Rodiče, pozor! Přinášíme formulář, který vám zachrání rodičovskou

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 17. 10. 2012 | 8 komentářů
Berete na své dítě rodičovský příspěvek? Pak byste měli zbystřit. Když zaváháte, příští měsíc peníze nedostanete. Do konce října musí ti, které z úřadu práce vyzvou, prokázat, že bydlí v České republice. Jinak jim dávky pozastaví. Zbývá necelých čtrnáct dní.
Rodiče, pozor! Přinášíme formulář, který vám zachrání rodičovskou

Prokousat se pravidly mateřské a rodičovské není žádný med. Naposledy se výrazně měnila na začátku letošního roku. Přehledného průvodce pro všechny nastávající nebo čerstvé maminky (i tatínky) najdete zde:

A nezapomínáme ani na rodiče, kteří pracují jako OSVČ (a tudíž pro ně platí jiné podmínky):

Jakmile si mateřskou a následně rodičovský příspěvek vyřídíte a navyknete si, že vám měsíc co měsíc se železnou pravidelností přicházejí, snadno ztratíte ostražitost. To se ovšem nemusí vyplatit. Pravidla se totiž v Česku mění často a ne vždy se úřadům podaří podpořit změny také dostatečnou a srozumitelnou informační kampaní.

Propojeno: Jednotné bolavé místo

Jednotné výplatní místo všech sociálních dávek zavedl v rámci sociální reformy dnes už dosluhující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Nový systém se ovšem hned po spuštění zhroutil. A tak to skoro vypadalo, že ministr doslouží ještě o půl roku dřív:

Velký zmatek v poslední době vyvstal mezi rodiči kvůli prohlášení o bydlišti. Týká se rodičů, kteří pobírají rodičovský příspěvek nebo pěstounské dávky. Prapůvodcem onoho chaosu je loňská novela zákona o hmotné nouzi a státní sociální podpoře. Ta totiž po úřadech práce – které jsou od letoška jednotným výplatním místem všech sociálních dávek – požaduje, aby důsledněji prověřovaly, kde příjemci dávek skutečně bydlí.

Zákonodárci chtěli zabránit tomu, aby dávky pobírali i lidé, kteří na ně nemají nárok. Náležet mají napříště pouze osobám, které v České republice skutečně bydlí, a nikoli těm, které tady mají pouze úředně trvalý pobyt. Důvod zpřísňování je tedy zřejmý. Řadě rodičů už ale bohužel není tak zřejmé, co musejí udělat, aby o své dávky nepřišli.

Koho se nová povinnost týká

Anketa

Není vám někdy těch úředníků líto, že je stále nutí obtěžovat lidi?

Úřad práce České republiky upozorňuje na povinnost klientů pobírajících dávky státní sociální podpory (tedy i rodičovský příspěvek) dodat do 31. října na příslušné kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR prohlášení o tom, že rodič a dítě mají bydliště na území ČR. Tato povinnost vyplývá ze zákona 366/2011 Sb.; pakliže toto prohlášení nedodali již při předchozí komunikaci s Úřadem práce ČR, musí tak učinit do 31. října. Pakliže tak neučiní, bude jim pozastavena výplata dávky (příspěvku) v listopadu a budou písemně vyzváni, aby v prohlášení o rozhodných příjmech toto doplnili,“ informoval na webu Úřadu práce ČR jeho mluvčí Jiří Reichl. Dodává však, že nová povinnost se týká výhradně lidí, kteří pobírají pouze rodičovský příspěvek nebo pěstounské dávky. Pokud pobírají i jiné dávky, zjistí si od nich podle mluvčího Reichla úřad informace o bydlišti při jiné příležitosti – čili sami zatím nic dokládat nemusejí.

Z obliga by měli být také rodiče, kterým byly sociální dávky přiznané až v roce 2012. Letošní žadatelé totiž v převážné většině případů museli při komunikaci s úřady své bydliště již doložit. Povinnost se tedy vztahuje pouze na osoby, které obdržely rozhodnutí o přiznání dávek před 1. lednem 2012.

Rodičovský příspěvek v Česku pobírají statisíce lidí. Kolika z nich se povinnost dodat úřadu prohlášení o bydlišti týká, nám však Jiří Reichl řici nedokázal: „Nemáme k dispozici souhrnné údaje za všechny úřady práce. Budeme to propočítávat až zpětně.“ „Povinnost dodat prohlášení se týká jen klientů, kteří k tomu budou Úřadem práce ČR vyzváni – písemně, SMS, mailem nebo telefonem.“ dodává.

Pokud do výše vymezené skupiny patříte a dosud jste tak neučinili, odevzdejte na úřadu práce, který je vaším kontaktním místem při vyřizování dávek, do konce října prohlášení o bydlišti.  

Ke stažení: Prohlášení o bydlišti

Formulář, který si úřad práce a prý i zákon žádají, můžete stahovat z Peníze.cz. 

Pak ho strčte do obálky a rekomando pošlete na úřad práce. Nebo tam s ním skočte rovnou, určite budou mít radost, že někdo zašel na kus řeči.

Odevzdat ho můžete buď osobně na podatelně úřadu, nebo prostřednictvím doporučeného dopisu. Pozor: obyčejný dopis nestačí. V případě, že tak do konce října neučiníte, budou vám dávky pozastaveny a úřad vás vyzve, abyste bydliště doložili. Pro leckterou rodinu by ovšem mohl mít i měsíční výpadek z našponovaného rozpočtu vážné důsledky.

Ve většině případů by mělo stačit čestné prohlášení. Pokud ale získají úředníci podezření, že dávky zneužíváte, můžou vás následně požádat o další doklady, například potvrzení ze školky, kterou vaše dítě navštěvuje.

K čemu máme základní registry?

Na světě je tedy další formulář, který pro řadu rodičů znamená cestu na úřad nebo na poštu. Od července je přitom v provozu kvartet základních registrů: registr obyvatel, registr osob, registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností. Základním smyslem jejich zřízení bylo (společně s celým novým konceptem elektronické veřejné správy), aby občanům šetřily nohy a nervy při zdlouhavém jednání s úřady. Zjednodušeně řečeno: obíhat po úřadech už neměl občan, ale data. Zdá se však, že k ideálu máme stále daleko.

Naše drahé základní registry

„Prokazatelné náklady na základní registry jsou už několik miliard. Tím nemyslím dodatečné náklady, jako byla úprava těch mnoha zákonů a přizpůsobení příslušných agendových systémů. Myslím tím přímé náklady, například výběrová řízení, u nichž byl už rok a půl předem známý vítěz. Jména čtyř vítězných firem dokonce redaktor MF Dnes uložil u notáře, stačilo mu k tomu oslovit několik IT odborníků. A hádejte, jak to po dvou letech dopadlo? Trefil se ve všech případech…“

Více v dvoudílném rozhovoru s Petrem Říhou:

Jak jsme vás před časem informovali, velkou paseku dělají na Czech POINTech nové občanky. Jádro problému spočívá v rodném příjmení: to totiž není ani na nových občankách, ani v registru obyvatel. Jenže je potřeba ho doložit pro výpis z rejstříku trestů: když si lidé chtějí výpis obstarat, musejí na Czech POINTech rodné příjmení dokládat jinak – nejčastěji tak, že běží domů pro rodný list.

Jenže údaj o bydlišti by v základních registrech být měl. Přirozeně nás tedy zajímalo, proč úřady registry při zjišťování bydliště nevyužívají a místo toho obtěžují občany další byrokracií. „Úřad práce ČR z registrů samozřejmě stahuje informace o trvalém pobytu uložené v Registru územní identifikace, adresu a nemovitostí. Jenže pojmy trvalý pobyt a bydliště mají jiný význam. Jde nám o skutečný pobyt, který může být odlišný od místa trvalého pobytu uvedeného například v občanském průkazu. To je dokonce můj případ – trvalý pobyt Brno, bydliště Praha, ale to není nikde evidováno,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl. Úřady práce se proto podle jeho slov snaží tyto informace zjišťovat především v rámci běžné komunikace s klienty. Můžeme tedy přeformulovat: K čemu vlastně je trvalé bydliště, zapisované do drahých centrálních registrů? Ministerstvo práce a sociálních věcí například rodičům, kteří dostávají rodičovský příspěvek, vnutilo sKarty. Zkuste si ale sKartu převzít v obci, kde skutečně bydlíte, když úředně „trvale pobýváte“ jinde... 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2012 11:25, Gabriel Pleska

Dobrý den, marně jsem hledal, kde jsem přehlédl malé písmeno v názvu ČR. Všechny úřady práce jsou nyní sloučené pod Úřad práce ČR.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 10. 2012 11:21, a

Paní Dlouhá chodila do školy v Uzbekistánu, hádám a přesto, že nám "zachránila rodičovské", neví, že Česká republika se píše v civilizované společnosti s velkým písmenem. To není chybka - to je neúcta. Uřad práce - zcela nesprávně napsán s velkým písmenem, i když se nejedná o jedinečnou věc...

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

24. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

Stát sice naříká, že je moc důchodců a málo batolat, rodiny s dětmi ale nedokáže nijak podpořit. Co si o tom myslí členové Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout a Daniel Münich,... celý článek

Jak na sociální dávky: několik tipů

13. 8. 2012 | Barbora Buřínská | 17 komentářů

Jak na sociální dávky: několik tipů

Sociální systém v Česku není ani jasný, ani přehledný. Rozhodli jste se žádat o některou z dávek státní sociální podpory? Máme pro vás několik tipů.

Když vám byt neříká pane… Nejčastější problémy nájemníků a jejich řešení

4. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 39 komentářů

Když vám byt neříká pane… Nejčastější problémy nájemníků a jejich řešení

Ne každý si může dovolit vlastní domeček se zahrádkou, někteří ani družstevní byt. A tak nezbývá než bydlet pod cizí střechou. Nájemní bydlení má své výhody. Vedle nízkých vstupních... celý článek

Rodičovský příspěvek pro ženy samostatně výdělečně činné

15. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

Rodičovský příspěvek pro ženy samostatně výdělečně činné

Druhý díl seriálu věnovaného matkám podnikatelkám a matkám „zaměstnaným ve švarcsystému“ je tu. Minule jsme se zabývali mateřskou, teď se posuneme v čase o kousek dál. Přečtěte si,... celý článek

Porodné, mateřská a rodičovská. Stručně, jasně, přehledně

30. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Porodné, mateřská a rodičovská. Stručně, jasně, přehledně

Porodné, mateřská a rodičovská. Tři slova, která zajímají všechny nastávající rodiče. Pro velký zájem našich čtenářů přinášíme ještě jednou souhrnný přehled pro rok 2012. Najdete v... celý článek

Partners Financial Services