Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 10. 11. 2014 | 21 komentářů
Na rodiny s dětmi cílí hned několik změn a novinek. Společný jmenovatel: víc peněz do rodinných rozpočtů. S čím mohou rodiče v roce 2015 počítat?
Velký přehled: Jak si rodiny s dětmi přilepší v roce 2015

Dopady některých změn jsou jednoznačné, nad jinými se zatím vznáší větší či menší otazník – pokud jde o snížení daně z přidané hodnoty u kojenecké výživy, bude záležet především na prodejcích, jak s cenami tohoto zboží naloží a jestli do nich snížení daně vůbec promítnou.

Porodné i na druhé dítě. A pro víc rodin

Jednou změn, se kterými mohou příští rok (budoucí) rodiče počítat, je čerpání porodného i na druhé dítě. Dosud se dávka vyplácí jen na první dítě – ve výši třinácti tisíc korun. Od příštího roku ji dostanete i na druhorozeného potomka, i když ve „snížené sazbě“ deset tisíc korun.

Dali by vám porodné?

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Navíc se rozšíří okruh rodin, které na porodné dosáhnou. Dnes jsou podmínkou pro vznik nároku na porodné opravdu hodně nízké příjmy. Ostatně – vyzkoušet si to můžete sami pro sebe v kalkulačce v boxu vpravo. Abyste mohli na porodné pomýšlet, nesměl čistý měsíční příjem vaší rodiny v uplynulém čtvrtletí přesahovat 2,4násobek životního minima. (Rodinou jsou zde myšleni i nesezdaní rodiče dítěte. Ať jste manželé, nebo partneři, vaše příjmy se pro účely tohoto výpočtu sčítají.)

Rodina ve složení matka, otec a čerstvě narozené dítě, která žije ve společné domácnosti, tedy nesmí mít (celkový) čistý měsíční příjem vyšší než 18 504 korun. U matky samoživitelky je hranice měsíčního příjmu stanovena na 11 712 korun. Pokud máte příjmy vyšší, na porodné nedosáhnete.

Od roku 2015 pravidla zmírňují – hranici nároku na porodné bude tvořit 2,7násobek životního minima.

2015: SEČTENO, PODTRŽENO

Na porodné u prvního dítěte budou mít od roku 2015 nárok rodiny s příjmy do 20 817 korun. U druhého dítěte bude platit hranice 25 515 korun – rodina s více dětmi má totiž životní minimum vyšší. Matka samoživitelka nebo otec samoživitel dosáhne na porodné, pokud měsíční příjem nepřekročí 13 176 korun, u druhého dítěte 17 874 korun.

Vyšší daňová sleva na druhé, třetí, čtvrté… dítě

Daňová sleva na dítě dnes dělá 1117 korun měsíčně – tedy 13 404 korun ročně. Za zaměstnance obvykle daňovou slevu uplatňuje každý měsíc zaměstnavatel. Podnikatelé a živnostníci ji uplatňují za celý rok, až když podávají daňové přiznání. Slevu na dítě ovšem mohou využívat pouze v případě, že neuplatňují výdaje paušálem.

Daňová sleva na první dítě zůstane beze změny. Daňová sleva na druhé dítě bude nově o dvě stě korun měsíčně vyšší (dosáhne 1317 korun), na třetí a každé další dítě pak dokonce o tři sta korun vyšší (1417 korun).

Nárok na slevu budou mít i nadále rodiče pouze za kalendářní měsíc, kdy dítě vyživují a žijí s ním ve společné domácnosti. Uplatnit ji smí vždy jen jeden z rodičů.

2015: SEČTENO, PODTRŽENO

Ve výsledku si tedy příští rok může rodina se dvěma dětmi přilepšit o dva tisíce čtyři sta korun ročně, rodina se třemi dětmi o šest tisíc a rodina se čtyřmi dětmi o devět tisíc šest set korun za rok. Pokud máte ještě víc dětí, dopočtete se k výsledku snadno sami – za každou další ratolest stačí připočíst tři stovky k dobru měsíčně.

Anketa

Dělá náš stát pro rodiny dost?

Beze změn zůstávají pravidla daňového bonusu, který je se slevou na dítě spojen. Když se po uplatnění slevy na dítě dostane výše daně do záporných hodnot, stát vám danou částku vyplatí. Horní hranice bonusu dělá 60 300 korun, dolní stokorunu (pokud vyjde bonus nižší, stát ho nevyplatí). Na daňový bonus má ale nárok pouze člověk, který si v daném zdaňovacím období vydělal alespoň šestinásobek minimální mzdy, přičemž se započítávají jen příjmy ze zaměstnání, podnikání, pronájmu a kapitálového majetku. Šestinásobek minimální mzdy je pro letošní rok 51 tisíc korun, v roce 2015 stoupne minimální mzda na 9200 korun, limit pro získání daňového bonusu je tedy alespoň 55 200 korun.

Školkovné si odečtete z daní

A třetí novinka, která by měla rodičům ulehčit: peníze, které zaplatíte za pobyt dítěte v mateřské školce nebo jiném předškolním zařízení, si budete moct odečíst z daní.

Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, který novinku zavádí, sice vetoval prezident Zeman, ale poslanci minulý týden jeho veto přehlasovali a zákon schválili. 

Slevu na dani bude možné uplatnit maximálně ve výši částky, která odpovídá minimální mzdě – a ta se od ledna zvyšuje.

2015: SEČTENO, PODTRŽENO

Z daně z příjmů si jeden z rodičů dítěte bude moct v roce 2015 odečíst výdaje na školku nebo jiné předškolní zařízení až do výše 9200 korun. Výdaje samozřejmě budete muset prokázat – potvrdí vám je provozovatel. Na rozdíl od jiných daňových slev se „sleva na školku“ bude uplatňovat vždy až po skončení kalendářního roku.

Levnější dětská výživa. Možná

Poslední změna, která by mohla rodinné rozpočty ovlivnit, se týká DPH. Od ledna totiž bude zavedena třetí (nejnižší) sazba – ve výši deseti procent. Platit bude pro dětskou výživu, knihy a léky. Místo dnešních jednadvaceti procent tedy z tohoto zboží budou prodejci odvádět do státní kasy DPH ve výši deseti procent. Jestli to ale reálně ovlivní ceny pro koncového zákazníka, je otázkou.

2015: SEČTENO, PODTRŽENO

Když dnes koupíte výživu pro kojence za 350 korun, putuje z této částky skoro 61 korun státu jako daň z přidané hodnoty. Kdyby od ledna příštího roku obchodníci zlevnili přesně o tolik, kolik s novým zákonem ušetří na DPH, bylo by stejné balení kojenecké výživy o nějakých třicet korun levnější.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2014 2:07, Kaiser Johannes

Kdo platí daň z příjmu v Německu, i cizinec, má právo na německý příspěvek na dítě Kindergeld.
Jednoduše a rychle to jde, když bydlí dítě v Německu. Žádá se FamilienKasse patřící pod Arbeitsamt = Agentur für Arbeit.
S potížemi to jde, dostat Kindergeld, když bydlí dítě v Evropské unii mimo Německo.
Kdo platí daně v Německu nedostane Kindergeld, když děti bydlí mimo Evropskou unii, například v Turecku.
Pokud člověk dostává německý důchod v cizině, kde bydlí i s dětmi, má právo na Kindergeld také a to snad i tehdy, když je důchod nižší než 650 euro a nezdaněný. Vyšší důchod se daní.
Německý příspěvek Kindergeld 2014 pro první dítě je 184 euro měsíčně, druhé dítě 184 euro, třetí dítě 190 euro, každé další dítě 215 euro měsíčně. Až do 18. roku věku.
Nepracující děti mohou dostávat Kindergeld někdy až do 25. roku.
Jak už víme z jiného článku, pracuje jedna Polka v Německu jako uklízečka, platí daně v Německu, ale děti bydlí v Polsku. Ta má právo na Kindergeld, ale nedostává a vymáhá s advokátem už celkem 4.000 euro za více měsíců a později je taky dostane.

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 6. 2015 22:13, Dipl.iur. Lenka Brázdilová

Dobrý den,

německý příspěvek na dítě lze požadovat až 4 roky zpětně (§ 46 SGB I), pokud byly v této době dány předpoklady pro jeho vznik.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otec u porodu jako platící zákazník. Za tisíc. Popuzuje vás to?

6. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Otec u porodu jako platící zákazník. Za tisíc. Popuzuje vás to?

Přítomnost otce u porodu je už dnes naprosto běžná věc. Stejně samozřejmě se v řadě českých porodnic zažilo, že se za to platí. Cena se pohybuje od dvou do patnácti stovek – záleží... celý článek

Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

21. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Náklady na školku půjde odečítat z daní. Některá předškolní zařízení jsou ale v ohrožení

Nový zákon přinese možnost odečíst z daní část „školkovného“. Přináší také dětskou skupinu, nový státem podporovaný typ předškolního zařízení. Skupiny mají vznikat zejména ve firmách,... celý článek

Jak podpořit rodiny: Porodné i na druhé dítě, nebo nižší daně?

24. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Jak podpořit rodiny: Porodné i na druhé dítě, nebo nižší daně?

Porodné i na druhé dítě, slib ČSSD z předvolebního programu a jeden z bodů koaliční smlouvy, začíná dostávat konkrétní obrysy. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová... celý článek

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

17. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 65 komentářů

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

Zkraťte mateřskou na rok a ušetřené peníze využijte na nové jesle a školky. To doporučila Česku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Rozhýbe to ekonomiku i kariéru matek,... celý článek

Mateřská a rodičovská pro OSVČ: Přehled a unikátní kalkulačka

22. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Mateřská a rodičovská pro OSVČ: Přehled a unikátní kalkulačka

Ženy samostatně výdělečně činné. Když přijde čas mateřství, čeká řadu z nich nepříjemné překvapení: stát se nepostará. Rozhodně ne tak, jako o matky, které jsou klasicky zaměstnané.... celý článek

Partners Financial Services