Alimenty: Kolik můžete čekat a kdo pomůže s neplatičem

Rozvod nebo konec vztahu. Pokud máte společné potomky, musíte vyřešit, kdo se o ně bude dál starat a na koho padne povinnost platit alimenty. Když se nedohodnete sami, rozhodne soud. Podle čeho výživné stanoví a co dělat, když bývalý partner nechce platit? Poradíme.
Alimenty: Kolik můžete čekat a kdo pomůže s neplatičem

Podle občanského zákoníku se vyživovací povinnost rodičů vůči dětem týká všech rodičů, bez ohledu na to, jestli s dítětem žijou ve společné domácnosti, jestli je – třeba kvůli rozvodu – vídají jen jednou za čas nebo je nevídají vůbec. Jak vysoké alimenty musí rodič platit, zákon ale neříká. Záleží to na rozhodnutí soudu. Dokonce i když se rodiče na shodnou na konkrétní částce, musí soud dohodu schválit.

Výpočet alimentů: Rozhodují příjmy. A potřeby dítěte

Při stanovení výše výživného může soud vycházet z orientační tabulky Ministerstva spravedlnosti – prohlédnout si ji můžete v boxu níž. Tabulka má nicméně pouze doporučující charakter. V praxi spíš než tabulka rozhodují majetkové poměry, schopnosti a možnosti rodiče, který by měl výživné platit. Zjednodušeně řečeno, soud budou zajímat hlavně vaše příjmy. Vyžádá si proto příslušné dokumenty, které by je měly prokázat – zaměstnanci předloží potvrzení od zaměstnavatele, podnikatelé daňové přiznání. V některých případech může soud nahlédnout také do peněžních deníků a účetních knih nebo si nechá prokázat vynaložené výdaje.

Doporučení vs. praxe

Orientační tabulka Ministerstva spravedlnosti

Kategorie

Věk dítěte

Procentuální rozmezí

Čistý příjem 15 000 Kč

Čistý příjem 25 000 Kč

1

0–5 let

11–15 %

až 2250 Kč

až 3750 Kč

2

6–9 let

13–17 %

až 2550 Kč

až 4250 Kč

3

10–14 let

15–19 %

až 2850 Kč

až 4750 Kč

4

15–17 let

16–22%

až 3300 Kč

až 5500 Kč

5

18 a více let

19–25 %

až 3750 Kč

až 6250 Kč

Částky se počítají z čistého příjmu – po odpočtu daně z příjmů a plateb na sociální a zdravotní pojištění.
Zdroj: Ministerstvo vnitra.

 

Průměrné částky výživného v roce 2015

Věk dítěte

Výživné vyměřené otci dítěte

Výživné vyměřené matce dítěte

do 5 let

2270 Kč

946 Kč

6–10 let

2924 Kč

1260 Kč

11–14 let

3340 Kč

1548 Kč

15–18 let

3735 Kč

1836 Kč

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

...člověk nerozlučuj?

Jak se rozvést

Vyřešit co bude s nezletilým dítětem – kterému z rodičů bude svěřeno do péče, jak často bude pobývat u druhého a jak vysoké bude výživné, musíte ještě před samotným rozvodem. Co konkrétně vás čeká a jak rozvod probíhá?

Rozvod krok za krokem

Zákon počítá i se situací, kdy se rodič předložení příslušných dokumentů vyhýbá. V takovém případě stanoví jako průměrný měsíční příjem pětadvacetinásobek životního minima – v roce 2016 tedy půjde o částku 85 250 korun.

Podle zákona mají děti právo podílet se na životní úrovni svých rodičů. Pokud si tedy bývalý partner žije na vysoké noze, měl by podobně přát i společnému potomku. To samé platí i opačně – jestliže je životní úroveň vašeho expartnera nízká, nemůžete čekat vysoké alimenty. O výši výživného ale nerozhodují pouze majetkové poměry rodiče. Vedle toho bere soud v potaz také odůvodněné potřeby dítěte. Ty závisí jednak na věku a zdravotním stavu dítěte, přihlíží se ale také ke koníčkům a mimoškolním aktivitám.

Co když dítě potřebuje víc?

Potřeby dítěte se samozřejmě můžou změnit. V takovém případě může rodič, který má dítě ve své péči, podat návrh na zvýšení vyživovací povinnosti k opatrovnickému soudu. Soud návrh na zvýšení výživného přezkoumá a rozhodne, zda a o kolik alimenty zvýší. Platí přitom, že změna, kvůli které se o zvýšení žádá, by měla být trvalejšího charakteru – třeba když dítě nastoupí do školy.

Stejně tak je možné, aby rodič, který alimenty platí, požádal o jejich snížení. Například v situaci, kdy se podstatně změní jeho majetkové poměry.

Vymáhání

Na co se připravit

Návrh na výkon soudního rozhodnutí podejte k soudu spolu s rozhodnutím o výživném. Do návrhu také uveďte:

  • rodné číslo dlužníka a způsob, jakým má být výkon rozhodnutí proveden
  • plátce mzdy, pokud budete navrhovat srážku ze mzdy
  • banku a číslo účtu, jestliže budete navrhovat srážku z bankovního účtu

Samozřejmě, pokud číslo účtu ani zaměstnavatele neznáte, vyžádá si soud tyto informace přímo od dlužníka.

Jestliže se rozhodnete pro exekuci, budete muset podat exekuční návrh. Nezapomeňte do něj uvést:

  • exekutora, který má exekuci vést, včetně jeho sídla
  • jména účastníků, jejich trvalé bydliště, rodné číslo nebo datum narození
  • přesné označení exekučního titulu, uvedení povinností, které mají být exekucí vymoženy a údaje o tom, v jakém rozsahu dlužník vymáhanou povinnost splnil
  • originál nebo úředně ověřenou kopii exekučního titulu (soudní rozhodnutí o výši výživného)

Vymáhání alimentů: Jak si poradit s neplatičem?

Soud vám svěřil dítě do péče a vyměřil alimenty. Jenže ty nechodí. Měsíc, dva, půl roku… Samozřejmě to můžete nejdřív zkusit po dobrém. Kde ale není dohoda možná, pomůže soud nebo exekutor.

V prvním případě můžete požádat o takzvaný soudní výkon rozhodnutí. V praxi to znamená, obrátit se na soud, který vydal rozhodnutí o výživném, aby toto rozhodnutí vynutil. Sami přitom můžete v návrhu určit, jak peníze od neplatiče dostat – srážkami ze mzdy nebo třeba přímo z bankovního účtu.

Druhou možností je exekuční řízení. To za prvé znamená připravit si exekuční titul – soudní rozhodnutí o výši výživného, se kterým se obrátíte na libovolného exekutora. Spolu s ním pak sepíšete návrh na nařízení exekuce, který exekutor předá exekučnímu soudu. Pokud soud exekuci nařídí, pustí se exekutor do vymáhání dlužného výživného – obstaví dlužníkovi účet, zajistí srážky ze mzdy nebo zabaví majetek, který následně prodá v dražbě.

Už od roku 2013 může exekutor dlužníkovi, který neplatí alimenty na dítě mladší 18 let, zabavit také řidičský průkaz. Výjimku tvoří pouze osoby, které auto potřebují k výdělečné činnosti, třeba řidiči z povolání. Dlužník dostane řidičák zpět, jakmile dlužné výživné dorovná.

Bez alimentů čtyři měsíce? Podejte trestní oznámení

Pokud bývalý partner neplní vyživovací povinnosti víc jak čtyři měsíce, můžete se obrátit na policii a podat na něj trestní oznámení. S sebou si kromě občanky a rodného listu dítěte či dětí nezapomeňte také následující dokumenty:

  • rozsudek o rozvodu manželství
  • rozhodnutí o svěření dítěte do péče
  • rozsudky týkající se výživného
  • výpisy z účtů potvrzující předchozí zaplacené výživné a nynější dluh na výživném

Jakmile trestní oznámení podáte, rozjede se trestní stíhání. Pokud rodič dluh vyrovná nebo projeví takzvanou účinnou lítost – zaplatí alespoň část dluhu –, trestní stíhání se zastaví.

Kdy vyživovací povinnost končí?

Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem není omezená věkem. Rodič musí platit alimenty i na dospělé dítě starší 18 let. Současně ale platí, že vyživovací povinnost by měla trvat pouze do doby, kdy je dítě schopné živit se samo – dokončí školu a nastoupí do zaměstnání. Pokud dítěti ve vlastní obživě nic nebrání, přesto si práci nehledá, může se rodič obrátit na soud. Ten posoudí konkrétní okolnosti a rozhodne o trvání či zrušení vyživovací povinnosti.

Právě se peče

Zálohové výživné

Ministerstvo práce a sociálních věcí opakovaně předkládá návrh na takzvané zálohové výživné. Alimenty by za rodiče, kteří na své potomky neplatí, hradil stát a následně je po neplatičích prostřednictvím úřadu práce také vymáhal.

Podle návrhu by ale nárok na zálohové výživné měly jen rodiny s nízkými příjmy. Konkrétně by částka maximálně 2500 korun mohla putovat jen do rodin, jejichž příjem je nižší než 2,7 násobek životního minima.

Životní minimum pro jednoho dospělého s jedním dítětem předškolního věku je 4880 korun. Nárok na zálohové výživné by tak měla v tomto případě rodina, jejíž čistý příjem nepřesáhne hranici 13 176 korun.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 5. 2016 21:41, neubauer

stydíte se za neznalosti - hlouposti - podporujete toliko vaginální justici

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výživné za neplatiče zatáhne erár. Už aby to bylo

7. 4. 2016 | Gabriel Pleska | 36 komentářů

Výživné za neplatiče zatáhne erár. Už aby to bylo

Neplatíte výživné? Zaplatí se z rozpočtu. A na vás nastoupí vymahači. I když asi zisky z vymáhání budou nulové, a náklady na zálohové výživné tři čtvrtě miliardy, je to přesně to místo,... celý článek

Když má manželství duši na jazyku: Rozvod krok za krokem

16. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Když má manželství duši na jazyku: Rozvod krok za krokem

Rozvod. Zážitek, který by si člověk nejradši odpustil. Přináší emocionální, a mnohdy i finanční nápor. Jestli se u vás právě k manželskému rozkolu schyluje, oceníte našeho průvodce.... celý článek

Exekuce v kostce: Nejdůležitější pojmy

26. 8. 2015 | Václav Kvapil | 4 komentáře

Exekuce v kostce: Nejdůležitější pojmy

Mnoho dlužníků se stále domnívá, že být exekutorem je nejlepší výdělečná činnost vůbec – exekutor si sám nařizuje exekuci a pak realizuje svou činnost – onu pověstnou státem posvěcenou... celý článek

Vyživovací povinnost: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

8. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Vyživovací povinnost: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

O vyživovací povinnosti (zejména rozvedených) rodičů k dětem slyšíme dnes a denně. Už méně se ví, že vyživovací povinnost máme ze zákona také k řadě dalších lidí. Přečtěte si, kdy vás... celý článek

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

14. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 25 komentářů

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

Každý ví, že když otec nebude žít se svým dítětem a jeho matkou, čeká ho placení alimentů. Živit ale musí nejen svého potomka, právo dostávat od něj peníze na svou výživu má do dvou... celý článek

Partners Financial Services