Studentský život. Poradíme, jak ušetřit

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 3. 10. 2011 | 10 komentářů
Studentský život. Poradíme, jak ušetřit
Brány vysokých škol se otevírají, studenti vycházejí vstříc novému semestru. Protřelí mazáci už vědí své. Nováčci jsou plni očekávání. Zajímá vás, jak napěchované peněženky budete potřebovat? Poradíme vám, jak ušetřit.

Vypočítat průměrné měsíční náklady průměrného vysokoškoláka se jeví jako sisyfovská práce. Nakonec totiž zjistíte, že žádný „průměrný student“ – podobně jako „průměrný člověk“ – neexistuje. První zásadní rozdíl spočívá v tom, zda studujete veřejnou, nebo soukromou vysokou školu. Zatímco na první jmenované alespoň prozatím školné neplatíte, na druhé se roční poplatky šplhají k šedesáti tisícům. Dalším významným hlediskem je, zda jste v místě studia domácí, nebo přespolní. Ti, kteří víkend co víkend podnikají cesty napříč republikou, jsou na tom s výdaji podstatně hůře – prodraží se jim cestovné i ubytování. Roli hraje samozřejmě i místo studia – v Praze je život dražší než třeba v Českých Budějovicích či Olomouci. A co teprve rozdíly mezi „deňáky“ a „kombíky“ či „dálkaři“ – zatímco v rámci prezenčního studia docházíte do školy denně, když studujete dálkově, strávíte ve školních lavicích třeba jen jeden víkend z měsíce.

Na kolik vás studentský život vyjde?

Ministerstvo školství se přesto pokusilo rozdílnosti zprůměrovat a propočítat. Z předloňského výzkumu, kterého se účastnilo 11 743 studentů, vyplynulo, že celkové měsíční náklady při denním studiu na státní škole činí zhruba 8 163 korun. U studentů soukromých škol je to údajně (bez školného) dokonce 11 591 korun.

Václav Javor studuje stavařinu na pražské ČVUT, 190 kilometrů od domova. Na kolik ho vyjde měsíc studentského života? „Plus minus se vejdu do sedmi tisíc,“ říká. Bydlí na strahovské koleji v dvojlůžkovém pokoji. „Měsíčně za kolejné zaplatím dva a půl tisíce,“ uvádí. Na studijní materiály podle něj každý měsíc padnou zhruba dvě stovky. „Tramvajenka mě vyjde na dvě stě čtyřicet korun. Domů jezdím dvakrát za měsíc autem, na benzin se skládáme. Dvě zpáteční jízdy mě stojí asi šest set,“ vypočítává náklady za dopravu. „Na jídlo to budou tak dva a půl tisíce a dalších tisícovka na zábavu, ať už jde o sport, nebo nějaký ten večírek,“ říká Václav. Dodává však, že tyto položky se měsíc od měsíce liší. „Někdy si toho můžu dopřát víc, jindy míň,“ vysvětluje.

Stipendium nejen pro premianty

Vítaným přilepšením je pro většinu studentů ubytovací stipendium. Některé školy ho vyplácejí všem studentům, jiné pouze „přespolním“, kteří mají trvalé bydliště mimo město, kde se nachází škola. Například Pražáci z Vysoké školy ekonomické, ČVUT a České zemědělské univerzity na stipendium nedosáhnou. Naopak Karlova univerzita vyplácí stipendium ve snížené sazbě i „domácím“. Průměrná výše stipendia pro přespolní studenty se pohybuje kolem 700 korun měsíčně, obvykle se vyplácí čtvrtletně. Řada nováčků ovšem v prvním semestru propásne termín, do kdy o něj musí zažádat. Lhůta obvykle trvá jen do konce října.

Studenti z chudších rodin mají navíc nárok na sociální stipendium, které obvykle dělá 1 600 korun měsíčně. Po zásluze jsou odměněni také premianti. „Bakaláře i magistra jsem studovala na Karlově univerzitě. Celou dobu jsem si držela hodně dobrý studijní průměr, každý semestr jsem za to dostala stipendium ve výši 9 000 korun. Měla jsem to vlastně místo brigády,“ říká čerstvá absolventka Pavla.

Život s ISICem studenty baví

Zajímavé slevy s ISIC kartou

  • Až 90procentní sleva na software od Microsoftu (pouze na www.isicpoint.cz)
  • Slevy 20 procent na permice v českých lyžařských areálech
  • Sleva 500 Kč na jazykové kurzy Asiana
  • 25procentní sleva na roční on-line kurz anglického jazyka u Tealearning.cz
  • Sleva 30 procent na e-learningové jazykové kurzy u Evropského vzdělávacího centra
  • Sleva 200 Kč na program Work and Travel USA
  • Sleva 70 procent na Premium účet u vyplnto.cz
  • Datahelp – 20procentní sleva na služby
  • 15procentní sleva na jízdenky Student Agency
  • Sleva z jízdného u vybraných dopravních podniků
  • Snížené vstupné do muzeí, divadel, kin, na přednášky a festivaly
  • 10procentní sleva na dioptrické brýle u Eiffel Optic
  • Sleva min. 10 procent do knihkupectví
  • Sleva 40 procent na předplatné Hospodářských novin
  • Výrazné slevy na předplatné časopisů
  • 2 pizzy za cenu 1 v pizzerii Einstein a dalších pizzeriích
  • 1+1 menu u McDonald’s
  • 2 za 1 při ubytování v síti Orea hotels

Další slevy naleznete na isic.cz

S lehkou nadsázkou se dá říci, výhody a slevy jsou příjemným kořením studentského života. „Když jsem ukončila školu, víc než po přednáškách a učitelích se mi stýskalo po životě s ISICem,“ říká Pavla. Právě mezinárodní studentská karta ISIC (International Student Identity Card), podporovaná organizací UNESCO, je totiž pro studenty vstupenkou do levnějšího světa. Většina vysokých škol ji také používá jako identifikační průkaz studenta. „Ocení ji jak vysokoškoláci, kteří s běžnými studentskými průkazy či indexy v zahraničí jen velmi těžko obstojí, tak středoškoláci, na které v tomto ohledu zase nepamatuje školský zákon a studentské průkazy jim ve většině případů školami nejsou vůbec vydávány,“ říká Kateřina Hadvigová z GTS Alive. Kromě vysokoškoláků a středoškoláků si mohou ISIC pořídit také žáci víceletých gymnázií od 12 let a ve formě ISIC SCHOLAR nově také žáci základních škol. Věkový strop pro ISIC neexistuje. Využívat ho mohou i takzvaní „věční studenti“. Podmínkou je jen řádné studium v prezenční formě. Ročně vás karta vyjde na 300 korun. „ISIC platí ve 124 zemích, nabízí více než 42 000 slev, z toho asi 2 400 v české republice,“ říká Kateřina Hadvigová.

Další slevové karty pro mladé

ISIC je sice nejznámější, nikoli však jediný průkaz svého druhu. Přes 100 000 slev po světě a asi 1 200 v České republice platí také pro držitele studentské karty Euro ˂ 26. Výhod díky ní můžete požívat například v kinech, knihkupectvích, na hradech, festivalech, v autoškolách, při cestování, telefonování nebo v obchodech se sportovním vybavením. Karta platí jeden rok a několik (1–30) dnů od data vystavení, zaplatíte za ni 200 korun. Na rozdíl od ISIC karty si ji mohou pořídit i nestudenti. Dostupná je pro všechny mladé ve věku 10–30 let. Z atraktivních slev si můžete vybírat zde.

Další variantou pro studenty je věrnostní karta Student Sphere Card. Je určená pro žáky základních a studenty středních a vysokých škol v prezenční i kombinované formě. Za 750 korun s ní můžete po dobu tří let využívat slevy na 8 000 místech v Česku i na Slovensku. Podobně jako ISIC a Euro ˂ 26 nabízí výhodnější cestování, stravování, nakupování sportovního i módního oblečení, kulturní zážitky i služby všeho druhu. Katalogem slev můžete listovat zde.

Anketa

Jste pro zavedení školného?

Studenti, kteří za studiem pravidelně dojíždějí vlakem, mají nárok na 45procentní slevu z jízdného u Českých drah. Musí si ovšem pořídit žákovský průkaz. Investice: koruna za formulář, cesta na studijní oddělení nebo za sekretářkou a padesát korun, za které vám na nádraží žákovský průkaz potvrdí. Pozor: na žákovský průkaz lze cestovat ze školy a do školy, respektive z místa bydliště do města, kde sídlí vaše škola. Významné jsou ale u drah i „slevy na slevy“: za In-kartu 25 (čtvrtinová sleva z veškerých jízdenek na tři roky) se normálně platí 990 korun, do 26 let ji však můžete mít za třetinovou cenu.

Žákovské a studentské slevy poskytují i autobusoví dopravci, jejich výše, věková omezení a další podmínky se však firmu od firmy značně liší.

Studium vysoké školy zkrátka není za hubičku. Když ale budete dost obratní, zorientujete se ve svých možnostech a podaří se vám slevy chytře zkombinovat, můžete své měsíční výdaje udržet na uzdě. Nu, milí studenti, držte si klobouky i peněženky, nový akademický rok začíná.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2011 10:45, Marek

Studenti by hlavně měli mít slevu na ubytování na kolejích. Kvalita ubytování na zdejších kolejích je děsivá.

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 10. 2011 15:25, Funny

školné bych zavedl okamžitě. Když se podívám do hospod kolem kolejí - Strahov, Suchdol atd., mám pocit, že studenti nedělají nic jiného, než chlastají. Asi se vůbec nepotřebují učit. Tak tedy ať se aspoň připravují na zaměstnání a chodí na brigády, kterými si vydělají na školné. Nevím, proč bych měl platit z daní studentům čas na chlastání.

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy pracovat zadarmo a kdy včas utéct

30. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Kdy pracovat zadarmo a kdy včas utéct

„Peníze vám nedáme, ale bude to pro vás dobrá zkušenost“ je nové „k noze a lehni, čokle“. Jak poznat, že se s vámi někdo snaží vytřít, a kdy naopak nebýt sketa a pracovat bez nároku... celý článek

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

15. 9. 2011 | Tereza Mynářová | 23 komentářů

Komerční banka: kolik stojí studentské konto zdarma?

Než se rozhodnete pro produkt zdarma, vemte si smlouvu domů a prověřte, že do ní zaměstnanec banky nezahrnul doplňkové nebo nadstandardní placené služby.

Diplomky na zakázku: školy versus podnikavci – kdo s koho?

1. 7. 2011 | Ondřej Tůma, Jan Brož | 18 komentářů

Diplomky na zakázku: školy versus podnikavci – kdo s koho?

Nepoctiví studenti a podnikavci, kteří uspokojují jejich poptávku – spojenectví, jež podrývá podstatu vysokého školství. Školy by mu mohly efektivně čelit: stačilo by opravdu se každému... celý článek

Proč opisovat? Diplomku koupíte za dvacet tisíc!

30. 6. 2011 | Ondřej Tůma, Jan Brož | 22 komentářů

Proč opisovat? Diplomku koupíte za dvacet tisíc!

Dobrá zpráva: vysokoškolské vzdělání je dnes opravdu pro všechny! Nemáte čas, chuť či nadání na psaní diplomky? Nevadí, stojí pár desítek tisíc. Budeme tedy brzy umět spočítat cenu... celý článek

Student v drsném světě byznysu

20. 1. 2011 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Student v drsném světě byznysu

Jsou mladí, dynamičtí, nebojí se riskovat… Postrádají ale zkušenosti z praxe i finanční prostředky. Jejich vstupní kapitál tvoří jen dobrý nápad. Přesto není ojedinělé, že se do podnikání... celý článek

Partners Financial Services