Kvůli recesi se bude rodit méně dětí

Jan Stuchlík | rubrika: Když se řekne | 19. 8. 2009 | 3 komentáře
Kvůli recesi se bude rodit méně dětí
Mladé ženy pracující na vyšších pozicích, které kvůli recesi přišly o práci, odkládají založení rodiny. Porodnost v této skupině klesá až o čtvrtinu. Vědci z univerzity v rakouském Linzi zjistili, že důvodem je potřeba budovat opět od začátku novou kariéru.

Kvůli recesi se nejspíš bude rodit méně dětí. Mladé bezdětné ženy, které dostaly náhle výpověď, odloží založení rodiny. Nejvíce to bude patrné ve skupině žen, které měly slušně nastartovanou kariéru a ve firmě pracovaly v uplynulých třech letech. Vědci z univerzity v rakouském Linzi spočítali, že porodnost v této skupině může v příštích šesti letech klesnout o 20 až 25 procent. I když pracovali s údaji z rakouského trhu práce, lze závěry jejich studie vztáhnout i na Česko, protože podmínky, za kterých se ženy o odchodu na mateřskou rozhodují, jsou v obou zemích podobné.

Největší dopad má nečekaný vyhazov na ženy pracující na vyšších firemních pozicích. Přičemž čím je bezdětná žena starší, tím více bude mít tendenci početí dítěte kvůli ztrátě práce odložit. Autoři studie to vysvětlují tzv. kariérním efektem. Takové ženy investovaly spoustu času a úsilí, aby se v hierarchii firmy posunuly na kýženou úroveň. Po propuštění ovšem budou muset začít od začátku. Pokud si najdou nové místo, budou muset svůj tzv. lidský kapitál zase začít budovat. To může trvat až několik let, kdy žena dosáhne takového postavení, v němž se bude chtít rozhodnout pro založení rodiny. Vidět je to podle studie zhruba u třetiny žen s nejvyššími příjmy. U řady žen to ale také může znamenat, že se myšlenky na dítě vzdají úplně, upozorňuje jeden z autorů studie Rudolf Winter-Ebmer.

Anketa

Odložili byste kvůli ztrátě práce založení rodiny?

„Opravdu se zdá, že celková porodnost by mohla kvůli recesi klesnout,“ uvedl pro německý deník Handelsblatt.

Podobné problémy prý nemusí řešit ženy zaměstnané ve výrobních oborech. Studie tvrdí, že tyto obory jim zpravidla nenabízejí výrazný růst mezd či kariérní postup, takže případná ztráta práce pro ně neznamená nutnost začít budovat novou kariéru. U těchto žen by ovšem mohla nastat situace, upozorňují experti, kdy jim založení rodiny po ztrátě práce znemožní opětovný návrat do zaměstnání. Důvodem je diskriminace, se kterou se mohou matky malých dětí při hledání práce setkat. (Více si také přečtete v článku Diskriminace při hledání práce: realita matek malých dětí)

V souvislosti s nezaměstnaností žen se uvádějí čtyři hlavní důsledky pro rozhodnutí o založení rodiny. Prvním z nich je výpadek příjmů kvůli ztrátě práce. Ten by měl ženu od otěhotnění odradit kvůli obavám, že mateřství finančně nezvládne. Rakouská studie nicméně uvádí, že u zkoumaných žen, nebyl výpadek příjmů hlavním důvodem pro odsunutí rodičovství. Druhý efekt nezaměstnanosti by měl naopak porodnosti nahrávat. Po ztrátě práce nejsou totiž ušlé náklady v podobě ztráty příjmů kvůli mateřství tak velké, a ženy by se tedy mohl snáze pro početí rozhodnout. Autoři studie nicméně upozorňují, že podle zkoumaných údajů jde nejspíš jen o teoretickou konstrukci.

Dalšími důsledky náhlé ztráty práce je právě přerušení kariéry a následné obtížné hledání nové práce v případě, že by žena otěhotněla. Z toho vyplývá, že jakékoli překážky pro kariérní růst a růst mezd, jako třeba částečné úvazky či pracovní smlouvy na dobu určitou, mají negativní důsledky pro celkovou porodnost. Přitom právě tyto nástroje jsou často vyzdvihovány jako správná podpora návratu novopečených matek do pracovního procesu.

Je budování kariéry správné kritérium pro plánování rodiny? Podlěte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Děti přicházejí kvůli krizi o alimenty. Jak se bránit?

7. 8. 2009 | Petr Kučera | 12 komentářů

Děti přicházejí kvůli krizi o alimenty. Jak se bránit?

U soudů rapidně vzrostl počet sporů o výživné na děti. Lidé, kteří musejí alimenty platit (ve většině případů jde o otce dětí), totiž žádají o jejich snížení nebo i zrušení. Častým... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Porodné

15. 7. 2009 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Peníze, které vám dá stát: Porodné

Porodné je jednorázová dávka, která slouží matce na uhrazení nákladů při narození dítěte. Její výše aktuálně činí 13 tisíc korun.

Jak si podnikatelka může zajistit nejvyšší mateřskou

1. 7. 2009 | Eva Sovová | 17 komentářů

Jak si podnikatelka může zajistit nejvyšší mateřskou

Podnikatelky, které plánují dítě, by měly na nemocenské pojištění platit alespoň 450 korun měsíčně. Pojistné lze před nástupem na mateřskou i razantně zvýšit nebo doplatit a dosáhnout... celý článek

Jak vám sníží příjmy narození dítěte. Spočítejte si to.

4. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Jak vám sníží příjmy narození dítěte. Spočítejte si to.

Narození dítěte může slušně zahýbat s rodinným rozpočtem. Zejména u lidí s vyššími příjmy se příliv peněz během mateřské a rodičovské dovolené poměrně výrazně sníží. Připravili jsme... celý článek

Partners Financial Services