Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

Když dítě zůstane žít jen s jedním z rodičů, druhý rodič musí na jeho výživu přispívat. Musí – ale často nepřispívá. Výsledek? Přibývá dětí, které kvůli nezodpovědnosti jednoho z rodičů žijou na hranici životního minima.
Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

Pokud jste v pozici rodiče, který čelí tomu, že jeho spolurodič na svého potomka či potomky neplatí výživné, máte v zásadě tři možnosti, jak z něj peníze vymáhat.

Samozřejmě to nejdřív zkuste po dobrém, zkuste se dohodnout. Diplomaticky ale naznačte i možnost, že pokud nezačne alimenty řádně platit (a splácet ty, které už dluží), podáte na něj trestní oznámení. Podle zkušeností odborníků se mnoho neplatičů trestního stíhání zalekne a raději zaplatí, aby se mu vyhnuli. Ona to totiž není legrace: po čtyřech měsících neplacení jde o trestný čin zanedbání povinné výživy. Horní hranice trestu je stanovená – za jistých podmínek, viz box – na pět let vězení.

Domluva nemožná? Trestní oznámení!

Pokud selže pokus o dohodu, využijte druhé možnosti. Pokud druhý rodič dluží za čtyři měsíce nebo víc, slibované trestní oznámení opravdu podejte.

Zločin a trest

Zanedbání povinné výživy

(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,

a) vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze, nebo
b) byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.

Zdroj § 196, zákon 40/2009, trestní zákoník

Připravte se ale na to, že pokud má právníka nebo zkušenosti z dřívějška, dokáže se soudu a trestu vyhýbat. Zákon totiž zná také institut takzvané účinné lítosti: pokud uhradí dluh, trestní stíhání se zastaví. To by bylo v pořádku, toho chceme dosáhnout. Jenže jednak tím může placení na dlouhou dobu zase ustat, jednak na účinnou lítost a k přerušení stíhání stačí, když dluh začne splácet. Stíhání samozřejmě znovu začne, když dluh přesáhne čtyřnásobek vyměřené měsíční dávky výživného – ale znamená to, že vy budete muset znovu celou mašinérii startovat a znovu ukazovat výpisy z účtů...

Účinná lítost

Zvláštní ustanovení o účinné lítosti

Trestní odpovědnost za trestný čin zanedbání povinné výživy (§ 196) zaniká, jestliže trestný čin neměl trvale nepříznivých následků a pachatel svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek.

Zdroj § 197, zákon 40/2009, trestní zákoník

Podáváme trestní oznámení: vezměte šanon s doklady

Ono se to řekne, podejte trestní oznámení. Co to ale vlastně obnáší?

V praxi to znamená dojít na policii. Oznámení tedy můžete podat písemně (a má to případně tu výhodu, že máte kopii toho, co jste vlastně podávali), počítejte ale s tím, že na policii si vás stejně pozvou, aby vás vyslechli.

Anketa

Uměli byste podat trestí oznámení?

S sebou si vezměte si všechny potřebné doklady: doklad totožnosti, rodné listy dětí, rozsudek o rozvodu manželství (pokud k němu došlo) i rozsudek o svěření dětí do vaší péče. Pokud vaše dítě (děti) studuje na střední škole, učilišti, vyšší odborné škole nebo vysoké škole, musíte policistům předložit i platné potvrzení o jeho studiu.

Nezapomeňte ani na rozsudky týkající se výživného – o stanovení jeho výše, včetně těch o jeho zvýšení či snížení. S sebou vezměte i výpisy z účtu či útržky složenek, potvrzující zaplacené předchozí výživné, ale i to, že otec již delší dobu výživné neplatí. Všechny potřebné dokumenty policistům předložte v originále. Pořídí si kopie a originály vám vrátí.

Tip! Ať vám dají vědět!

O výsledku své práce vás policie bude do 30 dnů informovat. Pokud o to ovšem sami výslovně požádáte!

Dál už je to na policii. Ta si na základě informací od vás vyžádá další údaje od příslušných úřadů, kontaktuje dlužníka alimentů, vyslechne ho a sdělí mu obvinění. Samozřejmě pomůže, pokud předtím policistům dokážete povědět, kde se dlužník zdržuje, případně kdo by to mohl vědět. Někdy se stane, že o pobytu otce nejsou žádné informace, policie po něm tedy musí vyhlásit pátrání. 

Další kroky vedou ke státnímu žalobci s návrhem na podání obžaloby. Ten ji buď k soudu podá, nebo si na policii ještě vyžádá další došetření. Po podání obžaloby už je všechno v rukách soudu.

Exekuce a soudní výkon rozhodnutí

Pokud máte v ruce rozsudek o výši výživného, můžete peníze vymáhat ještě třetím způsobem: s pomocí exekutora nebo svépomocně za pomoci takzvaného soudního výkonu rozhodnutí. Pokud chcete nechat „špinavou práci“ na exekutorovi, u libovolného exekutora podejte návrh na exekuci. Do něj uveďte, kolik neplatící rodič dluží, a přiložte úředně ověřenou kopii rozsudku o výši výživného s doložkou právní moci. Soudní poplatek při návrhu na exekuci platit nemusíte, veškeré náklady na exekuci zaplatí dlužník.

Nic z něj nedostanete? Zkuste prarodiče

Někdy se může stát, že i přes všechny možné kroky, ať již trestní oznámení, návrhy na soudní výkon rozhodnutí či vymáhání přes exekutora, není možné z rodiče dlužné alimenty dostat. Nepracuje, nemá žádný zabavitelný majetek a pobírá pouze dávky hmotné nouzi. Potom je tu ještě šance uplatňovat nárok na výživné – pro neschopnost plnění vyživovací povinnosti jednoho z rodičů – vůči jeho rodičům, tedy prarodičům dítěte.

Variantou je soudní výkon rozhodnutí. Rozhodnutím se myslí rozhodnutí soudu o výši výživného. Pokud jeden z rodičů toto rozhodnutí nedodržuje, může ten druhý požádat soud o vynucení tohoto rozhodnutí. V tomto návrhu by měl i sám určit, jakým způsobem peníze z dlužníka dostat, zda srážkami ze mzdy nebo jiného příjmu, přikázáním pohledávky z účtu, prodejem movitých věcí, prodejem nemovitých věcí a podobně. Před podáním návrhu na soudní výkon rozhodnutí můžete soud požádat o zjištění některých údajů, které jsou pro jeho podání nezbytné nebo se můžou hodit – měli byste například znát bydliště dlužníka, hodí se vědět, jestli mu chodí peníze na účet...

Sebrat jim řidičák. Pomůže to?

Před několika dny schválili poslanci novelu občanského soudního řádu a exekučního řádu z dílny ministerstva spravedlnosti. Pokud projde i přes senátory a prezidenta, v brzké době by mohlo začít platit ustanovení, podle něhož by neplatiči výživného mohli za trest přijít o řidičský průkaz. Ztráta řidičáku může být samozřejmě velmi citelná. Zda jede ale o větší a účinnější hrozbu než odnětí svobody, je otázka.

Podobný zákon platí na Slovensku. Na to, jak funguje, se podíval Michal Kašpárek:

Počet neplatičů výživného stoupá

Zanedbání povinné výživy je trestný čin. Policejní statistiky ukazují, že se počet neplatičů výživného rok od roku zvyšuje. Jen za poslední čtyři roky (od roku 2008 do roku 2011) došlo k nárůstu počtu případů o víc než 50 procent.

„Rájem neplatičů alimentů“ je Ústecký kraj, zhruba každý osmý dlužník výživného žije v tomto kraji. Významný počet dlužníků alimentů najdeme i v krajích Moravskoslezském a Středočeském. Praha, byť zde žije nejvíc lidí v Česku, je v počtu neplatičů zhruba na pátém místě. Nejmíň nezodpovědných rodičů najdete v kraji Vysočina. 

Počet neplatičů výživného ve vybraných krajích za roky 2008–2011

 

Česká republika

Praha

Středočeský kraj

2008

10 118

972

1094

2009

11 987

978

1384

2011

14 662

1203

1776

2012

15 301

1306

1891

 

 

Ústecký kraj

Moravskoslezský kraj

Kraj Vysočina

2008

1360

1379

287

2009

1492

1547

335

2011

1707

1920

441

2012

1999

1954

532

Zdroj: Policie ČR

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 6. 2012 15:46, Tomáš

Je zajímavé, že i 20 let po socialismu autor uvažuje, že automaticky tím zlým je vždy otec, viz citace z článku "Podle zkušeností odborníků se mnoho otců trestního stíhání zalekne a raději zaplatí, aby se mu vyhnuli." To, že mnoho otců žádá dítě do péče a je v 90% odmítnuto již nikoho nezajímá.

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 6. 2012 11:37

Mate o tech prisnejsich trestech pro muze nejakou statistiku, nebo je to dojem, pripadne zobecneni dvou tri pripadu, ktere znate?

Zobrazit celé vlákno

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

6. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 27 komentářů

Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

Rodiče mají vůči svým dětem vyživovací povinnost. A platí to i obráceně. Děti se musí o své rodiče i prarodiče starat, když oni sami se starat nemohou. Pro ty, kteří to nevědí sami... celý článek

Slovenská zkušenost: zabavování řidičáků na dlužníky neplatí

21. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Slovenská zkušenost: zabavování řidičáků na dlužníky neplatí

Tři roky po zavedení „chytré reformy“ je na Slovensku víc dlužníků i vězňů. A taky díra do právního systému. Bonus: vygenerujte si na konci článku vlastní reformu!

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

14. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 25 komentářů

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

Každý ví, že když otec nebude žít se svým dítětem a jeho matkou, čeká ho placení alimentů. Živit ale musí nejen svého potomka, právo dostávat od něj peníze na svou výživu má do dvou... celý článek

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

10. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 53 komentářů

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

Každé druhé manželství končí krachem. Celkem je u nás 560 000 neúplných rodin. Třetina jich balancuje na hraně chudoby. Plánujete rozchod s otcem či matkou svých dětí? Připravte se... celý článek

Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.

13. 7. 2010 | Jan Stuchlík | 17 komentářů

Ať soudy rozhodují jinak. Pak budou dohady o výši alimentů zbytečné.

Cela nynější debata o stanovování výživného by byla zbytečná, kdyby v Česku pořádně fungoval institut střídavé péče. V něm alimenty ztrácejí význam, říká Aleš Hodina, provozovatel serverů... celý článek

Partners Financial Services