Soud potvrdil: Za triky se slevami hrozí obchodům vyšší pokuty

Tomáš Fránek | rubrika: Aktuálně.cz | 15. 6. 2014 | 2 komentáře
Krajský soud v Brně ve sporu s řetězcem Kaufland uznal argumenty České obchodní inspekce.
Soud potvrdil: Za triky se slevami hrozí obchodům vyšší pokuty

Za podvody při slevových akcích hrozí obchodníkům vyšší pokuty. Česká obchodní inspekce jim totiž jako přitěžující okolnost může přičíst fakt, že spotřebitelé si nemusí chyby všimnout hned při placení, ale až později (nebo vůbec), takže reklamace je obtížná.

Argumenty České obchodní inspekce nyní ve sporu s obchodním řetězcem Kaufland potvrdil Krajský soud v Brně, k němuž se společnost odvolala.

Část nakupujících si vůbec neuvědomí, že ceny uvedené u zboží v prodejně nesouhlasí s částkami účtovanými u pokladny, protože se nesnaží zapamatovat si nebo zapisovat ceny všech výroků.

„Pokud to nakupující nezjistí ihned při placení, že mu nebyla zaúčtovaná sleva deklarovaná na cenovce u příslušného zboží, je jeho situace při požadování případné náhrady později komplikovaná, popřípadě si své poškození nemusí vůbec uvědomit,“ konstatoval senát Krajského soudu v Brně, vedený Zuzanou Bystřickou.

Podle něj jde o přitěžující okolnost, která má vliv na zvýšení pokuty za chyby při slevových akcích.

Anketa

Kontrolujete si u pokladny účtenku?

Vše za polovinu. Vlastně jen něco

Kaufland dostal od České obchodní inspekce pokutu ve výši 120 tisíc korun za předražení nákupů a chyby při slevových akcích v prodejnách v Brně a Kyjově.

Kontroloři zjistili, že prodejny nabízely takzvané slevové koše, u nichž byla informace o slevě 50 procent na každé zboží. Ve skutečnosti ale byly v koších výrobky s různou slevou od osmi do 34 procent, zatímco slibovaná padesátiprocentní sleva platila jenom na menší části zboží.

Česká obchodní inspekce v pokutě přihlédla jako k přitěžující okolnosti k takzvanému kritériu odstranitelnosti. Tedy faktu, že pokud lidé nezjistí chyby při vyúčtování slev u pokladny, nemusí už být při pozdější reklamaci úspěšní.

Kaufland s tím nesouhlasil. Podle právníků řetězce nemusí lidé reklamaci uplatnit hned, ale mohou přijít kdykoliv, kdy pochybení zjistí. Lidé tedy mají právo žádat o náhradu škody.

Soudci se nyní postavili na stranu inspekce. Podle nich je přísnější pokuta ve výši 120 tisíc spravedlivá a je správně pohlíženo i k přitěžující okolnosti.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pustíte si tam jeden šmejd a lidi budou mít strach koupit cokoli

7. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Pustíte si tam jeden šmejd a lidi budou mít strach koupit cokoli

Jeden čas jich bylo na tři sta. Do dneška nevydržela ani stovka. Spoluzakladatel druhého největšího slevového portálu Vykupto.cz je přesvědčený o tom, že nakonec zůstane mezi slevovými... celý článek

Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

2. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Sleva při koupi ojetiny na úvěr je trik! Za sjednání úvěru dáte i 80 tisíc

Kupujte, kupujte. A kupujte na úvěr! Vyplatí se. To slibuje zákazníkům lákavá nabídka autobazarů. Rozdíly v cenách „za hotové“ a „na úvěr“ dosahují i desetitisíců korun. Ale pozor:... celý článek

Kalkulačka cen mobilních operátorů: Dokážeme vám ušetřit až 50 procent z ceny tarifu

10. 7. 2013 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Kalkulačka cen mobilních operátorů: Dokážeme vám ušetřit až 50 procent z ceny tarifu

Nejste spokojeni s cenou svého mobilního tarifu? Rozčilujou vás nekvalitní služby stávajícího mobilního operátora? Potřebujete víc volných minut nebo neomezený internet? Končí vám studentský... celý článek

Tomáš Čupr: Slevomat je miliardová firma!

13. 10. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Tomáš Čupr: Slevomat je miliardová firma!

Tomáš Čupr už není výkonným ředitelem Slevomatu. Proč? Jaká byla nejvyšší nabídka k prodeji, kterou odmítnul? A co mu nejvíc vadí na českém podnikatelském prostředí? Přečtěte si exkluzivní... celý článek

Slevové servery: Nejslabší máte padáka!

5. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Slevové servery: Nejslabší máte padáka!

I když letos za slevové poukazy utratíme dvakrát víc než loni, počet slevových serverů výrazně klesá. Jaké trendy nás budou čekat v nejbližší době? A ovlivní internetový trh se slevami... celý článek

Partners Financial Services