Jak podpořit rodiny: Porodné i na druhé dítě, nebo nižší daně?

Porodné i na druhé dítě, slib ČSSD z předvolebního programu a jeden z bodů koaliční smlouvy, začíná dostávat konkrétní obrysy. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová ho chce zavést už příští rok. Je ale porodné nejlepší cestou, jak podpořit rodiny? Neocenily by spíš snížení daní? Co si o tom myslíte vy?
Jak podpořit rodiny: Porodné i na druhé dítě, nebo nižší daně?

Podporu rodin s dětmi si ministryně práce vytyčila jako jednu z priorit. Po třech měsících ve funkci odhaluje první ze svých receptů: třináct tisíc na první dítě, deset tisíc na druhé. Tak by mělo vypadat vyplácení porodného od ledna 2015. Pokud se Michaele Marksové-Tominové podaří návrh prosadit. Dnes se musejí rodiče spokojit s první zmiňovanou dávkou.

I na druhé dítě. A pro víc rodin

Kromě toho, že se dávka bude vyplácet i na druhého narozeného potomka, se má navíc rozšířit okruh rodin, které na porodné dosáhnou. Dnes jsou podmínkou pro vznik nároku na porodné hodně nízké příjmy. Abyste mohli na porodné pomýšlet, nesměl čistý měsíční příjem vaší rodiny v uplynulém čtvrtletí přesahovat 2,4násobek životního minima. (Rodinou jsou zde myšleni i nesezdaní rodiče dítěte. Ať jste manželé, nebo partneři, vaše příjmy se pro účely tohoto výpočtu sčítají.)

Rodina ve složení matka, otec a čerstvě narozené dítě, která žije ve společné domácnosti, tudíž nesmí mít (celkový) čistý měsíční příjem vyšší než 18 504 korun. U matky samoživitelky je hranice měsíčního příjmu pro vznik nároku na porodné stanovena na 11 712 korun. Když máte příjem vyšší, porodné nedostanete.

Zda máte nebo výhledově budete mít nárok na porodné, si můžete jednoduše spočítat v naší kalkulačce.

Kalkulačka: dostanete porodné?

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Od roku 2015 by se podle návrhu ministryně práce měla pravidla zmírnit – nově už by hranici pro nárok na porodné netvořil 2,4násobek životního minima, nýbrž jeho 2,7násobek. V reálu by to znamenalo, že na porodné u prvního dítěte dosáhnou rodiny s příjmy do 20 817 korun. U druhého dítěte by platila hranice 25 515 korun – u rodiny s více dětmi je totiž životní minimum vyšší.

Na kolik to přijde státní kasu

Rozšíření porodného i na druhé dítě a zvýšení počtu rodin, které na něj dosáhnou, by vyšlo státní kasu – dle propočtu ministerstva sociálních věcí – na 330 milionů ročně. Celkem by tak stát měl na porodném vyplácet zhruba 480 milionů za rok. Loni se vyplatilo dohromady 11 300 dávek porodného v celkové výši 147,7 milionu korun. Teď jen, aby to přineslo kýžený efekt – rodilo se víc dětí a rodinám se dařilo líp.

Pochybovači z řad opoziční ODS upozorňují, že pokud chceme sčítat náklady a výdaje, nesmíme skončit u porodného. Pokud by dávky porodného motivovaly víc chudých rodin k rozšiřování rodiny, může se totiž stát, že je finanční nouze po utracení porodného beztak dožene a budou čerpat také víc jiných sociálních dávek. Celková zátěž pro státní rozpočet by tak mohla být podle ODS podstatně vyšší, než uvádí Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

V. Ryšávková, P. Benátčanová, D. Prudíková, F. Korbel: Nový občanský zákoník úplně pro všechny

Získejte ucelený přehled novinek, které přináší nový občanský zákoník! Srozumitelně a jasně pro každého občana-neprávníka! Praktické zaměření této knihy a její popularizační charakter podtrhuje doplnění kapitol ilustracemi. Naleznete u svého knihkupce nebo na www.grada.cz.

A co radši snížit daně?

KDU-ČSL, další strana vládní koalice, má vlastní recept, jak českým rodinám ulevit. I ona se chce držet svých předvolebních slibů: rodiny s více než jedním dítětem by chtěla podpořit zvýšením daňové slevy. Za druhé dítě by si rodiče mohli podle návrhu lidovců odečítat z daní pět set korun měsíčně, za třetí dítě dokonce devět set.  

Podle dnešních pravidel můžou rodiče se třemi dětmi využít slevu na dani ve výši 40 212 korun ročně (13 404 korun na dítě). Toto ovšem platí od loňska pouze pro rodiče, kteří si nevydělávají jako OSVČ a neuplatňují v daňovém přiznání výdajový paušál. KDU (a třeba také zelení) by ale ráda, aby na slevu opět dosáhli i tito živnostníci.

U prvního dítěte by se podle plánu KDU-ČSL nic měnit nemělo, u druhého by se daňová sleva pro rodiče zvýšila o 6000 ročně, u třetího (i každého dalšího) dítěte téměř o 11 tisíc ročně. Rodiče se třemi dětmi by si tak ročně mohli z daní odečíst o necelých 17 tisíc korun víc.

Pro srovnání: je to totéž, jako by jim stát vyplácel dávku porodného každý rok. Vlastně ještě o pár tisíc víc.

Stát by tak údajně přišel na daních zhruba o čtyři miliardy ročně – což už není zrovna zanedbatelný výpadek z rozpočtu.

Měl by stát rodiny s dětmi podporovat? Víc než dosud? A pokud ano – jak? Byli byste spíš pro rozšíření porodného, nebo pro snížení daňové zátěže, jak navrhuje KDU-ČSL? My fandíme spíš nižším daním. I když zůstává jedna nepříjemná otázka – kde na to vzít. Anebo byste na to šli úplně jinak? A podpořili radši třeba vznik nových předškolních zařízení pro děti, aby se rodiče snáz mohli vracet do práce – jak jsme o tom psali minulý týden?

Co si o tom myslíte? Své názory a postřehy pište do diskuse a nezapomeňte nám nechat mail. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou. 

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? probírali doporučení, které nám ku zvýšení ekonomického výkonu dali z OECD: Zkraťte rodičovskou na rok, peníze dejte na školky, jesle a podobně A uvidíte, jak to bude šlapat.

Můžeme Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj pogratulovat, málokdo dostal v poslední době v diskuzi pod článkem takovou sodu. Tedy, pravda, někdy to za ni schytala Evropská unie a všeználkové z Bruselu, každopádně téměř jednotný názor by se dal shrnout zhruba jako: Šlaka, dejte nám pokoj a starejte se o své. My si děti vychováme bez vašich rad, těch pár kaček nám za to nestojí. Debatních příspěvků se nám líbilo docela dost, ne všechny ale byly opatřené e-mailem. Knížku posíláme Šárce Krutské, byť řečnická otázka, kterou klade už trochu smrdí konspiračními teoriemi: „Proč je péče žen o jejich děti trnem v oku úředníkům z OECD. Jde jim o blaho dětí? Jde jim o blaho žen? Oč skutečně jde?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

5. 1. 2015 15:57 | Katka

Zajímalo by mě, proč se tento příspěvek stále jmenuje PORODNÉ, když na to nemají nárok všechny maminky, které porodí své dítě, ale jen ty sociálně slabší. Buď bych dávku snížila a dávala všem a nebo úplně zrušila. I když to stejně nic neřeší. Stát by měl spíše podpořit lidi pracující, kteří odvádí daně a jsou prospěšný pro náš ekonomický systém a kde je i předpoklad, že i jejich děti dále budou podporovat systém a pracovat. A porodné pro druhé dítě? Stejný nesmysl - podpoří to jen děti nepotřebných, kteří nepracují a jejich děti spíše stejně pracovat nebudou. Mnohem lepší myšlenka je snížení daní = vyšší daňová sleva pro pracující rodiče. Stát furt jen podporuje, ty co nepracují, místo těch co pracují. Já si již více jak rok šetřím, abych mohla mít dítě a nepracující si ho pořizují aby měli peníze. Co s takových dětí má vyrůst? Lidem na sociálních dávkách bych nedala na dítě nic, když se neumí uživit samy, tak by i neměli mít děti. Vůbec by neměli mít nárok na nějaký příspěvek, ten by jim vznikl, až po odpracovaní min. 1roku.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2014 7:30 | NežijmeCikánskýmZpůsobemŽivota

Ke na to vzít? Zrušit všechny dávky včetně těch v nouzi (ty jsou stejně jen pro cikány), vyplácet jen a pouze životní minimum, zrušit revitalizace vybydlených bytů po cikánech (místo toho pro ně za ušetřené peníze postavit holobyty). Trestat podvody s pěstounskou péčí.
Já navrhuji za každé dítě z daní odpustit 10% a věřte tomu, že by na to bylo. Změnil by se poměr stran a bílí by rodili více, než cikáni. Pracující, co si to zaslouží. Ne vyžírky.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 10. 2014 9:55 | Krista

Porodné pro druhé dítě ? Ne děkuji to raději snížit daně. Jelikož je to stejně vymyšlené jen pro určitou skupinu spoluobčanu našeho státu a to především tu opálenou. Nesouhlasím absolutně s porodným na druhé dítě, více bych uvítala snížení daně nebo uplně zrušení daně pro jednoho z rodičů do 15 let věku dítěte!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2014 17:39 | ebudulka

Já jsem toho názoru, že porodné by měli dostat všichni nebo nikdo.Příjde mi nefér, že již řadu let pracuji, odvádím daně a nedostanu nic, ale kdejaký nepřizpůsobivý porodné dostane.Notabene z mých daní.13 000 kč je pro mě hodně peněz. Kočárek jsme si koupili ojetý, protože na nový prostě nemáme. Vlastně všechno máme z druhé ruky nebo výprodeje.Stát podporuje ty lidi, kteří přivedou na svět potencionální nefakčenka a normální slušný, pracujíci lid si dvakrát rozmyslí, jestli bude mít vůbec dítě. To je v dnešní době a s přistupem našeho státu vážně luxus.Líbí se mi spíše myšlenka úlevy na dani, která podpoří pracující rodiče a ne nefakčenka.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2014 8:21 | Marv

Vydávání porodného je hloupost, pouze to podporuje nemakačenka na sociálních dávkách. Buď zavést porodné pro všechny, nebo slevu na dani pro pracující ale nikoli jen další výhoda pro vybranou nepracující skupinu, která jen odčerpává peníze z daní které ostatní vytvoří.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2014 6:58 | JBenes

Posouzení, zda snížení daní či porodné, je pro laika velmi složitou otázkou. Co však nedokážu pochopit, proč je navrženo "bezbřehé" porodné. Omezil bych ho na dvě, snad max. tři děti. Omezení obživy nemalého počtu rodin, které se živí "výrobou dětí" je jistě na místě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2014 15:55 | Falkon Nightsdale

Porodné na druhé dítě je dobře míněný nástroj, který však vede do pekel.Problém je už v samotných parametrech - strop 11 tisíc, resp. 18,5 tisíc je nesmyslně nízký.
Zvlášť když zohledníte, že až na 11 tisíc, resp. 17 tisíc si můžete přijít ze systému Hmotné nouze. Mělo by to tedy být spíše naopak, že podmínkou pro porodné (jakékoliv!!) by měl být nutný nějaký minimální příjem, ideálně delší dobu - což by mohlo jít propojit například s nárokem na mateřskou. Protože buďme upřímní i s vyšším koeficientem drtivá většina pracujících nebude mít nárok...

Na druhou stranu bych se neobával babyboomu dávkařů - oni si ty děti pořídí tak jak tak - protože to pro ně představuje bonus minimálně 1.740,- Kč měsíčně a navíc možnost o něco později čerpat peníze i z Příspěvku na péči (postižení vrozená i "získaná"), případně pěstounské dávky.

Daně jsou AFAIK lepším nástrojem, neboť míří na pracující - lidi s pracovními návyky a společenskou odpovědností, kterou mohou předat potomkům. Ti tvoří páteř našeho státu a proto by měli mít lepší životní úroveň, než nemakačenka - což nemají.
Věřte, že na šetřeních u klientů hmotné nouze jsem kolikrát viděl krásné velké byty, které si pracující člověk nemůže finančně dovolit. (a možnosti limitace jsou velmi, velmi omezené)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2014 12:11

zvyšeni dluhu 112/90mld je stanoven na 100mld,dph 5%niž -40mld kryte sliby13.95mld,
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2014 12:07 | rom21

No super.jenže zda to pokryje stat.hradime dluhy uhelna,platby nemocnic,budky pro občany o2,nějake taximěřeni,cirkev,najem stichaček,vyši platy,a některe stare dluhy a nove vypujčka emisný dluhopisu..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2014 11:54 | Anna Stará

Dobrý den, opravdu si myslíte, že lidé, kteří dostanou dům nemají výdaje na bydlení? A co rekonstrukce? Střecha, okna, zateplení, elektřina... mohla bych pokračovat do nekonečna. Věřte, že bych radši stavěla dům nový. Starý dům má spoustu vad, které je nutné odstranit. Nejde jen o estetiku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 9. 2014 11:12 | Petra Votockova

Dobry den.

Ano je to hezke ze mate zajem na porodne u druheho ditete. Ovsem je tam stale omezeni. Ja jsem napriklad porodila prvni dvojcata a vzhledem k tomu ze jsme s manzelem meli jak se tak rika normalni platy aby jsme vyzili, sem tam jeli na dovolenou a hlavne abysme bydleli, jsem nemela narok. Vubec se nebere v potaz do minimalni mzdy vydaje na bydleni. Jsou lidi kteri dostanou po rodicich nebo po pribuznych byt a nemusi resit vlastni bydleni. Pritom nemusi pracovat a vyjdou z minimalni mzdy a pak maji narok i na porodne. My s manzelem jsme to stesti nemeli a jako plno mladych lidi abysme slusne bydleli ve svem jsme si vzali hypoteku abysme si koupili aspon byt. Kdyz se to veme kolem celkove vydaje hypoteka+fond oprav+elektrika+odpady=20000 Kc. takze abysme to mohli poplatit musime mit minimalne ve spolecne domacnosti 20000 kc, do toho jsem nezapocitala vydaje abysme neumreli hlady. Proc se take nad touhle otazkou nepozastavite a nezahrnete do minimalni mzdy vydaje na bydleni. A nerozdelite na lidi s hypotekou a bez. V teto dobe mi prijde ze se lidi deli na ty co bydleni maji jiz vyrizene diky rodicum a lidi co si musi vlastni bydleni resit sami. Podle me by meli mit ulevy a narok na porodne lidi co maji hypoteku, coz je velky mesicni vydaj a kdyz odectu od cisteho prijmu hypoteku dostanem se take na zivotni minimum 2,4. Z meho pohledu narok na porodne druheho ditete budou mit zase jen cikani, protoze lidi pracujici by s takovymhle zivotnim minimem nevysli.
S pozdravem
Petra Votockova
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2014 12:11

Porodné nikoho neživí a neuživí. Pokud máte pocit, že někdo žije z dávek na děti, pak porodné v tom nehraje roli a nebylo by ani zvláštní motivací k pořizování prcků.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2014 21:54 | mishata

Ja k tomu Jen toto.....porodne dlouhodobe nic nevyresi spise naopak.FAndim nizsim danim. Navic by Mel stat podporovat rodiny, protoze budoucnost je v nasich detech. Taky by se melo otevrit vice skolen a jesli aby se maminky mohli vratit drive do prace ja mela s umistenim dcery docela problem a to mi koncila materska. Zadne davky nepobirame Ale na to aby jsme si mohli udelat rezervu taky nemame. A kdyzpak vidimrty tzv. Soc.slabe, kteri ziji z nasich dani pobiraji x davek, ktere je vylozene demotivuji k praci a jeste kbtomu jsou vetsinou problemovy a by se drete do umoru abyste si mohli dovolit aspon jedno dite. Neporidila jsen si ho abych pobirala davky Ale protoze jsme chteli zalozit rodinu a kdybych v dnesni dobe mela na druhou stranu premyslet jestli na rodinu mam tak bych ji nemela nikdy, protoze nas stat podporuje dlouhodobe ty co nedelaji a pro nas obycejne nedela nic, proto bych i socialni davky osekala nebo sprisnila pravidla pro cerpani davek. Uf tak sem to snad ze sebe dostala
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2014 13:18

ještě dodám: se divíte že schodek roste když se dává pořád jen nepracujícím kteří se tu množí jako myši a když něco proti nim tak jste za rasistu... kde to jsme... jsem zapomněla v ČESKU
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2014 13:15 | Lenka

V tomhle státě je lepší být nepracujícím cigánem a mám se jako prase v žitě. Normální člověk pracující nedostane NIC..... smutné... mít na něco nárok? podle toho jak má kdo odpracováno (jak si kdo zaslouží)jinak budou vyžírat pořád. Tak jako logiga zastropovat mateřskou na 11500 proč? když mám příjem tak aspoň do té nejvyšší částky podle příjmu a nemusí být člověk doma dva roky. všechno na palicu a ještě by mě tu někdo mohl obvinit z rasismu ale bohužel je to tak
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 32 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

17. 4. 2014 | Petra Dlouhá | 65 komentářů

OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

Zkraťte mateřskou na rok a ušetřené peníze využijte na nové jesle a školky. To doporučila Česku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Rozhýbe to ekonomiku i kariéru matek,... celý článek

Naši nejdražší: Parťák u porodu. Kolik si připlatíte?

16. 4. 2013 | Jitka Šorfová | 8 komentářů

Naši nejdražší: Parťák u porodu. Kolik si připlatíte?

Porod může být zkušenost pozitivní i otřesná. Je dobré, když při ní máte někoho, koho se můžete držet, obrazně a třeba i doslova. Většina žen si přeje mít u porodu partnera, některé... celý článek

Naši nejdražší: Když čápi neplní plán. Co stojí umělé oplodnění

26. 3. 2013 | Jitka Šorfová | 28 komentářů

Naši nejdražší: Když čápi neplní plán. Co stojí umělé oplodnění

Neplodnost už není tabu. Asi i proto, že párů, které mají problémy s početím, stále přibývá. Opakovaný neúspěch může zničit i do té doby bezproblémový vztah. Asistovaná reprodukce prověří... celý článek

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

7. 2. 2013 | Jitka Šorfová | 10 komentářů

Naši nejdražší: Kolik dáte za plínky (a jak ušetřit)

Před měsícem nedošlo jen ke zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Některé zboží bylo také zároveň vyňato ze snížené sazby, mezi nimi také dětské plenky. Možná je vyšší daň i pro vás... celý článek

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

24. 1. 2013 | Jitka Šorfová | 4 komentáře

Naši nejdražší: Kojit se vyplatí. Doslova

Téma na první pohled jen pro ženy se může významně dotknout rodinného rozpočtu, a tak třeba přitáhne i mužskou část čtenářů. Kojení je opravdu levná možnost – ale jak moc vlastně levná? celý článek

Partners Financial Services