Mikropůjčky. Půjčovat si? Radši půjčovat potřebným

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 11. 1. 2012 | 5 komentářů
Mikropůjčky. Půjčovat si? Radši půjčovat potřebným
Jako každou středu odpovídá Jan Müller na dotazy našich čtenářů. Slyšeli jste už o mikropůjčkách?

Otázka: Zajímalo by mě, co si myslíte o mikroúvěrech jako o možnosti sociálního investování pro jednotlivce.

V oblasti mikrofinancování se používá ještě několik velmi podobných výrazů jako mikrofinance, mikrokredity, mikropůjčky a podobně. Tyto výrazy měly historicky různé významy, v praxi se ale víceméně dnes používají synonymně. My se zaměříme na dva základní aspekty této činnosti: na poskytování financí chudým a na komerční úvěry o velmi malém objemu.

Půjčky pro chudé

Ohlédneme-li se zpátky do historie, už v sedmnáctém století najdeme pokusy o řešení špatné situace nejchudších vrstev, zejména s ohledem na velmi vysoké úroky požadované lichváři. Pravděpodobně někdy z té doby také pochází názor, že půjčování malých částek chudým lidem má výhodu i pro věřitele, konkrétně nižší delikvenci (nižší pravděpodobnost nesplacení půjčky). Tento druh velmi malých úvěrů, jež bychom dnes vymezili horní hranicí někde kolem sta amerických dolarů, začal uplatňovat tam, kde byla široká vrstva chudých, kteří neměli peníze nejčastěji pro další podnikání nebo jiný způsob vlastního rozvoje.

Jaký způsob pomáhání rozvojovým zemím se vám líbí?

Mikropůjčky přes nějakou neziskovku jsou fajn – ti lidé si koupí, co opravdu potřebují, a mají motivaci pracovat a vydělávat, když vědí, že peníze musí vrátit.
+29
+
-
Super jsou koncerty jako třeba Live Aid. Člověk se pobaví jako na každém jiném koncertě, ani neví, že pomáhá. Jen by Bono nemusel tolik mluvit.
+10
+
-
Pěkný je Skutečný dárek, který před Vánoci propaguje Člověk v tísni: prostě vezmete nějaké peníze a Člověk v tísni s velkým Č za ně nějakému člověku v tísni s malým č koupí kozu, krávu, šicí stroj nebo tak. Něco, co opravdu potřebuje. Navíc je hezký pocit, že koupíte krávu za pár babek, víte, co byste za ni dali tady?
+31
+
-
Katolická charita to nemůže dělat špatně. Je to organizace, která se touhle činností zabývá už dva tisíce let.
+18
+
-
Co takhle Adopce na dálku? Prostě přispíváte na živobytí a školu někomu, kdo by si to ve své domovině nemohl dovolit. Pokud pak neuteče na Západ, bude to právě on, kdo pomůže zemi k lepší budoucnosti.
+24
+
-
Mám rád projekt Postavme školu v Africe, kterou dělá Člověk v tísni se skauty. Vzdělání je nejlepší pomoc, i když se ho nenajedí.
+25
+
-
Myslím, že je dobře, že máme OSN a všechny ty její suborganizace. Když má Kanada přebytky obilí, je přece správné poslat ho hladovějící Africe.
+15
+
-
Nakupuju fair trade výrobky, třeba kávu a čokoládu, ale i další. Myslím, si že tenhle koncept funguje. Pro mě jsou ty výrobky třeba drahé, ale vím, že zemědělce někde v Jižní Americe nikdo neodírá a nezotročuje.
+15
+
-

Ze současnosti je dobře znám příklad Vesnické banky (Grameen Bank), jež působí v jedné z nejchudších zemí světa – Bangladéši. Tato banka se zaměřila právě na půjčky o velmi malém objemu chudým lidem nebo úzkým společenstvím osob. Zajímavé je, že prý se z hlediska delikvence osvědčilo půjčovat spíš ženám. Banka celkem slušně prosperuje a dokonce rozšířila své aktivity na další oblasti činnosti, jako byl například prodej a pronájem mobilních telefonů – lidé, kteří si takto opatřili mobilní telefon, poté fungovali za úplatu jako jakási místní telefonní budka.

Zakladatel Vesnické banky Muhammad Yunus dostal dokonce za svoji činnost v roce 2006 Nobelovu cenu za mír.

O vlivu mikrofinancování na chudé země se však dodnes vede polemika. Dopad takového typu financování nelze totiž nijak spolehlivě ohodnotit. To je možná jeden z důvodů, proč se mikrofinancování v těchto oblastech momentálně hodně provádí prostřednictvím neziskových institucí, jež nemají ve svém hodnocení kritérium vlastního zisku.

Historicky se model mirkofinancí jakožto svého druhu sociální a rozvojové pomoci uplatňoval i v Evropě, nicméně dnes se s ním můžete setkat spíše v Asii, Africe a Jižní Americe. Jelikož máme v Evropě v současné době přístup k pitné vodě, nehladovíme, máme velmi dobrou zdravotní péči, nejsme negramotní a vůbec se nám dostává na rozdíl o jiných částí světa mnoha dalších vymožeností, setkáváme se spíše s jiným druhem mikrofinancování, s komerčními půjčkami malého rozsahu. Naše úloha v oblasti pomoci chudým by spíš dnes byla na opačné straně, mezi lidmi, kteří by do mirkofinančních systémů měli investovat či přispívat.

Půjčky pro bohaté

I když s tím nebude každý souhlasit, dovolujeme si nás zařadit z výše uvedených důvodů mezi bohaté. Tím je i dán hlavní rozdíl v oblasti mirkofinancování – tady už nejde o pomoc chudým, ale čistě jen o komerční podnikání, a tedy i o zisk jako prvotní hodnotící kritérium.

Pokud si u nás někdo vezme mikroúvěr, půjčku před výplatou, rychlou online půjčku... nehrozí mu, že při jeho nesplacení přijde úplně o všechno: o chatrč, jedinou kozu, o džbán, s nímž chodí pro vodu... Tím je možná dána i určitá bezstarostnost lidí při podepisování některých smluv na mikroúvěry. Jak jinak si vysvětlit, že lidé jsou schopni se upsat někdy i k velmi vysokým úrokům? Jelikož u nás a v mnoha dalších zemích žádné formálně stanovené limity na úroky z úvěrů neexistují, mohou úroky mnohdy růst do těžko pochopitelných výšin. Jsou známy případy z Evropy, kdy RPSN dosahuje několik set nebo i tisíc procent ročně.

Mikropůjčka přes SMS

Hitem se v poslední době stávají SMS půjčky. Stačí vyťukat jednoduchý kód a peníze vám okamžitě přistanou na účtu. Znamená to ale záchranu, nebo zkázu?“ ptá se Petra Dlouhá. Pravidla jsou jednoduchá: Půjčíte si tisíc korun, za dva týdny musíte vrátit o čtvrtinu víc. A tak podobně až do čtyř tisíc. Víc ani ťuk. Nezaplatíš včas, penále, upomínka, inkasní agentura. Trochu drsné ale poměrně hezky na rovinu řečené.

Mikroúvěry bývají v našich zeměpisných šířkách často časově omezené a mají také někdy předem specifikované použití, například je možné jimi platit pouze energie, vodu či jiné předem stanovené platby. Někde je ale naopak užití velmi volné a s penězi lze nakládat jakkoli.

Zamýšleli jsme se však nad tím, proč by si našinec vůbec bral malý úvěr s vysokým procentem úroků - žádný důvod nás nenapadl. Připouštíme, že u někoho může nastat zcela krajní životní situace, kdy například jeho dítě nutně potřebuje nějaký lék nebo zdravotnickou potřebu, bez níž nepřežije a není k dispozici žádný další zdroj financí. V běžném životě z pohledu lidí jsou malé úvěry nepotřebné a někdy dokonce i škodlivé – jen z vás vysají úroky.

Pokud tedy nemáte peněz nazbyt, téma mikroúvěrů by vás mělo asi raději minout. Pokud jste naopak nějakou korunu ušetřili a chcete pomoci jinde ve světě těm méně šťastným, zkuste nějakou renomovanou neziskovku a můžete jejím prostřednictvím malou částku někomu půjčit. A uvažuje-li někdo z ekonomicky rozvinuté země o tom, že by na mikrofinancování chudých ve světě rozvojovém vydělal nebo touto cestou zásadně zhodnotil svoji investici – to by snad bylo nemorální.

Autor vlastní a spravuje web Malépeníze.cz. Otázky do pravidelné rubriky posílejte na redakce@penize.cz.

Jan Müller

Autor článku Jan Müller

Jan Müller pracuje přes 30 let ve finančních službách. Za tu dobu nasbíral zkušenosti z bank, nebankovních firem i z oblasti dozoru nad finančním trhem a ochrany spotřebitele. Téměř 10 let se podílí na projektech finanční... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+41
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Dvě stě tisíc? Na spořicí účet či termínovaný vklad

28. 12. 2011 | Jan Müller | 22 komentářů

Malé peníze: Dvě stě tisíc? Na spořicí účet či termínovaný vklad

Minulou středu jsme zveřejnili první část odpovědi Jana Müllera z webu Malé peníze na otázku našeho čtenáře, co by mohl nejlepšího udělat se dvěma sty tisíci korun na svém účtu. Dnes... celý článek

Malé peníze: Kam s dvěma sty tisíci

21. 12. 2011 | Jan Müller | 32 komentářů

Malé peníze: Kam s dvěma sty tisíci

Jan Müller z webu Malé peníze odpovídá na další čtenářský dotaz. Obsáhlejší rozbor dělíme na dvě části.

Lichvářské půjčky frčí. Jak jim zatnout tipec?

19. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 64 komentářů

Lichvářské půjčky frčí. Jak jim zatnout tipec?

V televizních reklamách slibují sametovým hlasem řešení všech finančních trablů. Ve skutečnosti vás ale nebankovní úvěry nemilosrdně sedřou z kůže. Hitem se v poslední době stávají... celý článek

Očima expertů: Pomohlo by stanovení maximální výše RPSN v boji proti lichvářům?

7. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Očima expertů: Pomohlo by stanovení maximální výše RPSN v boji proti lichvářům?

Některé spotřebitelské úvěry připomínají spíše lichvu. Pomohlo by, kdyby stát u půjček stanovil maximální hranici roční procentní sazby nákladů (RPSN)? Zeptali jsme se právníka Tomáše... celý článek

Sbírky do kasiček: charita pro dobrodruhy!

29. 8. 2011 | Jan Brož | 21 komentářů

Sbírky do kasiček: charita pro dobrodruhy!

Dobrý den, přispějte na postižené děti, na boj proti rakovině, opuštěné psy... Na rušných místech větších měst denně kupujeme drobné zbytečnosti a sypeme drobné na dobročinné účely... celý článek

Partners Financial Services