Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.

Dvouletá rodičovská dovolená? Bez jeslí jen pro bohaté.
Zavedení dvouleté rodičovské dovolené s vyšším rodičovským příspěvkem vypadá na první pohled jako dobrý nápad. Jenže ženy, kterým dítě nepohlídají rodiče či placená chůva, si dvouletou rodičovskou nemohou dovolit. Nikdo se jim o dítě nepostará.

Dvouletá rodičovská dovolená s nejvyšším rodičovským příspěvkem ve výši 11 400 korun měsíčně, je pro mnoho žen jistě lákavá varianta. Problém ovšem je, že v Česku není k dispozici dost zařízení péče o děti do tří let. Pokud tedy matky nemají rodiče v důchodu, kteří se chtějí celodenně věnovat dětem, nebo dostatek peněz na chůvu, nemohou si dvouletou rodičovskou dovolit. Dítě prostě po návratu do práce nebudou mít kam dát.

Obecní jesle, které jsou v péči o děti nejkvalifikovanější a nejdostupnější pokrývají místa pro pouhé 0,5 procenta dětí ve věku do tří let. Jeslí je dnes v Česku 46. V roce 1991 to bylo 1 043. Počet jeslí se přitom dál snižuje. Struktura veřejné péče o děti tedy není připravena na rozšíření zájmu o služby ze strany rodičů, kteří se chtějí (nebo musí) vracet do práce z rodičovské dovolené po dvou letech.

Navíc podle výzkumu Sociologického ústavu AV ČR se v budoucnu chystá více mladých lidí dávat děti do jeslí a naopak méně počítají s pomocí prarodičů.

Část populace si přesto myslí, že jesle nejsou vhodným zařízením pro děti do tří let. Mají na tom vinu částečně někteří čeští psychologové a psycholožky, kteří tvrdí, že dítě má být do tří let s matkou. Zahraniční experti často tvrdí opak. Například poslední zpráva OECD, hodnotící českou ekonomiku, doporučuje na základě psychologických studií, aby děti ve věku dvou let navštěvovaly institucionální zařízení péče o děti.

Ve společnosti také převažuje představa o jeslích jako o obrovských kojeneckých ústavech, kde se dětem nikdo nevěnuje. V dnešních jeslích připadá na pět až šest dětí jedna sestra. Dále je zde pomocný personál, takže sestra se stará pouze o děti a nemusí k tomu připravovat jídlo nebo po dětech uklízet. V Evropě jsou jesle zcela běžnou a uznávanou součástí výchovného, vzdělávacího a sociálního systému, a to přesto, že mnohde nemají zdaleka takovou tradici a zkušenosti jako v Česku.

Pro podporu rodin a zaměstnanosti žen je velmi důležité, aby nabídka služeb péče o děti byla co nejširší a rodiče si tak mohli vybrat podle svých individuálních potřeb. Výběr rodičů ale není limitován pouze jejich představami, ale také ekonomickou situací. V rámci trendu Evropské unie a v souvislosti s doporučeními OECD se dá předpokládat, že rodičovská dovolená se bude i v budoucnu zkracovat. Požadavky na využívání služeb denní péče o děti proto dál porostou. I když české ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje pravidla pro alternativní zařízení péče o děti (např. vzájemnou rodičovskou výpomoc nebo např. firemní jesle či školky), nedá se předpokládat, že by tato zařízení mohla svojí kapacitou a kvalitou jesle nahradit.

Rušení jeslí je tedy do budoucna velmi neperspektivním krokem, a to nejen v souvislosti se zkracováním rodičovské dovolené, ale i vzhledem k zatím nekončícímu baby boomu a emancipací žen v pracovním prostředí. Jesle jako veřejná zařízení by měla tvořit základní a finančně dostupnou síť pokrývající poptávku všech rodičů, kteří o ně mají zájem.

Autorka je odbornice v oblasti rovných příležitostí žen a mužů z o.p.s. Gender Studies

Měly by jesle zřizovat obce, nebo soukromé subjekty? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2008 15:40

Zdravím Františku,
bavíme se tu kolem a kolem o jakési fiktivní ženě, ale těch samoživitelek jsou přece tisíce. Chcete říci, že všechny takové ženy jsou nezodpovědné a vždy si za svou situaci mohou samotné? To byste snad nemohl myslet vážně? K dítěti mají přece zodpovědnost vždy DVA lidé... a někdy tu zodpovědnost za dítě muži nechávají jen a jen na ženách. Neříkám pochopitelně, že vždy. Pokud taková situace, kdy veškerá péče je na ní neočekávaně nastane a ženě nic jiného nezbývá než jít do práce, ač by se raději věnovala výchově dítěte, pak takové instituce jako jsou jesle nesmírně ocení. Musejí ale existovat a ne být na červené listině s pandou a spol.

Zobrazit celé vlákno

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2008 10:38, Arne

Vážený Jezevče,
docela bych ráda věděla, proč jste vůči autorce tak neurvalý a hrubiánský, když se zastáváte výchovy dítěte a podobných ideálů?!
Za jedno mi Váš přístup tedy přijde dosti paradoxní a za druhé - možná vůbec nevíte, že tak dlouhá rodičovská dovolená, co máme v ČR není ve světě běžná, ale že to je luxus...
Například ve Francii na výběr moc nemáte. Ať už si pak myslíte, že je dobré být s dítětem doma do tří let nebo do školního věku či nikoli, musíte po několika málo týdnech nastoupit do práce a buď si na hlídání najmete aupair, tedy chůvu, nebo jej dáte do nějaké varianty jeslí, případně jste doma zadarmo a čekáte, že Vás někdo bude živit... A přitom nejen u nás je stále více matek samoživitelek, protože muži dávají přednost volnosti a nezávaznosti... Co má potom sama žena s dítětem dělat, když musí do práce, aby sebe a své děti uživila, už tací neřeší.... A pak někdo "chytrej" jako jste Vy, chce radit, řešení přitom nenabízí a chová se jako hulvát.
Na závěr chci ovšem dodat, že podle mne dětem prospívá být s mámou doma minimálně do tří let, ne vždy to je ale možné. A pak jsou jesle alespoň nějakou variantou, pokud ovšem jsou...

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dítě, jesle, rodičovská dovolená

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když o dítě pečuje tatínek aneb na co jste mohli zapomenout

10. 3. 2008 | Ludmila Řezníčková

Když o dítě pečuje tatínek aneb na co jste mohli zapomenout

Otcové, kteří pečují místo matek o děti mají nárok na rodičovskou dovolenou, mohou pobírat rodičovský příspěvek a zdravotní pojištění za ně platí stát. Pořád ovšem nemohou až na výjimečné... celý článek

Co se mění v sociální oblasti a moc se o tom nemluví

24. 1. 2008 | Ludmila Řezníčková | 12 komentářů

Co se mění v sociální oblasti a moc se o tom nemluví

Změny v sociální oblasti, o kterých se moc nemluví a začaly platit od začátku letošního roku, zpřísňují nároky na podporu v nezaměstnanosti či na příspěvek na péči. Zvýší se důchodové... celý článek

Průvodce novým rodičovským příspěvkem

8. 1. 2008 | Ludmila Řezníčková | 142 komentářů

Průvodce novým rodičovským příspěvkem

Od začátku roku si mohou rodiče malých dětí zvolit délku probírání a tím i výši rodičovského příspěvku. Problémů při této volbě se můžete vyvarovat díky našemu průvodci novými pravidly... celý článek

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

18. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích. celý článek

Partners Financial Services