OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

Zkraťte mateřskou na rok a ušetřené peníze využijte na nové jesle a školky. To doporučila Česku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Rozhýbe to ekonomiku i kariéru matek, ušetří peníze rozpočtu, možná dokonce posílí porodnost. Od českých politiků zní Ne. Než ale návrh smeteme ze stolu, měli bychom se aspoň zamyslet.
OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

Nejdelší a z pohledu státního rozpočtu nejdražší mateřská a rodičovská dovolená v Evropě. O místo ve školkách musí rodiče – zvlášť ve větších městech a jejich satelitech – tvrdě bojovat. Jen loni se do školek nedostalo 55 tisíc dětí ve věku od tří let.

Dítě do tří let není kam dát vůbec – pokud nepomůžou babičky, neplatíte si chůvu nebo nevyužijete drahé soukromé zařízení; ta ale pro změnu chybí v malých městech. Jesle téměř žádné, aktuálně v nich je asi 1500 míst.

Propojeno!

Pouze osm a půl procenta Čechů a Češek, kteří pečují o malé dítě, zároveň pracuje. Průměr v Evropské unii je téměř čtyřnásobný. Péče o dítě do tří let u nás také výrazně častěji než jinde leží výhradně na bedrech matky. Návrat do práce po letech na pískovišti není jednoduchý:

Matky po návratu z rodičovské patří ke skupinám nejvíc ohroženým nezaměstnaností, na trhu práce se po letech strávených doma uplatňují těžko. Na původní místo se vrátí sotva polovina z nich. Mají nižší platy než muži – i když mají české ženy průměrně vyšší vzdělání. Dlouhým pobytem na rodičovské si zadělávají také na další potíž a nerovnost – nízký důchod. Do rození dětí se tak ženy příliš nehrnou; porodnost klesá – i když výše uvedené nemusí být (a není) jedinou příčinou.

Každopádně je to až příliš neradostný obrázek na to, abychom šmahem odmítali jistě promýšlené řešení. I když je na naše poměry trochu radikální. Těžko ho chtít aplikovat v plném rozsahu, natož pak z roku na rok prudkým řezem. Za impulz k zamyšlení bychom ale měli být vděční.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

V. Ryšávková, P. Benátčanová, D. Prudíková, F. Korbel: Nový občanský zákoník úplně pro všechny

Získejte ucelený přehled novinek, které přináší nový občanský zákoník! Srozumitelně a jasně pro každého občana-neprávníka! Praktické zaměření této knihy a její popularizační charakter podtrhuje doplnění kapitol ilustracemi. Naleznete u svého knihkupce nebo na www.grada.cz.

Proč se to vyplatí

Na rodičovské dovolené je momentálně asi 288 tisíc lidí, z toho 98 procent žen. Na rodičovském příspěvku stát loni vyplatil přes 24 miliard, na peněžité pomoci v mateřství – takzvané mateřské –7,2 miliardy. Kdyby se rodiče, většinou matky, vraceli do práce dřív, ušetřil by stát vedle výdajů za tyto dávky také na sociálním pojištění a zdravotním pojištění, které za osoby na mateřské a rodičovské odvádí. To by snížilo schodek penzijního systému. Matka, která se vrátí do práce, podle propočtů ekonomů ročně do systému na dani z příjmů a odvodech přinese zhruba sto padesát tisíc.

Značnou část investic do budování nových školek by navíc mohly pokrýt evropské strukturální fondy. Peníze ušetřené v rozpočtu by pak mohly směřovat na jejich udržitelnost a fungování.

Pracující mladé ženy by navíc, jak upozorňuje OECD, napomohly růstu hrubého domácího produktu a prospěly výběru daně z přidané hodnoty, vydělávající ženy by si mohly dovolit víc utrácet.

Co říkají skeptici a proč nemají tak docela pravdu

Podle odpůrců zkracování rodičovské dovolené je třeba myslet na vysokou nezaměstnanost, kterou by příliv matek na trh práce ještě prohloubil. To je ovšem snadno zpochybnitelný argument. Celková míra nezaměstnanosti by se pravděpodobně příliš neměnila – některé aktivní pracující ženy by mohly nová pracovní místa naopak vytvářet. Současný systém navíc na trhu práce leckdy diskvalifikuje člověka (mladou ženu), který by jinak žádný problém s uplatněním mít nemusel a má co nabídnout.

Změna by tak spočívala v tom, že by konkrétní skupina (tedy matky s malými dětmi) nebyla v soutěži na trhu práce automaticky tolik znevýhodněná jako dnes. Uvažovat tak, že „uklidíme“ část potenciálních uchazečů o práci na mateřskou a rodičovskou, aby nám nerostla nezaměstnanost, je samo o sobě nezdravé.

Naopak zcela oprávněně z úst kritiků návrhu zaznívá, že matky by měly mít možnost volby – pokud o dítě chtějí pečovat déle než jeden rok, měl by jim to stát umožnit. Nepochybně. Představa, že od roku 2015 všem matkám nařídíme, aby po roce od porodu nastoupily do práce, je děsivá. Minimálně v kontextu toho, nač jsme v posledních dvaceti letech zvyklí.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Kdo si vybrat nemůže

Když je ale řeč o možnosti volby, je důležité si uvědomit, kdo ji v dnešním systému reálně nemá. Matky, které chtějí zůstat s dítětem doma, můžou. Stát je v jakéstakés míře podporuje až čtyři roky – i když při čtyřleté variantě je rodičovský příspěvek nízký: do roka a devíti měsíců věku dítěte 7600 korun měsíčně a pak do čtyř let věku 3800 korun měsíčně. Matky s nadprůměrnými příjmy si pohodlně zaplatí chůvu – pokud chtějí pracovat. Pak je tu ale skupina, která možnost volby nemá: matky s nižšími a středními příjmy, které se chtějí z rozličných důvodů brzy vrátit do práce, ale nemůžou si zároveň dovolit platit chůvu nebo soukromé zařízení a nemají k dispozici babičku, která se o dítě postará zdarma. Pro ty znamená dnešní systém pat. Přicházejí o možnost výdělku, ztrácejí kontakt se svým oborem a trh práce naopak přichází o jejich potenciál.

Přesunout alespoň část peněz, které dnes stát „utratí“ za rodiče na mateřské dovolené a rodičovské dovolené do investic do předškolních zařízení se proto jeví jako logické i spravedlivé řešení. Další - a pro většinu rodičů rozhodující otázkou – pak je kvalita předškolních zařízení a s tím spojená důvěra, že tam o jejich dítě bude dobře postaráno. To by ale vydalo na samostatnou úvahu. Ať je dnešní realita jakákoli, platí, že kvalitní péče v předškolních zařízeních by měla být v moderním státě samozřejmostí. Stát by ji měl garantovat.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? zamýšleli nad požadavkem Úřadu práce ČR navýšit počet lidí, kteří se starají o vyplácení sociálních dávek. Jeho argument, že by se tím ve výsledku ušetřilo, vypadá neprůstřelně:

Dlužno podotknout, že ne každému debatujícímu tak neprůstřelný připadal. Knížku bychom tentokrát rádi poslali czhunterovi. Zastat se politiků a nepřikyvovat automaticky tomu, že jsou všichni automaticky vyžírkové, kteří si žijou z královských platů, zatímco lid dole úpí, je dneska pomalu občanská statečnost.

Blaho dítěte

Vedle ekonomů by se měli dostat ke slovu také dětští psychologové. Těm si fušovat do řemesla přirozeně netroufáme. Tady můžeme použít jen zdravý rozum, případně vlastní zkušenost či zkušenost z okolí. „Odložit“ do jeslí roční dítě může být nápor. V řadě případů nakonec ale větší spíš pro matku než pro dítě. Ale budiž.

Hodně jiná už je situace u dvouletého dítěte. Stejně neblahé jako předčasné odtržení od nejbližší pečující osoby – povětšinou matky – ostatně může pro dítě být, když na ni zůstává fixováno příliš dlouho. To nemusí prospívat duševní pohodě ani dítěte, ani matky. Ve vyspělých evropských zemích se ostatně matky do práce vracejí podstatně dřív než u nás.

Zlatý střed?

Zamyslet se nad zlatou střední cestou – tedy zkrátit mateřskou (a rodičovskou) standardně na dva roky s tím, že se matkám umožní prodloužit ji až na tři, oproti dnešním čtyřem – by vůbec nebylo od věci. První kroky už jsme udělali, dnešní systém už rodičům značnou flexibilitu v čerpání rodičovského příspěvku nabízí. Proč tedy nepokročit ještě o kousek dál? První problém, který je třeba vyřešit, je totální absence zařízení pro děti do tří let – právě ta totiž řadu matek znevýhodňuje a možnost volby jim bere. A dost možná je i od mateřství odrazuje nebo vede k jeho odkládání.

Jak nás upozornila OECD, možnosti, jak na nová předškolní zařízení získat peníze, jsou.

Se zajímavým návrhem přišel pražský institut IDEA. Ve své studii navrhuje, aby se po jednom roce částka odpovídající rodičovským příspěvkům proměnila na poukaz opravňující k využití předškolních zařízení, což by mohlo podnítit nabídku soukromých jeslí i školek.

Co si o zkracování mateřské a rodičovské myslíte vy? Své postřehy a názory pište do diskuze. A nezapomeňte nám nechat mail. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-343
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 65 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

1. 3. 2016 22:35 | Martina

Systém v ČR upřímě nechápu - absolutně nedomyšlené. Pro někoho je sice krásné být doma s dítětem až 4 roky ale myslím si, že to neprospívá dítěti ani matce. Dítě je příliš fixované na matku místo aby v jeslích podporovalo rozvoj v oblasti sociální, komunikace atd.. Celý den samo doma s mámou je pořád to samé a pro dítě časem nepřínáší tolik nového jako ve skupinách, dítě se často i nudí a my je posíláme k tabletům a počítačům-což není správně... problém pak nastává ve třech letech, kdy dítě nastoupí do školky (možná) - nechce tam být, není zvyklé na skupiny dětí a cizí lidi, bojí se a celé dny pláče..není to následek pozdní socializace? Problém matka a práce už ani nemluvím....děs běs...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 2. 2016 22:34 | Delnice

To jsem zvedava, jestli by byly jesle i na odpoledni a nocni smenu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2014 13:13 | Kateřina

A co jste tím jako chtěla říct? To není vůbec odpověď na téma a ne každý má možnost dobře vydělávat a cpát peníze do kosmetických a kadeřnických salónů.
Nesuďte lidi když nevíte jaký život žijí.
Neznamená, že pokud se žena neobléká podle poslední módy a nedbá o svůj zevnějšek, tak je hloupá.
Já třeba za hloupé můžu považovat takové jako vy, protože děcka učí tomu, že záleží jen na vzhledu.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2014 22:44 | Hana

OECD děkujeme za radu.Zde musí jít jakékoliv počty a ekonomika stranou. Tento stát by měl všemožně podporovat rodinu jako svůj základ. Tak to cítím jako žena, manželka a matka. Protože,co my, rodiče, vložíme do našich dětí první 3roky od jejich narození-to se nám, společnosti i samotným dětem v dalších letech mnohanásobně vrátí.Jedná se např.o zdraví, rozvoj citlivé dětské duše atd.Žila jsem v zahraničí a vždy mi ostatní cizinky opravdu ze srdce záviděly,že tuto specifickou vymoženost u nás v republice máme. Osobně si nedovedu představit,že bych úplně malé dítě odložila na celý den někomu jinému,pak bych si asi kladla otázku- proč jsme si dítě vlastně pořídili. Jsem žena a prostě to takto cítím,chápu ale,že někdo skutečně musí kvůli nedostatku financí jít brzy po porodu do práce. Naštěstí většinou u nás ještě stále mezi lidmi funguje vzájemná pomoc. Obě mateřské pro mne byly krásnými roky,jsem VŠ,ale takto strávených let opravdu nelituji. Seznámila jsem se s novými lidmi,společně jsme plánovali výlety,akce,vaření -v pondělí jsem např.navařila já,v úterý byl oběd u někoho jiného,takže času jsme měli pro nás i děti skutečně dost.Byla to bezvadně a smysluplně strávená léta a děkujeme v duchu za ně,já i moji známí.
PS-Přála bych tuto vymoženost všem ženám, aby si svobodně zvolily,jak naloží s tímto živým dárkem-dítětem, který od života dostaly.Věřte,že tento roztomilý dětský čas je třeba využít,protože se už nikdy nevrátí...
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 10. 2014 8:35 | cácorka

Juva, kde Vás vyštrachali. Vy si do úst nevidíte. Ale každý minimálně jednou v životě padne na hu...bu
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2014 23:37 | Hančí

Jsem matka od dvou dětí. Starší pětiletý syn začal ve dvou letech s jeslemi, kdy jsem se vracela na 6 hodin do práce a byl to velký šok pro nás oba. Osobně nevěřím, že odtržení dítěte od matky v nižším věku než 3 roky může být pro něho jednoznačným přínosem. Rozhodně záleží hodně na povaze dítěte. Vyzkoušeli jsme státní jesle a byly tam perfektní ženské s láskou k dětem a hlavně 2 učitelky na maximálně 15 dětí, takže se jim mohly lidsky věnovat. V soukromém zařízení jsme narazili na vysoké platby a nezkušený personál. Osobně jsem měla velké štěstí, že jsem i při mateřské mohla pracovat z domova na 0,2 úvazek a po mateřské mi zaměstnavatel umožnil zkrácení úvazku. V tom osobně spatřuji velký problém - dát matkám možnost vrátit se po mateřské na zkrácený úvazek. Také nechci svoje děti odložit ve 2 nebo 3 letech do školky a prakticky je vidět jen o víkendu, protože s plným úvazkem, přesčasy a dojížděním do práce by to tak bylo. A nedělám si iluze, že státní školky jsou samospasitelné, když zákon umožňuje až 28 dětí na 1-2 učitelky ve třídě. Rozhodně bych tuto volbu nechala na samotných ženách matkách, jak to samy cítí nejlépe. Pokud má žena dobře placenou práci a našlápnutou kariéru, tak si určitě může dovolit platit soukromou chůvu nebo jesle i v dnešní době, ale otázkou je, jak to která žena-matka cítí. Osobně si nemyslím, že si máme děti pořizovat, aby nám je prakticky vychovávaly babičky, cizí chůvy a učitelky ve školkách. To nemusíme myslím jako matky fungovat vůbec, ale jenom jako rodičky. Rozhodně bych nechala samotné ženy rozhodnout v této otázce a zřídit více míst ve státních školkách a jeslích a ne argumentovat tím, že baby-boom za pár let zase přejde. Politici mají přeci 2-3 roky náskok připravit se na vyšší porodnost. Logicky se do školek nedostanou všechny děti, i když by jejich matky rády pracovaly a mají co nabídnout, ale nemají jednoduše takové platy na soukromé školky, kterými politici argumentují, když je nedostatek míst ve státních školkách. A kdy přestanou být diskriminované ženy-matky s malými dětmi, které jsou častěji nemocné, než se zaměstnavatelům jejich matek líbí ?
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 8. 2014 2:18 | David

Stejně co se ušetří zase jenom rozkradou ,to jim jde nejlíp. Nic nedělají pro blaho rodiny ,a vymýšlejí jenom hlouposti aby to rodinám jenom více ztížily. Ale vězni a feťáci a romové tam se vždycky najde pro ně hromada peněz. A co absolutně nechápu proč se pořád ohlížíme na jiné státy a jak to chodí tam ,proč?? Mi jsme mi ne?? A když chce matka jít dříve do práce ,možnost tady je ,nechá si vyplatit více po měsíci mateřskou a jde klidně pracovat,takže fakt nechápu co tu řešíte za blbosti a víc peněz z toho nemá když je déle doma. Ale pak se nedivte že jsou děti nevychovaný ,když se jim rodič nevěnuje naplno. Ale jen do toho když chcete poslat českou republiku do prdele ,už takhle je nás tu menšina ,romů a čangajšíků je tu víc.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2014 8:12 | lk

zajímavé je, že má náš stát peníze na to, aby je cpal do sociálních dávek, žiju na malém městě plném romů a přesně vím, kam polovina mého platu jde, jsem matka dvou malých dětí a vracela jsem se loni na podzim zpět do práce a je mi z tohoto systému fakt špatně.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2014 19:30 | Vlasta Krchová

Jsem starší generace a ještě si pamatuju začátek léta roku 90 kdy se v rozhlase rozebíralo prodloužení mateřské dovolené. Ekonomové se tam oháněli tím že stavět a provozovat
školky a jesle vyjdou stát daleko dráž než když bude stát platit maminkám, aby byly s dětma doma. Taky se tam vyjadřovali pedagogové a pediatři kteří to podporovali-navrhovali aby byly matky s dětma doma až do pěti let. Nic z toho už dnes neplatí??
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2014 4:37 | mm

Celé mi to připadá postavené na hlavu. Prve zkrátit rodičovskou dovolenou, nebo tedy vyplácení rodičovského příspěvku a teprve pak z ušetřených peněz budovat školky, dětské skupiny atd...? Nemělo by to náhodou být obráceně? Prve vybudovat zázemí pro prcky a jejich rodiče a pak teprve začít laborovat s délkou vypláceného příspěvku?
Na jednu stranu brečíme, že porodnost je slabá a že vymíráme, na stranu druhou děláme vše proto, aby bylo ještě hůře.
Jakou má dneska šanci maminka (čtyř dětí, ale třeba i dvou), bydlící v malé obci, kde sice školka funguje, ale pouze od 7 do 16 - ti hodin, najít si práci tak, aby stíhala školku i zaměstnání? Pokud nesežene práci přímo v místě, tak jednoduše je šance nulová.
A zkrácené úvazky? Ty možná fungují v P-ze, ale u nás? Člověk se pouze zmíní a odpověď? Tak chcete dělat nebo ne? Za branou čeká stovka dalších!
A co na tom všem změní uvažované změny? Pouze to, že maminky budou mít "problém" navíc. Výsledek se možná projeví po delší době, až bude ta infrastruktura pro děti vybudovaná, ale co do té doby?
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2014 21:57 | Linda Schumpeter

Dobrý den,

i když můj názor pravděpodobně nebude po chuti radikálním matkám, které spatřují v celodenní péči o potomka životní smysl, s článkem naprosto souhlasím.

Když se podíváme na srovnání s ostatními eropskými zeměmi, je délka "domácího" pobytu českých žen příliš dlouhá. Ono pomyslné odloučení matky a dítěte bude složité pro matku, jak v 1 roce, tak i ve 4 letech - dokonce ve čtyřech letech dítěte ještě komplikovanějsí vlivem vyvoření silnější citové závislosti (samozřejmě jsem přesvdčena že zdravé citové pouto mezi matkou a dítětem je naprosto přirozené a pro zdravý vývoj dítěte velmi důležité).

Otázka zajištění kvalitní předškolní péče je tu klíčová - pokud by byl státem poskytován příspěvek v dostatečné výši na předškolní zařízení, věřím, že by to řadě rodin velmi pomohlo a umožňovalo by to ženám výkon jejich profese (spoléhání se na babičky, které leckdy mají do důchodu ještě daleko neni řešením). Ruku v ruce by tím určitě vzrostla motivace podnikatelů (podnikatelek) k vytváření nových soukromých školek - větší část školného by pokryla státní dotace, zřízení školky by částečně mohly financovat evropské fondy a část menší část školného (spíše symbolická) by ležela na bedrech rodičům.

Z mého úhlu pohledu by pro naší ekonomiku i sebevědomí českých žen bylo vhodné standadrní rodičovskou zkrátit na 2 roky. Pokud by si žena přála zůstat doma déle, uritě bych jí nebránila. Ale stejnou možnost volby by měla mít i ta, která se chce z jakéhokoli důvodu vrátit do práce dřívě, a pro níž je v současné době nedostatek cenově dostupných předškolních zařízení fatální.

Sama mám doma tříměsíční dcerku a jsem přesvědčena že mou lásku pocítí bez ohledu na to, zda se do práce vrátím po roce nebo po dvou.

S pozdravem,

Ing. Linda Schumpeter
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 5. 2014 6:32 | zuzana ulrichova

Pane Karle, třeba já osobně bych ráda jen netěžila. Před tím, než jsem si dovolila mateřství, jsem několik let slušně a řádně pracovala. Teď jsem na tom jen bita. Práci seženu jen s nesmírnými obtížemi, i když bez praxe ani bez vzdělání a vědomostí nejsem, ale mám to malé dítě a když jsem na tom tak špatně, že se nemám kam do práce vracet, jelikož jsem měla úvazek na dobu určitou jako zástup za jinou mateřskou - a byla jsem ráda, že jsem sehnala i to. Upřímně, neskutečně ne štvou lidi, kteří nikdy nepracovali a práce se nedotknou, jen natahují ruku "státe dej". Ale musím vám říct, že v téhle skupině je také nemalý zástup nás, lidí, kteří pracovali a slušně odváděli daně a pojištění a teď, kdy naopak oni potřebují, aby jim stát pomohl, mají naházené klacky pod nohy. (Týká se matek, důchodců, invalidů, nedobrovolně nezaměstnaných ...) Možnost volby je jen zdánlivá, aby se stádo upokojilo a to, že vlastně žádnou volbu nemají, na to přijdou v praxi. A pak si můžou remcat pro sebe nebo někde na netu. Našemu vedení ve firmě ČR jsme jako LIDÉ někde. Jako občané je začínáme zajímat před volbami. A je úplně jedno, které partije se kde nakonec usadí.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 5. 2014 6:23 | zuzana ulrichova

Tady se ale nebavíme o kariéře. Žena, která chce nebo má příležitost dělat kariéru, si to stejně dobře zařídí už dnes. Ty možnosti tady jsou. Tady se bavíme o běžném zaměstnání pro obživu matky/rodiny.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 9:50 | zuzana ulrichova

Tomáši, a o tom to přesně je. Pak se do zaměstnání vejde maminek s malými dětmi, jako by počet pracovních míst byl najednou nafukovací, pak se uživí školičky a školky - a obráceně - rodiče si mohou dovolit školičky a školky platit. Když si ty maminky mohou dovolit a hlavně MAJÍ KDE pracovat na tyto zkrácené úvazky, protože v DE je evidentně lépe vyřešen jednak systém sociální a jednak pracovní - včetně patřičného řešení zákoníku práce! - což českým zákonodárcům ještě pořád nedocvaklo, to je potom pro rodiny úplně jiná situace a podpora. Odpovědní činitelé ve vedení firmy Česká republika by si totiž mohli naplno uvědomit, že v dětech jim rostou další plátci daní - živitelé státního molochu!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 5. 2014 9:43 | zuzana ulrichova

Ona každá mince má dvě strany. Měla je a vždy je mít bude. Na jedné straně vidím sama na své 2 leté dceři, že by jí, byť třeba "jen" půldenní pobyt v zařízení typu školka vůbec nevadil. Děti ji již zaujmou víc než stále stejná matka. Takže ano, klidně bych byla pro oficiální 2 letou rodičovskou a pak šupky do práce. Ale kde tu práci mám vzít? Bohužel nežiji v Praze a dojíždět tam 150 km nebudu. Přestěhovat se s domem na hypotéku taky moc snadno nejde. A i když počítám třeba se 40 km dojížděním za prací (což je odtud až do 2 krajských měst), v regionu, kde žijeme, je málo práce i pro mužské, natožpak pro ženské. A ty s malými dětmi vůbec. Slýchám totéž stále dokola, stačí chvíli korzovat městem a poslouchat rozhovory matek s malými dětmi (mají tendenci se kupit do hejn 2 a víc a probírat vše možné). Jsem ráda, že jsem sehnala přivýdělek na DPČ a jelikož jsem v práci byla za mateřskou a pak sama šla na MD, tak až skončím RD - půjdu pracovat na pracák. A i toho přivýdělku budu nejspíš muset nechat, protože to se při podpoře nesmí (snad kromě DPP). Nebo v případě DPČ smí do určitého limitu, ale jelikož na vydělání přivýdělku musím minimálně polovinu vydělané částky investovat do nákladů, musím na ty náklady někde brát - a neokrádat rodinu z už tak minimální částky podpory v nezaměstnanosti. Nu co, na úřad práce se přece vejde lidí! Ráda bych svou dceru dala i do soukromého zařízení pro předškolní děti. abych mohla být znovu výdělečně činná. Kdybych na to měla. A jsme v kruhu. V kouzelném kruhu. Nemám kam a zač dát dítě mladší 3 let (starší 3 let možná se štěstím vezmou do školky), přesto bych ráda šla do práce. Nejdřív si nějakou musím najít. A do žádné mě nevezmou, když uslyší, že nemám kam odložit dítě. Další věcí je ona podpora zkrácených úvazků a pružné pracovní doby pro rodiče (aspoň) malých dětí, která léta letoucí existuje. Že zatím jen na papíře, to se lidu taktně zamlčuje v naději, že na to ještě v praxi nikdo nepřišel. Omyl. Přišla na to už většina tohoto národa. Jen zodpovědní nepřišli na to, že prostý lid se už dozvěděl, jak to v praxi chodí. Řekla bych, že v tomto státě není dořešen celý komplex sociální péče a podpory občana. Protože doposud mám skutečně jenom ten pocit, že název "mateřská dovolená" pochází z "dovolila jsem si být matkou". A to jsem si tedy dovolila hodně. A teď babo raď, jak z toho ven.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 65 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mateřská a rodičovská pro OSVČ: Přehled a unikátní kalkulačka

22. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Mateřská a rodičovská pro OSVČ: Přehled a unikátní kalkulačka

Ženy samostatně výdělečně činné. Když přijde čas mateřství, čeká řadu z nich nepříjemné překvapení: stát se nepostará. Rozhodně ne tak, jako o matky, které jsou klasicky zaměstnané.... celý článek

Přehled a kalkulačky: Porodné, mateřská, rodičovská v roce 2014

14. 1. 2014 | Petra Dlouhá | 56 komentářů

Přehled a kalkulačky: Porodné, mateřská, rodičovská v roce 2014

Peníze.cz přinášejí další díl seriálu o novinkách v roce 2014. Jak to bude v roce 2014 s porodným, mateřskou a rodičovskou? Máme pro vás odpovědi na všechny důležité otázky a máme kalkulačky,... celý článek

Naši nejdražší: S mámou do práce

8. 10. 2013 | Lucie Kocurová | 8 komentářů

Naši nejdražší: S mámou do práce

Že je narození dítěte tím nejlepším, co je v životě potkalo, na tom se většina žen shodne. Některé matky se dokonale realizují v péči o potomka a návrat do zaměstnání odsouvají, jak... celý článek

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

20. 2. 2013 | Jitka Šorfová

Naši nejdražší. Mateřská školka. První investice do vzdělání

V březnu proběhnou zápisy do mateřských škol. Mnoho rodičů bude očekávat rozhodnutí o přijetí či nepřijetí s napětím, jaké zažívá hráč nad stolem s ruletou. Rodiče, kterým končí rodičovská... celý článek

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

11. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Naši nejdražší: Líbejte babičkám ruce, chůva stojí majlant!

Pro rodiny s malými dětmi může být babička či dědeček, kterým můžou v případě potřeby svěřit ratolesti na hlídání, artikl k nezaplacení. Doslova. Jak a za kolik můžete sehnat hlídání... celý článek

Partners Financial Services