Musíte se ovšem nutné domluvit se správou zámku nebo hradu v předstihu.

 

Které zámky a hrady podle vás stojí za to v Česku určitě navštívit, třeba i navzdory výši vstupného? Podělte se o své tipy s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2010 11:05, Pavel

prohlídku třeba za 60 či 120 korun nepokládám za předraženou, například zvlášť v porovnání s cenou vstupenek do kina v Praze.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2010 8:04, miki

Ze svých daní (odvedených do státního rozpočtu) si platíme nákladné rekonstrukce a údržbu těchto "památek" a když je pak chceme vidět, tak musíme platit znovu. Čím známější, tím víc. Nádhera.

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem

25. 6. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Dovolená v Česku: Jak cestovat levně autobusem a vlakem

Letní výlety si můžete zpestřit i cestováním vlakem či autobusem. Někdy to vyjde zajímavě časově i cenově. Musíte se ale vyznat ve slevách jízdného. A to je zvláště u vlakových jízdenek... celý článek

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

17. 6. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Osm chyb, které vás mohou připravit o peníze z cestovního pojištění

Ani s cestovním pojištěním nejste zcela bez starostí. Pokud chcete, aby vám pojišťovna uhradila celé náklady za škody a léčení v cizině, měli byste se vyvarovat některých základních... celý článek

Nelíbí se vám hotel nebo služby delegáta? Stěžujte si hned na místě.

16. 6. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Nelíbí se vám hotel nebo služby delegáta? Stěžujte si hned na místě.

I když se snažíte důkladně prověřit cestovní kancelář, u níž si kupujete zájezd, někdy se jeho reklamaci nevyhnete. Hlavní pravidlo zní, vše se pokuste reklamovat už na místě.

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

10. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak na dovolené ušetřit tisíce. Máme pro vás jednoduchý návod.

Promyslet si před odjezdem na dovolenou pár základních věcí, vám může usnadnit život i ušetřit nemalé peníze. Neměli byste zapomenout ověřit si například základní informace o svém cestovním... celý článek

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

7. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Sportování za pár kaček? Začněte v půjčovně

Jízda na in-linech vás nemusí hned napoprvé zruinovat. Stejně tak golf nebo kolo. Není třeba vyřídit se fyzicky ani finančně. Pro začátečníky je určitě dobrou volbou nejdřív si lákavý... celý článek

Partners Financial Services