Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

Rodiče mají vůči svým dětem vyživovací povinnost. A platí to i obráceně. Děti se musí o své rodiče i prarodiče starat, když oni sami se starat nemohou. Pro ty, kteří to nevědí sami od sebe, to říká zákon o rodině.
Děti musí živit své rodiče! I zákon to říká

Pokud se děti na své staré rodiče vykašlou, ti mohou jejich podporu vymáhat soudně. Případů, kdy se rodiče na soud opravdu obrátí, je ovšem velmi málo. Ne snad proto, že by se snad všechny děti o nemohoucí rodiče vzorně starali, spíš proto, že rodiče se své děti žalovat stydí. Podle statistiky ministerstva spravedlnosti se jich na soudy každý rok obrátí jen pár desítek.

Víc dětí si vyživovací povinnost rozdělí

Ve chvíli, kdy dítě dosáhne zletilosti, je schopné se samostatně uživit, má práci, za kterou dostane zaplaceno, končí vyživovací povinnost rodičů vůči němu. Od této chvíle se role mění, vyživovací povinnost je na straně dětí, které se musí v mezích svých možností postarat o své rodiče.

Pochopitelně to neznamená, že jakmile začnete vydělávat, musíte svým rodičům začít platit výživné. Povinnost starat se o ně nastává tehdy, když jsou rodiče nemohoucí, respektive nemají dostatek peněz na svou obživu. Tak to říká zákon o rodině v paragrafu 87 (viz též box). Rodiči, který pomoc opravdu potřebuje – starobní či invalidní důchod má velmi nízký, nestačí mu na zajištění základních osobních potřeb – musí jeho potomek zajistit slušnou výživu.

Vyživovací povinnost dětí v paragrafech

(1) Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.

(2) Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.

Zdroj: zákon č. 94/1963 Sb. (zákon o rodině), § 87

Ovšem nepředstavujte si, že pod pojmem slušná výživa je myšlena jen strava. Je sem zahrnuto i zabezpečení odpovídajícího bydlení, oblečení, zdravotní péče včetně zajištění sociálního a kulturního vyžití.

Na druhou stranu i potřeba rodičů má své meze. Děti nejsou povinny zajistit rodičům výživu a životní úroveň, která bude stejná jako ta jejich. Zároveň nelze mluvit o potřebě rodičů, pokud budou na dítěti vyžadovat, aby jim místo víkendu stráveného na chatě zaplatil zájezd k moři.

Pokud v rodině vyrostlo více dětí, vyživovací povinnost se týká každého z nich. Nedělí se však rovným dílem. Podle zákona každé z dětí „plní vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí“. Pokud se nedokážou dohodnout, určí, jak velký rozsah vyživovací povinnosti bude každý ze sourozenců plnit, soud.

Ještě jednu věc je třeba si uvědomit. Děti jsou až druhé v řadě. Vyživovací povinnost dětí vůči rodičům nastává až ve chvíli, kdy se o nemohoucího manžela nemůže postarat jeho drahá polovička (včetně polovičky, která svou hodnotu již ztratila a více drahá není: vyživovací povinnost k sobě mají i manželé po rozvodu).

Výživné nesmí být v rozporu s dobrými mravy

Zákon též říká, že „výživné nelze přiznat, jestliže by to bylo v rozporu s dobrými mravy“. Co si pod tím můžeme představit? Soud nemusí uznat právo na výživné takovým rodičům, kteří své dítě v době, kdy se o ně měli starat, zanedbávali, či dokonce týrali nebo zneužívali.

Stručně

Za jakých podmínek vznikne vyživovací povinnost dětí vůči rodičům:

  • Děti jsou schopny se samy živit.
  • Rodiče jsou odkázaní na pomoc – výživu – dětí.
  • Výživné dětí rodičům je v souladu s dobrými mravy.

Za jakých podmínek zanikne vyživovací povinnost dětí vůči rodičům

  • Rodiče přestanou být závislé na pomoci – výživě – dětí.
  • Závislý rodič uzavře sňatek.
  • Zemře rodič nebo dítě.
  • Změní se majetkové poměry dítěte (dítě přestane být schopné výživné rodiči poskytovat).

Také rodič, který je nezaměstnaný a aktivně si novou práci nehledá, nemůže počítat s tím, že ho jeho dítě bude živit. Soud by takovému rodiči právo na výživné nepřiznal.

Vyživovací povinnost dětí vůči rodičům nekončí ani odsunutím předka do domova důchodců. Pokud si zde rodiče sami, například z důchodu, nebudou schopni zajistit slušnou péči a obživu, musí jim děti na pobyt přispívat.

Soud, který o přiznání výživného rozhoduje, sleduje především majetkové poměry dětí i rodičů, jejich příjmy i například vlastnictví nemovitostí. Zabývá se též kvalitou vztahů mezi rodiči a dětmi, například tím, jak rodiče plnili svou vyživovací povinnost k dítěti v jeho dětství.

Vyživovací povinnost mají i vnuci

Za určitých podmínek mají prarodiče vyživovací povinnost vůči svým vnoučatům a platí to i obráceně. Pokud nejsou dospělé děti schopné starat se o své rodiče, přechází vyživovací povinnost na další „příbuzné v řadě přímé“ – tedy na vnuky. Jejich pomoc však už podle zákona nemusí zaručit prarodičům slušný standard, nýbrž pouze zajistit „nutnou výživu“. 

Propojeno: Kdo pomůže s péčí o seniora?

Domovy důchodců praskají ve švech už nyní. A co teprve až bude v penzi polovina populace! Víte, jak si poradit se seniorem, který se o už o sebe nedokáže postarat? Tušíte, kolik vás to bude stát? Poradíme.

► Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce. Jaké jsou alternativy a kolik stojí?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2012 15:27, Marek

Považuji za normální, pomoct ve stáří rodičům, ale nevím, jak můžou pomáhat lidé, kteří vydělají třeba jen 10000 korun, a že jich je! Vždyť ti staří rodiče mají většinou větší příjem než jejich pracující děti! Takže to bývá spíš naopak. Zase mi z toho vychází, že nejlíp se má ten, kdo nepracuje vůbec a nikdy- o něj i jeho rodiče se postará stát a ne zrovna špatně!

+77
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2012 20:33, chk

uz zase ten plat 10.000 mesicne. proc se tu kazdej ohani zrovna timhle prijmem, kterej bere naprosto marginalni cast populace?

Zobrazit celé vlákno

-35
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

14. 5. 2012 | Barbora Buřínská | 25 komentářů

Nejen dítě. Otec musí živit i „osamělou matku“!

Každý ví, že když otec nebude žít se svým dítětem a jeho matkou, čeká ho placení alimentů. Živit ale musí nejen svého potomka, právo dostávat od něj peníze na svou výživu má do dvou... celý článek

Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce. Jaké jsou alternativy a kolik stojí?

19. 3. 2012 | Petra Dlouhá | 34 komentářů

Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce. Jaké jsou alternativy a kolik stojí?

Domovy důchodců praskají ve švech už nyní. A co teprve až bude v penzi polovina populace! Víte, jak si poradit se seniorem, který se o už o sebe nedokáže postarat? Tušíte, kolik vás... celý článek

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

10. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 53 komentářů

Neúspěšný boj o alimenty? Víte, na co máte nárok?

Každé druhé manželství končí krachem. Celkem je u nás 560 000 neúplných rodin. Třetina jich balancuje na hraně chudoby. Plánujete rozchod s otcem či matkou svých dětí? Připravte se... celý článek

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na péči

5. 4. 2011 | Ludmila Řezníčková | 43 komentářů

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na péči

Příspěvek na péči je určen osobám se zdravotním postižením, které potřebují péči jiné osoby či instituce. Není přitom rozhodující, zda jim potřebnou péči zprostředkují rodinní příslušníci... celý článek

Alimenty se týkají rodičů, dětí, předků i potomků

19. 1. 2006 | Ludmila Řezníčková | 7 komentářů

Alimenty se týkají rodičů, dětí, předků i potomků

Na výživné, laicky alimenty, tedy částku, kterou platíme v rámci vyživovací povinnosti, často žehrají obě strany. Pro příjemce je moc malá, pro plátce naopak vysoká, fakt je, že průměrně... celý článek

Partners Financial Services